Ako zvládnuť prácu a dve deti?
Máme 2 dievčatka, staršia má 7 je prváčka, mladšia má 4 roky. Od septembra pracujem na jednu smenu, škôlka škola nosiť/vyberať deti, učiť sa doma so staršou. Mladšia sa sama nezahrá musím byť nonstop pri nej. Som unavená z práce. Víkendy chodíme von aby som deti unavila, varím pečiem upratujem. Teraz ledva čakám kedy baby zaspia, mladšej ešte treba nechty ostrihať v spánku. Zajtra zase kolotoč povinnosti, aj cez víkend vstávame o 6tej. Darčeky ešte nemám kúpené, ani nič napečené.
Vedela som že bude sakra ťažké fungovať všetko na sto percent práca deti domácnosť, no som úplne ko vôbec to nedávam. Nemám čas na seba na oddych.
Manžel robí na smeny má ťažkú fyzickú prácu. Doma keď sa venuje dievčatám ja si rýchlo niečo porobim a neoddýchnem si. Mladšia je ako môj cecok stále len so mnou, manžel ju nemôže ani uspať. Neviem kedy si nájsť čas na oddych alebo kde nabrať silu fungovať ďalej?
@snowflakenel ved ako komu vyhovuje zasa,ale tak ta mala sa nevie vybavit s mldsou sestrou by sa asi vedela.
@pseudomonas87 No mna smor povzbudi ked mi niekto povie zvladnes este viacej alebo podobne.Pretoze zasa nejde na pokraj sil aby pri dvoch detoch nola vyhorena.Ako nepoviem ak ma diagnozu mozno ka ochorenie je unavena slaba ok,je to onto narocnejsie.Ale mlada,zdrava zena-to mi naozaj nepride na pokraj sil.
Som v skupine kde maju matky postihnute deti a tam mlada zena ma dvojicky -na voziku s epi postihnute,toto je podla mna na pokraj sil,ci fyz ale aj psychickych.Ako ved sa tu dockala podpory aj dobrych rad ako to lepsie zvldnut.Alebo ako lepsie odycjovat a nemusi mat vsetko tip-top.
Treba vypustit zivotu nepotrebne cinnosti ako upratovanie pecenie atd … darceky kupit online, deti nechavat viac same - hrat sa vie 4rocna aj sama, zaspavT bud pojde s ockom alebo sama. My sme tiez v jednom kole, piect na vianoce nebudem. Deti napiekli medovnicky s babkou a tie sme uz aj zjedli 😁 vsetko sa da kupit/ objednat online
Ženy co kedysi stihali s veľa detmi verzus ženy dnes. Ja mám občas pocit ze to je z extrému kedy sa deti vychovávali same popri práci na poli do extrému ked dieťa je stredobodom všetkého diania a treba mu obetovať každú sekundu dňa. A z extrému malého dietata co pracuje odmalička a k hre mu stačí vyrezávaný konik k extrému dnešného dietata obklopeného milión hračkami, rozprávkami, knihami a predsa umrnčaneho a znudeneho
Podľa mňa treba nájsť taký zlatý stred, porozmýšľať či sa nedajú robit veci jednoduchšie, lebo ono to naozaj ide. Ta pointa porovnávania minulej mamy a dnešnej mamy je možno v tom, ze život dnes je ovela, ovela jednoduchší so všetkou tou technikou, informáciami, možnosťami a predsa sa niektoré ženy dnes naháňajú viac než ich babky. Pritom úplne zbytocne.
Porozmýšľaj, čo je pre teba a pre tvojho manžela priorita. Či zvládnete žiť z jedného platu, alebo nie. Či sa chceš venovať rodine a oddýchnuť si, alebo chceš takto pobehovať medzi prácami.
Je to koniec koncov na Vás ako sa rozhodnete. Ja by som sa tak do práce neponáhľala. Tá mladšia je ešte malé dieťa a po škôlke chce byť s mamou, nie na samotke.
@elmivelmi vies mna vedia ludia rozculit,,ked mi povedia, ze ame mali mat deti skor po sebe. Ked vidom tie matky, frustrovane a znicene z 2-3 -4 po sebe. Mas.pravdu,,ako komu vyhovuje.
