Ako zvládnuť partnerove agresívne amoky?
Ahojte.
Čítam momentálne veľa psychologických prirucok, videí na YouTube som s mm 5 rokov.
Ma agresívne amoky, pravidelne. Aj každý tretí deň. Trasie sa, zúri, úplne pena okolo úst, bordovy, vypálené oči,úplne ním trhá, nemôže sa nadýchnuť, zúri, strašné nadáva mi, tými najhoršími nadávkami. Sme mladi, deti nemáme. Čo je to za choroby ?
Čítala som že to môže byť porucha hraničná, explozívna hnev, amoky, agresivita, schizofrénia? Narcisticka porucha ?
Je to aj fyzické. Ide do fyzických atakov.
Potom sa obleje vodou alebo vyjde von na balkón že sa schladiť. Minule otvoril chladničky a dycha do chladničky.
Päsťami bije. Že do pi..som pi..nech mazem do pi..že som taká makova
Úplne neskutočne, za pol hodinu hodinu sa ukľudní, tak a zas je oka, po Tom výbuchu plače, alebo sa ospravedlni, alebo je smutný, alebo sa tvári akoby nič sa neudialo. Mne to vždy ublíži. Strašné niečo. Už to nezvladam psychicky.
Ja už neviem čo mám robiť. Je to neúnosné.bol vždy strašný cholerik, ale toto je už neúnosné..zhoršuje sa to a nechce ist na vyšetrenie.
Ma aj svetlé chvíľky, pekne dni máme. Ešte preto som s ním. I ak by som už dávno nebola..
nevyvolavaj u seba zbytočne pocit istoty že ti nic nespraví, pretože to nie je pravda. nemáš ziadnu istotu.
psychiatrické ochorenia sa rozvíjajú aj z plného zdravia a áno aj u mladých ľudí. ze “on taký nebol” už očividne neplatí. navyše ak odmieta lekársku pomoc, nič s tým nespravis. porozpravaj sa s jeho rodicmi ak je to možné a hlavne informuj tvojich rodičov, rodinu, kamarátov- bolo by fajn keby ti pravidelne písali, či si v poriadku, či žiješ. takých hrdiniek, ktoré si mysleli…sa na cintorínoch už pár nachádza…nechcem ta strašiť, ale uvedom si ze toto “Trasie sa, zúri, úplne pena okolo úst, bordovy, vypálené oči,úplne ním trhá, nemôže sa nadýchnuť, zúri, strašné nadáva mi”, “Potom sa obleje vodou alebo vyjde von na balkón že sa schladiť. Minule otvoril chladničky a dycha do chladničky.Päsťami bije. Že do pi..som pi..nech mazem do pi..” TOTO NIE JE NORMÁLNE
tomuto niekto verí?
no ja vôbec,lebo všetky jej radíte,aby utekala a ona furt dookola len opisuje tie jeho záchvaty a chce tomu prísť na kĺb.
Nejaký študent psychiatrie nevie určiť diagnózu a skúša to tu.....
Ak je toto všetko pravda, tak si trafená aj ty. Každé tri dni ti muž vulgárne vynada, rozbíja veci, fyzicky ta napadne a tvojou jedinou starosťou je študovať psychiatrické príručky a zisťovať akú poruchu ma. Ak chces prežiť a mať normálny život, tak mu daj na výber bud lekár alebo rozvod. Nič medzi tým neexistuje.
Uplne zbytocne ti nieco viac pisat
Sprav si s nim dieta mozno tak tomu dojdes na klb
Začni si šetriť na pohreb, budeš to potrebovať.
Po poslednom autorkinom príspevku, toto fakt musí byt fake diskusia.
Lebo žiadna, ešte raz opakujem žiadna NORMALNA žena toto nemoze trpieť a považovať za NORMALNE. A zotrvávat dalej v takomto vzťahu.
Ked bude mat zachvat, tak volaj 112. Tak ho hodpitalizuju na psychiatrii na chvilu. Ale asi bude najlepsie odist z tohto vztahu. Tym, ze mu zavolas sanitku, tak sa mu aspon pokusis pomoct ked uz sam nechce na vysetrenie 🤷🏼♀️
Neries diagnozy, lebo su uplne mimo a kasli na neho… si vobec normalna ty, ze toto tolerujes? Akoze vazne? Ty mas potom co? Dobrovolny masochizmus? Sorry za ostrost, ale normalne neverim tomu, co citam. Ty nemas tu vypisovat a zabavat sa diagnostikou, ktora ako citam je aj tak total mimo, ale mat davno zbalene. Nepotrebujes toto. Takeho otca by si dopriala svojim detom? Nech sa typek riesi sam, za toto je zodpovedny on sam a nikto iny. Drz sa.
Inak ako vieš, že určite nemá nádor na mozgu?
