icon

Ako zvládnuť neprijatie rodiny partnera len preto, že nemám titul?

Dnes o 11:06

Mozno to len prehanam, ale odkedy som spoznala rodinu mojho priateľa, citim z ich strany taky zvláštny odstup. Som z rodiny, kde sme nikdy neriešili tituly. Rodičia vysokú skolu nemaju a cely zivot sa im darí, nikdy sme nepocítili, ze mame malo. Brat aj sestra vysokú školu maju, ale ja som proste po strednej nemala tu potrebu. Pracujem v štátnej sprave a nemyslím si, ze to, ze vysokú školu nemam, je nejaky problem. Vzdy som mala pracu a nemala som problem zamestnat sa. Mala som dva vazne vzťahy, obaja partneri vysokú školu mali, ale kedze vzdy jeden alebo druhy rodič ten titul nemal, tak som nikdy necítila z ich strany neprijatie. Az doteraz. Teraz mam tretí vztah, partnera som spoznala v praci, ma vojenskú akadémiu, takze ma aj vyššiu hodnosť. Jeho bratia maju obaja technickú vysokú školu, takisto aj ich manželky maju vysokú školu. Jeho otec je taktiez technicky inžinier a jeho mama ma ekonomickú vysokú školu. Chcem povedať, ze moj partner v zivote neriesil, ci mam titul alebo nie. Je to úžasný muz a nemenila by som. Ale od jeho rodičov cítim, ze im záleží na tom, aby ich syn mal manželku, co ma titul :D su z okolia BB a tam mi pride, ze si tam extra zakladajú na takych nepodstatnych veciach. Partner slúži v meste, odkial pochadzam, takze sa s nimi moc nestretavame. Ale odkedy tam mame ist, vzdy mam z toho stres a je mi to neprijemne. Uz viackrát mali take poznámky o vysokej skole, ako keby to nevedeli prekusnut. Viackrát spomínajú tituly, pýtali sa aj na rodičov,co robia, kde robia :D pritom je to taka rodina zo strednej vrstvy, žiadni milionári. Finančne su podľa mna na takej urovni, ako su aj nasi. Mam 30 rokov a uz by som sa rada posunula dalej, ale bojím sa, ze ma nikdy neprijmu. Mam to riesit alebo sa vykašľať na nich, ked moj partner ma miluje, mame krásny vzťah a on sam nema s nimi taky vzťah, ako so mnou. Sam mi povedal, ze mal tvrdú výchovu a len ja jediná viem o nom veci, co nevedia o nom a i bratia, ani rodičia. Bratia žijú v cechach a celkovo tie rodinne vzťahy su skor take chladnejsie

Strana
z2
lasona
Dnes o 11:15

Nuž su ľudia čo si na tom zakladajú.v inej rodine to moze byt spolocensky status, inde zase nabozenstvo a podobne....Pokiaľ to akceptuje tvoj partner, tak je to ôk. Ak ti je neprijemne tam chodiť, obmedzila by som kontakt na co najviac. Neviem co iné....

unicornlady
Dnes o 11:15

Tvoj priateľ ťa miluje, to je hlavné.
Asi sa budeš musieť naučiť jedným uchom dnu, druhým von (ak pôjdete na návštevu k potenciálnym svokrovcom)

anonym_cc6b39
Dnes o 11:18

Niekedy je to povaha ľudí, ja mám VŠ, MAT-FYZ (nie úplne ľahká škola, rozhodne som to nerobila iba kvôli titulu) a svokra ma vždy nepriamo zhadzuje, že mám takú hroznú školu, aké nízke platy učitelia majú, že som mala ísť študovať niečo iné 😅 ako-tak ma akceptovala, keď som porodila jej vnúča, aj to som zlá matka, ona by vychovávala inak 🙈 ľuďom nevyhovieš 🤷
Ale ak ťa partner podrží, tak nemusíš na nich reagovať, povieš si dobre a tú jednu návštevu raz za pol roka vydržíš 🙂

autor
Dnes o 11:19
@unicornlady

Tvoj priateľ ťa miluje, to je hlavné.
Asi sa budeš musieť naučiť jedným uchom dnu, druhým von (ak pôjdete na návštevu k potenciálnym svokrovcom)