A autorku ti mozeme povzvudzovat ako chxeme, davat jej rady nech upusti z napr. Z,upratovania...ak sama nebude chciet, nix sa.nezmeni. a to uz,moze byt neskoro.....nervozita,,uzoost, depresia, vyhorenoe.
@lujza123 peesne tak,,moja mama mi minule povedala, ze ved mate auto, pracku, susicku, vysavace, ktore zapnete, ked idete prex a aj tak nestihate. Mozno by bolo dobre zalozit dieskusiu, ze preco vlastne???
@matkahelka jasne ze sú deti ktorým treba s učením pomôcť, ale veľa rodičov si to vysvetľuje tak, ze musia s ním hodiny sedieť nad úlohami a doslova ho dusiť. Diktáty, skúšanie, prepisovanie nudnych textov dokola a dokola kým v decku nezabijú poslednú štipku prirodzenej zvedavosti a chuti naučiť sa niečo nové. A po pár rokoch domácej drezúry sa čudujú ze dieťa sa stále nevie same zbaliť do skoly, nevie bez matkopolicajta za zadkom samostatne vypracovať žiadnu úlohu a školu doslova nenávidí.
To je presne ako s fyzickými trestami, neexistuje namiesto výchovnej po zadku porozmýšľať a aspoň raz skúsiť niečo iné.
@snowflakenel inak mama ma pravdu, ráno pustím práčku,dám z večera do sušičky,pustím vysávač,každý večer dám do umývačky to muž ráno vyberie a byt je upratany.Pradlo skladám priebežne,smeti muž berie ráno alebo keď príde večer z práce,niekedy mu nachystáme len pred dvere,tak to hneď otoči,Dobrá poznámka že prečo vlastne
Ja čítam a čítam a rozmýšľam,ako som to dala ako samozivitelka s dvomi deťmi a prácou po rozvode a teda aj pred,prirátame k tomu aj ten psycho teror,čo sa ťahal skoro tri roky a viac,hmmmm,asi som nejaká šikovná,alebo? Treba sa zamyslieť,čo a ako robíš a čo robíš zbytočne. Štvorročné je v škôlke ,staršie v škole,ty v práci,bežný život. Poobede čo? Musíš sa hrať ,ahaaa...musíš piecť,ahaaaa,my sme zvládali aj kruzky,ktoré vyústili do profesionálneho štúdia,takže žiadne hopkanie a padali aj víkendy a úprimne si na to spomínam ako na fajn obdobie....zamysli sa,čo robíš zle
@snowflakenel tak zalezi od osoby ako to zvlada,su zeny co to nedaju a su zeny co to daju,ja kebyze to endam,nemam,ale nqm sa neplanovane zqdarilo a co hned dve,no bol to naozak masaker ale teraz moje 4r nieje tak ako pise autorka ze stale za zadkom,oni su dve a sa hraju uplne same,a to je teraz to ovocie.
Ale mas pravdu bolo zo na zdravie zle ale tak co,ja aj jednu som mala a bola narocna,cize aj jedno dieta da zabrat ked zle spi a je to toez na ukor zdravia.
@minenkak v nasom pripade a v pripadoch mamiciek z,okolia to iste. Technika im-nam ulahcuje zivot, no skoro vsetky pracuju do tej 16.00-17.00. Kolko krat este aj vecer vybavuju firemne emaily, lebo ved sefovi to ponahla. Potom naozaj este nakupy, varenie, ulohy, dajaka aktivita s detmi. ...
To je realita dnesnej doby.....
Sestra nastupila na pokovicny uvazok, ma sice len 1 dieta, no denne dochadza autom 15km, no cesta ktora by bezne trvala chviku, trva koki neunosnym kolonam aj vyse hodiny. Aj toto treba zohladnit, to dochadzanie...
