Ako zvládnuť prácu na zmeny, keď mám deti?
Dobrý deň. Stojím pred dilemou. Robila som si kurz na OP a aj na inštruktorku soc.reh. od decembra začínam pracovať (cez projekt úradu práce) v D.Doch. budem tam tri mesiace.
Od apríla bude voľné pracovné miesto na opatrovateľku. Keby je na mne, okamžite nevaham ani sekundu, práca ma baví, nič mi na nej nevadí, baví ma, že je to taká kombinácia zdravotného úseku a takej komunikácie, starostlivosti, empatie. V budúcnosti tiež rozmýšľam nad kurzom ako dula pre umierajúcich. U klientov som obľúbená, milujem ich. Je to menšie zariadenie, 20 klientov.
Tu ale nastáva problém. Mám tri deti, dve sú ešte v škôlke (4r) manžel pracuje mimo mesta ako živnostník, rodičia nám ešte tiež pracujú. Vieme to zosúladiť, že by ich niekto zaniesol vyzdvihol (samozrejme nie vždy) ale zas podľa služieb by som pracovala cca 8 dní denne a 4 nočné (nočné su úplne ok) ide mi skôr o to zanašanie a vyzdvihnutie zo škôlky. Je to úžasná práca, v úžasnom kolektíve ľudí. A to viem, lebo kolegyne mi vkuse hovoria, že by boli rady, keby k nim nastúpim. Ale neviem, nechcem sa sľúbiť a nakoniec to nebudem vedieť zosúladiť, ale na druhej strane, kto chce hľadá spôsoby, kto nechce hľadá dôvody. A ja by som sa už chcela začleniť do pracovného života .. a teda je tu niekto v podobnej situácii a nejak to funguje? Manžel má dobrú prácu, ale teda v úvahe je aj to, že by si našiel zamestnanie niekde tu, tiez na zmeny (čo by nebola najlepšia voľba, ale inak , kým jeden z rodičov nepojde na dôchodok - ale to bude minimálne o 5 rokov)
muz ked je zivnostnik vie si nastavit vlastny rezim t.j. rano moze zanies deti do skolky/skoly a poobede moze vyzdvinut opatrovatelka. a tiez sa vies v praci dohodnut nie na plny uvazok ale skrateny kym sa vam to neutrasie. drzim palceky nech ti to vyjde
muz ked je zivnostnik vie si nastavit vlastny rezim t.j. rano moze zanies deti do skolky/skoly a poobede moze vyzdvinut opatrovatelka. a tiez sa vies v praci dohodnut nie na plny uvazok ale skrateny kym sa vam to neutrasie. drzim palceky nech ti to vyjde
@kacena4 nemôže, manžel pracuje na týždňovky. A skrátený úväzok sa nedá, len klasicky na zmeny 12h
@anonym_autor doplním, že týžden robí svokra poobedne a vedela by deti zaniesť ona, druhý týždeň by bol ťažší, ale aj manžel robí tak, že keď ho zavolajú do práce, takže nie vždy, ale zas unho je práca nevyspytateľná, keď ho zavolajú na zákazku,ide. Akože veľmi by som chcela tu robotu vziať, naozaj obrovsky. Len to vykrytie je také ťažšie. Ešte je posledná možnosť, že svokra a svokor by robili na striedačku, ale tym padom by sa ani nestretávali (teraz robia spolu ranne, spolu poobedne) a zas mozno by sa za čas obetovali, kým si zvykneme. Ale zas neviem či to môžem od nich žiadať.
A teraz si predstav že existujú rodiny ktoré vôbec nemajú pomoc od svokrovcov alebo mami. A žijeme, musíme. Tak tu prácu vezmi, časom sa všetko utrasie keď ste na deti prakticky štyria.
O ktorej by si končila v práci? Možno nejakú známu susedu, alebo študentku poprosiť, aby ti bola s deťmi tu hodinu dve, kým prídeš z práce.
a čo nejaká suseda, študentka, čo by ti deti za odmenu odviedla? Aj keď teda neviem či by boli v škôlke s tým v pohode..
