icon

Ako zvládnuť manipuláciu a emočné vydieranie otcom?

12. nov 2023

Ahojte, prisla som si po radu. Moj otec ma 71 rokov, pocas puberty a celkovo detstva ma tyral, párkrát fyzicky napadol.. ale ten psychicky teror bol horsi, mala som kvôli nemu problémy od základnej až po strednu školu. Vravel mi aké som hovno a že som mala skapat, že som ku*** atd atd.. videl ma po teraz pol roku smial sa mi aka som pribrata..
Ale to je jedno.. ide o to, že teraz keď je starý mi kazdy deň vola niekoľkokrát za deň (kľudne 20x) od 5:30 je schopný mi volať. S tým aby som za ním prisla, že ho boli ruka, chrbat, grca atd.. hocikedy mi zavola s plačom ako ma chce naspäť a že mu je luto ako sa choval atd.. začne otvárať staré rany, vydiera ma ako je sam a že ma len mna.. atd atd.. mna to depta vnútri, nechcem s ním byt ani s ním travit cas je mi lepsie bez neho ale vkuse mi hovorí ako veľmi to budem ľutovať keď zomrie .. prosím vás ako sa od tohto oslobodit, na jednu stranu mi je luto že je uplne sam, ale na druhu ja som tiež sama keď ma niečo boli, je mi zle alebo nemam peniaze. Nechcem sa o neho starat, berie mi to energiu ..

Strana
z2
doriiis
12. nov 2023

Už dávno by som ho mala bloknuteho.....otec,neotec,toxicki ľudia sú odpalkovani z môjho života už veľmi davno

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
pribinak
12. nov 2023

Umiestniť do zariadenia. Alebo tá zničí

autor
12. nov 2023

@monsterablue ja s ním nechcem mat absolútne žiadny kontakt, len to nedokazem urobiť a potom sa veľmi trápim ..

tom_i
12. nov 2023

A kto bude to "zariadenie" platiť? Ona?

ivkav5
12. nov 2023

Musíš si to vysporiadať ty v sebe…nemať výčitky pre niekoho, kto ti takto celý život ubližoval….Kľudne aj vyhľadaj odbornú pomoc (psychológa), kt. ti pomôže sa s tým ľahšie vysporiadať a spracovať to. No a následne mu narovinu povedať, že nemáš záujem o kontakt, po tom všetkom, čo ti urobil a že ty môžeš pokojne spávať, pretože si neurobila nič zle..prípadne ak na to nenaberieš odvahu, tak bloknúť.

colsami
12. nov 2023

Tak jedna vec je vysporiadat sa s tym (z Tvojej strany) druha vec ze toto vobec nie je v poriadku a Tvoj otec je momentalne adept na psychiatricku pomoc, to nie je len toxicky clovek. Uz davno mal byt u doktora...
Len ano, kto to bude riesit, kedze (predpokladam) zije sam.

autor
12. nov 2023

@colsami on ma aj lieky na psychiku.. ale potom mi vola, že ma alergickú reakciu že vracia a nemôže ani prist k dverám aby otvoril záchranke a že mám prist.. toto vkuse dookola

andreatytler
12. nov 2023

Vies on s tym tyranim vlastne nikdy neprestal. Robi to stale, len v trochu inej forme. Citove vydieranie, obtazovanie. Neverim ze mu je skutocne luto ze ta tyral. Vravi to len preto aby si prisla. Proste povie hocico co na teba bude fungovat.Je mi to velmi luto ze sa takto k tebe chova.
Chod za psychologom. Podla mna mas na dusi vela sramov. Dobry psycholog by ti mohol pomoct byt silnejsou a odolavat otcovmu psychoteroru.
Ak na to finncne mas, tak by som mu pomohla peniazmi ak to potrebuje aby si nemala vycitky ze sa nepostaras. Ale nikdy by som tam nesla a ani by som s nim netelefonovala. Proste zadny kontakt aby ta uz nemohol viac deptat.

januska12323
12. nov 2023

Však si ho zablokuj v telefóne a občas príď na návštevu, keď zase začne s vydieračkami stačí sa zdvihnúť a odísť.

