Ako zvládnuť napätie so svokrou?
Chcela by som vedieť Váš názor pretože posledné mesiace sa cítim strašne a neviem ako to zo seba vypustiť.
Budem sa snažiť byt stručná.
Ide o to, že som momentálne na rodičovskej dovolenke so synom, ktorý mal nedávno rok a pól. S manželom už sme sa bavili, že o nejaký rok by sme sa pokúsili o druhé dieťa a zároveň, že uvidíme ako všetko budeme zvládať ale nebránili by sme sa mať aj tri deti. Samozrejme možno si povieme že dve a stačí nikdy nevieme čo bude.
Ide o to, že mám 25 rokov. Vždy som chcela mať deti kým som ešte “mladá”. Teda nechcela som mať dieťa po 30tke napríklad. Moj muž tak isto a v tomto sme sa vždy zhodli, že to tak chceme.
Ja si užívam to byt mama, aj keď sú dni kedy som vyčerpanejšia a je to ťažšie ale jednoducho to milujem a užívam si toto životné obdobie ako sa len dá.
Alebo teda chcela by som. Je tu vec ktorá ma ťaží už dlho a neviem na to prestať mysliet alebo si to nevšímať a to je moja svokra, ktorá má neustále potrebu ma pred manželom ohovarat vždy keď sa s ňou rozpráva.
Manžel chodí k svokrovcom často pretože má s otcom stavebnú firmu a u nich doma majú dielňu a všetko náradie, takže cez týždeň tam je niekedy aj denne. Niekedy sa zastavia na obed a vtedy začínajú témy aj ohľadom mňa.
Som zvyknutá že svokra ma často rieši a má aj blbe komentáre a nedávno sa pýtala manžela, že kedy plánujeme druhé dieťa. Povedal jej že nemáme presný plán ale cca asi keď syn nastúpi do škôlky by sme chceli druhé.
Strašne začala do neho hustiť, že to v žiadnom prípade a nech si dáme pár rokov pauzu a nech idem do roboty zarábať aj ja a jednoducho nech si niečo aj odpracujem.
Vraj neprinasam do domácnosti žiadne peniaze a nemôžem byt 6 rokov doma s deťmi a nič nerobiť.
Keď som sa snažila od muža zistiť čo jej na to povedal vyhýbal sa odpovedi a vlastne to len zakončil s tým že nech to neriešim. Neviem čo si mám o tom myslieť, dáva mi to pocit že si ma vôbec nezastal a že drží len s mamou a mňa má na druhom mieste.
Vždy keď chcem začať túto debatu tak ma len odbije, že si ju nemám všímať a asi by to bolo aj rozumné ale stále ma to ťaží a začínam sa naozaj cítiť ako že som niečo menej za to, že chcem mať dve alebo tri deti.
@biba_18 ja mam pocit, ze ty potrebujes byt silou mocou ofenzivna. Alebo si niekde hlboko v sebe naozaj zranena.
@anonym_886090 aha. takže teraz budeme riešim mňa a moje vnútorné zranenia 😒
no, ja sa s mojou mamou bavím o súkromných veciach. aj so svokrou. a nemám problém ak sa ja bavím s mojou mamou bez prítomnosti muža a ak on sa baví bez mojej prítomnosti so svojou mamou ... takže zranená asi nemám z čoho veľmi byť, že ...
@anonym_886090 aha. takže teraz budeme riešim mňa a moje vnútorné zranenia 😒
no, ja sa s mojou mamou bavím o súkromných veciach. aj so svokrou. a nemám problém ak sa ja bavím s mojou mamou bez prítomnosti muža a ak on sa baví bez mojej prítomnosti so svojou mamou ... takže zranená asi nemám z čoho veľmi byť, že ...
@biba_18 tak neviem v prvom rade, preco riesis mna, ked diskusia je o niecom a niekom inom a uplne si temu stocila. Snazim sa ju prinavratit tam, kde bola.
@biba_18 zaujimat ta to sice moze, ale to nie je meritom tejto diskusie. Ak chces zaloz o tom vlastnu diskusiu. V tejto diskusii je pointou to, ze manzel sa udajne nezastal svojej partnerky, ked svokra riesila veci o buducom smerovani svojho syna a svojej nevesty bez oritomnosti svojej nevesty. Preto ano, nevedta sa moze citit dotknuta a nemusi byt nedozrela a silou mocou bojovat so svojou svokrou. Kazdeho sa dokaze dotknut ked sa riesi “o nas bez nas”.
