Ako zvládnuť konflikty so svokrou pri výchove dieťaťa?
Moja svokra ma uz neskutocne vytaca. Neustale jej slusne vysvetlujem, argumentujem, vyvraciam jej nepodlozene mudrosti, ale dnes som uz “vybuchla”.
Od kedy sa narodil syn, pocuvam ako ho mam davat do choditka, ako mu mam davat krupicu do flasky, ze mam prestat kojit, ze nemozem jest to a to lebo kojim, ze mu mam dat sunar namiesto prsniku… syn bude mat rok, o chvilu mame oslavu, samozrejme je opat najmudrejsia, vsetko co tam chcem mat je zle, len jej nazor je najlepsi, najspravnejsi, lebo ona robila uz 8 oslav a ja len jednu… samozrejme vecna tema, choditko…ze ho mam zobrat, aby tam mohol behat😀 pritom som jej 16379x povedala, ze s choditkom nesuhlasim, neodporuca to ani ortoped, pediater. Vlastne som ho aj vyhodila, ale to je jedno.
Samozrejme, ze si oslavu urobim podla seba, nedam ho do choditka, nebudem donho pchat cukor, sol a polievku s vegetou aku vari, budem ho kojit hoc aj do 5 rokov, ju do toho predsa nic. Kolkokrat som jej povedala, ze predsa nebudem kupovat sunar, ked dojcim, ci mi ho bude kupovat ona. Nic nepomaha. Ani po dobrom, ani po zlom. Obmedzila som navstevy, nechodim k nej, len manzel a za vnukom je samozrejme leniva prist, takze ho vidi raz za mesiac..
Jej argumenry su, ze vychovala 3synov, vsetci sme boli v choditku a tu sme, preco by nemohol jest cokoladu a sladkosti(stale sa trapime s jedlom, pretoze by sa najradsej len kojil) ona to nechape, nechce pochopit... Uz ozaj nevladzem neustale vysvetlovat, byt mila, pocuvat tie hluposti.
Manzel jej povie, nech sa nestara, ze si aj tak urobim po svojom, ale vidim ako aj donho huci aby mi “dohovoril”. Fakt si mysli, ze som neschopna, totalne mimo matka, ktora robi vsetko zle a ona zjedla mudrost sveta?
Co mam robit?
Ja nechapem tuto posadnutost malymi detmi. Donekonecna sa staraju do kravin, do ktorych ich nic nie je. Dobra sprava je, ze to casom prejde. Deti podrastu a tetky, babky, kmotry sa preorientuju na dalsieho kojenca a nicit nervy budu dalsej ubohej matke v rodine.
No nic
Nech tam chodi s malym len muz a mas pokoj
Ja nechapem tuto posadnutost malymi detmi. Donekonecna sa staraju do kravin, do ktorych ich nic nie je. Dobra sprava je, ze to casom prejde. Deti podrastu a tetky, babky, kmotry sa preorientuju na dalsieho kojenca a nicit nervy budu dalsej ubohej matke v rodine.
@0silvia0 bodaj by to tak bolo. Moja mama je o 10 rokov starsia nez svokra(ma 64) a nikdy sa mi do nicoho nestara. Este ma aj pred nou kolkokrat podpori, ze predtym nemali tolko informacii a robili vela veci nespravne. No svokra zije vo svojej bubline
No nic
Nech tam chodi s malym len muz a mas pokoj
@ivik4 to urcite nie, len donho napcha kolace a potom mi bude celu noc plakat s bolestami brucha. Samozrejme to zvali na dojcenie, lebo som isto zjedla “nevhodne jedlo”🤣
nenechala by som tam samé dieťa s mužom ani náhodou… moja rada je jedným uchom dnu druhým von… nehádaj sa, nevysvetľuj. iba vtedy ak budeš mať fakt dobrú náladu. inak nezájem…
Svokru neosvietis, kasli na to, proste tam tolko nechodte, nevidim dovod, aby ti pindala do kazdej drobnosti, ked o tom proste nebude mat prehlad... myslim, ze ona kedysi pocuvala to iste od svojej maminy, len ta pamät je akasi kratka... svokra predpokladam takto prejavuje "zaujem" a vnuca ma rada, len je to pekelne otravne... maly vyrastie z toho najritickejsieho obdobia a zaujem babky moze byt fajn, takze to uplne neodstrihni...
Nemáš robiť nič. Jedným uchom dnu, druhým von. Snaž sa ju nenechavat samu s vnukom, aby ho nenakrmila predsa tým, čo ona dávala svojim deťom 🙂 a aby ho náhodou nedala rovno chodiť 🙈 potom sa tomu už asi nevyhneš, ale kým sa dá, stráž si dieťa. Nenápadne 🫢 nehadaj sa, neznervoznuj, iná nebude, ani ty. Mier
Svokru už neprerobis, ona je taká aká je a svoje rady myslí samozrejme v dobrom. Je to iná generácia, vtedy sa to tak robilo, takže pre ňu je to normálne. Môžeš len obmedziť kontakt alebo proste vypnúť vnímanie a všetko jej odkyvat a urobiť si podľa seba. Takých svokier je veľa, ja by som ti tiež vedela porozprávať, moja už roky kupuje deťom sladkosti, ktoré nemôžu jesť, lebo sú alergici. Moja mama to chápe a kúpi im také, ktoré môžu, svokra je proste mimo. A tiež moja mama je o 10 rokov staršia.