zanka777
12. nov 2023

Ja len trošku mimo témy
... Naozaj ma veľmi mrzí akého máš otca a ver mi že nič z tých hnusných vecí ktoré ti za tie roky narozpraval nie sú pravda...rodičia majú dieťa milovať podporovať a chrániť... Mrzí ma že si to od neho nezažila.... Vieš väčšinou ľudia ktorí sami seba nemajú za nič a nie sú spokojni sami so sebou si to takto kompenzujú na iných... Často najbližších... Nekontaktuj ho...ja ju som mu možno napísala len jeden dlhý list aby vedel ako ti v živote ublížil ako keď si ho potrebovala tu pre teba nebol atď.... A na konci by som mu napísala že nech sa ti ozve keď naozaj oľutuje aký bol
...naozaj až keď to všetko pochopí a oľutuje....lebo inak si viac nemáte čo povedať....pozri tebe ho nemusí byť ľúto...ty si nebola zlá dcéra to on bol zlý rodič ... Jediný kto si ma sypať popol na hlavu a mať výčitky je on
... Takže toto je môj názor

pribinak
12. nov 2023

@tom_i má nejaký dôchodok, aknteraz býva v byte, ten predať a z toho doplácať čo treba
Bežne to takto ľudia robia

autor
12. nov 2023

@pribinak býva v obecnom byte.. svoje nič nemá

autor
12. nov 2023

@zanka777 🤍🤍

pribinak
12. nov 2023

Dôchodok má? Treba hľadať nejaké zariadenie kde by stačil dôchodok
Ak ste viacerí tak možno prispieť a za ten pokoj by to stalo

oli18
12. nov 2023

Ak ty nemas nikoho, tak si predstav, ako raz bude tebe, ked budes stara a nebude ta mat kto ani do toho domova dochodcov dat. Dnes je v mode vyhovarat sa na traumy z detstva. Psychologovia su tu dost dlho a ty si dost stara, aby si to mala v sebe spracovane a otcovi odpustila V mnohych pripadoch je toto vyhovorka, ako sa nepostarat o rodica. A pritom tu mnohokrat citam, co ste mnohe povystrajali v puberte a mladosti. Ako asi bolo vtedy vasim rodicom, ked si s vami nevedeli dat rady? Tak vam aspon vynadali.
Takze trocha empatie z tvojej strany a nie fnukat, lebo ty nechces. Spravas sa ako dieta. Ak ma otec nehnutelnost, budes dedickou. To s cistym svedomim budes dedit? Predaj to a z toho mu financuj domov dochodcov. Raz za 14 dni ho chod navstivit a jeho nemiestne poznamky obrat na zart a neurazaj sa.

1andrea111
12. nov 2023

Nedaj sa zničiť, odstrihnúť sa, žne len svoje ovocie. Podľa toho čo píšeš bol psychicky chorý celý život, takto milujúci rodič nevyzerá.

guliver19
12. nov 2023

@oli18 ty si teda dobre mimo. Odkial beries istotu ako velmi alebo nevelmi jej ublizoval. Autorkin prispevok neznie ze by to bola sranda. Ved na nej pachal kriminalne ciny tak tento tvoj stupidny pristup by si si mohla odpustit. Ci si sa za tvojim nickom skryva chrapunsky otec ...

erikavesela
12. nov 2023

@oli18 ja tiez nikdy matke neodpustim...jej majetok mi je ukradnuty, aj tak vsetko vzdy dala sestre...nie vsetko sa da odpustit...nikdy si nebola v nasej kozi a nie, nie su to vyhovorky...to si myslia len ti, co nic.podobne nezazili

erikavesela
12. nov 2023

Zablokuj si jeho cislo a zi si svoj zivot bez neho...on ta tyra aj nadalej, len zmenil taktiku...ver mi, poznam to zo strany mojej matky...jedine riesenie bolo vymazat ju z mojho zivota...citim sa ovela lepsie...

cacianka
12. nov 2023

Ak mu ešte naposledy chces pomôcť, tak sa informuj na obecnom/ mestskom úrade o možnosti opatrovateľky na pár hodín. Vysvetli základné info, prečo to nechceš a nemôžeš robiť ty, a hotovo. Prípadne najaka charita, červený kríž, aj keby si moooožno platila nejaký drobný poplatok, za pokus a kľud to stojí. Potom ho všade blokni.
Psychiku si ries u psychológa, potrebuješ to ako soľ, aby zosilnela. Na duši.
Takýto otec už nie je otec, iba biologicky darca, a iba ty vieš ako ťa trápil. Takže si neber k srdcu blbé komenty niektorých oliniek, tie nemajú morálne ani ľudské právo ti niečo vyčítať. A už dupľom dedičstvo.
Nemajú ani výčitky sama sebe, po takomto prístupe od neho k tebe, nemáš žiadnu povinnosť, ani len morálnu, mu vracať opateru a starostlivosť.
To sú iba tie blbé reči a počiny tvojho biotatka, ktorymi ťa týra, vydiera a zdaňuje ešte aj teraz.
Buď silná, zastan sa sama seba, jemu neprajníci zle, ale ani mu nebehaj okolo riti, ani mu nedvihaj, zablokuj.
Držím ti silno palce, aby si to ustála a žila lepší život, bez neho. 🍀👍🍀👍🍀

