Ako zvládnuť rodinné problémy bez opory?
Od mala som vyrastala s mamou, ktora sa moc nezaujímala. Stále ma dávala babke tá má väčšinou vychovávala, mama iba sem tam. Keď som u nej bola stále som bola ja ťa zlá. Vo výzore, v známkach nemohla som povedať nikdy svoj názor. Stále mi hovorila toto nemôžem hovoriť a podobne. Otca som mala alkoholika s ktorým sa stále hádali. Mama neprišla o robí doteraz stále má chce kontrolovať. Otec stále nás chodí &vyhľadávať opitý a vykrikuje čo všetko nám dal. Rýchlo som si našla muža lebo som chcela odísť z domu. Prvé dieťa v 18. Začali sme bývať v podnájme. No muž si hľadal ženy mal aj neskôr polročný vzťah. Ja som nedokázala vôbec od neho odísť. Akoby som bola zaslepena, keď mi niečo nasľuboval stačilo mi to. Teraz som úplne nešťastná kolobeh okolo detí. Mama sa stará stále chce dcéru ale iba najstaršiu, najmladšiu ani nevedela ani nevie ako sa volá. Muž mi tiež stále niečo vyčíta. Sex ako na povel kedy chce on. Odísť nemôžem nemám kam. Pracovať tiež nemôžem mám 3 mesačné dieťa. Muž stále iba robí to čo povie svokra. Ona keď zaveli, že tam chce deti. Muž ich tam hneď ťahá a nechápe, že aj ja chcem byt s nimi. Matka u nej spravila staršej izbu, všetko luxusné. Teraz chodí naduta, že nechce byt doma stále chce byt len tam. Nech robím čo robím nikto mi nepomôže. Vždy len zahovori, že to nerobila pre
Ňu, že či si nemôže ani zmeniť izbu a na okne zavesy z princezien. Financie tie katastrofa nemôžem si kúpiť nič nové. Rodičia aj svokrovci to zneužívajú, že oni nám dávajú tak musíme aj my im tam dávať deti. ( Nemyslite si chodia tam na prázdniny a tak) Ale keď ma svokra dovolenku tak ich tam stále pýta, pricom keď som išla do nemocnice a súrne som potrebovala povedala, že ich tam nechce, že jej ich tam dávam len keď to mne vyhovuje. Potom prišla ku mne plakať, že to tak nemyslela. Mňa to strašne všetko boli už mám strašne psychiku podlomenu z toho akú mám rodinu muža zázemie. Ani ma netrápi tak že mám svoje nohavice a tri tričká a vlasy v cope lebo niesu na nič peniaze aby mali deti. Mužove exekúcie čo nám zostávalo minimálne peňazí. Teraz je to trochu lepšie lebo čo to podplácal ale keď sa dostane k peniazom minie na blbosti a potom na konci mesiaca nemáme ani čo jesť a chodíme po zobrani. Nechce si dat povedať aby sme sa uskromnili a nekupovali blbosti mali by ste na všetko a nemuseli od nikoho pýtat. Svokra ho celé tehotenstvo navadzala nech ide na operáciu hneď ( pupočnú pruh) pritom to není nič hrozne ale nebol vhodný čas ja tehotná som nemohla ostať sama doma) keď mu to povedala hneď chcel ísť a nezaujímalo ju nič. Keď on predtým nechcel ísť a ako ona zavelila tak hneď by išiel aj na druhý deň. Bola u jeho obvodnej aby mu vybavila papier do nemocnice. Nechápe že sa rozhoduje hlavne on, že je dospelý a pôjde kedy mu to bude vyhovovať aj celej rodine, keď to není urgentne a nosí zatiaľ brúsny pás. Cítim sa nepochopena prečo nikto nepočúva môj názor. Neviem načo vôbec v tomto živote som
Ona proste vo všetko rozhoduje a na môj názor nepozerá a muž jej stále hovorí, že ich tam nechcem dávať lebo som psychicky chorá a mám svoje nalady. Ale keď tam idem si vždy len nervy narobím a oni zo mňa robia tu sprostu zato že nebudem skákať ako niekto povie som zlá ja.
Domov sa nemozes vratit, bolo to o nicom, ale lepsie ako teraz?
