icon

Ako zvládnuť napätie so svokrou?

Včera o 20:46

Chcela by som vedieť Váš názor pretože posledné mesiace sa cítim strašne a neviem ako to zo seba vypustiť.
Budem sa snažiť byt stručná.
Ide o to, že som momentálne na rodičovskej dovolenke so synom, ktorý mal nedávno rok a pól. S manželom už sme sa bavili, že o nejaký rok by sme sa pokúsili o druhé dieťa a zároveň, že uvidíme ako všetko budeme zvládať ale nebránili by sme sa mať aj tri deti. Samozrejme možno si povieme že dve a stačí nikdy nevieme čo bude.
Ide o to, že mám 25 rokov. Vždy som chcela mať deti kým som ešte “mladá”. Teda nechcela som mať dieťa po 30tke napríklad. Moj muž tak isto a v tomto sme sa vždy zhodli, že to tak chceme.
Ja si užívam to byt mama, aj keď sú dni kedy som vyčerpanejšia a je to ťažšie ale jednoducho to milujem a užívam si toto životné obdobie ako sa len dá.
Alebo teda chcela by som. Je tu vec ktorá ma ťaží už dlho a neviem na to prestať mysliet alebo si to nevšímať a to je moja svokra, ktorá má neustále potrebu ma pred manželom ohovarat vždy keď sa s ňou rozpráva.
Manžel chodí k svokrovcom často pretože má s otcom stavebnú firmu a u nich doma majú dielňu a všetko náradie, takže cez týždeň tam je niekedy aj denne. Niekedy sa zastavia na obed a vtedy začínajú témy aj ohľadom mňa.
Som zvyknutá že svokra ma často rieši a má aj blbe komentáre a nedávno sa pýtala manžela, že kedy plánujeme druhé dieťa. Povedal jej že nemáme presný plán ale cca asi keď syn nastúpi do škôlky by sme chceli druhé.
Strašne začala do neho hustiť, že to v žiadnom prípade a nech si dáme pár rokov pauzu a nech idem do roboty zarábať aj ja a jednoducho nech si niečo aj odpracujem.
Vraj neprinasam do domácnosti žiadne peniaze a nemôžem byt 6 rokov doma s deťmi a nič nerobiť.
Keď som sa snažila od muža zistiť čo jej na to povedal vyhýbal sa odpovedi a vlastne to len zakončil s tým že nech to neriešim. Neviem čo si mám o tom myslieť, dáva mi to pocit že si ma vôbec nezastal a že drží len s mamou a mňa má na druhom mieste.
Vždy keď chcem začať túto debatu tak ma len odbije, že si ju nemám všímať a asi by to bolo aj rozumné ale stále ma to ťaží a začínam sa naozaj cítiť ako že som niečo menej za to, že chcem mať dve alebo tri deti.

biba_18
Dnes o 05:24
@anonym_886090

@biba_18 toto je situacia, ktora sa tyka manzela a manzelky. Svokra si moze vyjadrit svoj nazor, ale nevidim dovod, aby obchadzala nevestu a svoj nazor sprostredkuvavala iba svojmu synovi, kedze sa tyka ak nevesty. Ak ma svokra nieco na srdci, co sa nevedty bezprostredne tyka a ako vidi aj jej buduce zivotne smerovanie, je minimalne slusne aby to vyjadrila pred nou. Nikto vam neupiera praco sa rozpravat so synmi, ale taketo konanie mi nepride vhodne. Ak mam ja s manzelom nejaku predstavu o zivote, diskutovali sme o nej a prebrali sme, preco to chceme prave takto, samozrejme sa to moze menit v case na zaklade okolnosti, financnych, zdravotnych a toho, ake budu jednotlive deti napr narocne na vychovu. Sama autorka spomenula, ze uvidis pri akom pocte skoncia v zavislosti od situacie.
Nemyslim si, ze je na mieste, aby si svokra nieco presadzovala u syna, obzvlast nieco, co sa jej netyka a co sa tyka jeho a jej zeny a riesila to o nej bez nej.

