Ako zvládnuť nezodpovednú výchovu sestrinej dcéry?
Dobrý deň. Moja sestra v podstate nevychovava svoju dcéru, kašle na ňu, má liberalnu výchovu bez hraníc. Každý problém rieši strašným krikom.
Jej dcéra sa do 5 rokov pocikavala a mala plienky. Do 6 rokov pila
z fľaše. Do 8 rokov si cmulala palec.
Bola s ňou u psych a toto je správa od psychológa. Ako môžem sestre poradiť nasmerovať ju? Je to jej 4 dieťa.
Matka uvádza: ide do 6. triedy. Tažko sa uči, trvá jej to dlho, rýchlo zabúda. Z matematiky jej hrozilo prepadnutie. Pri prípravách do školy je nervozna, obhrýza si
nechty. Je nezodpovedná
Výchovne je obtiažnejšie zvládateľná, pomerne rýchlo sa rozčuli, škaredo povie, často klame.
Matka priznáva nervozitu, stereotyp,financie.
Psychologické vyšetrenie: Kontakt nadviaže bez problémov. Spontánne sa neprejavuje, pasivne sa podriadi vyšetreniu. Spolupracuje postačujúco, ale v druhej časti vyš, je už
unavená, a hoci sa podriaduje pokynom, zjavná je potlačovaná zlost.
Výkon je nerovnomemý. V popredí nízka
frustračná tolerancia, rýchle stúpanie tenzie v záťaži. Známky drobných dyskalkulických
obtiaží. Zvýšená dráždivosť. Obraz imponuje ako hyperkinetická porucha
V prežívaní nespokojnosť, pocity, že jej ostatní krivdia, svet vníma ako nepriateľský.
S matkou sme prebrali vhodné formy výchovy, vhodné opatrenia v prístupe.
a teba to trapi lebo? platis jej alimenty, prispela si spermiou alebo vajickom?
@tianna áno vie o tom,preto mi tú správu aj preposlala
Ako si sa dostala k správe od odborníka? Matka dieťaťa vie, že je to tu zverejnené?
Co otec dietata? Jemu to prekaza? Ak ano, nech riesi. Ak nie, Ty nenariesis nic. Ich vec...
a zvyšné 3 deti ťa netrápia ?
Dievčatá, sestra o tom vie, spolu hľadáme vhodné riešenia, správu mi poslala.
Posledná veta "S matkou sme prebrali vhodné formy výchovy, vhodné opatrenia v prístupe." je snáď jasná. Ak ona nerešpektuje odborníka, čo chces robiť ty?
Kolektivny šport pravidelne ,tam sa nauci fungovať ,len to bude veeelmi ťažké a treba aj doma ísť mimo komfortnú zónu
Ma to dieta kruzky? Ma kde zazivat uspech? Vela detom pomahaju sporty, kde maju trenerov a ti su im vzorom ked rodic nestaci. Je siestacka uz to moze byt tazsie zacat s niecim, ale skuste sa poobzerat po okoli co je v ponuke
12 rocne dieta vnima svet ako nepriatelsky. To je take smutne. V prvom rade by mala sestra pracovat na sebe, svojej vychove a spravani
@really8 dieťa nechodilo do škôlky,ani jej starší súrodenci. Myslíte že aj to bol problém v začiatkoch?
@benit nie nemá žiadne krúžky ani nemala
No a čo teda odporučil odborník a prečo matka hľadá ďalšie cesty? Snáď najprv skúsiť čo treba.
To si nedovolim tvrdit nie som odbornik ale mne pride ze to spackala matka (rodicia?). Pri 4 detoch sa tomu ani nedivim ale som presvedcena ze problem je ako sa chova tvoja sestra k detom. Ako s nimi komunikuje. Deti zrkadlia.
A psychológ jej ake navrhol riešenia? Ja nechcem teda znižovať skúsenosti mám z tohoto fóra, sú bohaté a často aj veľmi múdre avšak stále si myslím že k tomuto sa môže najlepšie vyjadriť odborník - len ten predsa osobne pozná sestru a vie aký typ osobnosti je a čo by mohla/nemala robiť.. odborník vie komunikovať bez súdenia a urážania, čo sa tu na fore veľmi často deje a vďaka tomu často aj dobré rady zaniknu..
toto bude zase diskusia o Tom že sa bude polovica točiť v Tom čo urobila zle a aká je nezodpovedná, pritom ju nikto nepozna a nevidí jej reakcie.. aj to že často kričí sa dá vysvetliť rôzne.. ja tiež mám výrazný hlas a viem kričať ale nie som zase uvrieskana hysterka, čo si niektoré monomamicky babatka pod pojmom "krik" môžu tak vysvetliť.. mám však už doma pubertakov..
Jednoducho - vážne problémy s výchovou by mala riešiť s odborníkmi, čo najviac ich navštevovať, riešiť, pocuvat, komunikovať a hlavne hľadieť na dieťa...