@anonym_886090 od začiatku tvrdím - že vy neviete o čom a ako sa bavili matka so synom ... ale výsledok je, že sa nemajú baviť ... a potom možno skryto pripustíš že vlastne aj ty sa bavíš so svojou mamou 😒
@anonym_886090 od začiatku tvrdím - že vy neviete o čom a ako sa bavili matka so synom ... ale výsledok je, že sa nemajú baviť ... a potom možno skryto pripustíš že vlastne aj ty sa bavíš so svojou mamou 😒
@biba_18 a ty vies o com? 😂
@anonym_886090 bol u nej syn, tak rozprávala so synom ... ja tomu stále nerozumiem - ak sa ožení, už nemôže rozprávať so svojimi rodičmi? o ničom? ale prečo by nemohol? ty sa nerozprávaš so svojou mamou? o svojich plánoch, o tom ako ste čo riešili a čo budete? si odišla z domu a už nezdieľate spolu nič, iba nedeľný obed?? a keď náhodou rozprávaš o plánoch ktoré máte s mužom, tak len pred ním??
a že svokra niečo presadzovala - znova sa pýtam - to vieš ako? povedala ti to svokra? alebo syn? lebo len oni dvaja boli pri tom rozhovore ...
@biba_18 nemyslim si ze je vhodne,aby svokra/svokor/ktokolvek zasahoval do rozhodnuti a zivota ineho.a neustale sa staral do financii,manzelstva ci nebodaj plodenia deti.keby boli socialny pripad,negramotní,alebo ze nemaju financie a xy deti,to by som pochopila.ale mlada rodina,ocividne nemaju ziadne problemy a zbytocne robit dusno a rozbroje,lebo "starsia generacia si potrebuje vyjadrit svoj nazor lebo oni vedia lepsie..a este hlupe reci o tom,ze ona neprinasa peniaze do domacnosti..ved maju male dieta a je na materskej,preco sa od zeny ocakava,ze vynosi,porodi,postara sa ale vsetko si musi odmakat a este nebyt nedajboze darmozracka co sedi doma "zadarmo"...
@biba_18 nemyslim si ze je vhodne,aby svokra/svokor/ktokolvek zasahoval do rozhodnuti a zivota ineho.a neustale sa staral do financii,manzelstva ci nebodaj plodenia deti.keby boli socialny pripad,negramotní,alebo ze nemaju financie a xy deti,to by som pochopila.ale mlada rodina,ocividne nemaju ziadne problemy a zbytocne robit dusno a rozbroje,lebo "starsia generacia si potrebuje vyjadrit svoj nazor lebo oni vedia lepsie..a este hlupe reci o tom,ze ona neprinasa peniaze do domacnosti..ved maju male dieta a je na materskej,preco sa od zeny ocakava,ze vynosi,porodi,postara sa ale vsetko si musi odmakat a este nebyt nedajboze darmozracka co sedi doma "zadarmo"...
@simona92101 vieš, to sú také hry na slovíčka ...
@simona92101 vieš, to sú také hry na slovíčka ...
@biba_18 co konkretne?ak sa niekto nevyziadane stara stale,a ohovara tak su to hry na slovicka?
@biba_18 co konkretne?ak sa niekto nevyziadane stara stale,a ohovara tak su to hry na slovicka?
@simona92101 čo znamená presne že ohovára?
@0silvia0 veď práve. ale svokru odsúdime šmahom ruky 😒
@biba_18 za tieto reči by som ja svokru tiež nepochválila, co napísala autorka:
Strašne začala do neho hustiť, že to v žiadnom prípade a nech si dáme pár rokov pauzu a nech idem do roboty zarábať aj ja a jednoducho nech si niečo aj odpracujem.
Vraj neprinasam do domácnosti žiadne peniaze a nemôžem byt 6 rokov doma s deťmi a nič nerobiť.
Autorku spochybňovať nejdem, vychádzame v diskusii z toho, čo je napísané.
@biba_18 za tieto reči by som ja svokru tiež nepochválila, co napísala autorka:
Autorku spochybňovať nejdem, vychádzame v diskusii z toho, čo je napísané.
@0silvia0 ale to nám povedala autorka. a možno to aj povedal doslova aj muž, ale to neznamená že aj svokra to povedala takto...
parvati ti odkazuje že seamusovi povedal ron že máš ísť za hagridom ... 😒
takto mi to pripadá ...
ale ako bohyňu, to kde sme aby sa matky nemohli so synmi porozprávať bez toho, aby polka modrého konika prekrucovala ich slová…
to že niekto povie aby ste počkali a aby ste mali na čas 2 príjmy neznamená hneď že ťa ohovára… pretože áno, 2 príjmy sú vždy viac ako jeden… a vôbec nerozumiem v čom sa ťa mal akože zastať??
