icon

Ako zvládnuť rozčarovanie z kúpy domu?

12. jan 2024

Ahojte, pisem anonymne, asi sa chcem len vyrozpravat lebo momentalne toho vela nespravim... Kupili sme nehnutelnost 7 rocnu pred dvomi rokmi ked boli ceny na vrchole a obhliadky trvali tak pol hodinu. Navyse nas strasili ako za nami caka zastup dalsich, a asi neklamali. Takze byvame v dobrej stvrti, susedia su uzasni, deti su vcelku spokojne(menili skoly). ale ja som velmi nespokojna s prevedenim domu. Hrozna akustika( je to trojdom),pocujeme susedov take hlasy jak zo zahrobia, slova samozrejme nepocujeme; tmavy kuchynsky kut, nizky strop - to su take zakladne veci co mi tu velmi vadia. da sa kupit vo vedlajsich dedinach kvalitnejsi dom ako tento a ovela lacnejsie. ale ked sme kupovali my v tom vrchole co bol pred dvoma rokmi, tak nebol cas vyberat a lebo vsetko mizlo ako teple rozky a vlaste ani nebol vyber 🙂 a teraz rozmyslam co robit, stahovat sa a zase robit detom soky?? mam uz vacsie 8rocneho a 13 rocnu, ledva si tu zvykli a hned ich zase tahat prec...takze sme si povedali ze to (stahovanie) nebudeme rok = dva vobec riesit. ale zaroven mam husiu kozu doslova ked si predstavim byvat tu, zveladovat to tu a pritom viem ze kopec prachov to stalo, este kopec aj bude (ktore ani nemame). Tak mozno je to skor na nejaku psychologicku pomoc "ako byt spokojni s tym co mam", lebo toto susedstvo , krasna priroda a dobre vybavene mesto tiez nie je samozrejmost . ale mrzi ma ze sme urobili taku chybu pri kupe nehnutelnsoti. (aj ked ktovie) teraz samu seba presviedcam ze je to stara barabizna a ked ju budeme raz chciet predat, stratime kopec prachov, ze to nema tu hodnotu co sme za to zaplatili. alebo ma? ako sa vy staviate k velkym rozhodnutiam, ktore vyzeraju ze neboli moc spravne (aj ked ktovie) a co vam pomaha udrzat si nadhlad. Ps.S.: Muz je v pohode, rozumie mi, ale jemu sa "dobre byva" proste on neriesi co nemoze hned zmenit. na druhej strane mozeme byt radi ze sme sa rozhybali este za stare uroky, lebo predtym sme byvali v podnajme....tak kludne do mna 🙂 ked sa najde apson jedna osoba co ma pochopi, rozumie mi a ma nieco podobne, aj mne to pomoze, kludne aj SS 🙂

h2
14. jan 2024

@blunka Ja som nepísala všeobecnú radu, univerzálne použiteľnú pre každého. Písala som autorke na jej situáciu. Ja netvrdím, že každý sa má uspokojiť s tým, čo má, hoci tam nie je šťastný a nevyhovuje mu to. Autorka si ten ich dom vtedy, keď ho kúpili, pre niečo vybrala. Kúpiť nehnuteľnosť nie je, ako kúpiť si šaty, že keď sa mi časom nepáčia, tak si proste kúpim iné. To si človek vždy dobre zváži. Ako som už písala, ja si myslím (možno sa mýlim), že v jej konkrétnom prípade je to skôr o pocite nespokojnosti, než o reálnych nedostatkoch nehnuteľnosti.
Čo sa týka toho, či mesto, alebo dedina, ja osobne som odišla na dedinu z Bratislavy a som tu veľmi spokojná, čiže ja vôbec nie som proti dedine, toto som tiež písala autorke na jej situáciu, lebo som z jej písania nadobudla dojem, že bývanie v meste jej vyhovuje viac.
Navyše, je tu ten finančný faktor. Jedna vec je, čo niekto chce, druhá, čo si môže dovoliť. Ja som napríklad v našom dome spokojná. Ale ak by mi niekto dal povedzme 5 miliónov eur, sťahujem sa do lepšieho bez mihnutia oka.

