Ako zvládnuť pubertálne dieťa a rozpad manželstva?
Ahojte, sedím tu a plačem . Mám tri deti , 15 ročnú dcéru v ukážkovej hnusnej puberte a 11,5 ročnú dcéru ktorá už je v puberte a malého budúceho prváčika. Nefungujúce manžela ako otca. Nevládzem už , naozaj už som tak vyčerpaná z nich .
Od malinkého mala ich učím udržiavať poriadok , umývať si zuby, sprchovať sa, meniť si prádlo .Nástupom puberty denno denne bojujem s tým , iba ja ,mužovi je to šumafuk , však čo tak budú mať pokazené zuby, tak čo tak keď nedám pozor tak aj 4 dni nohavičky a tie isté ponožky, bordel v izbách strašný . Tento rok som dala im dvom na zuby 800 eur , ktoré musím zarobiť, nikde ich neukradnem , ale po nociach pracujem . Staršia kľudne spí v podprsenke , rifliach , teda v tom istom čo mala cez deň , hoci má pyžamá . Druhý rok s ňou behám po psychiatroch , má mentálnu bulímiu , chodím po terapiách , kontrolujem čo a koľko kúpim aby som u nej nenaštartovala zvracanie ( veľa sladkého, veľa jogurtov, veľa niečoho je u nej spúšťač sa prejesť a následne zvracať do misiek , do vriec a to potom schovávať ) . Teraz písala monitor, platila som doučko zo SJ aj matiky , napísala ho celkom fajn , 78 a 81 % .
Manželovi nemôžem zveriť ani škrečka, zdochol by pri ňom , na všetko sa vykašle. Keď mu to vyčítam , povie mi že do neho rýpem a nedám mu pokoj , on si žije ten svoj život v takej svojej bubline bez komunikácie , bez sexu ,zaujíma ho jedine práca a šport. Takto je to u neho posledné 4 roky, vekovo sa blíži k 50 tke. Dnes to vyvrcholilo , dcéram som povedala že nech si upracú izby , prezlečú sa a umyjú zuby, odobrala som obidvom mobily. Ani jedna to neurobila, dostala som o deviatej večer taký amok z vyčerpania že som obidve doslovne za vlasy vytiahla a dokopala do prdele (doslovne ) do kúpelky kde som stála nad nimi a museli si za rykotu umyť zuby. Manžel si v kľude dole pozeral telku , ani ho nehlo mi s nimi pomôcť. Najstaršia mi vykrikovala že som cholerička, hysterka a nedá sa so mnou žiť. Ja som len strašne vyčerpaná z nich , oboch . Neviem ako ďalej s nimi. Či sa na všetko vykašľať a nech im tie zuby hnijú ,nech smrdia , nech sa neučia a nech sa potom prebíjajú životom ako vedia . Alebo ich udržať v koľajách normálnosti a vydržať. Muž mi je k ničomu , ten mi nepomôže, tam už som rozhodnutá sa rozviesť.
Ja ti asi tiež neporadím, prepáč, no je mi to lúto čo prežívaš. Mňa by len zaujímalo, čo by deti a mužíček robili, keby si tam neni a nestaráš sa, nenavaríš a tak. By som sa im tak celý deň neozvala ani nedošla z roboty, že čo by robili a keby ti aj volali, tak by si im iba povedala, že veď načo by si tam bola, keď ťa aj tak nepočúvajú, nech sa o seba postarajú sami, navaria si sami a hotovo...
Áno. Vykašli sa na to. Pre tvoju psychickú pohodu.
To už nie sú 4 ročné deti. Pokazia sa im zuby? Tak si budú odkladať peniažky z vreckového a zaplatia si zubára samé, keď ich to bude bolieť. Chce spať v špinavom? Nech si perie posteľné prádlo sama. Nech si žijú v bordeli, ale žiaden servis, že im nosíš čisté prádlo a upratuješ izby. Ak by mi urobili bordel v obývačke, ich veci by leteli buď von oknom, alebo rovno do toho ich neporiadku v izbe. A žiadne "maminka, kde mám toto, kde mám hento?" Takto škodíš sama sebe a bojuješ s nimi. Ony nepotrebujú zákazy, ani tresty, ale musia pocítiť reálne následky svojich činov.