@biba_18 v tom, ze oni dvaja su rodina, a je iba iba ich vec ci a kolko a kedy bude mat dalsie deti. Svokru do ich sexualneho zivota a do nevestinej maternice velke gulove.
@0silvia0 ale to nám povedala autorka. a možno to aj povedal doslova aj muž, ale to neznamená že aj svokra to povedala takto...
parvati ti odkazuje že seamusovi povedal ron že máš ísť za hagridom ... 😒
takto mi to pripadá ...
@biba_18 aha, ok, tak to potom môžeme znegovať všetky diskusie, a vôbec na žiadnu nereagovať, lebo ktovie ako to všetko vlastne bolo a ktovie ako čo vlastne povedal a môžeme veriť a nemusíme veriť. Poprípade keď bude chcieť niekto poradiť, nech rovno pridá aj nahrávku rozhovoru a dôkazy a fakty o tom, že hovorí pravdu a nič len pravdu.
Ale ste poniektoré hnusné. Čo ak to manžel povedal ináč ako svokra? A vlastne prečo si to manžel nenechal pre seba? pokiaľ je autorka s manželom rozhodnutá mať ďalšie deti a majú určitý plán - nikoho do toho nič, samozrejme porozprávať sa o tom s mamou mohol, aj si vypočuť jej názor a tým to padlo, nemusel utekať domov a vešať to autorke na nos - pritom som si istá, že manžel dobre vie, aký vzťah má autorka so svokrou a ešte prilieva do ohňa 🤷♀️.
@autorka priznaj, že ty sa obávaš toho, že svokra bude hustiť do muža a on nakoniec podľahne jej nátlaku a blbostiam, čo mu rozpráva. Nejde o ohováranie, nejde o rozhovory, ty máš reálny strach, že tvojho muža presvedčí o tom, že na ďalšie dieťa máte čas. Takže tu ani tak nie je problém svokra (ja si denno denne vypočujem od vlastnej matky aká som nezodpovedná matka ako robím zlé to a to atď. ale jedným uchom dnu a druhým von, ani na to nereagujem) ale problém je to, že tvoj manžel je možno ľahko zmanipulovateľný a tu je kameň úrazu. Strach je najväčší nepriateľ.
@biba_18 aha, ok, tak to potom môžeme znegovať všetky diskusie, a vôbec na žiadnu nereagovať, lebo ktovie ako to všetko vlastne bolo a ktovie ako čo vlastne povedal a môžeme veriť a nemusíme veriť. Poprípade keď bude chcieť niekto poradiť, nech rovno pridá aj nahrávku rozhovoru a dôkazy a fakty o tom, že hovorí pravdu a nič len pravdu.
@0silvia0 samozrejme môžeme reagovať, prečo by sme nemohli. ale ja radšej hľadám odpovede, nie hneď z brucha odsúdiť a fabulovať ...
@0silvia0 lebo čo jej pomôže keď napíšeme že tá svokra je krava, odstrihni sa od nej!! podľa mňa nič ... podľa mňa aj krava babka môže mať dobrý vzťah s vnúčatami aj keď nevychádza s nevestou ...
@0silvia0 lebo čo jej pomôže keď napíšeme že tá svokra je krava, odstrihni sa od nej!! podľa mňa nič ... podľa mňa aj krava babka môže mať dobrý vzťah s vnúčatami aj keď nevychádza s nevestou ...
@biba_18 veď autorke napíš čo uznáš za vhodné. Ja som tiež napísala, čo som uznala za vhodné. Ak potrebuješ od autorky nejaké informácie, tak snáď ich doplní. A autorka nech si s názormi urobí čo uzná za vhodné tiež.
@anonym_autor píšeš že ste s mužom vždy chceli mať deti skôr ešte v mladosti a že ste sa obidvaja na Tom zhodli. Teraz ste ty a tvoj muž rodina a len vy sami sa rozhodnete ako si zariadite budúcnosť, kedy budú ďalšie deti a podobne. Rodičia mu môžu tak akurát povedať svoj názor, dať mu zbytočne nevyziadane rady, ale rozhodnutie je stále len na vás ako si to vy zariadite. Čo je svokre do toho že by si bola s druhým dieťaťom na materskej? Pokiaľ tvoj muž s tým súhlasí,tak ako si písala vo svojom príspevku, tak asi vie čo robí nie? Zrejme sa mu ani nechce oponovať rečiam jeho matky lebo ju už pozná a možno funguje štýlom že jedným uchom dnu a druhým von a nech je kľud.
