icon

Ako zvládnuť komplikovaný vzťah so starou matkou?

vivien234
20. máj 2025

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na názor. Je podľa Vás normálne ak sa takto chová stará matka? Nemôže mať už príznaky demencie alebo ako jej vysvetliť nech mi nechá môj priestor?

Otca a krstnú matku vychovala tak, že obaja sa radi utápaju v alkoholizme ( krstná až do svojej smrti) a mne ide diktovať ako mam ja žiť svoj život. ( ja by som sa hanbila niečo vravieť, keď som vychovala dve alkoholické deti, ktoré skoro nikdy nechodili do prace ale sedeli doma a čakali kedy im dá peniaze). Vkuse aj na základe môjho odporu a dohovárania sa.. Vkuse sa stará do môjho života. Raz si zmyslela, že som jej sľúbila, že nebudem spať s priateľom čo doteraz sa nestalo a z logického hľadiska som to nikdy nepovedala. Otec sa o mňa nikdy nestaral a ona chce aby som ho pochovala a najradšej by bola aby som ho aj dochovala čo mi príde úplne sprosté keďže nikdy na mňa nedal ani cent... to je jej podmienka pri prepisovaní niečoho čo ani nechcem. Mam voči nej odpor. Státie za WC ktoré robí, dnes mi dokonca povedala ako mam splachovať WC čo doteraz nechápem ako vie.. Jak ja splachujem keď sa zamykám. Chodím sa prezliekat do kúpeľne nakoľko nemám vlastnú izbu u nej. Stále mi opakuje, že sme ženy že prečo sa hanbím príde mi to až úchylné. Vkuse chce so mnou komunikovať vo forme rípania a chce aby som bola ako ona, aby mi každý skákal po hlave. Presne tak ako jej.

Strana
z2
sevrin
20. máj 2025
@vivien234

@0silvia0 chcela som jej pomôcť ale ona nechce. Naposledy chcela navštíviť priateľku ktorá má zlomenú nohu a nemá ako chytiť psa, ktorý im lieta volne po dvore tak baba zadrela že sú to len výhovorky. Tak ja neviem ale so zlomenou nohou utekať asi veľmi nejde a ešte za volne pustenym psom, ktorý by bol agresívny na cudzích ludi keďže tam nebola skôr sa stretli inde. Vysvetľujem jej že to nieje výhovorka a reálna ta žena nebude naháňať psa keď ma zlomenú nohu. Tak sme všetci idioti lebo to sú výhovorky.

@vivien234 so svojim priateľom si sa rozprávala o svojej situácii a ak áno, ponúkol ti nejaké riešenie? Lebo žiť s babkou v takejto domácnosti by nezvládol ani mojej sestry pes.

vivien234
autor
20. máj 2025
@sevrin

@vivien234 so svojim priateľom si sa rozprávala o svojej situácii a ak áno, ponúkol ti nejaké riešenie? Lebo žiť s babkou v takejto domácnosti by nezvládol ani mojej sestry pes.

@sevrin áno rozprávali sme sa len akurát musí dosplácat peniaze ohľadom auta a ja si nájsť prácu.. To aj robím.. A on chce bývanie urýchliť ale tak isto musím pozerať aj na to že nie hocikde ma zoberú do práce a z jednej výplaty sa funguje ťažko ešte keď potrebuje splácať auto. Nebýva sám takže ísť tam to tiež sa dá len na nejaky víkend ale pracujeme na tom. Chcela som len vedieť či to isto nieje forma nejakej psychickej poruchy keď to tomu človeku vysvetľujem a nechápe to. Nemôžem sa nasáčkovať k jeho rodine do bytu.

abbey1
20. máj 2025
@vivien234

@sevrin áno rozprávali sme sa len akurát musí dosplácat peniaze ohľadom auta a ja si nájsť prácu.. To aj robím.. A on chce bývanie urýchliť ale tak isto musím pozerať aj na to že nie hocikde ma zoberú do práce a z jednej výplaty sa funguje ťažko ešte keď potrebuje splácať auto. Nebýva sám takže ísť tam to tiež sa dá len na nejaky víkend ale pracujeme na tom. Chcela som len vedieť či to isto nieje forma nejakej psychickej poruchy keď to tomu človeku vysvetľujem a nechápe to. Nemôžem sa nasáčkovať k jeho rodine do bytu.

@vivien234 Prepáč, ale ženy ti sem píšu dobre. Mala si ťažké detstvo, to ťa zjavne poznačilo, ak tam teda nie je nejaká diagnóza. Nerieš svoju rodinu, rieš seba. Čo najskôr sa odsťahovať a nájsť si dobrého psychológa.

sova7
20. máj 2025
@vivien234

@vivien234 psychicka porucha je niečo iné ako porucha osobnosti stava sa aj ze človek má kombo. Ale zriedka. Ten tvoj priateľ bude tiež zaujímavý človek bývanie ma s niekým ale hlavne že platí auto. Auto sa dá predať ak ho nepotrebuje k robote a urcit si priority. Čo je teraz určite byvanie. Aj keď neviem či by pre teba nebolo lepšie byvat zacas sama doteraz si vždy s niekým a zase sa niekomu prisposobovat. To je princíp ako keď niekto alkohol vymení za cigarety

vivien234
autor
20. máj 2025
@sova7

@vivien234 psychicka porucha je niečo iné ako porucha osobnosti stava sa aj ze človek má kombo. Ale zriedka. Ten tvoj priateľ bude tiež zaujímavý človek bývanie ma s niekým ale hlavne že platí auto. Auto sa dá predať ak ho nepotrebuje k robote a urcit si priority. Čo je teraz určite byvanie. Aj keď neviem či by pre teba nebolo lepšie byvat zacas sama doteraz si vždy s niekým a zase sa niekomu prisposobovat. To je princíp ako keď niekto alkohol vymení za cigarety