@unicornlady priateľ je v tomto úžasný, on aj pred nimi hned sa snazil tieto temy zvrátiť a vzdy ma vyzdvihuje, aka som šikovná. Len oni ako keby to brali tak, ze som nejaka žena, co nema co ponúknuť a som nemabiciozna a lenivá :D takto mi to doslova pride :D ale asi to budem brat tak, ze vsak nech si hovoria, co chcu. Dôležitý je partner a nepotrebujem uznanie od cudzích ludi. On aj to stretnutie dlhsue odkladal, aj skrz toho, ze sme od nich cez 200km, ale asi zo strachu, lebo vie, aki su.

autor
Dnes o 11:20
@anonym_cc6b39

Niekedy je to povaha ľudí, ja mám VŠ, MAT-FYZ (nie úplne ľahká škola, rozhodne som to nerobila iba kvôli titulu) a svokra ma vždy nepriamo zhadzuje, že mám takú hroznú školu, aké nízke platy učitelia majú, že som mala ísť študovať niečo iné 😅 ako-tak ma akceptovala, keď som porodila jej vnúča, aj to som zlá matka, ona by vychovávala inak 🙈 ľuďom nevyhovieš 🤷
Ale ak ťa partner podrží, tak nemusíš na nich reagovať, povieš si dobre a tú jednu návštevu raz za pol roka vydržíš 🙂

@anonym_cc6b39 myslim si, ze zle svokry alebo budúce svokry, aby sa tu ludia toho nechytili, ze vsak nie som manzelka :D tu mame asi viaceré 🥹😁

anonym_ecea70
Dnes o 11:32

Svokrovci sú asi stará škola, kedy si zakladali na vzdelaní. Neurobíš s tým nič. Nabudúce keď budú narážať na VŠ povedz, že VŠ k spokojnej práci nepomôže a že v dnešnej dobe najlepšie aj tak zarábajú kaderníčky, elektrikári a ľudia s výučným listom 😂

anonym_6f71c9
Dnes o 11:41
@anonym_ecea70

Svokrovci sú asi stará škola, kedy si zakladali na vzdelaní. Neurobíš s tým nič. Nabudúce keď budú narážať na VŠ povedz, že VŠ k spokojnej práci nepomôže a že v dnešnej dobe najlepšie aj tak zarábajú kaderníčky, elektrikári a ľudia s výučným listom 😂

@anonym_ecea70 Nejde o titul, ale o vzdelanie, vedomosti a všeobecný rozhľad, ktorý človek na VŠ získa, ak má oň záujem. Toto však študenti študujúci len pre titul /čokoľvek, hlavne, aby to bolo nenáročné, dalo sa to študovať externe, ideálne on-line a diplom dali každému / nikdy nepochopia a porovnanie s kaderníčkou a ľuďmi s výučným listom je úplne scestné. Naozaj vzdelaný človek cíti, že intelektuálne sú títo ľudia niekde úplne inde. Nie sú horší, často dokonca aj viac zarábajú, ale mentálne sú na úplne inej úrovni a debata s nimi je iná ako debata so vzdelaným človekom.

sisska96
Dnes o 11:43

No predstav si že moja mama nemá ani maturitu ale keď som mala priateľa bez titulu tak išiel sa svet zrútiť a ona je taký typ neviem lepšie napísať proste nie je najostrejší nožik v šuflíku.

biba_18
Dnes o 11:44

ja mám vysokú školu, rovnako ako manžel - a moja svokra moje vzdelanie zhadzuje už len z princípu - že nie som jej dcéra 😂 raz tak mala nejaké pindy o tom aké sú jej deti vzdelané a neviem čo - pozerala som ako puk na ňu a že či si uvedomuje, že sme spolužiaci z vyšky, ja som mala dokonca lepšie výsledky ako on, celé naše školské a študentské obdobie ... tak len zakoktala a snažila sa to zahovoriť 😂 takže za tým tvojim odmietaním môže byť všeličo, nie iba vzdelanie ...