O ktorej by si končila v práci? Možno nejakú známu susedu, alebo študentku poprosiť, aby ti bola s deťmi tu hodinu dve, kým prídeš z práce.
@anonym_df9dc4 áno, presne toto si hovorím, že keď sa musí, tak sa musí a ja už chcem pracovať a nechcem si nechať ujsť príležitosť, len preto, že teraz to nie je úplne najlepšie. Nejak sa to predsa musí dat pozliepat.
@anonym_5e3c94 pracuje sa od 6 do 18.
Škôlka začína 6.15h a je do 16.30.
školáka neriešim, ten by zvládol sa vychystat aj prísť domov, bývame pri ZŠ.
Isla by som za sefom/sefkou ci ti vie nejako vyjst v ustrety. Ciastocny uvazok, zmeny opacne k svokrovcom, viac nocnych menej dennych…?
@anonym_df9dc4 áno, presne toto si hovorím, že keď sa musí, tak sa musí a ja už chcem pracovať a nechcem si nechať ujsť príležitosť, len preto, že teraz to nie je úplne najlepšie. Nejak sa to predsa musí dat pozliepat.
@anonym_autor pri troch deťoch a ešte malých by som nerobila 12 hodinovky. Veď to je náročné .
@anonym_autor a ešte muž na tyzdnovkach, riadna záťaž aj pre svokrovcov ktorí ešte navyše pracujú.
Tých pár dní v mesiaci sa nejak bude dať zvládnuť, veď nerobíš 12h každý deň. Ak tu prácu chceš, choď do toho. Všetko ostatné sa už bude riešiť za pochodu.
Tiež mám tri deti a osobne by som túto prácu nebrala (JA),nemôžeš sa stále spoliehať na niekoho,este muž robí mimo,tu nejde len o odnesenie a vyzdvihnutie,čo napr. choroby???Si pripravená pracovať cez víkendy?Sviatky?Veď nejako bude,no nie,to chce presný plán...popremýšľaj poriadne,chápem,že chces pracovať,ale stále sa spoliehať na niekoho a obmedzovať ho tým,no neviem.
Tiež mám tri deti a osobne by som túto prácu nebrala (JA),nemôžeš sa stále spoliehať na niekoho,este muž robí mimo,tu nejde len o odnesenie a vyzdvihnutie,čo napr. choroby???Si pripravená pracovať cez víkendy?Sviatky?Veď nejako bude,no nie,to chce presný plán...popremýšľaj poriadne,chápem,že chces pracovať,ale stále sa spoliehať na niekoho a obmedzovať ho tým,no neviem.
@misicka31 napríklad keby môžem vezmem všetky sviatky a aj víkendy. Bez debaty. Lebo vtedy určite má kto byť s deťmi.
Veď áno, ja viem, som si vedomá toho, že je to obmedzujúce pre všetkých, ale v našom meste inú pracu nenájdem a už vôbec nie s časom od 8 do 16 a ani polovičný úväzok.
@misicka31 napríklad keby môžem vezmem všetky sviatky a aj víkendy. Bez debaty. Lebo vtedy určite má kto byť s deťmi.
Veď áno, ja viem, som si vedomá toho, že je to obmedzujúce pre všetkých, ale v našom meste inú pracu nenájdem a už vôbec nie s časom od 8 do 16 a ani polovičný úväzok.
@anonym_autor kedy sa chces o tie deti starať, vychovávať ich, kedy im chces byť matka keď voľné chvíle čo môžete spolu byť pôjdeš do práce a necháš ich na starosť svokrovcom. Súhlasia s tým vôbec? Lebo oni sa stanú viac rodičmi pre tie deti ako Ty s mužom. Sviatky a víkendy chces robiť, z práce prídeš unavená. Kedy sa chces tým deťom vôbec venovať?