Prišli 5 dní po sekcii a svokor ani nepozrel na malú len, že ako zle vyzerám že som strapatá a sa na mne smial robil mi prepadovku na moje jedlo povedal, že to sa nedá žrať, že sa nečuduje že deti to nechcú jest. Baby ja som na všetko sama som sa potrebovala vyrozprávať a plačem
@domkakvet no mama stále žije s otcom oni nevidia chybu a otec stále pije to by bolo pre mňa ešte horšie nechcem aby to videli deti. Keď je triezvy je ako tak normalny ale to je málokedy
Sama pises, ze uz mas zlu psychiku, doma si ju mala v poriadku, aj ked situacia tiez nie je idealna, ale ak sa znicis, mozes mat problem aj po materskej si najst pracu. A ty si tu uz tusim pisala, ale nepamatam si to.
Preco si sa nechranila aby ste nemali viacero deti, ved si znova uplne zavisla, v inej zlej situacii. Potrebujes ist do prace a mat prijem, ale mas dalsie male dieta
Maj zdravý rozum a prvé čo začni riešiť je antikoncepcia aby si zas nezostala tehotná
Po ďalšie nájdi si psychologickú, lebo každý s tebou zametá
A po ďalšie ďalšie ai priznaj že za polovicu situacie nesies vinu aj Ty
@pribinak ja viem, že za to mám vinu ja si to uvedomujem ale neviem ako z toho von mám pocit, že je to čím ďalej tým horsie
Ja neviem povedať nikomu nie a keď aj poviem mám výčitky, ze som tomu druhému ublížila akokeby som nemala právo na svoj názor
Ahoj. Mrzí ma to. Pre začiatok - byvaš v meste či na dedine? Máš nárok na bezplatné sedenia (vyše 20 hodín) u psychológa. Ak si v meste, tak by nemal byť problém sa k nejakému dostať (ak niekde na dedine, tak bude trošku viac logistiky treba, že ako si to časovo zariadiť, ale aj to určite zvládneš). Pozeraj tých, čo majú zmluvu s poisťovňou. Nepotrebuješ ani výmenný lístok od všeobecného, stačí sa objednať priamo u psychológa. Pomôže ti zorientovať sa v sebe, nastaviť si hranice,...
Tak ale ta svokra ma pravdu ze tie deti chces u nej len ked ti to vyhovuje . Aspon by sa u nej najedli ked vy nemate nikdy $ . Trosku sebecke ze ty si ich chces uzit Ved si snimi kazdy den si doma na materskej Keby si sa vedela ukludnit tak mozes u tej svokry byt aj ty s nimi .. ta operacia nechapem to Este stale na tom Nebol hoci si 3m po porode ? Kolko deti snim mas 2-3? S jednym by sa to lahsie osamostatnilo . Lutujes sa ze mas 3 tricka 2 gate no od 18 rodis tak kto za to moze ? Vsetku zodpovednost si hodila na muza z ktoreho sa vyklul pablb a trpis koli svojim zlym volbam . Este fajn ze ti stari rodicia sa zaujimaju o vase deti . Pomahaju vam no stale je zle a stale je malo . Je take porekadkp beggars can’t be choosers. Zobraci si nemozu vyberat. Si v zlej situacii vdaka svojej volbe mat viac deti s financne nezodpovednym chlapom a vidis najvacsi problem v tom ze nemas v nikom oporu ? Ved ti pomahaju len nie tak ako by si chcela nie v tedy ked ty chces . Hnevas sa na celu rodinu . Ale oni ti neurobili tie deti na ktore nemas financie . Hlavny problem je ze nemas oporu sama v sebe . Tak žial .. Dieta mozes dat do jasli . Chapes ze ty si chces uživat deti ale co oni ??? Ked im nemas co dat jest nemas narok si uživat ked maju byt hladne. Potrebujes svoj prijem financii ked na ich otca sa neda spolahnut . Neber to ze ti nakladam ale realita je ze deti by mali byt prvorade . A ty zodpovedna.
@miadi nedávam ich len keď potrebujem chodili tam aj vtedy ked ona povedala a nepotrebovala som. Ja viem, že pomáhajú ale ja sa potom cítim neschopná, že mi ich berú ako keby som s nimi nechcela byt. Ja ich neberiem ako príťaž bez ohľadu na to aká je situácia a jeduje má to, že sa predbiehajú kto im dá viac a potom doma im nič není dobre a stále im je všetko malo.