So staršou by som si sadla a dala debatu ako s dospelou. Vysvetlila jej, že zodpovednosť je už len a len na nej. Jediná vec, z ktorej mám obavy je tá PPP.
K chlapovi sa radšej nevyjadrujem.
Ahoj, pubertu treba prežiť! Deti sú ako betón, máš len istý čas, kým sa s nimi dá pracovať. Z tých milých, roztopašných detičiek sa zrazu stanú ignorujúce, nervydrásajúce osoby, ktoré nás privádzajú na pokraj nervového zrútenia. Musíš veriť, že všetko pozitívne, čo si ich naučila v detstve, sa pomaly ukáže. Viem, že strácaš nervy (a právom), no nauč sa neriešiť! Keď si dcéra nájde priateľa, uvidíš koľko času strávi v kúpeľni a ako si bude drhnúť zuby. A keď jej zhnijú, nech si v dospelosti zo svojho príjmu dá spraviť umelé. Je to jej rozhodnutie. Ty si ju určite poučila, aká je dôležitá starostlivosť o chrup. Keď jej niekto cudzí povie, že smrdí, alebo má špinavé tričko, možno jej to docvakne. Lebo my mamy sa im nemáme starať do života, od nás kritiku berú inak. Škoda, že nemáš podporu v manželovi. Mám pocit, že Tvoj pocit zúfalstva pramení v ňom a deti len prilievajú olej do ohňa. Skús ho otvorene požiadať o pomoc a uvidiš, ako zareaguje. Neobviňuj ho a neútoč na jeho neochotu a neschopnosť! Verím, že to k niečomu povedie. Ak nie, tak pre mňa by to bol signál, že má nejaký paralelný vzťah a domov sa príde len najesť, prespať a na moje potreby a pocity kašle. Drž sa! Prajem všetko dobré.
neviem či je zrovna u teba rozvod ten najlepší nápad... ešte len potom nastanú starosti a problémy.
s bývaním, výchovou detí, s ex, ... myslím že teraz to máš troška o čosi jednoduchšie...
Mala som niečo podobné s dcérou,tiež bola vo veku okolo 15tky a trvalo to cca do 18r. často sme sa hádali bol aj plač aj zákazy a atď. ...ja sa s mojimi deťmi veľa rozprávam takže viem, že keď mala nejaký,, problém ,, tak bola flegmatická voči všetkému...akonáhle si našla vážneho priateľa začala sa o seba starať ukážkovo a bordelárstvo ako tak ubudlo...musim však podotknúť,,že rešpekt voči mme mala vždy...teraz má 21 a už pracuje a býva s priateľom sama...čaká ma ešte puberta so synom ten má teraz 9r.🤦♀️🙉
Tak to je sila..asi by som sa zbalila preč aspoň na mesiac
Zober sa a odíď, puberty nahaj doma a prvacika zober so sebou… nek zistia ze bez teba su uplne strateny… strasne sa mi to aj cita je mi ta uprimne luto…
Autorka, ja mam o rok starsiu dceru a neviem si predstavit ju nahanat si umyt zuby. Par rokov mi to nenapadlo. U tvojej dcery bude psychicky problem, nie puberta. Riesit to treba s odbornikom, nie krikom. Ta bulimia- to bude dovod kazenia sa zubov, zaludocna kyselina lepta zubnu sklovinu - po vracani sa naopak neodporuca umyvat zuby, maju sa usta preplachnut vodou a kefkou umyt az po nejakom case aby sme kefkou neznicili kyselinou zmakcenu sklovinu. Vacsina bulimikov ma skazene zuby.