@anonym_autor kedy sa chces o tie deti starať, vychovávať ich, kedy im chces byť matka keď voľné chvíle čo môžete spolu byť pôjdeš do práce a necháš ich na starosť svokrovcom. Súhlasia s tým vôbec? Lebo oni sa stanú viac rodičmi pre tie deti ako Ty s mužom. Sviatky a víkendy chces robiť, z práce prídeš unavená. Kedy sa chces tým deťom vôbec venovať?
@1andrea111 8 dní z mesiaca by som bola v práci na 12h. 4 nočné. Zvyšok doma. Neviem, príde mi to fajn a do toho z kolektívnej zmluvy 35 dni dovolenky plus náhradné voľno.
@anonym_autor to Tvoj svokor ktorý je pred dôchodkom ale ešte robí zvládne sám starostlivosť o dve skolkarske deti a ešte školáka. Keď píšeš že sa majú so svokrou striedať na zmeny. Aj býva s nimi sám, zvládne to? Či je to len Tvoja predstava?
@anonym_autor to Tvoj svokor ktorý je pred dôchodkom ale ešte robí zvládne sám starostlivosť o dve skolkarske deti a ešte školáka. Keď píšeš že sa majú so svokrou striedať na zmeny. Aj býva s nimi sám, zvládne to? Či je to len Tvoja predstava?
@1andrea111 áno zvládne, svokor ma ešte len 57 rokov, svokra tiež len 59, moja mama ma ešte len 50ku. Ona si tiež dávala žiadosť do tohto zariadenia a bolo by úžasné keby ju čím skôr vezmu, aby nam mohli služby spraviť na striedačku. Tým by sa všetko vyriešilo. Takto musím vyriešiť, aby bolo dobre. Veľmi na mňa útočíte, úplne bez dôvodu, tu hocikto hocičo napíše, buď niekto chce robiť, alebo aj kto nechce robiť, furt bude zle. Nerozumiem. Chcem vedieť, kto to má podobne, že robi sestričku na zmeny a zvláda to, prípadne nezvláda.. nie útočné komentáre. Som bez práce viac ako rok. Fakt ma nebaví už byt doma a fakt sa chcem angažovať niekde, kde ma to baví.
@1andrea111 8 dní z mesiaca by som bola v práci na 12h. 4 nočné. Zvyšok doma. Neviem, príde mi to fajn a do toho z kolektívnej zmluvy 35 dni dovolenky plus náhradné voľno.
@anonym_autor Ahoj, toto neznie zle🙂A nemozes sa s buducou sefkou dohodnut, aby si mala smeny opacne ako tvoji svokrovci? Tym padom by oni aj ty vedeli vykryt tie prac.dni🙂 - aspon zatial tak, kym by pripadne nastupila tvoja mama na tebe opacne sluzby. Skus sa na to poinformovat v buducnej praci. Drzim palce🍀
@1andrea111 áno zvládne, svokor ma ešte len 57 rokov, svokra tiež len 59, moja mama ma ešte len 50ku. Ona si tiež dávala žiadosť do tohto zariadenia a bolo by úžasné keby ju čím skôr vezmu, aby nam mohli služby spraviť na striedačku. Tým by sa všetko vyriešilo. Takto musím vyriešiť, aby bolo dobre. Veľmi na mňa útočíte, úplne bez dôvodu, tu hocikto hocičo napíše, buď niekto chce robiť, alebo aj kto nechce robiť, furt bude zle. Nerozumiem. Chcem vedieť, kto to má podobne, že robi sestričku na zmeny a zvláda to, prípadne nezvláda.. nie útočné komentáre. Som bez práce viac ako rok. Fakt ma nebaví už byt doma a fakt sa chcem angažovať niekde, kde ma to baví.
@anonym_autor ja ri napisem len tolko, ze je velmi osviezujuce ze konecne niekto hlada moznost ako to vykryt a nie vecne vyhovorky ako sa neda. Drzim palce.