Naser je naserom len to takej miery, do akej ho dopustis ty. Jednym uchom dnu, druhym von. Ked si spomeniem, co som sa narozculovala nad ex takmer svokrou. A vysledok - rovna 0 u nej, u mna stres a nervy, uplne zbytocne.
Svokru už neprerobis, ona je taká aká je a svoje rady myslí samozrejme v dobrom. Je to iná generácia, vtedy sa to tak robilo, takže pre ňu je to normálne. Môžeš len obmedziť kontakt alebo proste vypnúť vnímanie a všetko jej odkyvat a urobiť si podľa seba. Takých svokier je veľa, ja by som ti tiež vedela porozprávať, moja už roky kupuje deťom sladkosti, ktoré nemôžu jesť, lebo sú alergici. Moja mama to chápe a kúpi im také, ktoré môžu, svokra je proste mimo. A tiež moja mama je o 10 rokov staršia.
@janickacrazy keď má svokra 54 tak určite nie je z generácie keď sa to tak všeobecne robilo…
@janickacrazy keď má svokra 54 tak určite nie je z generácie keď sa to tak všeobecne robilo…
@biba_18 presne tak, 54 rocna svokra je len asi jednoduchsia a neempaticka.
@biba_18 ale ma zastarane nazory, dieta nechat vyplakat, nechat ho cely den v postielke alebo chodaku a podobne. Pritom vysedava na mobile pol dna a nevygoogli si zakladne veci
Mne pomáha uvedomovať si, že nepotrebujem nikoho presviedčať o mojej pravde, nemusím si obhajovať a vysvetľovať svoj názor. Je v poriadku, že na danú vec existuje mnoho názorov. Tým neustálim vysvetľovaním sa len vyčerpaš. Nebojuj s nou. Ty si matka, budeš to robiť tak, ako uznáš za vhodné. Babka povie svoj názor a ty povieš, ďakujem za váš názor, ja mam na to iný názor. a to je všetko.
Ale chce to prax, aby ťa to nerozhodilo ale naozaj by si to vedela nepripúšťať ale prijať to asertívne.
@biba_18 presne tak, 54 rocna svokra je len asi jednoduchsia a neempaticka.
ako písala @0silvia0 - je jednoducho neempatická… pri 54 ročnej svokre by ma ani nehlo chodiť okolo nej ako okolo maľovaného vajca, je vo veku keď ešte nemôže byť dementná, teda by som nebrala žiadne ohľady v tomto… samozrejme treba byť slušná. ale odpratať ju…
Mne pomáha uvedomovať si, že nepotrebujem nikoho presviedčať o mojej pravde, nemusím si obhajovať a vysvetľovať svoj názor. Je v poriadku, že na danú vec existuje mnoho názorov. Tým neustálim vysvetľovaním sa len vyčerpaš. Nebojuj s nou. Ty si matka, budeš to robiť tak, ako uznáš za vhodné. Babka povie svoj názor a ty povieš, ďakujem za váš názor, ja mam na to iný názor. a to je všetko.
Ale chce to prax, aby ťa to nerozhodilo ale naozaj by si to vedela nepripúšťať ale prijať to asertívne.
@bolarazjedna dakujem, mozno to musim zobrat takto. Nezamyslala som sa nad takym pristupom
@biba_18 tak asi áno, keď jej to príde normálne, tak ona to tak robila, aj dnes niektoré matky robia kadečo, čo iným pripadá zastaralé, dokonca aj tu niektoré obhajujú choditka alebo med pre bábo aj v dnešnej dobe
som o rok staršia od tvojej svokry a moje dieťa som ani nedávala vyplakať, aj na rukách som ho nosila, aj zaspával tak že som s ním bola, aj som ho dlho kojila, ani jesť som ho nenútila, ani sedieť som ho nenútila, aj svoje peniaze čo vykúpal mohol minúť ako chcel, ani som ho netrestala za názor… to proste nie je vekom…
@biba_18 tak asi áno, keď jej to príde normálne, tak ona to tak robila, aj dnes niektoré matky robia kadečo, čo iným pripadá zastaralé, dokonca aj tu niektoré obhajujú choditka alebo med pre bábo aj v dnešnej dobe
@janickacrazy nič z toho som nerobila a som od nej staršia…
Tak ono sa tazko cloveku pripusta, ze ako rodic nieco robil zle. Predstav si seba v jej veku a nevestu, ktora ti na kazdu tvoju skusenost s dietatom vlastne bude hovorit, ze si to robila zle, ze tak sa to robit nemalo. Ono na 100% sa za ten cas zisti, ze naozaj nieco aj teraz robime nespravne.