@anonym_886090 bol u nej syn, tak rozprávala so synom ... ja tomu stále nerozumiem - ak sa ožení, už nemôže rozprávať so svojimi rodičmi? o ničom? ale prečo by nemohol? ty sa nerozprávaš so svojou mamou? o svojich plánoch, o tom ako ste čo riešili a čo budete? si odišla z domu a už nezdieľate spolu nič, iba nedeľný obed?? a keď náhodou rozprávaš o plánoch ktoré máte s mužom, tak len pred ním??
a že svokra niečo presadzovala - znova sa pýtam - to vieš ako? povedala ti to svokra? alebo syn? lebo len oni dvaja boli pri tom rozhovore ...

anonym_886090
Dnes o 05:36
@biba_18

@anonym_886090 bol u nej syn, tak rozprávala so synom ... ja tomu stále nerozumiem - ak sa ožení, už nemôže rozprávať so svojimi rodičmi? o ničom? ale prečo by nemohol? ty sa nerozprávaš so svojou mamou? o svojich plánoch, o tom ako ste čo riešili a čo budete? si odišla z domu a už nezdieľate spolu nič, iba nedeľný obed?? a keď náhodou rozprávaš o plánoch ktoré máte s mužom, tak len pred ním??
a že svokra niečo presadzovala - znova sa pýtam - to vieš ako? povedala ti to svokra? alebo syn? lebo len oni dvaja boli pri tom rozhovore ...

@biba_18 bol u nej syn, v poriadku. Ak ma nieco na srdci, treba to adresovat obom a nie si vyberat situacie ked je tam len syn. Vidim, ze nerozumies, lebo toto je podstatne, zapojit do toho nevestu a neobchadzat ju. Necielit len na svojho syna. Uz dufam rozumies.
Samozrejme, ze sa rozpravame, ale rozhodnutie, kolko deti a kedy ich budeme mat nezdielam s mojimi rodicmi, ale s mojim manzelom, taktiez nasu financnu situaciu riesim s nim, lebo nam nevychovsvaju ani deti a ani nas financne nezabezpecuju.
A ty vies ako, ze to bolo tak, ze teraz sa stala nahodna situacia, mam doma syna a prave teraz je vhodna prilezitost s nim riesit jeho buducnost v oblasti financii a poctu deti a nie vtedy, ked je pritomna aj nevesta? Ak by sa u svokry nevedta aj nevyskytla a svokru to dlhodobo trapi, ma si najst cas a navstivit nevestu, ktoru ma v rodine a riesit to s nimi spolu, lebo ne to ich spolocna vec, nevesty a syna a nie syna a svokry.

anonym_886090
Dnes o 05:40
@biba_18

@biba_18 ja si totizto neviem celkom predstavit situaciu, ze pridem, ci uz za svojou mamou alebo za svojou svokrou a zacnem im hovorit o tom, kolko deti planujeme mat a kedy a mam cakat na ich pozehnanie alebo ako si to predstavujes? Mne deti nevychovava ani jedna, tak neviem preco by sa k tomu mali vyjadrovat a ovplyvnovat moje a manzelove rozhodnutie. Samozrejme, nazor na to mozu mat, ale to je asi tak vsetko. A ak maju nutkavu potrebu si ho vyjadrit v poriadku, ale opakovane mi ho zdielat tiez nemusia, pokial sa nezlucuje s mojim nazorom a vzajomne o tom vieme.

biba_18
Dnes o 05:42
@anonym_886090

@biba_18 bol u nej syn, v poriadku. Ak ma nieco na srdci, treba to adresovat obom a nie si vyberat situacie ked je tam len syn. Vidim, ze nerozumies, lebo toto je podstatne, zapojit do toho nevestu a neobchadzat ju. Necielit len na svojho syna. Uz dufam rozumies.
Samozrejme, ze sa rozpravame, ale rozhodnutie, kolko deti a kedy ich budeme mat nezdielam s mojimi rodicmi, ale s mojim manzelom, taktiez nasu financnu situaciu riesim s nim, lebo nam nevychovsvaju ani deti a ani nas financne nezabezpecuju.
A ty vies ako, ze to bolo tak, ze teraz sa stala nahodna situacia, mam doma syna a prave teraz je vhodna prilezitost s nim riesit jeho buducnost v oblasti financii a poctu deti a nie vtedy, ked je pritomna aj nevesta? Ak by sa u svokry nevedta aj nevyskytla a svokru to dlhodobo trapi, ma si najst cas a navstivit nevestu, ktoru ma v rodine a riesit to s nimi spolu, lebo ne to ich spolocna vec, nevesty a syna a nie syna a svokry.