@anonym_autor Ahoj, toto neznie zle🙂A nemozes sa s buducou sefkou dohodnut, aby si mala smeny opacne ako tvoji svokrovci? Tym padom by oni aj ty vedeli vykryt tie prac.dni🙂 - aspon zatial tak, kym by pripadne nastupila tvoja mama na tebe opacne sluzby. Skus sa na to poinformovat v buducnej praci. Drzim palce🍀
@motylik2559 áno samozrejme, šéfka je maximálne tolerantná a robí zmeny tak, aby to vyhovovalo každej, ja verím, že v blízkej budúcnosti to aj mamine klapne, ona bude stopercentne nápomocná, čo sa týka detí. Len zatiaľ kým všetci pracujú tak ako pracujú, musíme to pozliepat nejako, tak isto v podstate len rok bude trvať, kým dvojčatá pôjdu do školy, čo bude jednoduchšie, budú môcť aj sami ísť domov, prípadne k svokre alebo našim. Mne stačí pokryť len rok, kym budu predškoláci
@anonym_autor ja ri napisem len tolko, ze je velmi osviezujuce ze konecne niekto hlada moznost ako to vykryt a nie vecne vyhovorky ako sa neda. Drzim palce.
@eeffka ďakujem. Pre mňa táto praca a toto zariadenie veľa znamená.
Pracovný cas je super , co je to 8dni v mesiaci byt cely den v robote 🙂 a ked budes v nocnej, kto bude s deťmi?
Ja robím od začiatku len 12h ,7 denných, 7 nočných v mesiaci ,ked mam dovolenku na dennu a nocnu tak som cely tyzden doma. Alebo P, R a mam o dve denne menej.
Ked nam vychádzala s mužom služba tak sme si menili s kolegami, mozno 1x-2x do mesiaca . Samej by mi to bolo asi dost tazko, lebo jedno mladšie dieta bolo často doma choré.
@motylik2559 áno samozrejme, šéfka je maximálne tolerantná a robí zmeny tak, aby to vyhovovalo každej, ja verím, že v blízkej budúcnosti to aj mamine klapne, ona bude stopercentne nápomocná, čo sa týka detí. Len zatiaľ kým všetci pracujú tak ako pracujú, musíme to pozliepat nejako, tak isto v podstate len rok bude trvať, kým dvojčatá pôjdu do školy, čo bude jednoduchšie, budú môcť aj sami ísť domov, prípadne k svokre alebo našim. Mne stačí pokryť len rok, kym budu predškoláci
@anonym_autor Ved preto zatial, kym nastupi aj mamina, si daj tak smeny, ked sefka povoli, ze nech mas opacne so svokrovcami, aby ich vedeli oni vziat do, pripadne zo skolky + manzel tiez nieco vykryje, cize toto by sa podla mna dalo zvladnut. Nenechaj si tu pracu ujst, ked mas k nej taky vztah a bavila by ta zaroven. 8 dni v mesiaci nie je vela. Ked budes mat nocne, bude s nimi predpokladam manzel🙂 Urcite to skus, ono fakt ste 4 co sa budete striedat, takze to by ste mohli zvladnut, najlepsie sa to ukaze az ked zacnes, predbezny plan mas, takze myslim si,ze to kludne mozes prijat, pokial teda mas prislubenu ucast na prestriedani vsetkych tychto buduco-zucastnenych dospelakov😃🙂 Zvladnes/nete to, neboj🙂
Ja robím v zariadení kde bývajú osoby s postihnutím, robíme ranné a poobedne, žijeme mimo Slovenska a s manželom sa.pri deťoch striedame, ale aj on pracuje na smeny. Ja na 2, on na 3. A roky uz takto fungujeme , ja na 80 % úväzok a on na plný.
Ak by chodil na týždňovky, pracovať by som mohla jedine kym by boli deti v škole. Poprípade by sme museli platiť družiny.