Musíš sa sestry opýtať, že ako jej môžeš pomôcť... Dcéra je asi v puberte, sestra vraj podľa správy bola poučená o spôsoboch komunikácie, tak ona ti musí povedať. Za mňa by si mohla byť čosi ako bútľavá vŕba pre to dievča. Puberta ňou šľahá, frustrácia, vzdor, mama stále zaneprázdnená, len po nej vrieska (to je asi pohľad toho dievčaťa tipujem). Tak neviem, proste jej venuj čas pravidelne nejak? Choďte spolu niekam, kam ju to baví? Do mekáča a tam len tak kecajte o Tom ako sa má a čo ju baví a čo ju trápi. A nedávaj jej múdre rady, len ju počúvaj. A vlastne aký je s ňou problém? Lebo to som nepochopila... Chcete zlepšiť známky? Najskôr si s ňou vybuduj kamarátsky vzťah, ak máš na to časovú kapacitu a potom jej navrhni, že trebárs by ste sa mohli tú matiku skúsiť naučiť spolu, že tiež ti to moc nešlo v tej šiestej triede, tak možno na druhý krát pochopíš wo co go. Mame sa nečudujem, 4 deti kks to musí byť záhul. Ak je čo len trochu dieťa problémové, ako to dá zabrať. Keď sa budeš venovať dieťaťu, odľahčíš sestru a neterke možno vypustíš ten natlakovaný zafrustrovaný ventil...
Tak je najvyssi cas nieco co by ju bavilo najst. Kde ziska sebadoveru a zisti, ze ten svet nie je len negativny. Zazije uspech, pochvalu.....
To deti potrebuju. Skola nemusi byt vzdy ta, kde sa dietatu dari, ale treba mat niekde nasyteny pocit sebauspokojenia.
Od netere som sa dozvedela, že jej nejaké dievčatá z ich dediny robili zle. Chodili s ňou do školy a plus spolu mali cestu busom. Viem, že neter z busu vystupovala až vo vedľajšej dedine a následne išla pešo 4km domov z dôvodu že keď vystúpila tam kde mala tak tie ostatné dievčatá tam vystupovali tiež, nakoľko sú z jednej dediny a odchytili si ju na zastávke a šikanovali ju.
Niekoľko týždňov chodila domov pešo len aby sa im vyhla. Matke sa nezdôverila,lebo vraj preháňa a mama ju nepočúva.
S tými dievčatami som to poriešila ja. Teraz je kľud.
@mikadooo aj zvyšné 3 boli problémové
Ale prvotny problem nie je v detoch.
To nič nemení na veci. 4 deti sú záhul, najmladšie je záhul najväčší, lebo sa nenaučí, že je niekto slabší od neho, na koho treba brať ohľad. Nemá sa to prečo naučiť 🤷. Ak má za sebou šikanu, tak vôbec jej správanie a pohľad na svet nemusí súvisieť s výchovou. Ty hlavne nesúď sestru príliš prísne, ak sama nemáš deti, ale pomôž jej bez súdov. Tvoje súdy jej len priťažujú a nič neriešia. Stále nevieme, či vôbec máš deti. Ak chceš pomôcť, tak si vezmi teda rady psychologičky k srdcu a riaďte sa nimi, však my netušíme čo tej sestre povedala bože, nechápem, čo tu od nás chceš počuť... Sadni si sestrou a opýtaj sa jej AKO TI POMÔŽEM? Fakt veda.
No asi najskor potrebuje tvoja sestra nejakeho odbornika, ona je primarny problem. Poriesi sa sestra, s detmi to bude jednoduchsie … matka, ktora nie je uplne ok, nebude mat nikdy normalne deti … deti nie su hriby, aby rastli a formovali sa sami. Problemova je ich matka. Ked nezvladam 1 nerodim ako jablon. Stazovat sa na deti je najlahsie. Skus sa s detskym psychologom porozpravat ty a detom ukazat normalny zivot … ale stratene roky uz dobehnes len s velkou namahou.
@mikadooo mám dve dcéry,už dospelé.
“Moja sestra v podstate nevychovava svoju dcéru, kašle na ňu”
A čo vlastne chcete ešte riešiť? Od malička je zanedbaná výchova, nepočúvate odborníkov (podľa zverejneného dostala matka odporúčanie). Nehľadajte chybu v deťoch, začnite od seba. A najmä sestra ako matka.
@gab1sol v čom je konkrétne zanedbaná?
Však hneď v úvode, tvoja prvá veta - sestra svoje dieťa nevychováva, kašle na ňu.
Hod tu zprávu do chatGPT s promptem, že potřebuješ radu odborníka, jak s takovým dítětem pracovat. Během par sekund dostaneš odpověď, ze které se může tvoje sestra inspirovat jak dal, případně dále zeptat na věci, kterym nerozumi.
A ty si sa toľké roky iba prizerá? Teraz si myslíš že to zmeníš z večera do rána? Sestru aj deti?
@gab1sol napr sestra sa hnevala na to, že tam v správe zaznamenala psych, že mala plienky do 5 rokov. Nevidela v tom až taký problém. Tiež jej bolo ok to pitie mlieka z fľaše do 6 rokov.
Sestra má nižšie iq.

Toto naozaj? Sestra vie že to sem zverejnujes? Ďakujem pekne za takúto sestru 🙄