Maju za vzor zenu, ktora robi vsetko a spravila si dieta s nezodpovednym flegmosom, vidia ze byt ako on sa da pretoze aj taky debil si najde niekoho… preto je dolezite 2x si premysliet akeho otca vyberes svojmu dietatu… tie dve by som nechala tak a prvacika smerovala, i ked tu zlyhalo tolko veci, ze by bol zazrak keby aj on nebol po case ako jeho otec.
vykaslala by som sa na nich .. nech si smrdia a hniju v izbe ... dam im zakladne jedlo a nic viac nekupim a za usetrene peniaze si chod niekam sama oddychnut .. 15 rocna uz je takmer dospela a musi sa o seba starat a ta mladsia hold chyta starsej maniere... skus ist na nu milsie nekricat ale vysvetlit,zo sa stane ak bude takto pokracovat ... musis sa dat dokopy -kricanim nic nevyriesis akurat vsetkych od seba odhanas .. nauc sa napriklad meditovat
Ty si vezmi dovolenku na piatok aj pondelok, maleho ospravedln zo skolky tiez na tie dva dni a chod ku svojim rodicom na predlzeny vikend a oni necb di ziju svoj zivot. Potom sa vrat a zase ttochu poignoruj.
Mozno prave ked ich nechas tak im po 3 dnoch zacnu samym zuby smrdiet aj usta. Trijenove gatky, tak bud dostane mykozu alebo sa spamata. Neviem preco financujes vsetko len ty? Muz nema na zubarku?
Poviem ti to co ostatni: Venuj sa trosku viac sebe. Pusti tu zodpovednost, co za druhych na seba preberas a aspon o maly kusticok sa venuj viac sebe. Mozno aj nejaku moralnu podporu by si sama pre seba potrebovala - vypadnut na nejaky kurz vecer, raz do tyzdna, kde najdes zeny na rozhovor...
Mam iba jednu dceru, 15 rocnu a tiez sme si presli vselicim, puberta je obdobie, ked sa oddeluju od rodicov a musia sa presvedcit, ze zvladnu zivot sami. Treba ich nechat niektore veci si vyzrat.
Nasa mavala vselicoho v izbe, najviac ma stvalo, ako doslova zmotala do guliciek spinave pradlo a dala ho k cistemu do skrine, ked nieco hladala, tak urobila v skrini tornado, ktore to vsetko zmiesalo dokopy. Strasne ma stvalo, kym som zehlievala, ze to ciste skoncilo pokrkvane, zgucene, ale jej bolo jedno, ze si to take da. Bordel v izbe jej nevadil, ani ked jej kamoska ku nam chodila - odpoved, ze ved aj ona ma doma taky isty a este horsi. No parada.
A potom som si povedala: Mne toto nepatri. Nebudem bojovat. Nechcem tie vecne boje. Nie je to moja starost. Tvrdi, ze je to ok, ako to je. Tak dobre.
Vies ako mi odlahlo, ked som to nechala na nu? Ona bola spokojna, ze jej nechodim do izby a ja som bola spokojna, ze nevidim ten bordel. Malo to rozne fazy. Kym som jej davala veci do skrine, tak som jej raz nechala listok, akoze napisany od tych veci: Obcas si prajeme byt dane do pracky... podpis - Tvoje veci. To som nasla radu - ze komunikuj s pubertakmi listami - ze oni si ich precitaju a nejde do nich ten pubertalny jed ako ked sa maju s tebou rozpravat 🙂 A odvtedy som to uz nechala na nu.
Potom som jej uz iba vzdy zavolala, tu mas kopku opranych veci, pod si zobrat. A teraz jej uz trebars oprane spodne pradlo netriedim, iba jej dam kopu na postel a ona si to posklada a potriedi do skrin sama. Trval ten vyvoj 3 roky, dnes ma kominky v skrini - lebo to sama potrebuje. Nie su tie kominky dokonale, ale ma pekne zatriedene veci do polic, ako ked som jej to ako malej robievala ja. To ma sokovala cez letne prazdniny, ze prvvy tyzden vsetucko mozne triedila zo skrin, stola, suflikov na vyhodenie. Veci co uz nechcela sme bud vyhodili alebo dali na Vinted (ako baliky za par supiek, aby sa to rychlo predalo) a dala som jej utrzene peniaze ako vreckove. Mozno aj to by mohla byt motivacia pre tvoje dievky. Proste po troskach na ne prenasat zodpovednost a po troskach nech citia odmenu. Neuplacat ale, iba akoby vidia dobry dosledok svojho chovania.