Zase byť 6 rokov doma.. môžeš aj skôr ísť do práce ale aj to je len na vás a len vy viete či budete vedieť tak dlho vyžiť z mužovho platu.
Jeho matke sa kto stará do života a do jej rodiny ktorú si založila? Predpokladám že si ona so svojím manželom zariadili život tak ako oni uznali za vhodné.
Pozri, na zaciatku manzelstva by som pri takych reciach od svokry bola na nervy, pretoze by som sa bala, ze ovplyvnia syna. Po rokoch manzelstva si poznam muza a viem, ze podstatne rozhodnutia robime doma spolu a vyjadrit nazor moze kto chce, kde chce a ku comu chce, ale finalne rozhodnutie pada medzi nami. Uz ma to nevytaca, lebo mam istotu v manzelovi. Neviem, co ta trapi viac, ci to, ze sa niekto stata do vasej rodiny alebo to, ze si si nie ista manzelovym skutocnym nazorom a jeho rozhodnutim. Alebo sebou. Ak ti vadi,ze sa ta nezastal, niekedy zastat sa znamena uplne odignorovat nieciu radu, lebo s niektorymi ludmi sa nevyhadas.
Je to síce vaša vec, ste manželia, ale tiež sa musím zastať aj svokry. Veľmi mlada si začala rodiť, chceš za sebou nasekať hneď tri deti, neviem či máš vôbec niečo odpracované. Doba je zlá, rozvediete sa a chlapík drie ako kôň. A potom keď sa rozvediete, bude po zbytok života platiť alimenty na tri deti. Narobiť si deti je najjednoduchšie, treba ich aj živiť a manželovi sa môže čokoľvek stať.
"Je tu vec ktorá ma ťaží už dlho a neviem na to prestať mysliet alebo si to nevšímať a to je moja svokra, "
Nie, ten problem nie je Tvoja svokra. Ten problem je to, co si zhrnula na konci. Manzel, ktory sa nezastal svojej rodiny, svojej manzelky. Pretoze keby bola svokra akakolvek ale Tvoj chlap by v tom mal jasno a zastal sa Ta, dal by ju naporiadok (ked aj pokojne, slusne, uctivo, pretoze to neznamena ze s nou musi robit cirkusy) a nepokracovalo by to.
Mrzi ma to a azda sa vam to nebude zhorsovat postupom casu (tych diskusii je tu miliarda, v akych roznych pripadoch sa manzel nevie zastat zeny pred matkou a zvycajne nemavaju happyendy...).
Samozrejme ze co sa tyka deti, v tejto situacii a v Tvojom veku by som sa do dalsieho nehrnula. Nemas sa kam ponahlat.
@anonym_fe7528 nikde nepisala, ze si ju manzel nezastal, len jej nechcel povedat, co jej odpovedal a ona vydedukovala, ze si ju nezastal a to ju teraz trapi .
Problem nie je svokra a ani manzel, ale to, ze stale na to mysli a nevie sa odosobnit.
Nepotrebuje riesit kto kde kedy povedal, potrebuje sa naucit zit svoj zivot bez toho, co povedia iní.
Ale ja to nejako nechápem
On ti opisal presne situáciu ako začala do neho hustit atď ale to ako reagoval už nepovedal a dokonca to nemáš riešiť?
Nejaké divné z jeho strany
A to, že oni sa spolu bavia o hocičom to je podľa mňa ok
Len on nejako divne sa baví s tebou
Autorka, nauc muza nevesat svokre na nos vase sukromie. Na otazku kedy planujete druhe mal odpovedat, nestaraj sa mama, to je nasa vec a bodka. Nikdy nic nevesajte svokre na nos a potom sa nebude starat.

@anonym_886090 to ma zaujíma momentálne v tejto debate ... máš nejaký názor tak ma zaujíma ako si k nemu dospela ...
@biba_18 zaujimat ta to sice moze, ale to nie je meritom tejto diskusie. Ak chces zaloz o tom vlastnu diskusiu. V tejto diskusii je pointou to, ze manzel sa udajne nezastal svojej partnerky, ked svokra riesila veci o buducom smerovani svojho syna a svojej nevesty bez oritomnosti svojej nevesty. Preto ano, nevedta sa moze citit dotknuta a nemusi byt nedozrela a silou mocou bojovat so svojou svokrou. Kazdeho sa dokaze dotknut ked sa riesi “o nas bez nas”.