@anonym_autor Ja som žiaľ musela pri deťoch,keď boli škôlkári odísť z dobrej roboty, pretože absolútne som nevedela sa zariadiť.Boli často chorí a nemal ich kto nosiť ani vyzdvihnúť. Neskôr som si musela nájsť horšiu a na dohodu a svokor chodil aj nosil . Bol to záhul.Manžel vtedy robil 6x v týždni, ani odniesť ich nevedel, ani po ne.Bolo to náročné . Musíš si to dobre premyslieť.
@anonym_autor no v prvom rade sa porozprávať so svokrovcami, či by boli ochotní robiť každý na inú smenu, to je asi základ. Lebo inak to asi nedáte. Podľa toho uvidíš. Druhá vec, neupinala by som sa len na túto jednu prácu, možno by sa našlo aj niečo iné, môžeš napríklad opatrovať deti iným rodičom, ktorí sú v podobnej situácii ako ty. Keď deti podrastu, tak pôjdeš na plný úväzok.
@anonym_autor no v prvom rade sa porozprávať so svokrovcami, či by boli ochotní robiť každý na inú smenu, to je asi základ. Lebo inak to asi nedáte. Podľa toho uvidíš. Druhá vec, neupinala by som sa len na túto jednu prácu, možno by sa našlo aj niečo iné, môžeš napríklad opatrovať deti iným rodičom, ktorí sú v podobnej situácii ako ty. Keď deti podrastu, tak pôjdeš na plný úväzok.
@janickacrazy práve nechcem opatrovať deti. V septembri som si vyskúšala prácu opatrovateľky v jasliach a po dvoch týždňoch som to vzdala. Rovnica od detí k deťom mi nevyhovuje. Neupinam sa na jednu prácu, ešte skúsim sa popýtať na terennu opatrovateľku, čo mi vyhovuje časovo, ale nemám vodičák. Bolo by to náročnejšie a neviem či by boli ochotní pridelit mi rodiny v mojom okruhu. Samozrejme najlepšie by bolo získať pracu inštruktorky, ale to je tiež otázne, či sa mi to podarí, lebo to majú pokryté momentálne. Žiadosti si podávam na obe prac. Miesta. No štve ma to, že ženy su veľmi diskriminované v tomto, že sa akoby nedá s tým hýbať podľa potreby, a pritom žena sa chce angažovať, odísť od detí a vypnúť hlavu od domácnosti, teda ja to tak mam, že s tými seniormi prácu úplne milujem, a neskutočne sa vždy na nich teším, tak isto mi nevadí prebalenie, kupanie, komunikácia, pichať inzulín a ostatné ženy to vidia a vedia a hovoria mi, že by ma brali za kolegyňu hneď. A hlavne minimum mladých ľudí chce robiť takúto prácu a je to potreba. Ale tak nebudeme si klamať práca opatrovateľky je skôr pre ženy vyššieho veku práve kvôli tomu že maju deti odrastené.
@anonym_autor buď sa dohodni v práci, že budeš chodiť na 6:30 do 18:00 s tým že teda nejaká kolegyňa zostane dlhšie, alebo ti natrepu tie denné do jedného týždňa, keď budú mať tvoji svokrovci vhodnú smenu...
@anonym_autor ja ťa ticho obdivujem, takých ľudí ako ty treba k starým a chorým. Viem čo hovorím, mali sme v súkromnom zariadení otecka a bola to parádna opatera. Ak ťa to baví, fyzicky aj psychicky to zvládaš, choď tam. Máte veľkú podporu v rodičoch, určite to spoločne dáte. Deti budú samostatnejšie, starí rodičia si ich užijú. My sme tiež museli riešiť takto logistiku s dcérou a dali sme to s pomocou svokra. Doteraz na to dcéra spomína, aký vzťah si pri tom vybudovali. Svokor už žiaľ nie je medzi nami.

A manžel ráno nemôže deti zaniesť do škôlky?