autor
Dnes o 11:46
@anonym_6f71c9

@anonym_ecea70 Nejde o titul, ale o vzdelanie, vedomosti a všeobecný rozhľad, ktorý človek na VŠ získa, ak má oň záujem. Toto však študenti študujúci len pre titul /čokoľvek, hlavne, aby to bolo nenáročné, dalo sa to študovať externe, ideálne on-line a diplom dali každému / nikdy nepochopia a porovnanie s kaderníčkou a ľuďmi s výučným listom je úplne scestné. Naozaj vzdelaný človek cíti, že intelektuálne sú títo ľudia niekde úplne inde. Nie sú horší, často dokonca aj viac zarábajú, ale mentálne sú na úplne inej úrovni a debata s nimi je iná ako debata so vzdelaným človekom.

@anonym_6f71c9 lenže ja som inteligentná a na urovni, aj bez titulu 😊 ty sa tiez zrejme pozeráš na ludi skrz ich titul a postavenie. Ja sama mam kolegyne s titulmi a ich konverzácie na urovni teda vobec nie su ;)

autor
Dnes o 11:47
@biba_18

ja mám vysokú školu, rovnako ako manžel - a moja svokra moje vzdelanie zhadzuje už len z princípu - že nie som jej dcéra 😂 raz tak mala nejaké pindy o tom aké sú jej deti vzdelané a neviem čo - pozerala som ako puk na ňu a že či si uvedomuje, že sme spolužiaci z vyšky, ja som mala dokonca lepšie výsledky ako on, celé naše školské a študentské obdobie ... tak len zakoktala a snažila sa to zahovoriť 😂 takže za tým tvojim odmietaním môže byť všeličo, nie iba vzdelanie ...

@biba_18 mas pravdu 🙂 dakujem aj za takyto pohlad 😊

anonym_0e8c8d
Dnes o 11:48
@anonym_6f71c9

@anonym_autor typickí malomeštiaci. Nič s tým neurobíš, môžeš akurát pozorovať ich nízke malomeštiacke hodnoty a raz za čas to tam pretrpieť a zniesť ich trápne narážky.

@anonym_6f71c9 Inteligencia a rozhľad vôbec nie sú len o vzdelaní. Jednoduché slepice nájdeš aj medzi paničkami s titulmi, tie diplomovky si koľkí dali na zakázku napísať, by si sa čudovala.

anonym_108d91
Dnes o 11:49

Moja kolegyňa mala reči na budúcu nevestu že jej otec je len obyčajný elektrikár a jej synáčik má na lepšiu spoločnosť, prečo si vyberá také obyčajné dievča.

finellina
Dnes o 11:49
@anonym_6f71c9

@anonym_6f71c9 Ja mám vysokú školu a som jediná v mojej rodine. Áno, súhlasím s tebou, ľudia s VŠ majú všeobecný prehľad a je s nimi iná debata, ale rovnako aj niekto, kto veľa cestoval alebo žil v zahraničí. Všeobecný rozhľad nezískaš len na VŠ a nikdy by som sa nepovyšovala len kvôli tomu, že ja mam VŠ a niekto iný len maturu.

biba_18
Dnes o 11:57

@anonym_autor a ešte ti poviem svoj pohľad na vec ... celý život som myslela, že moje jediné dieťa bude mať titul, je po nás s manželom, inteligentný, zvedavý, bystrý, výborný v matike aj v jazykoch - a potom šok, odišiel po 3 semestroch zo školy - a teraz sa živí rukami ...
trvalo mi to dosť dlho kým som sa s tým zmierila, ani neviem prečo som to od neho čakala, možno tým že tá škola ti predsa len dá nejaký taký iný pohľad na veci (aspoň mne moja dala) - a dozvieš sa na nej viac vecí za krátky čas oproti praxi ... aj nejaký status tým možno získaš ... proste zmes všetkého...
takže keď sa posuniem v úvahe - ak on by nakoniec tú školu mal - a jeho priateľka by nemala - tiež by som to asi prežívala. nie preto že by bola menejcenná alebo čo, proste aj rodičia majú nejaké očakávania ... určite by som sa cez to skôr či neskôr preniesla, tak ako som sa preniesla cez to že syn odišiel zo školy - a určite by som to nedávala priateľke najavo - ale musela by som to v sebe spracovať, to viem určite ...