@anonym_886090 a ja sa znova pýtam ako verklik - ako vieš, že svokra chce rozhodovať o tom, koľko detí a kedy by mali mať? na základe čoho si prišla k tomuto poznaniu ,.... to že sa spolu o čomkoľvek rozprávajú neznamená hneď, že to svokra chce riešiť aby bolo po jej ...
a po tom tvojom druhom príspevku vidím, že sa s mamou naozaj bavíš iba o tom, kedy prídete na obed a či zoberie deti do zoo ...

anonym_886090
Dnes o 05:43
@biba_18

@anonym_886090 a ja sa znova pýtam ako verklik - ako vieš, že svokra chce rozhodovať o tom, koľko detí a kedy by mali mať? na základe čoho si prišla k tomuto poznaniu ,.... to že sa spolu o čomkoľvek rozprávajú neznamená hneď, že to svokra chce riešiť aby bolo po jej ...
a po tom tvojom druhom príspevku vidím, že sa s mamou naozaj bavíš iba o tom, kedy prídete na obed a či zoberie deti do zoo ...

@biba_18 rozkosne, ze robis presne to, co odsudzujes v tejto diskusii. Sudis nieco, pri com nie si.

biba_18
Dnes o 05:44
@anonym_886090

@biba_18 rozkosne, ze robis presne to, co odsudzujes v tejto diskusii. Sudis nieco, pri com nie si.

@anonym_886090 čo súdim? že ty sa bavíš s mamou o nepodstatných veciach? či čoho sa tá tvoja poznámka týka??

anonym_886090
Dnes o 05:46
@biba_18

@biba_18 ja sa znova pytam, preco sa svokra o tom nemohla rozpravat aj za pritomnosti nevesty ked sa situacia bytostne tyka nevesty?

anonym_886090
Dnes o 05:47
@biba_18

@anonym_886090 čo súdim? že ty sa bavíš s mamou o nepodstatných veciach? či čoho sa tá tvoja poznámka týka??

@biba_18 prisla si s tvrdenim, ze sa s mojou mamou rozpravam o tom, ci prideme na obed alebo nie na zaklade jedneho mojho komentara. Inak vsetko v poriadku u teba?

biba_18
Dnes o 05:57
@anonym_886090

@biba_18 ja sa znova pytam, preco sa svokra o tom nemohla rozpravat aj za pritomnosti nevesty ked sa situacia bytostne tyka nevesty?

@anonym_886090 a čo sa netýka nevesty?... vlastne všetko čo sa týka syna sa týka nevesty ... podľa tejto logiky by tam sám ani nemal chodiť a keď tam ide, má sa baviť o tom ako bude s otcom striekať stromy a či im babka upečie koláče (ups, pardon, asi ani to nie, lebo aj to sa týka nevesty...)

anonym_886090
Dnes o 05:59
@biba_18

@anonym_886090 a čo sa netýka nevesty?... vlastne všetko čo sa týka syna sa týka nevesty ... podľa tejto logiky by tam sám ani nemal chodiť a keď tam ide, má sa baviť o tom ako bude s otcom striekať stromy a či im babka upečie koláče (ups, pardon, asi ani to nie, lebo aj to sa týka nevesty...)

@biba_18 pytam sa znova ako verklik. Je v poriadku, ze sa o spolocnych detoch nevedty a syna rozprava matka vylucne so synom a nezahrnie do takehoto rozhovoru aj nevestu?

biba_18
Dnes o 05:59
@anonym_886090

@biba_18 prisla si s tvrdenim, ze sa s mojou mamou rozpravam o tom, ci prideme na obed alebo nie na zaklade jedneho mojho komentara. Inak vsetko v poriadku u teba?

@anonym_886090 takže sa s ňou bavíš aj o vážnych veciach? a týkajú sa tie vážne veci iba teba? alebo chodíš k mame iba s mužom?

anonym_886090
Dnes o 06:02
@biba_18

@biba_18 neviem aku mas ty logiku, ale scestnu, podla vsetkeho. Vyhybas sa odpovediam, ohybas si diskusiu ako chces, riesis temy inych ludi, podla svojich zvlastnych dedukcii, ktore nesuvisia s temou.
Porovnavat kolac a plodenie deti suvisiace s financnou stabilitou rodiny je trosku zvlastne, ale tak tvoja logika je asi lepsia nez logika inych.
Ty sa bavis so synom o jeho detoch alebo potencialnych detoch len s nim? S nevestou sa bavis o com? Resp s priatelkou svojho syna?

biba_18
Dnes o 06:03
@anonym_886090

@biba_18 pytam sa znova ako verklik. Je v poriadku, ze sa o spolocnych detoch nevedty a syna rozprava matka vylucne so synom a nezahrnie do takehoto rozhovoru aj nevestu?

