icon

Ako zvládnuť partnerstvo s nevlastným dieťaťom?

bessdonna
26. dec 2023

ako to mate baby,ktore ste isli do vztahu s dietatom?partner akceptuje vase dieta?lubi ho ako vase spolocne deti?mna uz dlho tazi to ako to u nas je.zo zaciatku si sadlo a bolo fajn,no teraz sa len hadame kvoli mojej dcerke.ona je taka unavna,vela sa pyta(za 5minut 10otazok), ked s s nou sama,tak si na konci dna unavena....a este je taka ze sa casto rozlace kvoli malickostiam.nikdy to s nou lahke nebolo.a namiesto toho,ze by bolo teraz lahsie,tak sme zniceni dvaja.ja kazdu kritiku beriem ako vlastne zlyhanie.je mi tazko na srdci a nemam sa s kym o tom porozpravat.

Strana
z2
bessdonna
autor
26. dec 2023

@matkahelka inak zaujímavé,ze sa bavite aj o takychto veciach.byvala a tak.takze neni to len o vychove,ale aj o povahe vsak?ved obe ste vychovavali rovnako nie?

sasa1310
26. dec 2023

@bessdonna aha, takže na vine je v podstate tvoja 5-ročná dcéra. Možno žiarli, možno chce upútať vašu pozornosť, aby ste sa jej viac venovali. Doteraz bola úplne sama s tebou a zrazu máš chlapa, a druhé dieťa. Koľko mala rokov, keď si spoznala priateľa?

bessdonna
autor
26. dec 2023

@sasa1310 ma 7 nie 5.a nepovedala som,ze je na vine.

matkahelka
26. dec 2023

@bessdonna sme manzelmi 16 rokov, dovolim si tvrdit, ze mame krasne a harmonicke manzelstvo, logicky sa preto bavime o vsetkom. o tej byvalej som vedela uz pred rokmi, ked sme sa my dvaja dali dokopy. a teraz po rokoch ju spomenul len v suvislosti s jej narocnym synom a nasou mladsou.
Vies, jedna vec je vychova a druha, omnoho dolezitejsia - povaha. Mam 2 dievcata, fyzicky az neuveritelne podobne a povahovo su si pravym opakom - vo vsetkom. Aj psychologicka aj pediatricka mi povedali, ze je hlupost vychovavat kazde dieta rovnako, vychovu dietata musis prisposobit jeho teperamentu.

sasa1310
26. dec 2023

@bessdonna už čítam, že ju spoznal, keď mala 5. Čiže tvoja dcéra má 7 rokov, tvoj ju pozná 2 roky a ty máš už skoro ročné dieťa s ním. No mne to nepríde normálne, poriadne nespoznať chlapa a hneď si s ním urobiť ďalšie dieťa, keď už jeden spizdený vzťah, z ktorého vzišlo dieťa, máš. Za pár mesiacov nemôžeš spoznať chlapa v správaní sa s tvojim dieťaťom. A ty (ako rátam tak rátam) si ho poznala pár mesiacov a hneď otehotnela. Toto všetko je tvoja chyba. Dala si im veľmi krátky čas na spoznávanie sa bez toho, aby prišlo do toho spoločné dieťa. A myslím si, že to bude ešte horšie časom.

matkahelka
26. dec 2023

@sasa1310 do bodky suhlasim. toto je zial dnesny trend, robit si s kazdym chlapom dieta ako nejaky suvenir. a v kratkych vztahoch bez dobrych zakladov len sup-sup spolocne dieta.