feketka17n
12. nov 2023

@oli18 ty si strašne zlý, závistlivý, sebestredný, sebecký a neuveriteľne zákerný človek..ja tak tipujem, že ty deti máš, ale pravdepodobne sa ti vyhýbajú alebo dokonca zvolili tzv.no contact (pretože si potrebujú chrániť svoje duševné zdravie).Preto chŕliš nenávisť na všetky strany, pretože ty máš v zásade strach, že na starobu ostaneš sama a opustená.Snažíš sa nahovoriť okoliu (ale najma sebe), že je povinnostou detí za "každých okolností" postarať sa o svojich stárnucich rodičov. Vieš, ak rodič svojim agresívnym, manipulatívnym správaním zničil svoje dieťa, nemôžes predsa niekomu napísať, že to má prekonať a že má povinnosť...autorka má povinnosť ochrániť sebe, a ak sa vysporiada vnútorne s tým, že sa od otca tyrana odstrihne...nech to spraví.

doriiis
12. nov 2023

@oli18 ....sama patrím medzi tie ktoré tie traumy na ktoré sa vyhovarame podľa teba mám.A nie,nikdy neodpustím svojej mame,že zlyhávala a zlyháva ako matka a svojmu otcovi že celý život pije.A môže ma kto chce označovať za čo len chce.A nie,nemienim sa o nich starať.A nie,už som mojich rodičov nevidela asi 2- 3 týždne a je mi to jedno.Vobec mi nechýbajú.
Ak netušis aké je to mať traumy z detstva tak prosím ťa mlc.

mamina7070
12. nov 2023

zablokuj si ho ihned ak to nedavas tak popros manzela alebo inu blizku osobu
a najdi si psychoterapeuta potrebujes to aby si to dala

terapuet ti pomoze to spracovat a odpustit neznamena akceptovat a suhlasit s tym co dany clovek robil on dostane svoju spravodlivost odpustenim (a to je proces) ho pustas pretnes tu nezdravu vazbu co je tam medzi vami

oli18
12. nov 2023

@feketka17n ja pisem, na rozdiel od mnohych, co chcem. Nemusim cakat na lajky, ani sa nikomu zapacit. Napisala som svoj nazor a ze je iny, ako ma vacsina, nie je to moj problem. Veci nie su len cierno biele. Nemam viac co dodat .
P.s. zato z teba empatia srsi aj cez pismena.

oli18
12. nov 2023

@guliver19 precital este raz, co pisem a potom osocuj .

tom_i
12. nov 2023

@oli18 waw toľká múdrosť. o môjho manžela (aj jeho brata) sa jeho otec nestaral od 14 (12) rokov. Našiel si ženskú, opustil rodinu, začal žiť v inom meste, matka sa na môjho muža vykašlala keď mal 17 (veď chodil na ucňovku a zarobil si ako študent na praxi). A teraz po vyše 30 rokoch sa má on zaujímať o nich? Nebuď smiešna. A neboj, dediť nebude lebo pána odpustila druhá žena keď prestal ako kamionista nosiť ťažké prachy a matka zavolá keď potrebuje peniaze. Takže keď nevieš radšej sa nevyjadruj, lebo len raz by si môjmu manželovi povedala nech ide na terapiu... Neprajem ti zažiť prísť domov... a tam sú cudzí ľudia, ktorí ti povedia, že oni byt kúpili a ostatné sa máš ísť pýtať k babke

oli18
12. nov 2023

A co tak citat s konikovskym porozumenim? , Nikde nepisem, ze jej neverim. Tak sa na mna neosocujte.

cacianka
13. nov 2023

@oli18 áno nepíšeš priamo že neveríš, ale radis jej prekonať roky psychického týrania, neriešiť traumy, poukazujes že má predať jeho majetok a postarať sa. Fakt skvelé rady, roky týrania premeniť na žart.
Kde ty na také perly chodíš?!

erikavesela
13. nov 2023

@oli18 cim dalej citam, tym perlis viac a viac...odpustenie? Vzit sa do jeho koze? Empatia? Vyhoborky? Obratit na zart?
Ty si uplne takto v hlave ok?...my sa nebavime o tom, ze nas otec/matka nechceli pustit do kina...my sa bavime o tyrani...vidis v tom rozdiel?...nezazila si pribeh ani jednej z nas, ale budes tu kazat o odpusteni a este z nas (obeti) robit vinnika...su ciny, ktore sa jednoducho odpustit a zabudnut nedaju a nie su to vyhohovorky...prosim ta, nezapajaj sa do diskusii, o kt.nemas ani paru...psycholog?...casto nepomoze, mam pocit, ze mnohi z nich by sami psychologov potrebovali...

Strana
z2