@anonym_886090 a btw - prečo sa muž baví so ženou o veciach, ktoré riešil s mamou? netýka sa tento vzťah iba ich dvoch? čo má čo o tom vedieť nevesta ... to je presne z rovnakého súdka ... je na synovi ako si to s mamou vyrieši...

anonym_886090
Dnes o 06:04
@biba_18

@anonym_886090 a btw - prečo sa muž baví so ženou o veciach, ktoré riešil s mamou? netýka sa tento vzťah iba ich dvoch? čo má čo o tom vedieť nevesta ... to je presne z rovnakého súdka ... je na synovi ako si to s mamou vyrieši...

@biba_18 ty Ty sa s nevestou nerozpravas?

biba_18
Dnes o 06:04
@anonym_886090

@biba_18 neviem aku mas ty logiku, ale scestnu, podla vsetkeho. Vyhybas sa odpovediam, ohybas si diskusiu ako chces, riesis temy inych ludi, podla svojich zvlastnych dedukcii, ktore nesuvisia s temou.
Porovnavat kolac a plodenie deti suvisiace s financnou stabilitou rodiny je trosku zvlastne, ale tak tvoja logika je asi lepsia nez logika inych.
Ty sa bavis so synom o jeho detoch alebo potencialnych detoch len s nim? S nevestou sa bavis o com? Resp s priatelkou svojho syna?

@anonym_886090 ok, tak k plodeniu detí - ako prosím matka môže ovplyvniť nevestu kedy bude mať ona dieťa? no daj. zaujíma ma to ako si to predstavuješ ...

anonym_886090
Dnes o 06:05
@biba_18

@anonym_886090 ok, tak k plodeniu detí - ako prosím matka môže ovplyvniť nevestu kedy bude mať ona dieťa? no daj. zaujíma ma to ako si to predstavuješ ...

@biba_18 prides za nevestou a pytas sa jej kolko deti a kedy s tvojim synom planuju? No daj, mna to zaujima ako si to predstavujes.

biba_18
Dnes o 06:05
@anonym_886090

@biba_18 ty Ty sa s nevestou nerozpravas?

@anonym_886090 ja nemám nevestu. a keď budem mať pevne dúfam že to nebude nejaká trafená ženská čo bude zakazovať mužovi aby sa bavil s mamou lebo ona tam nie je ...

biba_18
Dnes o 06:06
@anonym_886090

@biba_18 prides za nevestou a pytas sa jej kolko deti a kedy s tvojim synom planuju? No daj, mna to zaujima ako si to predstavujes.

@anonym_886090 prečo mi neodpovieš na moju otázku. ako si predstavuješ že matka môže zasahovať do rozhodnutia nevesty ... povie synovi že ho vydedí? alebo že nebude sa starať o vnúčatá? ako si to predstavuješ ...

anonym_886090
Dnes o 06:06
@biba_18

@anonym_886090 ja nemám nevestu. a keď budem mať pevne dúfam že to nebude nejaká trafená ženská čo bude zakazovať mužovi aby sa bavil s mamou lebo ona tam nie je ...

@biba_18 a ked ju budes mat, budes sa bavit o dolezitych veciach aj s nou alebo pockas kym ta syn navstivi sam?

anonym_886090
Dnes o 06:07
@biba_18

@anonym_886090 prečo mi neodpovieš na moju otázku. ako si predstavuješ že matka môže zasahovať do rozhodnutia nevesty ... povie synovi že ho vydedí? alebo že nebude sa starať o vnúčatá? ako si to predstavuješ ...

@biba_18 ty neodpovedas na otazky resp odpovedas na otazku protiotazkou. Vari ta to vyviedlo z miery? Ja som sa len prisposobile tvojej logike. Nie som povinna ti odpovedat a robit co si zelas.

biba_18
Dnes o 06:08
@anonym_886090

@biba_18 a ked ju budes mat, budes sa bavit o dolezitych veciach aj s nou alebo pockas kym ta syn navstivi sam?