@lujza123 mam kamosku ucitelku a manzel ma sesternicu ucitelku. dnes su na deti kladene omnoho vyssie naroky, ako pred 20 rokmi. pred 20 rokmi boli "slabe" deti v osobitnych skolach, dnes su integrovane medzi beznymi detmi. ucitelka ma v triede 24 deti a ak je co i len patina z nich slabsia, je nerealne za 45 minut venovat co i len minutu kazdemu dietatu. takze ja si vobec nemyslim, ze je to o matkopolicajtoch, ale naopak o zodpovednych mamach, ktore si deti nerobili ako samorostov, ale chcu, aby z nich nieco bolo. pre mna osobne je uplne prirodzene, ze ak su male deti od rana do piatej v instituciach, tak chcu s mamou travit nejaky cas. prave naopak, ak by to dieta nechcelo byt s mamou, blikala by mi kontrolka. a pri prvakovi je dril nutny, je to skok zo skolky. je nutne vela pisat, aby sa vycibrila ruka, vela citat. pre mna ako matku je na prvom mieste venovat sa detom, az potom upratovanie, varenie a cokolvek.
@snowflakenel môj muž dochádza denne 100km, ale nie tom som chcela ,treba obmedziť upratovanie,pečenie nákup sa dá robiť raz do týždňa,na Slovensku sú obchody otvorené každý deň,takže kľudne aj v sobotu nedeľu večer veľký nákup a spať aspoň cez víkend dlhšie,načo piecť a variť stále
@lujza123 no vies, svagrina ma dieta, ktore na trosku spomaleny vyvin. Mozog sa mu ryxhkejsie unavi, naprijlad citat vie len vdaka nej, tak isto pocitat, ide mu to velmi pomaly v porovnani s inymi detmi. Cize urobivukohu z matematiky, potom pauza, urobi zo slovenciny, zas pauza....atd.
Ti poviem, taky zaberak som nevidela, no zvlada, na ukor inych veci....
@matkahelka pravda
@mateson môj syn vo veku 7 rokov už bol skutočný pomocník. A keby aj nie, tie "pekné chvíle predvianočné" nestoja za trochu bordelu? Treba si to len vedieť vychutnať, je to dobrá psychohygiena, možno by sa autorka cítila menej psychicky unavená. Je to vec priorít, deti sa pri tom potešia a zabavia, navyše môťu pomôcť aj pri odpratávaní bordelu, veľké sú na to už dosť
Ďakujem za normálne komentáre, tie čo ste písali že ako som si deti vychovala tak mám. Není to pravda.
Obe boli vychované rovnakým štýlom, staršia sa vedela pekné zahrať sa sama, mladšia je odmalička náročné dieťa. V noci nespavala, mala koliky. Zahrať sa sama u nej nehrozí, so sestrou keď sa hrajú tak jej robí zle berie jej veci zo školy kreslí jej do zošitov alebo trhá. Áno musím si robiť policajta pri nich a dávať si pozor. Staršia je celkom šikovná no sama sa nevie naučiť.
Chodíme domov po 17 rýchlo úlohy zahrať sa s deťmi, medzitým rýchlo navariť niečo. V práci tiež celý deň na nohách áno dáva mi to zabrať.
Dnes ráno mladšia stala už o 5tej a ona nevydrží že pozerať rozprávky v telke, ona chce hneď aby som vstala a hrala sa s ňou. Takže ani cez víkend sa nevyspim. K uspavaniu skúšala som ju samu nechať nech zaspí no odbehovala z postele robila hluk budila staršiu, tak ležím pri nej pokiaľ nezaspí. Hračiek máme na výber veľa no ona sa chce hrať sa s maminkou, či čo ju mám od seba odháňať.
To ozaj len vydržať musím pokiaľ nebudú väčšie a samostatnejsie.
@matkahelka Asi záleží aj od učiteľky, my sme mali naozaj šťastie dcéra mala úžasnú učiteľku, fakt PANI pedagogicku. Ta nam hneď na prvom rodicovskom dala inštrukcie ze mame deti nechat pracovať same, iba byt nablízku keby niečo nevedia, skontrolovať. Ona im ani domáce úlohy nedávala, iba ked niečo nestihli v škole. Skôr mali rôzne projekty (napísať co robili cez prázdniny, napísať recept na obľúbený koláč,…) čitateľský denník kedy si každé 3 mesiace vybrali nejakú knihu, tu celú precitali a potom o nej porozprávali spolužiakom. Všetko učenie doma bolo skôr takou formou hry s rodičom, žiadny dril.