tykat
14. jan 2024

@blunka ono je to aj o tom ze niekto je stastny v situacii ked ten druhy by bol nestastny alebo nespokojny.
Otazka je ako si to stastie nastavis v hlave, co vsetko musi byt splnene aby si bola stastna/spokojna. A niekedy by si mal clovek uvedomit ze moze byt stastny aj ked nejaka polozka zo zoznamu nemusi byt na 100% splnena. Ak ma niekto vyssie polozenu svetlu kuchynu a vysoke stropy ako dobrych susedov tak za tym moze ist. Ale moze sa stat ze ked bude mat ideal kuchynu aj stropy zisti ze tych susedov mal dat na vyssiu priecku zoznamu.
Stastie je aj o vnutornom nastaveni a to prichadza vacsinou az vekom spolu so zivotnymi skusenostami.

riamia91
14. jan 2024

@blunka to je všetko pekné... nehovorím o šťastí a bohatstve, teda nie o ich rovnocennosti. Tiež nehovorím o tom, že tam má ostať. Ale svoju situáciu nám vykreslila, chcela by preniesť hypo... v 99% nereálne, ibs blbec by s tým súhlasil. Je nespokojná v dome... nech hľadá, nevravím, že nemá hľadať, ale nenájde. Jedine možno byt a s ním tiež nebude spoko, lebo ona chce niekde na dedine dom, na ktorý jej novú hypo nedajú. Začarovaný kruh.

blunka
14. jan 2024

@riamia91 "... nech hľadá, nevravím, že nemá hľadať, ale nenájde. "
Podľa mňa na 99,99 % nájde. Vieš kedy nájde, keď bude hľadať. Možno rok možno 10 ale stále si pôjde za svojim a nájde.
Tie čo si povedia že nenájdu, nehľadajú a naozaj nenájdu ☹.
A nemá podľa mňa ani začarovaný kruh.
Mne by si opakovane v živote povedal že NEMAM šancu žiadnu úplne žiadnu na posun a vždy som niečo vymyslela. Opakovane a doslova vo finančnej biede (z pohľadu nehnuteľností).

Trochu mi otvorilo oči vaše myslenie, že prečo ľudia bohužiaľ žijú ako žijú.
Že sa zaseknú v začiatku myslenia, že nič sa nedá a sami seba zabrzdia a povedia si že sa nedá a je koniec.
Nedá sa keď je niečo vážne ako rakovina (aj iný vážny problém) = strata prímu = financovanie liečby.
Vtedy sa naozaj NEDÁ. Aj to v mojej hlave len dočasne, kým zlé zdravotné obdobie pominie a potom makám ďalej na tom čo chcem.

V tomto prípade je na autorke, či skutočne CHCE niečo zmeniť, alebo sa uspokojí s tým že sa nedá. A ja som jej len chcela povedať že nech na tom pracuje aktívne ďalej. A šokovalo ma koľko vás tu napísalo, že prispôsob sa, inde budú zlí susedia.
A čo ak nie ? čo ak bude super dom aj dobrí susedia 🙂.

PS: tento text neber ako útok proti tebe, že ti nejako bojovne oponujem 🙂, ja som tiež sa teraz pri tomto príspevku autorky veľa o sebe dozvedela. Som si akosi automaticky myslela že každý má nastavené ísť si za šťastím.

blunka
14. jan 2024

@tykat "Ak ma niekto vyssie polozenu svetlu kuchynu a vysoke stropy ako dobrych susedov tak za tym moze ist" ona to nemá vyššie, prečítaj si čo napísala o susedoch v úvodnom príspevku chválila že si váži dobrých susedov.
Neviem prečo by nemala mať aj kuchyňu, aj stropy, aj super susedov.
Každý dom má nejaké negatíva, ale nech hľadá taký kde jej tie negatíva nevadia.

blunka
14. jan 2024

Autorka napísala toto:
"mam husiu kozu doslova ked si predstavim byvat tu, zveladovat to tu a pritom viem ze kopec prachov to stalo, este kopec aj bude (ktore ani nemame)."