Ale verim, ze je to narocne. Ak permanentne dochadza k nezhodam, tak by bolo asi lepsie, keby tam chodil s dietatom hlavne muz. Pripadne by jej mozno dobre padlo aj nejake ocenenie, co urobila ako matka dobre. Alebo povedat nieco take, ze fungujucich pristupov je viac, ty to skusas takto pod dohladom pediatra a ze samozrejme to budes riesit, ak realne ona alebo niekto iny uvidi na dietati nejaky naozajstny problem. Ja myslim, ze ho neuvidi.
Ako keby som o mojej svokre najmudrejsej na svete citala :D vies co takymto ludom dodava energiu to ked vidia, ze ich riesis, akoby zili z toho zla co robia…uplne ju ignoruj a ked nieco najblizsie bude mudrovat, tak sa usmej a povedz jej NIE alebo vobec nereaguj otoc sa a chod prec…je uplne jedno kto ma “pravdu” a kto nie, ty si rodic a ona to musi respektovat, svoje deti uz mala prilezitost vychovavat.
Smutne
Ahoj, nediskutuj s nou. Babka, choditko sme uz rozoberali, nesuhlasim s choditkom. Pri dalsej prilezitosti jej pohies uz len nesuhlasim s choditkom. A to zopakujes dovtedy, kym sa nauci chodit.
Niektori ludia potrebuju stale dookola vytahovat temu, ku ktorej si sa uz jasne vyjadrila a dala padne argumenty.
Nediskutovat, ved aj tak pises, ze ho vidi raz za mesiac, t.j. ho nema kedy do choditka tlacit
Ježiš. Moja svokra ma 50, mamina 52 a obe žije v tejto dobe 😁 dokonca mi svokra minule povedala, že čítala článok o tom, ako choditko škodí, že ľutuje ze v tom ona mala deti a posiela mi na messengeri články o montessori, fyzio atď 🤣 čiže vekom to určite nie je.
Ja by som tam nechodila a už dupľom by som tam nenechala ísť dieťa samé s otcom. Niektorí muži aby mali pokoj, povolia aj choditko aj polievku s vegetou ci koláče.. Ju nezmeníš, čiže len prerušiť kontakt. Nič iné neostáva podľa mňa.
Nechápem, prečo ju riešiš....urob si podľa seba a jej reči nech sú ti ukradnuté...Jej povahu určite nezmeníš...Ale zase odstrihnúť starú mamu len preto, že je iná a lezie ti na nervy? Na mieste tvojho muža by sa mi to určite nepáčilo, je to predsa aj jeho dieťa.
som o rok staršia od tvojej svokry a moje dieťa som ani nedávala vyplakať, aj na rukách som ho nosila, aj zaspával tak že som s ním bola, aj som ho dlho kojila, ani jesť som ho nenútila, ani sedieť som ho nenútila, aj svoje peniaze čo vykúpal mohol minúť ako chcel, ani som ho netrestala za názor… to proste nie je vekom…
@biba_18 Ale noooo 😝 My predsa vieme, že si dokonalá...ako v každej téme😉
@biba_18 Ale noooo 😝 My predsa vieme, že si dokonalá...ako v každej téme😉
@mandarinka555 a čo ty riešiš? rob si čo chceš so svojimi deťmi…
@mandarinka555 a čo ty riešiš? rob si čo chceš so svojimi deťmi…
@biba_18 Veď píšem, že si dokonalá, ako v každej téme, tak čo sa čertíš?
Ahoj, som o pár rokov mladšia ako Tvoja svokra, a môžem ti potvrdiť, že už "naša generácia" uprednostňovala dojčenie pred UM, samozrejme ak to šlo, a deti sme do chodítok nepchali, lebo pediatri upozorňovali na riziká, a na krupicu do flaše mi naša pediatrička povedala, že ak chcem vychovať brojlera tak môžem, inak do pol roka stačí ak je plne kojené a od 6-7 mesiacov začať s príkrmami, samozrejme bez soli a korenia. Takže jej argumenty sú úplne mimo, takže jej kľudne asertívne povedz, nech sa stará o svoje deti a Ty sa budeš o svoje.
Ahoj, som o pár rokov mladšia ako Tvoja svokra, a môžem ti potvrdiť, že už "naša generácia" uprednostňovala dojčenie pred UM, samozrejme ak to šlo, a deti sme do chodítok nepchali, lebo pediatri upozorňovali na riziká, a na krupicu do flaše mi naša pediatrička povedala, že ak chcem vychovať brojlera tak môžem, inak do pol roka stačí ak je plne kojené a od 6-7 mesiacov začať s príkrmami, samozrejme bez soli a korenia. Takže jej argumenty sú úplne mimo, takže jej kľudne asertívne povedz, nech sa stará o svoje deti a Ty sa budeš o svoje.
@som_realistka presne to som jej hovorila, dokonca som jej navrhla nech ide so mnou k pediatricke aby sa presvedcila, ze to nie su len moje nezmysly, respektive “internetove rady” ako to nazyva. Nehovorim, ze je to vekom, moja mama je ucedomelejsia a je od nej starsia o desat rokov. Skor som cakala tieto nazory od zien 60+

myslim ze sa najdeme viacere co maju podobne svokry🙈