icon

Ako zvládnuť rodinu s hyperaktívnym dieťaťom s ADHD?

9. mar 2025

Ahojte, ako zvladate chod rodiny s hyperaktivnym, neposednym, neposluchajucim, nepocuvajucim dietatom, ktore leze na nervy kazdemu clenovi rodiny tym, ze nepocuva, provokuje, papuluje, ... narusilo to Vase rodinne vztahy? Vztah rodic-zdravy surodenec, vztah mama-otec? Ako zvladate taketo fungovanie v rodine? Pravidla? Ake? Knihy mame nacitane, aj tigrie.. Dako nam to nejde😞 Uz nas vsetko vytaca.

andrejka1974
9. mar 2025

Určiť hranice čo najskôr prekročí bude mať trest viem o čom hovorím , ale sú deti ako mám aj ja najmladšiu je autistka a tej nič nezaberá proste ma chvíle keď útočí na všetkých a nezabránil tomu ja mám staršie ho syna hyperaktívneho a od detstva chodil na hokej aspoň dá trochu unavil a stále sme boli vonku ale papulovat nesmel u nás nikto ak povedali neslušne slovo dostali po ústach a odnaučili sa

autor
9. mar 2025

@andrejka1974 3x do tyzdna ma sportovy kruzok.

h2so4
9. mar 2025

Nám veľmi pomohla kraniosakrálna terapia a osteopat.
A potom ešte Biofeedback, reflexná terapia a terapia hrou.
Hyperaktívny je stále, ale zlepšilo sa to hlavne v škole.
Máva horšie dni, ale aj lepšie a vtedy si prajem, aby mu to vydržalo čo najdlhšie.
Už mi ho postráži aj mama a môže chodiť s učiteľkou na výlety - samozrejme ide s nimi aj triedna asistentka.

autor
9. mar 2025

@h2so4 vsetko vygooglim. Dakujem.

lucibb
9. mar 2025

Je to velmi tazke mat take dieta.kto ma zdrave deti to nikdy nepochopi ake to je.neustale v strese co zas vyvedie.psychicky je to velmi narocne.mozte mat nastudovane vsetko mozne,nic na take deti nezabera.ale u niektorych sa to vekom zlepsi.

zabka79
9. mar 2025

Kedze exmanzel nechapal ze ADHD existuje a je to len zla vychova samozrejme mojou vinou sme sa rozviedli, takze ano narusilo...chybu neurobilo dieta samozrejme

colsami
9. mar 2025

Kolko rokov ma to dieta? Je rozdiel ak hovorime o 4r alebo 14r.

nynia
9. mar 2025

Vtipne ako vsetci robia z ADHD nieco nezvladnutelne 🤣🤦🏼‍♀️ Ja sama mam ADHD a z vlastnej osobnej skusenosti vsetko je o pristupe druhych ku mne v detstve obzvlast v detstve, teraz predsa v dospelosti viem lepsie korigovat svoje emocie. A okrem seba poznam viacero deti a dospelych s ADHD a je to o tom istom, dolezity je pristup.

autor
9. mar 2025
autor
9. mar 2025

@nynia tak mi porad. Od 10.hod.som mu kazala ist si nachystat tasku. Ked presiel s loptou okolo, leb som mu pripomenula-taska. Bolo to asi 10x. Medzitym uciacej sa sestre otvaral dvere na jej izbe. Ked som dovarila obed, ohlasila som ho, ze sa s nim idem ucit. Neprisiel do izby. Poobede ma caka kopec povinnosti a ja sa mu musim prosikat, aby sa isiel ucit. Uz to nedavam. Tak som isla robit svoje. Taska stale nenachystana. Zase dobiedzal, nech idem s nim. Uz som si povedala, nie!
A takto je to so vsetkym. Vkuse mu treba vsetko pripominat, opakovat, ziadat ho.