Toto je bývanie ktoré jej spôsobí do budúcnosti zdravotné problémy z dlhodobej vnútornej nespokojnosti. Neverím že sa toto dá prestaviť na hluk od susedov, nevadí môže byť, vojdem do tmavej kuchyne môže byť, však mám dobrých susedov 😀, nízke stropy na mňa padajú nevadí. Ak to niekto dokáže vypnúť v hlave klobúk dole.
Ja by som to nedokázala. A asi ani autorka keďže sem píše o tom na MK.
Autorka ja by som sa len nastavila že som tam DOČASNE, nemusíš predsa predávať ten dom teraz keď išli nehnuteľnosti dole. Sleduj (urob si z toho koníček) iné domy, iné lokality, iné byty, iné práce, vývoj cien nehnutelností, vývoj hypoték, ja odporúčam aj pozemky a prenájmy, ceny stavieb, prípadne iné zamestnanie, musíš mať PREHĽAD a garantujem ti že za nejaký čas budeš sama vedieť čo je to pravé orechové a budeš vedieť čo urobiť, kedy čo predať, kedy ČO a KDE a AKO kúpiť. A zareaguješ.

riamia91
14. jan 2024

@blunka ja viem, co znamena ist za stastim, ideme stavat, cakame na stavebko, ano, v dnesnej dobe "drahoty", nebojim sa toho... mame vieru, vieru v to, ze postavime, splatime, ze nieco nasim detom odovzdame. Tiez nie som typ cloveka, ktory stoji na mieste... ale sorry, ked budem stavat 3 roky a pri byvani zistim, ze mi nieco nevyhovuje, nebudem to predavat a hladat nieco nove. Iba preto lebo by som chcela mat spalnu na vychod, nie na zapad, co teraz mi je jedno, ale pri byvani mi to mozno bude vadit. Ale ked teraz investujem do niecoho peniaze a cas nebudem dalsie roky hladat nieco ine a kocovat a prepierat peniaze a rozmyslat, co je lepsie alebo horsie. Postavime a budeme byvat, tak si to vsugeruvavam, ze to tak bude. Budem sa venovat zahrade, casu vonku, casu s detmi a nehladat dovod, ze potrebujem vypadnut. Hladat a najst, stavat a postavit nehnutelnost to nie je ako vymenit auto 10000-20000 investicia, tam je ta investicia o jednu 0 vyssia, zalezi od lokality. Uz teraz viem, kam deti umiestnim do ZS, aby tam mohli chodit aj ked sa prestahujeme. Lenze ty nerozumies jednej veck, autorka nema na novu nehnutelnost sama to pise a sama to priznala, tak sa netoc v tej svojej bublinke, ze ked to tebe slo, pojde aj inym... peniaze nevytlacis doma na tlaciarni a uz vobec nie niekolko litrov naviac. Nema na to, aby si zveladila dom, hypo brali za stare uroky, fixli na 8r... pri novej hypo sa moze rozlucit a uz im nevyjde taka vyska. Zvysovalo sa v minulom roku aj zivotne minimum, proste to vsetko co pises je sice pekne, ale nerealne. A autorka nech hlada, nech zistuje, ja som o susedoch nepovedala pol slova, ako si urobis, tak mas.

oblecenie99
14. jan 2024

@blunka Samozrejme vymeniť môže, aj snívať a hľadať, a nemusí to byť hneď. Ja som skôr reflektovala na jej konkrétny príspevok o jej súčasnej nespokojnosti a túžbe zmeniť to hneď, že v tomto prípade, za ich situácie, ktorú sama opísala, to na veľké úspechy nateraz nevidím, tak aby sa na to pripravila resp. sa dočasne zmierila so súčasným stavom.