anonym_efb318
Dnes o 11:57
@finellina

@anonym_6f71c9 Ja mám vysokú školu a som jediná v mojej rodine. Áno, súhlasím s tebou, ľudia s VŠ majú všeobecný prehľad a je s nimi iná debata, ale rovnako aj niekto, kto veľa cestoval alebo žil v zahraničí. Všeobecný rozhľad nezískaš len na VŠ a nikdy by som sa nepovyšovala len kvôli tomu, že ja mam VŠ a niekto iný len maturu.

@finellina to nie je vzdy pravidlom,ze ludia s VS maju vseobecny prehlad.mozno kedysi,ked neboli VS s pofidernymi odbormi,kde nebralo kazdeho kto zaplati..manzel pracuje vo firme na vyssej pozicii aj bez VS titulu,vypracoval sa,je sikovny.maju vsak super sefa,ktory nebaziruje na tituloch,pre neho su dolezite vysledky a ako dany clovek pracuje. A vzdy sa o tom presvedci na pohovoroch,kde pridu mladí ludia s VS titulom,ohanaju sa diplomom,pytaju vysoke platy a nevydrzia ani do konca skusobnej doby,lebo nevedia pracovat a pouzivat logiku.

anonym_03b175
Dnes o 12:07

Pri urovni vysokych skol na SK by som si naozaj na nejakom titule nezakladala 😃

andrejka1974
Dnes o 12:09

@anonym_autor pokiaľ to tvojmu mužovi nevadí , aj keby vadilo tak to vôbec nerieš u nás v rodine vysokú školu nemám ja , ani môj muž ani moji rodičia z mojich 3 synov ma vysokú len jeden a nikomu to nevadí

finellina
Dnes o 12:14
@anonym_efb318

@finellina to nie je vzdy pravidlom,ze ludia s VS maju vseobecny prehlad.mozno kedysi,ked neboli VS s pofidernymi odbormi,kde nebralo kazdeho kto zaplati..manzel pracuje vo firme na vyssej pozicii aj bez VS titulu,vypracoval sa,je sikovny.maju vsak super sefa,ktory nebaziruje na tituloch,pre neho su dolezite vysledky a ako dany clovek pracuje. A vzdy sa o tom presvedci na pohovoroch,kde pridu mladí ludia s VS titulom,ohanaju sa diplomom,pytaju vysoke platy a nevydrzia ani do konca skusobnej doby,lebo nevedia pracovat a pouzivat logiku.

@anonym_efb318 ja s tebou súhlasím. Ja osobne si nezakladám na titule. Titul mal váhu kedysi v 80-90 rokoch, keď tú VŠ bolo aj ťažké dokončiť. Nároky na študentov sú čoraz nižšie a dnes už dokonca ani nechcú vyhadzovať študentov..

anonym_03b175
Dnes o 12:17
@finellina

@anonym_efb318 ja s tebou súhlasím. Ja osobne si nezakladám na titule. Titul mal váhu kedysi v 80-90 rokoch, keď tú VŠ bolo aj ťažké dokončiť. Nároky na študentov sú čoraz nižšie a dnes už dokonca ani nechcú vyhadzovať študentov..

@finellina Dnesne skoly su vtip. Hlavne externe studium. Zaplat a mas titul.

joja101
Dnes o 12:19

Tak pokiaľ ide len o jeho rodinu, tak by som to teda absolútne neriešila. Partner ťa ľúbi a to je hlavné, nie? S ostatnými by som obmedzila konktakty čo možno najviac a vybavené. 🙂 Sú aj horšie veci, nerob si zbytočne z toho ťažkú hlavu....

p.j.jacky
Dnes o 12:20

Mna svokra neprijala lebo nemám žiadne majetky 🤷🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

bykaterina
Dnes o 12:39
@anonym_6f71c9

@anonym_autor neries ich. uvidis ich sem tam kedze byvate dalej a to ze jej nevyhovujes ze nemas VS? Ja mam VS a tiez nevyhovujem 😀 takze si nerob z toho vrásky. A neznasam ked ma niekto osloví titulom no to ma ide drbnut... na ,,zapade,, sa to vobec nepouziva a u nas urcite vtierky ani nevedia kedy sa ma titulom podla etikety pouzivat.

