Ako zvládnuť nervózne krstniatko? Rady a tipy
...a nie sme na to vobec hrdi. Zacnem poporiadku. Mame dokopy 4 krstnata, nie su to surodenci a ich vek je od 1r do 5r. Vsetky naozaj lubime, travime s nimi cas. Mame dieta, ktore ma 1,5r a neviem, ci je to tym, ze sme rodicmi alebo co, ale jedno krstna, 4-rocne, nam zacalo liezt na nervy. Mozno by som uvitala nejake rady, ako zmenit nase myslenie alebo neviem. Ide o to, ze nase dieta je na svoj vek velmi rozumne, je vychovavane respektujuco, ma stanovene hranice, ktore dodrziava, aj pozornost si vie udrzat velmi dlho, ked sem pridu krstniatka, tak sa spolu pekne hraju, ale ked sem pride to 4-rocne, je to katastrofa. Mame velky dom, stale sa chce po dome nahanat, nechape, ze sa venujeme aj navsteve aj nasmu dietatu, aj ostatnym detom. Ked mu navrhneme spolocnu hru s ostatnymi detmi, zacne trucovito dupat, berie detom hracky, strka do nich. Do tych mladsich, samozrejme. Ani nereaguje, ked sa opytame, ako bolo v skolke, musime sa opytat aj 5x, kym si uvedomi, ze sa nieco pytame. Vacsinou odpoveda na nieco uplne ine. Ostatnym detom, aj nasmu, ak nieco nedovolime, tak jednoducho povieme, ze to nesmies a hotovo. Lenze toto dieta si neda pokoj a pomaha len krik rodicov alebo nalozenie na zadok. Akonahle sa stane, ze s rodicmi odidu z navstevy ako prvi domov, tak u nas zavladne nenormalne ticho. Ostatne deti sa bez ziapania hraju a aj my dospeli sa mame ako-tak moznost porozpravat. Minule som si tak pomyslela, ze mi proste lezie na nervy a som o to smutnejsia, ze muz sa mi priznal, ze uz par mesiacov to vidi rovnako.
@hendikep Nesúhlasím s tvojim názorom. Vlastná skúsenosť so synom. Nikdy s ním nebol problém. Vedel akceptovať čo mu bolo povedané (rodičmi, starými, sestrou v jasliach, učiteľkami), nebol zlomyselny, v obchode si nikdy nič nevynucoval... Nikdy nedostal fyzický trest, nebolo treba, stačilo povedať... Neber to prosím ako chvalenie, lebo tak to nie je. Iba konštatujem, že sú aj "pohodové" deti. Nás bude mať tento rok 20 a dúfam, že ho "svet" nezmení.
☕️🍿 aaaach 😌
Milujem koňa, MI-LU-JEM 😃
A aj tieto debatky o dokonalich svetoch
Fajnove citanicko pri ranajkach
@macekovam mam 3 deti a všetky majú vlastnú osobnosť. Prvé analytické a pocuvajuce. Druhé citlivé ale vzdorovite. Tretie manipulatovne ale kamaratske. Pravidlá majú rovnaké, ale výchovu nemajú rovnakú, ku každému mam iný prístup, keďže chcem aby dane pravidlá dodržali všetci rovnako. Toto ti tu baby vravia, že pravidlá môžeš mať rovnaké, ale povahu deti nezmeníš. Tak ako každý jeden človek je vlastná osobnosť, tak je rovnako aj dieta. A hlavne dieta je stále len dieta, má právo byť bláznivé a občas náročné, lebo však aj o tom je detstvo. To je ta krásna bezstatostnost a zážitky na aké bude neskôr spomínať.
Pridám sa k názorom , že vy ešte nič nemáte vyhraté. A nie v zlom píšem, skôr len aby ste neboli prekvapení. Príde obdobie vzdoru, potom druhé obdobie vzdoru,. Deti sa vedia tak otáčať. Neverili by ste. A druha vec je ze jedni dieťa sa narodí ako flegmatik iné ako zajačik na duracelkach a ťažko to meniť. Ale chápem , že nie ste nadšení z krsniatka ktoré je.zive keď je v dome. Ale ono prakticky za to možno až tak nemôže, resp. aj jeho rodicia. Možno sa tiež snažia ako vedia. Ja mam 3 deti a vidím ako je každé iné...
Prvé je precitlivene , ľahko prejde do zufaleho placu. Druhý syn je tarzan, živel a extrovert, tretia je jemná ako snehová vlocka , a pri návštevách ako ozdoba domu. A každé sa snažím vychovávať k rovnakým hodnotám. A ta najmenšia je vlastne vo veku tvojho. A je tiež také dokonale dieťa , len nie mojou zásluhou ale povahou
Bud rada ze je to len krsniatko. 😀
Dopriala by som ti môjho syna, tak do 6r jeho veku 😂 po dcere ktora bola taka ako opisujes ostatne deti som mala pocit ze bud skoncim v base alebo v blazinci. Tak protivne decko nebolo siroko daleko, dokazalo otravit kazdeho v dosahu, znicit akukolvek akciu, vylet, hru, rozvratit akykolvek system, kazdy od neho utekal. Od 6 rokov s nastupom do skoly uplny obrat, a trva to do dnes, ma skoro 18nast a je uplne perfetny, mily, chapajuci, prisposobivy ❤
Kazde dieta je ine, ja mam dve a boli uplne odlisne. Ako voda a oheň. Kto nezažije nepochopí.