Uprimne, keby sa takto choval niekto ku mne, je mi srdecne jedno ci ma, alebo nema nador na mozgu… co je ona matka tereza a nechat sa zabit a ano, tyrat, lebo typek ma mozno daky problem? A ked ma, tak co? Akoze odoperuju do tyzdna a za dalsi tyzden bude zlaticko? A co tak ina moznost, ze je to proste chuj bez sebakontroly a preco by ju aj mal, ked zjavne mu take spravanie prechadza? Boze baby… stracajte teraz cas diagnostikou, cakajte ci fakt to nebude nador - milion dovodov najdite, len aby ste si nemuseli nahodou zacat vazit same seba.
Jeden zivot mate a stravite najlepsie roky svojho zivota mamickovanim barsakeho debila, lebo nemate sebauctu. Tolko energie, tolko casu, ktory by sa dal investovat do hocicoho ineho, prijemneho, ale nie, tu sa podme obetovat, lebo… preco vlastne?
No ved na co je laikovi studovat si psychiatriu? Uplne zbytocne,ved to ti ani skuseny psychiater nepovie co mu je len takto z opisu,musi ho vysetrit a tak urci liecbu
@lienka.7 vies kolko je takych zien? Kiez by to bol fake. Ked by si sa zaujimala o tuto ptoblematiku vedela by si,ze takych zien su plne azylaky,bohuzial aj cintoriny. Nechcela som to takto,ale ano v amoku je psychopat schopny vsetkeho.
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/manzel-ma-agresivne-zachvaty-ako-to-riesit/ dievcata zbytocne sa snazite...toto pisala uz vo februari..ten klb zrejme.este nenasla
@dorottka viesco keby sa bol aspon ochotny liecit,tak by to bolo ine. Lebo psychicku chorobu/uraz si clovek nevybera. Boli pripady ked po vaznom uraze mali ludia take prepinaky. Len zas tam musi byt sebareflexia ci s tym chce daco robit,alebo nie. Ked sa donekonecna ospravedlnuje tak asi vie ze potrebuje liecenie.
nehnevaj sa ale ist na maniaka s čajom medovkou, fakt už niektore ženy rozum potratili bola tu , čo mala popôrodnu depresiu a chcela spachať samovraždu, že bude sa liečit medovkou
tam ti nijaky sušený list nepomôže, tvoj muž, ked sa nechce liečit, ty ho nespasiš, ani nevyliečiš, nie si všemohúca, miluješ ho a chceš mu pomoct, bez lekara ako? lebo to potom bude zazrak a budeš vyhlasena za svätú..proste nezmysly rozprávaš, a je to skôr na hnev ako na smiech
ked s nim chceš ostať, tak aj s nasledkami a možnosťou, že ta v buducnosti sprevodí zo sveta, ked si na to pripravená, tak smelo do toho, zachraňuj ho..
Ja by som vobec neriesila ako to pomenovat, ani nestracala cas priruckami a videami. Hoci nie som zastancom podmienok a ultimat vo vztahu, tu by som mu jedno dala - bud pojde k psychiatrovi a bude sa liecit a ja ako milujuca manzelka budem stat pri nom, budem mu oporou a aspon to skusime spolu zvladnut, alebo hned v pondelok podavam navrh na rozvod. A aj by som to dodrzala.
Koho to zaujíma, akú ma diagnózu. Nájdi si niečo lepšie. Už len byt sama je 100x lepšie než toto, hoc ako dobre by boli tie jeho svetle chvilky
@maty112 tušila som, že sem už písala.
Milá autorka, čo sa zmenilo od tej témy, tri mesiace prešli. Predpokladám, že zo strany muža nič, iba ty si zufalejsia. Písala si, že máva zachvaty raz za dva týždne, teraz už píšeš o dňoch. O ďalšie tri mesiace to už bude denne niekoľkokrát. Naozaj chceš takto žiť?
Co mas robit???? No kup si novu psychologicku prirucku 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ toto musi byt vymyslena tema prisaham..ked nie, uz si mala v byt v rozvodovom konani a odstahovana daleko predaleko..co najdalej od nebezpecneho psychopata...
Jemu nemozes pomoct.
1. Nemas vystudovanu psychiatriu. Aj keby si mala, stale vela nezmozes. Ale teoreticky by si mohla zariadit, ze pri najblizsom vybuchu a napadnuti ho vezme rovno policia, zavru ho a dostane nariadenu liecbu. Mala by si viac kontaktov v tomto smere.
Ale nemas nic a len sa hras s casom, ktory sa ti krati.
2. Studovat prirucky, aku poruchu asi/mozno/hadam/trebars ma, ti je na figu.
Aj ked ho odhadom diagnostikujes, stale nic nevyriesis. Lebo co dalej s tym? Budes za nim chodit s tym, ze ma vsetky priznaky toho a hentoho a zacnes ho na kolenach prosit, aby sa liecil?