Dost pomohlo, ze dcera sa velmi boji chrobacikov, co obcas pridu cez okna do izby aj napriek sietkam - pavucikov a tak. U nas zvykne vysavat muz, to je jedina pracicka co robi. Lenze ked on vysava, nikdy nic neodtahuje. A videla, ze ak je zabudnute miestecko, sto rokov nepohute, ze obcas si tam pavuk spravi pavucinu... Ked som vysavala ja, dcera videla, ze i trosku odtiahnem postel, lebo tak sa vzdy nazbierali chuchvalce prachu na valsoch.... a este aj za to mi bola schopna ofucat sa, ze jej bola povysavana izba. S tym, ze si ju sama upratuje, prislo aj to vysavanie a kvoli tomu strachu z pavukov, fakt ze si vsetko poodtahuje a povysava, tak som rada... zase to vychadza z nej, z jej vnutornej potreby, nie z nejakeho prikazu teraz pod upratovat.
U nas hodne pomohlo nechat zodpovednosti za nu: Nevkroc do ich izby, nech si tam hoveju v bordeli... nech sami zacitia potrebu upratat si, nie z prikazu. Nepojde to hned, ale ta potreba pride - ako som pisala u nas to trvalo postupne tri roky. Nasej som povedala: Ak budes chciet, vysava tato, povedz mu, nech aj tebe necha vysavac vonku. Ja potom umyvam podlahy a spytam sa jej, ci si aj ona chce umyt, ze jej necham mop a kyblik... A teraz si aj sama poutiera prach, alebo umyje stol podla potreby.
@cyberk keď to neurobím , neurobí to nikto . Zachvíľu by som vynášala odpadky z domu lopatami. Keď boli menšie , pomáhali mi doma, povysávali , poutierali prach , teraz neurobia nič .
Manžel taký nebol , aj k deťom vstával , prebaľoval , pomáhal s nákupmi , ale ako prešiel 45+ nič sa mu nechce , len do práce , na nejaký šport , šport v telke a koniec. Len aby bolo navarené a poriadok , viac nepotrebuje. Na domácnosť prispieva, ani neviem koľko zarobí momentálne lebo mi nepovie, vraj to nie je moja vec.
Doma mi je úplne k ničomu.
Dnes ráno som mu povedala že sa chcem rozviesť, začal sa smiať , že však nech sa rozvediem , že už teraz to nezvládam s deťmi, ako to budem zvládať potom. Nech si nemyslím , že si ich bude brávať a pomáhať mi s nimi . Lenže to ešte ani netuší , že ja mám stretnutie už s právničkou . Ja už som dospela do bodu rozvodu , viac s ním nechcem byť.
Obliekam sa idem preč , niekde do mesta na raňajky a poobede som objednaná na kozmetiku . V chladničke nie je dokopy nič, obed si dám v meste.
Píšeš že muž nechce nič len navarené a poriadok, tak nech navarí a uprace.js by som buď urobila ako rádia dievčatá hore zobrať sa na pár dní preč alebo sa zatala A zobrala si príklad z manžela do práce, šport a telka.
Len to aj vydrz, aspon jeden den - cely az do vecera, nech nemaju nic nachystane, nech hladni vsetci chodia okolo. Ale sa aj priprav, ze bude doma hromzenie a hnev trosku - asi od vsetkych, od muza aj deti.... vzdy im len s kludom povedz: Ako si to ta mama dovoluje - nefungovat? Nacvic si to pred zrkadlom, s kludom, so spokojnym usmevom. Povedz, ze aj ty mas piatocek a nevladzes. A ked chcu, aby bolo nieco inak, musia zacat s tebou spolupracovat a zapajat sa.
A inak , deti mám dnes doma ,majú riaditeľské voľno , tak som zvedavá čo chcú jesť na obed.
Nech navarí 15 ročná
Dlabala by som na ne, aspoň mesiac.
A manželovi povedz že ti bude na každú posielať aspoň 200e hneď ho smiech prejde..alebo striedavka
Vykašli sa na to, fakt. Sústreď sa na seba a najmladšieho. A muža porieš s právnikom, daj si výživné aj počas manželstva ak sa nechceš rozvádzať ale to by bolo asi najlepšie. I keď komplikované.
Jeden deň nebudú mať problém vydržať. Niečo si objednajú, alebo len si kúpia čipsy a niečo sladké 🤪. Musíš to vydržať oooveľa dlhšie, ale neustúp! Keď prídeš domov, bude tam asi neporiadok, ale Ty si umy 1 tanier, 1 šálku... ich veci chvíľu ignoruj. A na súde žiadaj striedavku.