sasa1310
26. dec 2023

@matkahelka toto mne hlava absolútne neberie. Ani s manželom nemám dieťa hneď ako si zmyslím. Vždy sme si to poriadne rozmysleli. Už si začínam myslieť, že niektoré pri kúpe kabáta dlhšie rozmýšľajú ako pri splodení dieťaťa s "priateľom". A potom tu každá vyplakáva a pýta rady a zisťuje, že aj druhý vzťah je na figu

sense
26. dec 2023

@bessdonna čiže ste sa ešte ani poriadne nepoznali, ani si nevedela ci to bude fungovať v 3 a do toho prišlo ďalšie dieťa. Dcéra da cíti zrejme odstrcema a takto si vyžaduje pozornost

titla
26. dec 2023

Ja nemam druheho partnera. Vychovavame s manzelom nase biologicke dieta - 4,5 rocneho syna. A teda moj muz je jeho vlasny otec a nema na syna niekedy nervy. Ja sama mam nieledy problem a potrebujem pauzu a to som trpezlivejsia povaha a milujem to dieta viac ako vlastny zivot.
Tiez mame strety vo vychove. Moj muz nema okrem nasho vlastneho dietata skusenosti s inymi detmi a niekedy len krutim hlavou nad jeho ocakavaniami. A to je synove spravanie vycerpavajuce aj pre mna ale uvedomujem si, ze jeho prejavy a reakcie su primerane veku. A ano je nutne nastavit hranice a dodrziavat pravidla a je to narocne a je to unavne.
Neviem co by som Ti poradila. Mozno byt len prisnejsi, ked je toho uz vela, ale vyvazit to laskavostou na pozornostou v inych smeroch.
Napr. nase dieta sa nezahra samo. Ako vobec, za kazdych okolnosti vyzaduje spolocnost alebo animatora. A otrvauje a otravuje aj ked som sa s nim hrala hodinu a potrebujem uvarit veceru. Nam sa napr. osvedcilo, ze nastavim budik a poviem, ze sa mu budem venovat o 30 min. A kym nezazvoni nepojdeme sa hrat. A musi sa zabavit sam. A ked ma necha pracovat pojdeme to lego stavat spolu. Ale ked ma nenecha a bude vyrusovat, tak ja tiez nesplnim svoju cast dohody.

bessdonna
autor
26. dec 2023

@sasa1310 pozname sa 18rokov.sme manzeloa 1,5 roka a sme spolu 2roky.laskavo si chod honit ego inde.otazka neznela takto.

bessdonna
autor
26. dec 2023

dakujem za odpovede.majte sa pekne.

lujza123
26. dec 2023

@bessdonna to nieje vztahovou výchovou ani dlhým kojenim, to sú skratka také deti ktoré potrebujú sociálny kontakt a pozornost.
Aj moja takáto bola, proste taka povaha, takéto dieťatko musíš viac než iné učiť “spolužitiu” s okolím. Ono to ide, len treba trpezlivosť a vytrvalosť. Ako s tým skákaním do reči, dookola vysvetlovat povedať počkaj kým dohovorim s xxx a potom mi povieš. U nás napríklad pomohlo ked som si vyhradila každý deň chvilu hneď po škole a tak isto večer kedy som len a len pre ňu, počúvam ju nech hovorí o čomkoľvek, ma istotu ze toto je čas kedy som len pre ňu.
No zároveň som ju aj naučila ze mám svoj čas kľudu kedy sa jej venovať nebudem. Pijem kávu, rozprávam sa s iným dospelým atd. 7 ročná už je veľké dievča, jednaj s ňou narovinu, povedz jej ze ľudia sú unavený ked stále niečo chce, ze musí trochu spomaliť. Dá sa to aj formou hry, napríklad nech píše všetko na papier a potom vylosujete 1 otázku, ona aj sama pochopi ze tých 30 veci co potrebovala poslednú hodinu už nepotrebuje.
Nechaj ju co najviac hľadať odpovede na svoje otázky sama (akou farbou niečo vyfarbit, ako to ma vystrihnut, kde ma tu obľúbenú sponku - skratka na všetky taketo zbytočne otázky)

Musíš byt hlavne vytrvalá a dôsledná. Je to tazke robit to tak aby sa dieťa necítilo odstrcene, ale ide to)