Vychádzam z vlastnej čerstvej skúsenosti, naša situácia bola dosť podobná autorke čo sa týka finančných možností a po čase sme tiež už boli nespokojní (boli potrebné investície, ak by sme chceli urobiť z našej dvojky trojku, lebo už bola pre nás fakt malá, navyše nám končil fix a ceny trochu klesli, a najmä: my sme náš prvý byt kupovali ako štartovný, teda s vedomím, že raz pôjde preč, a nie ako konečný domov), a mala som aj mám predstavy, lenže... aj sme hľadali, aj sme našli, aj sme špekulovali, aj sme si vybrali, aj narazili na našu realitu.

Peniaze sme mali v byte, na ktorom viazla hypo. Teda sa musel predať, hypo vyplatiť, zostatok doložiť do novej hypotéky, zároveň sa teda hľadal náš kupujúci, ktorému tiež musela byť schválená hypotéka, súbežne sa hľadal podľa možností ideálny byt pre nás s ochotným majiteľom, ktorý by hypoteticky počkal, kým sa aspoň nájde kupujúci pre náš byt a zloží nám zálohu (takto sme prišli o 2 dobré byty , lebo majitelia pochopiteľne nechceli čakať, kým si niekoho nájdeme my), potom keď sa niečo našlo, skladanie zálohy s neistým koncom (schvália nášmu kupujúcemu hypo, či prídeme o zálohu?), alebo naopak, čo ak my si nenájdeme dobrý byt, a náš kupujúci nebude ochotný čakať na nás? Samozrejme už tam zohrali úlohu aj financie, požiadavky na lokalitu, moje a mužove predstavy - no výber sa takto už riadne zúžil, a síce sme si vybrali dobre a je to fajn, ale je tu ALE: no nie je to o tom 100 % dokonalom, úžasnom bývaní, ale stále o kompromisoch, menších, ale kompromisoch.

Bývať si tu viem predstaviť aj dlhodobo, ale stále to nie je definitívne riešenie, lebo ako píšeš, tiež idem za svojim. Lenže okolnosti to proste neumožnili, aj keby som sa rozkrájala. Kebyže si môžeme dovoliť čakať a hľadať, a nemusíme súbežne! predávať aj náš byt, tak OK, v pohode. V rámci hobby som stále niečo hľadala, ale kým sme nešli do toho naostro, dovtedy to nemalo zmysel, ani ohliadky, akonáhle počuli, že musíme dať do predaja najprv náš, prestali sa s nami baviť. Ale keď sme si teda povedali, že poďme do toho, tak v tom momente sa spustil vyššie popísaný proces (o stresoch asi ani nemusím hovoriť, čo to všetko obnášalo a že to trvalo viac ako pol roka, plus iný úver, iné podmienky, iné mesačné náklady) a už to proste bolo AJ o kompromisoch.

Lenže my sme na to boli aj pripravení, aj s vedomím, že to stále nie je posledné sťahovanie, prioritne sme chceli predať za dobré peniaze naše, a za ďalšie, nájsť si pre nás ideálne definitívny domov. Ale autorka asi hľadá to dokonalé a definitívne, najmä teda ak sa bavíme o dome (možno nie, možno len lepšie), a podľa toho, čo ona sama opísala ju čaká podobný proces ako nás, tak radšej upozorňujem na realitu. Už len skutočnosť, že je tu zaťažený dom, ktorý sa musí predať, zároveň kontinuálne sa musí nájsť nový dom, ktorý sa má kúpiť, peniaze viaznu v prvom dome a závisia od ceny predaja, ceny nového domu a ochoty banky... tak musí počítať aj s tým (nemusí to tak samozrejme byť, ja netvrdím že to nemá skúsiť), že pre prípadné stresy, nátlaky či naťahovačky, môže streliť opäť vedľa, alebo nájsť dobré bývanie, ktoré ale bude zase len o kompromisoch. Alebo áno, môže to odpáliť úplne ideálne, a nájde si vysnívané miesto, kde bude spokojná.

blunka
14. jan 2024

@riamia91
"Iba preto lebo by som chcela mat spalnu na vychod, nie na zapad, co teraz mi je jedno, ale pri byvani mi to mozno bude vadit."