@anonym_886090 a prečo by sme sa nebavili? s nevestou pokiaľ bude príčetná sa budem baviť tak ako sa ja bavím s mojou svokrou o čom má potrebu sa baviť ...
btw, ja som sa pýtala prvá, a stále neviem ako by to tá matka mohla dosiahnuť, aby bolo po jej ... 😒

biba_18
Dnes o 06:09
@anonym_886090

@biba_18 ty neodpovedas na otazky resp odpovedas na otazku protiotazkou. Vari ta to vyviedlo z miery? Ja som sa len prisposobile tvojej logike. Nie som povinna ti odpovedat a robit co si zelas.

@anonym_886090 moja svokra sa stará do všetkého. doslova. ale jej to neberiem, je to jej názor - a ten hádam môže mať ... že ja sa ním neriadim, je moja vec ... a ak sa ním riadi jej syn, to je zase jeho vec ...

0silvia0
Dnes o 06:10
@anonym_886090

@biba_18
@anonym_886090 podľa mňa baviť sa o plánovaní detí s vlastným synom je ok, aj keď tam nie je nevesta. Ale už nevyžiadané rady, že nevesta má ísť do roboty atď., tu by mal byť ten bod, kde syn stopne matku a povie, že toto je záležitosť len ich dvoch a do toho nepotrebujú rady, o ktoré nikto nestojí.
Ja mám dobré vzťahy so synom aj s nevestou (nie sú zobratí, ale sú spolu 8 rokov), ale toto by som si nedovolila, viem, kde sú moje hranice.

biba_18
Dnes o 06:10
@anonym_886090

@anonym_886090 ja mám pocit že vy ste ešte nedospeli a vždy vidíte že s mamami (a neskôr so svokrami) musíte bojovať ...

anonym_886090
Dnes o 06:11
@biba_18

@anonym_886090 moja svokra sa stará do všetkého. doslova. ale jej to neberiem, je to jej názor - a ten hádam môže mať ... že ja sa ním neriadim, je moja vec ... a ak sa ním riadi jej syn, to je zase jeho vec ...

@biba_18 ja som uz vyssie povedala, ze nazor moze mat a moze si ho aj vyjadrit, ale je minimalne slusne sa o takto zasadnych veciach rozpravat aj s druhou stranou, ktorej sa diskusia o nas bez nas tykala.

biba_18
Dnes o 06:11
@0silvia0

@biba_18
@anonym_886090 podľa mňa baviť sa o plánovaní detí s vlastným synom je ok, aj keď tam nie je nevesta. Ale už nevyžiadané rady, že nevesta má ísť do roboty atď., tu by mal byť ten bod, kde syn stopne matku a povie, že toto je záležitosť len ich dvoch a do toho nepotrebujú rady, o ktoré nikto nestojí.
Ja mám dobré vzťahy so synom aj s nevestou (nie sú zobratí, ale sú spolu 8 rokov), ale toto by som si nedovolila, viem, kde sú moje hranice.

@0silvia0 hm... a čo ak ten syn o to stojí? a čo ak ju stopol?

biba_18
Dnes o 06:12
@anonym_886090

@biba_18 ja som uz vyssie povedala, ze nazor moze mat a moze si ho aj vyjadrit, ale je minimalne slusne sa o takto zasadnych veciach rozpravat aj s druhou stranou, ktorej sa diskusia o nas bez nas tykala.

@anonym_886090 no čo, a teraz mi povieš o čom sa ty bavíš so svojou mamou okrem koláčov?
napr. že mami, ja by som aj chcela druhé dieťa, ale jožo váha ... nie, nič také?

anonym_886090
Dnes o 06:12
@biba_18

@anonym_886090 no čo, a teraz mi povieš o čom sa ty bavíš so svojou mamou okrem koláčov?
napr. že mami, ja by som aj chcela druhé dieťa, ale jožo váha ... nie, nič také?

A to je to co ta v zivote zaujima?

biba_18
Dnes o 06:13
@anonym_886090

A to je to co ta v zivote zaujima?

@anonym_886090 to ma zaujíma momentálne v tejto debate ... máš nejaký názor tak ma zaujíma ako si k nemu dospela ...

anonym_886090
Dnes o 06:13
@biba_18

@anonym_886090 ja mám pocit že vy ste ešte nedospeli a vždy vidíte že s mamami (a neskôr so svokrami) musíte bojovať ...

@biba_18 ja mam pocit, ze ty potrebujes byt silou mocou ofenzivna. Alebo si niekde hlboko v sebe naozaj zranena.