Alebo si kupis prirucku Ako prezit stastne manzelstvo so schizofrenikom?
Akurat raz dostanes pastou riadnu bombu do tvare, a ked ti ju zrekonstruuju, stratis cuch, chut, budes nosit miesto zubov protezu a budes rada, ze sa aspon trochu podobas na svoje stare fotky. Najpravdepodobnejsie budes z prezitej traumy mat pstd a zacnes byt nebezpecna pre svoje okolie a svoje buduce deti. Budes brat lieky, dochadzat na sedenia k psychologovi, ci az psychiatrovi.
Ostane z teba pacient.
Potrebujes to? Vyzera, ze ano.
3. Ak uz chces studovat prirucky, tak take na pomoc obetiam takychto vztahov. Ako im pomoct prekonat, co prezivali, ako ich vytrhnut z takeho vztahu a prostredia, atd.
Lebo toto ti treba.
Kedze uz aj ty zacinas mat psychicke problemy z neho. Tvoje uvazovanie uz nie je ok a ty to nevidis. Dokonca to odmietas uznat, ked ti to povedia. Este posobis navonok pricetne, ale uz sa stracas.
Tak sa nad sebou zamysli.
Lebo vies kam si mozes strcit svoj slachetny zalubeny umysel svojpomocne zachranovat psychicky choreho manzela, vsak?
Ked sa zacnes chovat divne kvoli nemu, ludom bude sumafuk, co si pri nom prezila. Nie su povinni brat na teba a tvoje problemy ohlad.
Preco by mali?
Tak naozaj zahod prirucky, ako diagnostikovat schizofrenika s zacni studovat prirucky na pomoc obetiam takychto vztahov.
Ak si ty nepomozes von z takehoto vztahu, nikto ti nepomoze.
Si na tom presne ako on. Ak sa on nechce liecit, niet mu pomoci.
Ak sa ty sama nevykopes von z tohto manzelstva, nechaju ta ostatni nakoniec v nom zhnit. Vsetci nad tebou zlomia palicu a povedia, ze o svoj smutny koniec si si aj tak koledovala.
Autorke, tebe šibe??? Choď aj ty k psychiatrovi, lebo nemôžeš byť v pohode, keď má doma chlap hentaké stavy a ty si študuješ yutube videá, čo mu môže byť. Ako vieš, že nemá preludy???? Keď na teba ziape, že su pi*ča a neviem čo … vieš, či ťa vtedy nevidí ako nejakú zrúdu (u schizákov bežná vec, na nich aj kečup z poličky vie kričať, že ho chce zabiť). Sama si písala, že si často potom veci nepamätá. Veď aj keby nemá má niečo iné, je to hádam jedno, nie??? Jeho správanie je EXTRÉMNE a je NEBEZPEČNÉ!!! Nemá žiadny spúšťač (alkohol, drogy) … len tak z ničoho nič začne vyčíňať, tebe to príde ok????Ale tak veď v pohode, rozmýšľaj nad tým, čo mu je a diskutuj na modrom koňovi 🤷♀️🤦♀️.
Ak s nim i tak chces ostat, tak pri dalsom ataku zavolaj zachranku nech ho beru na psychiatriu a lieky. Ale bud si vedoma toho,ako moja suseda,ze iked bol roky lieceny na schizofreniu, raz v noci vzal noz a dopichal ju. Zlatik olutoval ked sa ukludnil,zavolal jej sanitku a prezila... 🙄
Naco nam pises o jeho dupani po susiaku? Nam je jasne, ze je to psychiatricky pacient po tvojom uvodnom opise. Jedina, ktora si nevie povedat "dost" si ty.
@katuskamala1 a ostala s nim ako v rozprávke, že? žije ešte?

Napr..
.párkrát mi povedal, že nechce aby som súsila veci doma na susiaku. Že nech ich zavesiam navonok. Mne sa nechce to vešať von. Tak sušiak je väčšinou v obývačke. A jemu to vadí. Neznáša bordel akože. Potom minule. Všetko bolo ok. Smiali sme sa pohoda varila som. A on že čo do pi..tu ten sušiak robí čo som tisíckrát povedal. Nepríčetna reakcia. Zobral ho von s prádlom vyhodil von oknom.. ...za zvuku šťavnatých nadávok na mňa.
Potom postúpal po ňom. Všetky veci zaspinil. Rozbil ten sušiak. Zúril. Bol v amoku. Nadával mi strašne. Ale hrozne. Že ma zabije a pod. Päste ..chytil ma pod krk a odvliekol do izby zúril že si to odskacem a podobne nechápala som. Ostala som ako vyválená. Potom som zaziapala naňho že už dosť sklapni. Tak potom ku mne priskočil a bol ešte zurivejsi. Povedal príšerné vulgarizmy nadávky a sadol si za mobil a hral tam hry.