Zas kamoska co mala prváčika na inej škole tak ten chúďa nosil domov kazdy deň úlohy na niekoľko hodín, to vyzeralo ako keby tam nic nerobia v tej škole. Učiteľka postaršia extrémne nervózna dáma, len po tých deťoch štekala, chlapec sa jej tak bál až kŕče v žalúdku každé ráno pred školou. Celé zle
Ako ja som za to aby sa rodič venoval dieťaťu, ale nie ho komplet všetko učil, ved na to ani nemá potrebné vzdelanie. Učivo prvého stupňa síce ovlada každý rodič, ale je rozdiel niečo vedieť a vedieť to aj naučiť
@snowflakenel jasne ze deťom ktoré majú nejaký problem sa treba doma viac venovať, To je potom komplet na rodičovi, ktoremu častokrát ani nikto nevysvetlí ako s takým dieťaťom pracovať. Príde mi to smutne. Všetky deti by mali mať rovnaké právo na vzdelanie
Autorka sú deti ktoré potrebujú veľa sociálneho kontaktu a pozornosti, proste sú také a aj budú, nikdy z toho úplne nevyrastú.
Ale dokážeš ich naučiť aj samostatnosti, krôčik po krôčiku. Stačí dcérke vedome predlžovať čas kedy bude sama so sebou, štýlom ze jej napríklad povieš ze mama teraz dorobi túto činnosť a potom sa pôjdeme spolu hrať. Nie s hračkami, skôr nejakú spoločenskú hru alebo jej dávať rôzne úlohy (poskladať niečo, nakreslit atd) Byt len taký pozorovateľ , komunikovať s ňou, ale nebyť aktívnym hracom v jej hre.Už tu bolo dosť takýchto tém s vynikajucimi radami, ked pohľadas na fóre nájdeš,
S trochou trpezlivosti ta za mesiac, dva nezobudí o 5 ale vydrží do 5.30 alebo do 6. Ty si viac oddychnes a aj dcérka bude spokojnejšia, pre to dieťa to tiez nieje ľahké ked potrebuje stále nejakeho animátora a dospely sú z nej nervózny
Autorka, najlepsie by bolo pracovat na skrateny uvazok. Idealne prvy rok na 50% potom postupne viac. Ale viem, ze slovenska realita to nie je a vacsina zamestnavatelov to vyslovene nepodporuje.
Dalsia vec je to ucenie. Su ucitelky, ktore deti naucia v skole (hlavne prve rocniky) a potom su ucitelky, co ocakavaju, ze navalaju ulohy a deti nauci doma rodic. Ak mate ten druhy pripad, treba sa spojit viac rodicov, ist za ucitelkou, za vedenim, riesit to. Nie, domace ulohy v prvej triede nie su nutne, ak je ucitelka naozaj pedagog.
@kivivi ano, nasa dcera.prvacka ma na ulohu par slov prepisat alebo pismenka alebo 2 vety. Z.matematiky len cisla.pisat. hotove raz dva.
No jej spolusediacej to nestaci. Tam uz s nou musi mama doma precvicovat viac. Ziadni doagnozu nemq, proste ide jej to tazsie.

autorka, zijes zivot slobodnej pracujucej matky na plny uvazok. Tvoj pan tvorstva nepracuje 24 hodin denne, a presne tolko hodin deñ ma, takze aj ked pracuje na 3 smeny, pomimo ma volno. Mladsia s nim nechce byt?, ok, tak nech uvari, uprace....je to len na tebe, ako si to zariadis, lebo realne podla toho, co pises, vsetko tahas sama, este aj na chlapa, ktory ako pises "by zjedol aj koña", ty vies, kolko casu stracas pripravou takeho velkeho mnozstva jedla kazdy deñ? Skratka deti si si neurobila sama, ste na to dvaja a musite si pracu podelit, inak skolabujes, alebo aj nieco horsie. Chce to kludny rozhovor, a ak je tvoj muz aspoñ spolovice uvedomely, postupne sa zorganizujete