"prepierat peniaze a rozmyslat, co je lepsie alebo horsie."

"Postavime a budeme byvat, tak si to vsugeruvavam, ze to tak bude. "

"Budem sa venovat zahrade, casu vonku, casu s detmi a nehladat dovod, ze potrebujem vypadnut. "

"Lenze ty nerozumies jednej veck, autorka nema na novu nehnutelnost"

Naozaj jej vadila taká drobnosť niečo ako spalňa na zlu svetovú stranu ? drobnosť alebo tri vážne veci ktoré sa nedajú opraviť.
Prepierať peniaze ? Ako vážne ? Nie je padnutá na hlavu aby predala prvú nehnutelnosť za menej.
Vsugeruvaš si že budeš bývať za všetkých okolností a budeš radšej vonku a na zahrade aby si nenašla vady ? Ale pohoda veď ty si na vady zvykneš nie ?
Autorka MÁ na novú nehnuteľnosť, ona už totiž jenu má 🙂, nik jej nekáže mať dve.
Fakt strašne obmedzené myslenie.
Nechápem ako si nepochopila nič úplne nič.
Prajem ti nech sa ti tá jediná šanca na výstavbu vydarí aby si nemusela byť až tak moc vonku a aj tak už deti majú určené školy tak vy by ste aj tak nikdy už nemohli meniť.

riamia91
14. jan 2024

@blunka ona nema na novu nehnutelnost, nema ani na to aby nieco zmenila v tej, v ktorej byva.
Nebudem vonku preto, aby som nehladala chyby, alebo budem vonku preto, aby sme si uzivali cerstvy vzduch, slnko, teplo, v zime sneh, mraz atd. Boze zena. Obmedzene myslis jedine tak ty, i ked chapem, co tym celym myslis, ale ona nema na to, aby isla do novej a zatial predala staru. Chce preniest hypo, co je nemozne. Ale vies co, kludne si tu vytahuj citaty, parafrazuj... my dve sa nezhodneme. Menit byvanie, nie je menit oblecko, ani nic za par supiek.

riamia91
14. jan 2024

@blunka deti maju urcene, v akom meste pojdu do skoly, nie ake su to skoly, tak daleko nie sme... ale myslim dopredu, nechcem ich stresovat vymenou skol, kvoli pravdepodobne prvemu rocniku. Odkedy mam rodinu, nehladim len na seba, ale na vsetkych clenov rodiny, to som ja, manzel a 2 dcerky. Ja sa necudujem, ze niektore rodiny sa rozpadavaju, ked si zeny postavia hlavu a chlap sa moze aj rozkrajat. Ale sorry autorka ma moznost, ma moznost si najst lepsiu pracu, tak isto ako jej manzel, vtedy by sa mohla pozastavit nad vymenou nehnutelnosti. Cize jedina obmedzena myslou si tu ty.

h2
14. jan 2024

@blunka Píšeš, ako keby si práve zistila, že si široko ďaleko jediná, ktorá si ide za svojím šťastím, zatiaľ čo my všetky ostatné trpíme vo svojich nevyhovujúcich nehnuteľnostiach a snažíme sa sami seba presvedčiť, že sme tu vlastne spokojné, hoci nie sme. 🙃 Nie je to tak. Nastaviť si v hlave spokojnosť, neznamená, že zľavím zo svojich nárokov, alebo sa zmierim s niečím, čo mi nevyhovuje. Ako som už písala, autorka má podľa mňa tú nespokojnosť v sebe. Lebo mne osobne tie 3 argumenty (akustika, nízke stropy, tmavá kuchyňa) prídu úplne malicherné. Steny od susedov sa dajú odhlučniť, navyše si nemyslím, že niekto, kto prišiel z bytovky, kde máš susedov nie len vedľa, ale aj nad a pod sebou, bude počuť viac hluku, než v bývalom bývaní. Ak je dom 9 ročná novostavba, tak stropy nemôžu byť nijako nevyhovujúco nízko. Na to sú normy, ktoré treba dodržať. Čiže je to len o pocite. Zrejme z bývalého bytu bola zvyknutá na vyššie. No a o tmavej kuchyni som písala, že ju mám tiež, vyriešila som to osvetlením. Povedzme si úprimne, teraz v zime má večer (a aj ráno) tmu v kuchyni úplne každý. 🙂
Ešte je tu možnosť, že sa v tom dome proste necíti dobre a preto len hľadá chyby. Tak v tom prípade by som naozaj hľadala inú nehnuteľnosť. Bola tu minule o tom diskusia, o pocite v dome, či byte. Že niekto sa niekde necíti dobre, bez nejakej zjavnej príčiny. Ak by toto bol ten prípad, hľadala by som iné bývanie.

