icon

Ako zvládnuť nákupnú závislosť a zberateľstvo mojej kamarátky?

19. jan 2026

Ahojte chcela by som sa s Vami poradiť ak niekto máte v okolí dakoho podobného alebo ste tým sami prešli. Kamarátka má problém s hromaždením a nakupovaním nepotrebných vecí. Ale extrémny. Ide o kopu iných veci ale NAJMÄ o oblečenie. Kupuje ho všade, v bazároch, second handoch, normálnych a aj drahých obchodoch. Má veľký podpivničený dom a tie pivnice slúžia len ako skladovacie priestory. Sú plné od spodu po vrch. Dom je preplnený všetkým možným ale hlavne skriňami ktoré sa ani nedajú zatvoriť koľko je tam oblečenia. Má dlhoročného priateľa s ktorým sme sa rozhodli jej pomôcť a vybavili jej psychológa, ku ktorému dochadzala 2 mesiace (aspoň sme si to mysleli). Dohodla som sa s ňou že jej postupne začnem pomáhať triediť veci. Len v prvom botníku bolo 120 párov kadejakých topánok aj polorozpadnutych mohli sme vyhodiť len dvoje - boli výrazne menšie než jej noha a zničené.. ostatné vraj opraví, predá, bude nosiť. Botníkov má dokopy asi 10. Prvá skriňa to isté, všetko sa jej zíde. Nosí xl ale museli sme ponechávať veci veľkosti S lebo ona do toho ešte schudne. Obyčajné biele tričko s obrovským fľakom tak na to si vraj kúpi bielič. Opäť podarilo sa nám vyhodiť za jednu tašku aj to som videla že je jej to ľúto a nad každou vecou sa rozhodovala hrozne dlho. V kúpeľni ma fakt naštvala keď si chcela nechať veľkú nádobu z pracieho gélu lebo že sa to dá použiť ako konva (má konvy a nie jednu). Odchádzala som s tým že sme nevyhodili skoro nič a ja som mala nervy na pokraji. Dnes mi volal jej priateľ že mal podozrenie že toho psychológa nenavštevuje tak tam zavolal a ten mu to potvrdil. Bol extrémne naštvaný už a ak sa toto neskončí myslím si že sa s ňou rozíde. Naozaj je to neznesiteľné. Ona je inak veľmi milá, dobrá, napomocná aj vzdelaná mladá žena aby ste si ju nepredstavovali ako dáky sociálny prípad. Len bohužiaľ má tento problém..

Strana
z2
bg92
22. jan 2026

Riesis problem, ktory je nad tvoje sily. Je to porucha a ked ju sama nebude chciet riesit, neurobis s tym nic ty ani priatel ani svaty otec. Co mozes urobit je jedine: priznat si, ze jej s tym pomoct nevies a nemozes. Viem ze ju mas rada a trapi ta to ale bohuzial.

anonym_2129f3
23. jan 2026

@anonym_autor nikdy som si nemyslela,že takýto ľudia reálne existujú,kým som nespoznala mamu môjho priateľa. Lekárka, manžel tiež,takže € nechýbajú. Nikto u nich v dome nikdy nebol, (na čo ja nie som zvyknutá,u nás mal dvere stále každý otvorené)lebo tá návšteva si nemá ani kde sadnúť. U nich gauč slúži ako odkladací priestor pre vyžehlené veci,ktoré samozrejme vyberie a vyžehlí ich domáca ,kt.k nim chodí. Topánky sú po rohoch každej izby. Vo vstupnej predsieni kabáty minimálne 30, šály ,čiapky.... celoročne. Skrine pootvarane dokorán lebo však ešte po každej strane sú vešiaky navešané. A to je len oblečenie. Potom ostatné haraburdy,z tých lacných obchodov........ okná sa otvoriť nedajú, lebo na parapetach toľko vecí. Do kúpeľne musíte vyrátať každý jeden krok,lebo v drogérii toľko prostriedkov nie je ako tam na zemi. 2 bývajú v dome 150 m2 + dvor. Ja keď vidím Listerine naukladané v rade pod záchodovku misou......To je proste choroba nakupovania. Niečo si kompenzujú. Ľutujem toho priateľa. Je to choroba prirovnateľná k alkoholizmu.

elin2525
23. jan 2026

@anonym_autor U nas to mame v rodine - babka, moja mama a sestra. Ja mam opacnu poruchu, vsetkeho sa zbavujem, zijem extremne minimalisticky a to mam 2 deti. Muz sa to odo mna tiez naucil a vzdy povie, ze je to takto lepsie, v jeho rodine tiez vladol chaos. U nas sa nikdy nic nevyhodilo, ani kelimok od jogurtu. Ja mam z toho traumu, ak som u niekoho, co ma preplneny byt, nemozem dychat. Mamka bola raz po operacii v nemocnici, so surodencom sme vypratali byt, vyhodili plno haraburd, bola na nas par mesiacov nastvana, potom uznala, ze je to lepsie mat v kuchyni prehlad. Ale za rok, dva, opat pribudlo veci. Sestra je to iste, velky dom, milion veci, peniaze na to su. Bohuzial, jedine odbornik pomoze, ale ten clovek si musi uvedomit, ze ma problem, inak je to zbytocne.

Strana
z2