kacena4
9. mar 2025

v prvom rade nerozkazuj mu, ak chces aby nieco spravil (v 9r. s adhd) sprav to s nim. naco mu to 10x hovoris? vezmi ho a spravte to spolu. casom sa nauci ze to co sa povie sa musi spravit. ak nepocivne daj trest. vezmi loptu, zakaz elektroniky na 24 hod. ak znova neposluchne dalsich 24 hod..... u nas to zaberá. 3x si rozmysleli ci budu pat dni bez pc, tabletu ci telefonu.. tiez sme zaviedli magneticku tabulu kde mali napisane 3-4 pravidla ktore ked poruší ma zákaz podla dohodnutia. nekric inak to bude dieta brat na bezny sposob komunikacie a bude to robit tiez. drzim palceky

nynia
9. mar 2025

Autorka na ADHD rozkazy a pripominanie nepomoze 🤣 Ja dokonca aj teraz mam s tym problem mozem byt pripravena nieco urobit ked niekto pride za mnou a hoc aj v poslednej sekunde pred zaciatkom mi to pripomenie som schopna sa nato uplne 💩 ale, ze doslova neurobim to len kvoli tomu. Samozrejme, v dospelosti to viem viac ovladat ale musi to byt naozaj priorita aby som sa premohla. Pises, ze mate nacitane knihy... v ktorej presne sa spominalo, ze rozkazmi a neustalym pripominanim u ADHD ziskas pozitivnu odpoved? Ja som sama v dospelosti o tom citala 2tlacene knihy + z internetu desiatky clankov alebo ebookov a s tym som sa naozaj nikde nestretla, skor ma ubezpecili (vysvetlili preco), ze nie som divna ked s ADHD nato tak reagujem. 🤣

nynia
9. mar 2025

A co by mohlo pomoct, neviem kolko ma rokov ale napisem co na mna najlepsie funguje (na kazdeho moze nieco ine) stanovit rezim napr o 14 ides sa ucit a chystat tasku. Nie "do" ADHD ludia sa nedokazu orientovat v case takze "do" nemusi vediet spravne vyratat kolko casu potrebuje aj ja mam s tym problem uz v dospelosti netusim kolko je napr. 10min raz mi to pride ako par sekund inokedy ako 2hodiny cakania. 🤷🏻‍♀️ Ked to neurobi vopred stanov trest aky bude mat napr ziaden mobil, ziadna Tv a aj ked 1x to neurobi potom dalsi x uz si da nato pozor ale musi to byt stanovene jasne a jednoducho a dodrziavat. Ked este nepozna cas najjednoduchsie bude pravidlo napr. nevyjde v nedelu rano z izby kym nebude mat tasku a ulohy alebo najprv zbalit tasku potom hygiena, ranajky a hned po ulohy. A este co sa tyka ADHD a emocii naozaj krik nepomoze pre ADHD vlastne alebo druhych emocie su vnutorne ako vybuch sopky z 0 na 100, jednoducho ADHD je komolex veci, ktore treba pochopit a brat ohlad, ze ADHD mozog funguje inak ako "normalny" nie je to len hyperaktivita a nedostatok pozornosti, cim budes kludnejsia aj on sa bude lepsie spravat.

nynia
9. mar 2025

A posledns poznamka "teraz" chod daco urobit ked ADHD clovek o tom nevedel skor je tiez velmi velmi zle, spobi to vo vnutri naozaj "vybuch" - paniku, stres... Preto ta ignoruje alebo povie "hned" a neurobi to... Ako tazko sa take veci vysvetluju ale ja to chapem 🤷🏻‍♀️ S vyninkou ked ADHD sa impluzivne rozhodne pre nieco vtedy je tazke pockat aj par sekund a musi to byt hned v tej chvili. Treba dostatocne vopred nato pripravit, co kedy ako bude a dodrzat.

iwesska
9. mar 2025

A to si predstav,ze mas take deti 2 ako ja😂 V kombinacii s pubertou to zvladame asi takto🤯

nynia
9. mar 2025

A este posledna vec naozaj 🤣 idealne ak mu napises cinnosti ktore musi robit pravidelne a nalepit to niekde kde to bude vidiet idealne na dverach izby, pri pisacom stole... ze napr o 14 nedela ulohy, tyzden o 7 hygiena, postel a priprava na odchod do skoly, 17:00 po skole ulohy atd. Lebo moze zabudnut a nie nie je to vyhovorka, ked nieco zabudne - moze to byt, ale vo vacsine pripadov do istej miery aj zabudanie k ADHD patri.

danielahamar
10. mar 2025

Tiež som za tu kranioterapiu, skuste

katka3500
29. mar 2025

Tiez mam skusenost, pomohla Osteodynamika a plavanie.