@miadi áno nebol na operácii lebo on nechcel len ona ho hucka rýchlo rýchlo bol aj v robote na zdravotnej prehliadke a povedali, že nemusí s tým ešte urgentne ísť. A keď bude na OCR s tým neviem koľko tak z čoho budeme žiť.
@miadi no v tom máš pravdu, že sa už hnevám na všetkým a idú mi všetci na nervy. Najradšej by som už nikoho ani nevidela otravuje ma to. Asi preto, že cítim zlyhanie a hanbím sa za tú situáciu ja ani sama neviem. Ale vždy po návšteve mám zle stavy.
Skus sa Hlavne dat psychicky do kopi este si len 3m od porodu tak hormony tiez robia svoje . Ty sa tak hnevas na druhych Lebo v skutocnosti sa hnevas na seba za tu bezmocnost ktoru citis . Hlavne si Daj pozor nech viac deti nemas lebo sa ti moze nieco stat ..,jedneho dna utecies alebo zmiznes zo sveta . A deti ta potrebuju . Asi mas pocit ze ti ich dedkovci kazia ked im vedia dat viac ako ty . Ale uc ich ze to su hmotne veci a ze ty im davas aj vela lasky . Potrebujes sa nejak nakopnut citit sa lepsie a hladat zmenu v zivote .
@miadi no je to nejak tak ako píšeš len ma to mrzí, že sa cítim akokeby mňa nikto nepočúva, že čo poviem nič neplatí a keď to povie svokra tak hneď to muž urobí. Akoby ju mal radšej ako mňa. Nieco má v tomto smere škrie. Keby povedal napríklad sam, že chce ísť na tú operáciu beriem to v pohode ale keď uz ona tak už to beriem tak, že ju poslúcha na slovo. To bol len taký príklad. Aj keď ona nepozerá na to ako žijeme a keby bol doma tak zas čo by sme ten mesiac robili. Len čakat kto nám dá aké omrvinky.
@miadi áno rozmaznávaju my sme kúpili dcére nové topánky a oni jej na druhý deň ako bola u nich kúpili nové. Vôbec toto nebolo potrebné. Berú ich na wellnes aj keď som povedala, že nie že sú po chorobe a proste robia si s nimi čo chcú. Moje slovo nemá žiadnu váhu v ničom len sa chcú ukázať ako veľa im dávajú. Keď im niečo kúpia napríklad moji rodičia tak oni hneď kúpia to isté len drahšie a vadí mi to a je to aj opacne.
Nosia im veci obnosené aj keď to nemám kam dávať máme malý byt. Keď mi dávala kamarátka pre malého takú veľkosť ako potrebujeme tak bol oheň na streche muž sa strašne hneval aj pred kamarátkou sa na mňa aj urazila, že chcela len pomôcť a keď dala svokra veci úplne odveci buď malé alebo veľké tak už som sa mala z toho tešiť, že ako nám pomáha. Nemám rada takúto pomoc, že jej nič nepovie.
Skus sa menej sustredit na tie pocity co ti vadi Lebo riesenie nemas len sa citis zle. Skus sa viac zamerat na prakticke riesenie problemov. Mozno nejaku brigadu z domu alebo tak .
Kasli na to kto Komu co kupi . To su take samonasieracie prkotiny . Podstatne je mat plan ako ty budes vediet zabezpecit zivot ci uz s muzom ostanes ci nie. Sustred sa viac na to co je podstatne aj Keby im kupili 10 topanok. Dolezite je ci chces takto zit takto prezivat. Alebo nie a moze to byt cele uplne ine.
Tak za nasťahuj k svokre aj s detmi do luxusnej izby a nech sa postarajú aj o teba. Zoberu ta na welnes, daju ti jedlo. Akoze co ine ti napisat. Mas 3 mesacne dieta. Teraz nic nespravis. Na druhej strane bud rada, ze svorka ma zaujem o deti a dava im, co ty nevies a to co si ty nikdy nemala, pozornost, lasku. Svokra to mozno tal berie, ze ti tym pomaha a ty to beries tak, ze ti berie deti. Ved povedz svokre, ze nevladzes, ze muz sa nestara, ze nemate dost penazi.