@ada12345 vieš čo, moja dcera bola presne taka a ja som si myslela že som uplny vychovny guru a nechapala som ako može dieťa nepočúvnuť, nerozumieť vysvetleniu, ako je možne že rodič nevie dieťa utíšiť, zabaviť, naplniť jeho základné potreby veď je to také jednoduché... 😂 haha ako som sa mylila, ked sa narodil syn tak som sa v duchu všetkym mamičkam čo sa im deti hadzali po zemi a nepricetne od narodenia revali v duchu ospravedlnila.
@tykat je tu jedna mamina a dceru ma uz pubertiacku, a roky tu davala rady a mala poznamky ako iba staci dodrziavat pravidla a mat urcene hranice. Jej mala super jedla, ziadne zachvaty zlosti na verejnosti a podobne. Teraz maju dalsie , Tri krat hadaj ci sa jej to vsetko vratilo? 😁 Minule si tu pytala radu a uz si aj sypala popol na hlavu, lebo pravidla maju stale rovnake len na to druhe dieta to nejako nefunguje 😏
Ja sama mam tvrdohlaveho syna, on je zlaty a v skole s nim nie su ziadne problemy, ale s mojom synovcom ktory je autista sa dohodnem skor ako so syrom. Vcera stal na mraze 40 minut lebo som mu povedala nie na nieco. Ja vela vysvetlujem ale maly uz musi chapat ze cely svet sa netoci okolo neho 😏
@jablkovastrudla joooj to moj syn bol schopny vyjednavat donekonecna, nedajboze nastavit nejaku hranicu alebo pravidlo lebo pre neho to bola akurat tak vyzva na to aby ju hocijakym sposobom prekrocil alebo porusil, a jeho vyyyydrz nekonecna ....az sa potim ked si na to spomeniem 😅
Mne aj zo skolky volali, ze mam po neho prist lebo nevedia co s nim, 2 hodiny reve a ani sa poriadne nedozvedeli co chce, lebo keby im to povedal tak mu to asi aj daju len aby prestal 😂 A ten jeho rev bol akoby mi niekto klince pistolou strielal do hlavy ...a od narodenia, dlhe roky potom co som videla kocik alebo male dieta tak ma az striaslo aj ked syn bol uz relativne v pohode. Aj doktorov sme pobehali, nikto nic nenasiel. Jedine co ma upokojovalo, že syn okolo polnoci zaspal a spal 6h vkuse, tak sme si s muzom hovorili, kebyze mu nieco je tak hadam nebude kludne spat.
@jablkovastrudla jeeejda, toto pobavilo o tej mamine. Tiez mam taku sestru, len ju este karma nedohonila ako tuto 😆
@zorkahorka ale aj mna karma dobehla, tiez som bola najmudrejsia nematka v okoli, doteraz sa z toho so sestrou smejeme 😀 ako som ja pri synovcovi mudrovala, maly im jedol mixovane do asi 1,5 roka lebo inak sa povracal. On bol celkovo tazke babatko, sestra to mala naozaj zlozite. A naj mama roka (rozumej ja este ako nematka💪)" moje dieta bude jest to co mu navarim" Mozes vediet ci mam doma nejedaka. Mna dal syn velmi do poriadku, so sestrou na to dost spominame 😜
@tykat boze ani nepis, syn je tiez taky placko. Ked bol maly ale aj teraz, a u nas placom nedosiahne nic. On si to musi iba odrevat. Paradoxne v skole patri k lepsim ziakom a ucitelka ho iba chvali, lebo jej vela pomaha a rad sa uci. Plus maju v triede dievcatko ktore je neverbalne, je autistka a so synom su stale spolu. Len koho stale bavi pocuva ked dieta place? 🤦🏼♀️
Ahoj @autorka.
Ja len, ze raz mi rozpravala mamicka 1,5 rocneho dietatka, ake je zlatunke, ako na ihrisku vsetkym detom dava hracky, ze by sa pre vsetkych rozdalo, ze je proste taka povaha a jej vychova k tomu to cele len spravne doladuje a sucasne sa stazovala na ostatne deti na ihriskach, ake su hrozne.
Za ani nie pol rok hadaj co 😊 dieta prislo do detskeho kutika a neznameho chlapca vybilo po hlave obuvakom. Je fajn, ze mas zlate dieta. Je este dost malinke na to, aby si vyvodzovala zavery.
Neterka ma mozno problem s vychovou, co je vec rodicov alebo ma naozaj problem s pozornostou. Ak jej musite opakovat a ona vas nevnima, sedelo by to.