@anonym_6f71c9 vzdelanie neznamena rozhlad. skus si pozriet napriklad sutaze ze je tam robotnik a ma take vedomosti a rozhlad ze by s VS clovek sadol na rit.

anonym_0dc764
Dnes o 12:40

Súdiť človeka na základe vzdelania je povrchné. Ten niekto má zle nastavené hodnoty podľa mňa. V partnerskej sfére záleží na mnohých veciach, ale rozhodne nie na dosiahnutom vzdelaní.

anonym_c636dd
Dnes o 12:41

Vrana k vrane sada. Ja s muzom a aj nasi rodicia mame vsetci VS.
Vedieme aj nase deti k vzdelaniu.

Citujem ta:
"Ale od jeho rodičov cítim, ze im záleží na tom, aby ich syn mal manželku, co ma titul :D su z okolia BB a tam mi pride, ze si tam extra zakladajú na takych nepodstatnych veciach."

Vzdelanie je velmi podstatna vec. Na zaklade tohto vyhlasenia chapem rodicov tvojho priatela.

zabka79
Dnes o 12:45

@anonym_autor nemaju pravo ta posudzovat a netreba aby ta niekto obhajoval a vysvetloval, ako keby si nieco urobila a teraz musis hladat cesticky ako ospravedlnit svoj precin. A dokazat ze si dobra sj bez VS. Netreba hovorit ze dokazes to ci ono. Nemas ziadny handikemp. Maju ho iba oni v hlave. Podla toho sa zariad. Nemam VS a bodka, som spokojna takto ako som a je to poriadku a vy si to vyrieste v hlave

anonym_a56d27
Dnes o 12:53

@anonym_autor všetci majú VŠ a ty nie. Určite to tebe samej nevadí??Hm, tak si tu VŠ dorob externe, keď je to také nenáročné a jednoduché. To zvládneš a pri rodinných stretnutiach nebudeš za hlupaňu bez titulu. 👍

sisamisaaa
Dnes o 12:54

Inak ti to poviem. Tebe na tom záleží čo si oni myslia? Asi takto: Ja titul mám, môj muž nie a ľúbime sa ako kone. Moja mama titul má, otec nemal, nikto to nerieši. V rodine môjho muža je mi titul na dve veci. Jeho mama je ten typ človeka, ktorý školu nemá, život si pokašľala ale všetkým vie radiť čo by mali ako by mali, vždy má na všetko riešenie, ľudia sa akosi prirodzene od nej odťahujú lebo vi všetkom ona vždy vie všetko najlepšie a keď chce, problém si na tebe nájde, keď to nebude škola, bude to niečo iné. Hlavne im neskoč na tú hru že budeš sa snažiť ako ťažný kôň aby si si získala ich priazeň lebo toto nikam nevedie. Ak tvoju hodnotu nevidia už teraz, a ty by si si aj školu spravila, zas si niečo nájdu takže sa vykašli na to čo si oni o tebe myslia. Tvoj život je tvoj, nie ich. Ani by som sa na tie sprosté reči nevyjadrovala. Ja som sa toľkokrát snažila svokre vysvetliť ako sa cítim, aké sú moje priority v živote, 20 rokov absolútne zbytočnej, zbytočnej snahy, dnes keď dáva nevyžiadané rady, tak už ani nereagujem.

anonym_c636dd
Dnes o 13:03
@anonym_a56d27

@anonym_autor všetci majú VŠ a ty nie. Určite to tebe samej nevadí??Hm, tak si tu VŠ dorob externe, keď je to také nenáročné a jednoduché. To zvládneš a pri rodinných stretnutiach nebudeš za hlupaňu bez titulu. 👍

@anonym_a56d27 Presne toto ma napadlo. Nepodstatne VS vzdelanie. Ved nech si to krasavica dorobi a potom sa uvidi. No, len nie kazdy je schopny dostudovat, ze?

anonym_2b37b2
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2