Keby si mala svoje financie vacsina tvojich problemov by zmizla ( Mozno aj z muza by bol ex ) stari rodicia by stale chceli detom dopriat no uz by ti to tak nevadilo . Tie detI Mozno chcu byt u nich nie koli krajsim veciam ale ze tan nie je vystresovana nervozna mama . U vas doma musi byt dusno. A ty mas pocit ze TI chcu deti kradnut zobrat . Lebo v podstate su to jedine co mas . Tak sa nechces o ne “ delit.” Skus si viac verit menej plakat nad rozliatym mliekom . Rob si plany do buducnosti a s rodicmi a svokrou si udrz ok vztahy este ich budes potrebovat ked budes pracovat deti postrazit .. na muza sa moc spoliehat nemozes . S nim to moze byt casom aj horsie. Odpusti si zivotne chyby a skus sa zamerat na lepsiu buducnost . Ver si . Hladaj tu oporu co ti chyba sama v sebe .
Tvoja mama si vynahradzuje svoj vztah k tebe co spackala na tvojej prvorodenej . Ostatne vnucata ju nezaujimaju asi ze su male a s tou velkou to ma jednoduchsie . Sex nie je na povel mas pravo povedat nie ked nemas chut . Citis sa prevalcovana Lebo si im dovolila prevalcovat ta. Mozno vdaka mame mas nizke sebavedomie nikdy si jej nebola dost dobra . Popracuj na tom . Vela veci je v tvojej moci zmenit len Musis zacat pracovat na sebe . A muz ked nevie udrzat financie nech ich da tebe . Nebude minat na blbosti ked nebude mat z coho .
@miadi áno presne si to vystihla je to tak ako píšeš 😔
Ešte mám aj stres a vždy zajedam emócie lacnými vecami ako cestoviny a rožky a pod a to mi tiež nepridáva na nálade. A nevládzem s tým nič robiť lebo vždy sa rozozerem a nemám na zdravú stravu ani peniaze. Vždy mi to prestane chutiť lebo tá stava je jednostranná a mám v hlave, že nič nedokážem čo mi aj mama hovorila vždy 😔 každý má aj za to opovrhuje a pozera na mňa zle ešte aj diastaza k tomu pridáva od pupka hore, že vyzerám ako tehotná stále. To mi zostalo po operácii žlčníka nemala som nič zdvíhať ale samozrejme som zdvihala deti a teraz vyzerám hrozne 😔
.
Podľa mňa, to chce psychológa aby si v sebe tu silu našla, ty ju máš, keď máš deti zvládneš všetko, na začiatok sa naučiť povedať nie bez emócií a výčitiek. To, že oni kupujú deťom veci, neznamená, že im ich musíš obliekať. Poďakuj a viac nerieš. Myslím, že na sedenie u psychológa môžeš ísť aj s bábom a to čo najskôr, pretože taká popôrodná depresia sa môže prejavovať aj neskôr nie len bezprostredne po pôrode. Keď nájdeš svoj pokoj, potom môžeš s čistou hlavou riešiť financie s manželom, slušným rozhovorom a ak tak veľmi počúva mamičku, možno by som ju stiahla na svoju stranu nech mu aj ona dohovorí.
Zdrava strava nemusi byt fadna zalezi ako si to ochutis. Cestoviny mozes len skus mensie porcie .3m pp porode ma malokto postavu Podla svojich predstav .Na diastazu sa nejake cviky ale operacia to vie vyriešit treba len na nu mat peniaze Lebo tusim nie je hradena . Ber veci tak ze nic nie je naveky. Toto je len tazke obdobie.o par rokov ked budes zarabat budes setrit na to co potrebujes pre seba a deti. Najviac ti asi ublizil ten vztah s mamou - ona ta odkladala k bablke citila si sa opustena. Preto si sa moc rychlo hrnula do vztahu a drzala sa hi zubami nechtami. Odpustila si mu ze mal pol rok bolovku len aby zas nebola sama. Ty sa potrebujes naucit byt sama sebestacna. Ked si nevažiš samu seba nevazi si ta ani muz . Vie ze nemas uniku. Ale to je momentalne a da sa to zmenit hoci to nebude lahke. Si sklamana zo svojich blizkych a zo seba .. uc da mat sa rada a sebakontrolu namiesto rozka si Daj banan .skus emocie nezajedat ale inak ich ventilovat .

Pre boha ved uz pri prvom dietati by som skoncila keby mam takeho chlapa, nie mu dalsie porodit.