Presne toto som minule vravela, že my dnes nie sme iba rodičia, ale hlavne psychológovia. Ja mam dvoch synov skoro 17 a 14. Oni sú ako oheň a voda..úplne odlišné deti a z jednej strany som aj rada. Starší bordelar, ale citlivý, stále nápomocný. Mladší úplný Monk, nemá problém pomôcť, ale musím mu povedať, nepýta sa ale starší. Starší si píše čo zje, je posadnutý svojou postavou, ale je to stále v rámci normy, nechá si vysvetliť. Mladší mal v poslednej dobe strach z chorôb, čo my sme zažili..stále si niečo hľadal na koži, hrdle atď. Človek nevie ako sa má tváriť, co mu povedať. Najlepšie zabrala polovičná ignoracia. Nič tam nemáš, nevšímaj si to. Fakt ti nezávidím čo musíš zažívať. Môj muž úraduje, keď už mňa chytá zúfalstvo. 🫣 inak je v podstate všetko na mne.
Len čítať Tvoj príspevok je pre mňa ťažké, nie ešte žiť to... Je mi veľmi ľúto, ako to máš doma nastavené. Neviem poradiť, lebo každá rada by asi bola zbytočná, ale dúfam a verím, že toto náročné obdobie zvládnes. Ja by som sa sústredila na najmladšieho, staršie keď o niečo prejavia záujem, nech priložila ruku k dielu. Keď chce oblečenie, kozmetiku, vreckové, kredit, čokoľvek, nech uprace, uloží prádlo, dá prať, pomôže s prípravou večere. Chvíľu vydržia, potom budú musieť pomoct. A Ty tiež skús sa zatnut a pár týždňov výdrž v neporiadku, nech vidia, že to myslíš vážne. Alebo teda, nech si požiadavky riešia s otcom. Silno Ti držím palce...
Pocuvaj, travis cas s detmi mimo domu? Vies sa s nimi porozpravat? Ci len prikazy a zakazy a hnev ?. Bojujes s veternymi mlynmi- nemozes vyhrat nad pubertakmi vojnu, mozes vyhrat len bitku ako si vyhrala ked si ich "dokopala a vytahala za vlasy" no za aku cenu? Za cenu ze i nich stracas autoritu, odpajaju s citovo od teba a vo svojich srdciach ta "nenavidia" a pripravuju ti pomstu. Tymto len docielis ze v 18 si najde nejakeho tupaka a odide- lebo vsetko bude lepsie ako domov. Ak chces pre deti to najlepsie obnov si s nimi vztah. Oddychni si den dva a v nedelu si s nimi sadni a porozpravaj sa. O tom ako sa citis a potrebujes pomoc. Nemozes riesit vsetko za deti- takto ich do zivota nepripravis- maju v izbach bordel- nech- zatvor dvere. Ano viem trha to zilami. Hlavne ak si clovek velmi poriadkumilovny. Nechcu sa sprchovat? Nech smrdia- neuveris no dennodenne sprchovanie je luxus tohto storicia a len v Europe. Chapem nevies si predstavit sa neosprchocat- no ty si to predsravovat nemusis. Vsetko toto je len obdobie- prejde. Na zuby dozri upozorni. Moji si platia zubarov z "vreckoveho". Povedala som im je mi je jedno ci dam 100 za zubara alebo jej na handry-( tie jej kupovat musim) a u zubara riesim pripadny kaz zasadne bez injekcie. Vyzeram ako tyranka a zubarka sa cuduje ci to nie je "krute". Tak jej vysvetlim - ta bolest bol jediny hnaci motor aby ma donutil starat sa o zuby. Aky by to malo dosledok- zuby si neumyva- osetrenie neboli, mama zaplati a robi nadcasy- a ina len otvori usta- nie. Ked zuby opravovala bez injekcie- uz nemaju kazy. Bud trpezliva a nedaj sa vyprovokovat- vznika energia ktora zivi pubisov. Nic ich nevie potesit viac ako rodic kratko rodic ktory vybuchne a je tesne pred kolapsom.