Asi nema este dovyvijany mozog a nech by chcelo akokolvek silno moc byt ako ostatne deti, nebude take. Ani keby ju rodicia mlatili od rana do vecera.. a ani keby ju mate radsej ako teraz.
@macekovam a čo poviem tomu psychologovi, že nechapava @macekovam z modreho konika mi kazala sem prísť. Však to by sme sa v čakárni museli stretnúť s polovicou škôlky 😀. Zaujímavé že učiteľkám sa také deti zdajú normálne, len tebe nie.
Už ti to tu vysvetlilo veľa žien aj s osobnou skúsenosťou ako vytriezveli z podobného myslenia, ale keďže si stále stojíš na výchovnom kábli tak ti zo srdca prajem ďalšie dieťa, veď deti sú radosť 😀.
@tykat ty napíš knihu o svojom synovi (teda na dôchodku, keď sa z toho psychicky dostaneš 😀) dobre sa to číta. Ale vzala som si z tvojich príspevkov NÁDEJ, že sa to niekedy polepší 😀. Ja tiež ani cudzí kočík vidieť, ani tehotnú dokonca, ani fotky a videá z ich dectva nemám doteraz upratané, lebo sa to nedá pozerať, idem to spraviť, naskočia spomienky, potom husia koža a zatváram to, že na dôchodku upracem 😀.
@jablkovastrudla hm, aj mna niekedy dobieha karma. Asi ako kazdu matku 😆 preto uz radsej nemudrujem. I ked... niekedy to nevydrzim a potom ma ta blba karma zas dobehne 😆
To dieta co nepocuva je chlapec ze?V chlapcoch sa okolo 4 roku zacina znova rozbiehat produkcia testosteronu.S tym suvisi v tomto veku aj zmena v spravani ktora je castokrat taka ako popisujes ty.Proste zacne prerazat to muzske,chalanske,loptosenie,nahananie,bojovanie,santenie,presadzovanie sa.
Mat fantasticky poslusne dieta v 1 a pol roku to je nejaka vyhra?Vsetky vieme co zvladne take 1 a polrocne dieta.Je rado ked zvladne chodit,s takym dietatom nie je co v teme poslucha/neposlucha riesit!Ozvi sa az bude mat to tvoje dieta 4.Kazdy ma najradsej svoje dieta a je kriticky voci cudzim.Hlavne si nefandi co sa tyka toho tvojho.A hlavne,mat 1 dieta,je sorry nic ked mozes pozor ost davkovat len jednemu.Aj ja si pamatam prve roky kym som sa mohla venovat len 1 dietatu.Respektujuco 😁
@maminkadeticiek to krstna je dievcatko. Najstarsie je chlapec 5r a ten je pojaseny ako vacsina deti, ale takym "normalnym" sposobom. My viac deti nechceme, cize tomu jednemu sa venujeme na maximum. Ver, ze dokaze omnoho viac ako iba chodit. Nebudem sa ale o tom radsej rozpisovat, nech nenapajedim ostatne mamy.
Nikoho tu nepajedíš 🙂, len sa ti nepáči že baby (skúsenejšie baby so staršími deťmi a väčším počtom detí) ti vysvetľujú realitu, že s JEDNYM iba 1,5 ROČNÝM dieťaťom nemôžeš hovoriť že ho máš slušne vychované. Vyznieva to pre skúsenejších vtipne. Práve preto že má iba 1,5 roka, je to vek kedy deti veľmi ochotne a nadšene poslúchajú čo mama povie. Nemá vek na presadzovanie a skúšanie svojho JA.
Jedine ti verím že vám krsniatko lezie na nervy, buď rada že to nie je tvoje dieťa, trochu obmedz stretávanie, prípadné stretávanie iba vydrž 🙂. Nebude taká stále.
@ivetz dobre pre Teba, ja som ale nehodnotila dieta ale to konstatovanie … ze ako autorka ukazkovo vychovava, pricom este nie je vsetkym dnom koniec… absolutne sa v tomto veku neda povedat ako bude autorke vychova “ fungovat” vo vyssom veku dietata .. proste nehovorim ze sa dieta musi zakonite zmenit ale toto co opisuje je bezne dieta vo veku v ktorom sa o vychove este fakt hovorit neda lebo take dieta kona este pudovo.
Deti mám 3, každé je iné, na každé platí niečo iné. Najmladšie bude mať čochvíľa 3r, ale to ako sa teraz otočilo v správaní, šedivieme s mužom 😅 tiež to bolo do teraz anjelik 🤣 starší dvaja takéto obrovské zmeny v správaní nemali, takže počkaj, čo ti tvoje dieťa pripraví za horúce chvíle vo vyššom veku 😀 a možno aj žiadne, ale radšej sa na to pripraviť . A áno, 1,5 ročne dieťa, vtedy sú snáď všetky ešte krásne, múdre, šikovné, ochotné. Neboj, prejde to.

@nika11103 podobne 😊