mantilka
14. jan 2024

@nevenka Ahoj, žiadna nehnuteľnosť nie je ideálna. Skús porozmýšľať ako odhlucnit a presvetlit kuchyňu. Napríklad vymeniť osvetlenie. Pridať bodové svetlá ale daj si poradiť u odborníka, aby bolo skutočne dostatok svetla, lebo mám kamošku ktorá má zle osvetlenu obývačku. Poraď sa so stavbárom ohľadom odhlučnenia...to sú veci, ktoré sa dajú upraviť. Horšie sú zli susedia, alebo dom hneď pri hlucnej, prasnej ceste. Pri kúpe každej nehnuteľnosti, musí robiť každý kompromisy...žiaľ. My sme chceli bungalov, ale nenašli sme vhodný pozemok, máme poschodový dom...bolia ma bedrové kĺby, keď behám veľa po schodoch....každý má niečo.

blunka
14. jan 2024

@oblecenie99 tvoj nick som nejako tu prehliadla a musela som sa teraz vrátiť späť čo si vlastne písala a či som na teba reagovala. S tebou jedinou tu súhlasim 100 % vo všetkom čo si napísala. Ty si len ďalší príklad toho že to IDE. Ty máš ten drive.
Nik netvrdí, že váš terajší byt musí byť posledný ako sama píšeš ešte sú tam nejaké veci ktoré nevyhovujú a teraz zisťuješ či nevyhovujú drobnosti že si povieš že "môže byť" alebo ťa tak naštvú že poputujete ďalej 🙂. Ale to putovanie je v 99 % do lepšieho (za lepšie považujem aj dobrý predaj starého so ziskom) lebo už znova viac vieš čo chceš 🙂. Zas to putovanie nie je 10x za život niekto má šťatie hneď niekto na viac pokusov.
Vaša situácia bola obtiažna, časovo a finančne stresová a presne viem čo píšeš a prečo možno ešte nemáte ten úplne dokonalý byt - obmedzený čas na výber. V každom prípade je základ posúvať sa do lepšieho 🙂.
Tu ide o to že TY si do toho išla, išla si do toho nazvime to mi dve stresu 🙂 viem o čom hovoríš.
Keby si vašu vtedajšiu situáciu (v starom byte) opísala do diskusie na MK, že či máš do toho ísť, tak by ti ako zisťujem 99,99 % modrého koníka napísalo ako sa to NEDA, že nevadí že je malý ale v novom môžeš mať zlých susedov 😀, že už nemáš na nový byt keď máš prvý na hypo (ako keby si chcela mať dva a nechať si aj starý), no skrátka čo vymýšľaš 🙂.
Zostali by v nevhodnom, ty vymeníš.
Pritom to nie je žiadne ľahkomyselné menenie ako mi tu písali že prepieranie peňazí 🙂, veci som mala vždy zvážené milion krat z každej strany a som samozrejme nešla nikdy do straty.
Presne tak ako si vymenila ty byt na hypo za lepší byt za hypo, vymení autorka dom na hypo za lepší dom na hypo. Alebo kúpi za pár rokov pozemok, je aj viac iných možností.
Ale preboha nebudem jej písať že nevymýšľaj zvykni si keď je evidentne nešťatná, že zle vybrali.