Povedz manzelovi, ze deti po rozvode nechavas jemu 🙂
Ach bože, toto sa zle číta.
Podľa mňa by ti veľmi pomohol psychológ, tebe. Vyrozprávať sa, dostať ten tlak zo seba. Naučiť sa mať sa trochu rada, dopriať si, žiť aj pre seba, nie rodinu.
Mne to pride akokeby sa prilis upínas na deti, na domácnosť, na to aby bolo všetko dokonale. Ale aj tu treba vedieť mať mieru, vedieť si povedať to co tvoj manžel “dnes sa mi nechce”
Tému si založila o problémových dcérach, ale oni až ten hlavný problem niesu, to je skratka puberta, povaha a prílišná tvoja starostlivosť.
Výchova ktorá je skôr o naháňaní a upozorňovaní, namiesto dôsledkov.
Mám tiez 15 ročnú tak približne viem o čom to je. Tiez ma bordel, zmuchlane kopy veci, dvojdňové misky s jedlom pri posteli .. a pritom ona bola odmalička taký monk, vzdy všetko krásne upratané. Aj teraz si uprace, ale občas to skĺzne do takéhoto hnoja. O izbu sa stará sama, tak isto si sama perie svoje prádlo, každý deň vyloží a naloží umývačku, jeden deň v týžni varí pre všetkých a sama sebe častejšie ked jej nechuti co varím ja …
Za 2,5 roka je dospela, beriem to tak ze musí byt zodpovedná sama za seba, svoj priestor, svoj výzor, svoju izbu … ako naozaj si neviem predstaviť ze by som ju buzerovala ako malé decko nech si spraví poriadok, v tomto veku by to vyvolalo budto odpor alebo úplnú ignoráciu
Nehuc po nich, nebuzeruj ich , daj im jasne pravidla, hranice a slobodu v rámci týchto hraníc. Oni sa musia naučiť starať sa o seba sami nie cakat ze im mama pripomenie ze si treba umyť zuby 🤦♀️ myslíš to dobre, ale efekt úplne opačný
Vyjadrím sa k deťom, nie k manželovi. Mám dve v cca rovnakom veku. Viem, že sa ľahko povie, že nechaj ich. Ale funguje to, treba sa nastaviť u seba v hlave a nepovoliť 🙂 ja si hovorím, že deti majú pubertu na to, aby sme ich my rodičia ľahšie poslali v dospelosti z domu, lebo tie nunu bábätka by sme si chceli nechať 😁
Ja som prestala deťom chodiť do izieb. Raz za týždeň im tam polejem kvety. U staršej musím doslova preplávať cez izbu, okomentujem, ale snažím sa neriešiť. Čo ma vie vytočiť je, keď majú napr. poskladať opraté spodné prádlo a nie sú schopné to spraviť za týždeň. Alebo keď ich poprosím nech idú so smeťami a celý deň nič. Priznám sa, už mi raz došli nervy a s kľudom angličana smeti skončili v detskej na podlahe a v posteli (a to hovorím aj o bioodpade, ktorý 3dni nevyniesli, takže mňamka 🤷♀️).
Zuby a hygienu ja už neriešim, nosia strojček a pár krát im zubárka tak vynadala za umývanie zubov, že odvtedy sa snažia. Na hygienu u nás zabralo "bože, čo to tu tak páchne?"
Čo sa mi osvedčilo je rozpis úloh na chladničke. Keď to majú pred sebou napísané, spravia. Ak im to len poviem, tak v najlepšom prípade čakám.
U vás by som odporučila odborne riešiť tú PPP, na všetko ostatné sa vykašli.
Ešte ma napadlo, mne raz mama povedala už ako dospelej so svojou rodinou, že aj keby som mala v strede obývačky 💩, tak ho tam nechá a prekročí ho. Skús sa tým riadiť, možno to pomôže. Čím viac budeš na ne tlačiť, tým to bude horšie a zapamätajú si Ťa len ako vrieskajúcu hysterku a pokazíte si vzťahy úplne. Puberta chce len pevné nervy u rodiča.

ja len ze neporadim, lebo mam este male dieta, ale chcem ti poslat aspon trocha sily, toto je vela aj na kona ❤