Raz u nás bola kamoska s podobným dietatom a ta ho nijak nekorigovala v takomto správaní a to bolo teda peklo. Ja sa ani nedivím ze jej stroskotalo niekoľko vzťahov, lebo to dieťa bolo naozaj príšerne. Pritom aj milé, chytré, vtipne ale milión x za hodinu “mamiiii, mamiii, mamiii” a vkuse nejaký problem, tam nechce ist, hento nechce jesť, co si ma obliecť, stále nam niečo predvádzalo, ukazovalo, rozprávalo, všetko vyzvedalo. My sme boli všetci totálne vyčerpaní z neho, úplne bez energie.

sasa1310
26. dec 2023

@bessdonna to, že sa poznáte vy 18 rokov je fajn, ale si písala, že dcéra sa s ním pozná od 5 rokov a to je podstatné. A nie, nehoním si ego. Len sa nemôžeš čudovať dcére, že sa tak chová, keď za 2 roky sa v jej živote udialo toľko vecí, že možno sa necíti komfortne a hlavne bezpečne. Si na to išla zhurta. A to ešte nerátam váš rozchod s jej otcom. Však ona musí mať z toho guláš. Na dospelého je to všetko rýchlo a nie na dieťa, ktoré si ťažšie zvyká. Možno ste sa do toho aj sťahovali...k otcovi zrazu musí chodiť, tam iná domácnosť. A hlavne, keď vás vidí sa do toho ešte hádať a hlavne kvôli nej. No celé zlé.

bessdonna
autor
26. dec 2023

@sasa1310 nie s jej otcom nie sme spolu od jej 3r.odvtedy k nemu chodi.manzela ma rada,aj sestru.ona bola takato aj predtym.len to sme boli len my dve.casto hovori,ze to je tak dobre,ze si porodila este jedno dieta(vzdy to hovori takto).takze mi nepride nespokojna a jej spravsnie za tie roky sa nemeni.k tej rychlosti.pozname sa dlho,lubime sa dlho,s dcerou sa poznaju kratko,mam svoj vek,vedeli sme,ze chceme spolocne dieta a neodkladali sme to.som radq,ze to pomerne rychlo vyslo(po 4mesiqcoch)

denkatn
27. dec 2023

pytaj sa aj dcerky co ona potrebuje, aby sa necitila na druhej kolaji. mozno preto pyta pozornost. vyhrad si cas aj samostatne pre nu. druhe dieta chvilu nechaj s otcom a jej sa venuj chvilu vylucne. deti potrebuju pozornost. vtedy maju emocionalnu rovnovahu.

bessdonna
autor
27. dec 2023

@denkatn skusim to no je to brutal tazke.mala je tiez narocna.s otcom moc nevydrzi,zacina separacna uzkost.tiez to neni typ,ze ju das do ohradky a tam sa hra.doteraz pri dennych spankoch som pri nej musela lezat.inak by nic nespala,to len par dni ju viem ulozit cez den do postieľky tak vtedy sme s vacsou spolu.a ked je mala hore vela sa s nou hra,zboznuje ju len kazdu chvilu mami pozri mami pozri mami mami mami.takato bola vzdy.

denkatn
27. dec 2023

@bessdonna ano to ti uznam, nie je to lahke. vydrz, nebude to trvat vecne. radsej ostatne veci daj bokom, malu s jej potrebami pozornosti ked zanedbas, neskor sa ti to vrati tak, ze sa narusi vztahova vazba a nebudes to vediet vratit.

bessdonna
autor
28. dec 2023

@denkatn velmi sa toho bojim,lebo presne toto sa stalo medzi mamou a mnou.

denkatn
28. dec 2023

@bessdonna tak skusaj. najadi take cinnosti co ju bavia a tie robte spolu, take aby aj pre teba boli lahsie.

Strana
z2