h2
14. jan 2024

@blunka Dovolím si tvrdiť, že aj ja som príkladom toho, že to ide. ✌️😎 A určite nás je oveľa viac. Nie si to len ty a @oblecenie99 , ktoré ste to dokázali. 😉

blunka
14. jan 2024

@riamia91 nuž to čo píšeš že sa NEDA som ja spravila už dva razy. Tebe sa neda iným dá 🙂. To je tá obmedzenosť o ktorej píšeš. Dúfam že sa bude dať aj autorke a nezostane v nevyhovujúcom dome.
A nepíš tu tie zavádzania že autorka nemá nehnuteľnosť a že nemá na novú, keď jasne napísala že má dom a chce ho vymeniť a nie mať ďalší nový dom.

blunka
14. jan 2024

@h2 dobre 🙂 veď ja som si popravde dodnes myslela že to ide všetkým a až v tejto diskusii som pochopila že niekomu sa nedá 😀 a my sme obmedzení v bubline. Ledva sme sa tu našli dve, teraz teda tri 😉. Pekné spokojné bývanie prajem 🙂.

h2
14. jan 2024

@blunka
Ďakujem, aj ja tebe. 🙂
Ale to, že sme autorke viaceré radili, nech skúsi byť spokojná tam, kde je, neznamená, že kto toto napísal, tak je sám na tom rovnako, chápeš? Ty tu píšeš, ako si "objavila Ameriku", že ty to máš vlastne úplne ináč, ako väčšina ostatných. Ale nemáš. Je to presne tak, ako si si myslela na začiatku: každý si ide za svojím šťastím. Len kým niekto má tú cestu hladkú, iný nie a musí zvažovať pre a proti.

blunka
14. jan 2024

@h2 ešte som teraz prečítala tvoj príspevok predtým (písala si dva a ten prvý som prehliadla najprv) tak len dopíšem že:
"Lebo mne osobne tie 3 argumenty (akustika, nízke stropy, tmavá kuchyňa) prídu úplne malicherné."
Vieš čo to je asi od človeka k človeku, ale my sme na byte (novostavba) mali tmavú kuchyňu (okno moderné dlllhe nad pracovnou doskou ale výška 60 cm, na severnej strane, malo svetla) a mne to teda vadilo moc. Tiež som si mohla povedať že v bytoch novostavbach teraz už nebyvaju okna v kuchyni aj vobec že môžem byť rada že nejaké okno aj keď uzky slíž mám, ale no vieš stále tam bolo tmavo. To by sa ničím nezlepšilo. Vonku bolo ešte svetlo a my sme tam stále museli svietiť. Nepríjemné to bolo. Kuchyňa bledé drevo s bielou. Ako len kvôli tomu oknu v kuchyni by som sa nesťahovala, ale teraz mám megaokno v kuchyni aby som si vynahradila tú tmu v bytovke 😀. Myslím to tak že nezdala sa mi to malichernosť (pre mňa). A aj ten trojdom, to má dom ako keby v bytovke bývala. Nízke stropy nepoznám. Len som chcela povedať že mne prišlo že ma vážne vady 😀 domu ťažko odstraniteľné a že jej to asi dosť vadí keď tu o tom píše.

riamia91
14. jan 2024

@blunka ma dom na hypo, to nie je dom z jej vlastnych financii, teda nie iba vlastnych. Ale ja jej prajem, nech skusi, mozno najde nejakeho odvazlivca, ktory bude suhlasit s prepisom cudzej hypo na vlastnu nehnutelnost, na hypo s novymi urokami nema, sama to priznala. Nic som nehypotetizovala, nic som si nevymyslela, vzdy sa drzim iba faktu, ze chce preniest hypo. Zatial co ty, si nam tu vysvetlila, ze si objavila know-how, lebo ty si to dala. Gratulujem a snad bude mat autorka to stastie, v dnesnej dobe.