@sova7 ak by ho nepotreboval k robote tak ho nemá. Vie čo potrebuje a čo reálne nie a ak by to auto nemal tak by mi nemal ako pomôcť dostať sa z reálneho domova kde som žila s agresívnym dedom ktorému začalo predrbávať a netrepal by sa za mnou v noci. Ak by sme chceli ísť do bytu a ja ešte nemám prácu tak nepotiahne to z jedného platu sme na východe. Preto musíme počkať aby som si našla prácu logicky. Ale to zbytočne niečo písať.
Ľútosť som nepotrebovala chcela som vedieť či je to porucha demencia alebo niečo iné. A s čím to hraničí a nie že si ja mam hľadať psychológa ktorý mi aj tak s ničím nepomohol a vysolila som zbytočne peniaze.. Alebo podobne p*coviny. Škoda slov. Proste ŽENY. Len zamienky na rypanie a nič iné. Prajem Vám aby ste sa nedostali do sračiek a aby vám nikto nerozprával presne také veci. Otras. Hej logika mam frajera a ja odídem bez neho preč bývať. To už by som sa s ním rovno mohla rozísť. Ako by ste sa cítili vy keby idete k jeho rodičom a cítite sa ako parazit ktorý tam zavadzia? Jebať na to.

sova7
20. máj 2025
@vivien234

@sova7 ak by ho nepotreboval k robote tak ho nemá. Vie čo potrebuje a čo reálne nie a ak by to auto nemal tak by mi nemal ako pomôcť dostať sa z reálneho domova kde som žila s agresívnym dedom ktorému začalo predrbávať a netrepal by sa za mnou v noci. Ak by sme chceli ísť do bytu a ja ešte nemám prácu tak nepotiahne to z jedného platu sme na východe. Preto musíme počkať aby som si našla prácu logicky. Ale to zbytočne niečo písať.
Ľútosť som nepotrebovala chcela som vedieť či je to porucha demencia alebo niečo iné. A s čím to hraničí a nie že si ja mam hľadať psychológa ktorý mi aj tak s ničím nepomohol a vysolila som zbytočne peniaze.. Alebo podobne p*coviny. Škoda slov. Proste ŽENY. Len zamienky na rypanie a nič iné. Prajem Vám aby ste sa nedostali do sračiek a aby vám nikto nerozprával presne také veci. Otras. Hej logika mam frajera a ja odídem bez neho preč bývať. To už by som sa s ním rovno mohla rozísť. Ako by ste sa cítili vy keby idete k jeho rodičom a cítite sa ako parazit ktorý tam zavadzia? Jebať na to.

@vivien234 no psychológa zrejme potrebuješ. Reagujes na každého nasrato ako na tú tvoju babku či čo to je. A vzťah s niekým kto to ma doma ako opisujes a vôbec ťa neberu by som si asi dobre rozmyslela. Ideš z jedného hovna do druhého aby som použila tvoju rétoriku. A ak ti jeden psychológ nepomohol pomoze možno desiaty. Lebo nájsť niekoho s kým si sadnes chvíľku trva. Ale terapie by ti prospeli. Lebo v kuse sa rypes v tom čo máš doma čo kto urobil povedal čo ti tu x ľudí dobre napísalo že je zbytočne a je načase riešiť iba seba. A miesto zbytočného vypisovania xy komentárov začni riešiť plán ako si pomôžeš to má zmysel. A ostať tam kde si nemusíš. Ak skutočne chcete s priateľom začať spolu vy dvaja a nemáte deti ani rodine vzťahy ktoré by vám boli oporou nič vám nebráni sa odsťahovať aj úplne mimo východ. Prečo nie? Ide len o to či chces daco robiť alebo vymýšľať ako to nepôjde. Nikto ťa neľutuje a nikto do teba nerype. Čítala som komentáre. Vieš čo by bolo dobré urobiť a že žiješ s naruseným človekom v toxickom prostredí. Zadarmo si k tomu dostala kopu užitočných vyskusanych rád a postrehov od iných ľudí ktoré sa dajú využiť. A ešte sa ideš urážať. Lebo sme tu nenapisali co si chcela počuť. Že je to demencia ty uzdravis babku a svet bude krásny. Bohužiaľ takto ľahko to nepôjde zmeniť uzdraviť môžeš iba seba a svoj život a ak žiješ so psychopatom tak obzvlášť. A toho psychológa ti tu radíme v dobrom. Ak niekto žije v takom prostredí ako ty zmení ho to. Funguje inak. Ovplyvňuje ho to vo vztahoch. Je to trauma a tá potrebuje tiež liečiť. Odísť a ukončiť kontakt je základ. Zaciatok. Liečiť seba meniť svoje reakcie naučiť sa žiť zdravšie je robota na zbytok života.

Strana
z2