h2
14. jan 2024

@blunka Ja mám v kuchyni normálne dvojkrídlové okno. V čase, keď som dom kupovala, tam bolo svetla viac než dosť. Len sme potom postavili terasu so strechou nad tým oknom, čiže sama som sa o to svetlo obrala. Ako som už písala, mám v kuchyni celkom 10 zdrojov svetla (1 hlavné na strope, 1 pod hornými skrinkami linky, 3 bodové nad tým oknom, ďalšie 3 bodové nad ďalšou časťou linky a ešte 2 na digestore). Teraz v zime sa aj tak zdržujem v kuchyni prevažne v čase, keď je vonku tma. Nevadí mi, že musím svietiť. Toto mne osobne príde, ako naozaj bezvýznamné. Ale tak, niekomu inému to môže vadiť. Alebo to môže byť aj tak, že jej ten dom vadí, ako celok, tak spomenula medzi negatívami aj toto.

vera55555
14. jan 2024

@h2 Jasné máte pravdu. Svetlo robí dosť veľa. Už len to že keď je vonku pekne tak sa cítime lepšie. A keďže nemá tam svetlo tak sa obrala aj o ten pocit tepla a svetla. Ja som tiež v kuchyni robila terasu ale hneď som zamietla aj plech aj tmavý LEXAN. Dali sme mliečny a krásne mám svetlo vôbec o nič som neprišla plus sme osadili terasu vyššie aby v zime keď je slniečko nižšie som mala priame svetlo v kuchyni. Ono sa to nezdá ale na psychickú pohodu môže veľa vplývať. A človek si to nevšimne až keď nebýva. Náš dom je podľa predstáv ale zase sme vybrali zle miesto resp. Obec. Aj ja som dosť nahnevaná z toho ako som dopadla s rodinou ale musím sa pretvarovat. 😏

h2
14. jan 2024

@vera55555 No ale hádam v tej kuchyni netrávi celé dni, aby to až tak vplývalo na psychiku. Sú ľudia, ktorí trávia celú pracovnú dobu pri umelom osvetlení.

vera55555
14. jan 2024

@h2 no napr. My máme spojenú kuchyňu a obývačkou a jasné že tam trávim cely deň. Až večer idem do spálne. A napr ak si v práci a sa máš vracať domov do miesta kde nemáš svetlo alebo teplo zo slniečka pri čom vonku je krásne tak je to nič moc. Niekto je v práci zavretý cely deň bez svetla a zrazu v dome má to isté. Ja to úplne chápem. Ale sme rozdielne ty také veci nepochopíš. Možno teba budú trápiť iné veci ktoré zase nepochopime my. Netreba byť egoisticky ale empatický, jasné že ak je to veľký problém je dôležité nájsť pomoc inde. No možno len sa potrebuje vyrozprávať a vedieť ( zistiť) že je takých ľudí viac a že na to nie je sama. Možno jej to pomôže.

h2
14. jan 2024

@vera55555 Ja mám tiež prepojenú kuchyňu s jedálňou a obývačkou (pôvodne to boli 3 samostatné miestnosti). Ja nemám tmu v celom dome, len v tej kuchynskej časti. V obývačkovej časti toho otvoreného priestoru mám dve veľké okná na juh, svetla je tam dosť. Len teda, tá kuchynská časť je na opačnom konci, kde už toho svetla odtiaľ veľa neprejde. A od jari do jesene sme väčšinu času vonku, aj tam jedávame, často grilujeme vonku... Na hornom poschodí mám ďalšiu terasu, nezastrešenú, v lete tam trávim kopu času, ak nie som práve na záhrade, či inde vonku. Žehlím tam, čítam tam, cvičím tam... Ja slnko a svetlo milujem, nie som človek, ktorý nechápe, že niekomu vadí tma. Aj mne by vadilo žiť potme. Tieto dlhé zimné večery, čo sú teraz, úplne neznášam. Ale tmavý kuchynský kút naozaj ako problém nevidím.

vera55555
14. jan 2024

@h2 len treba sa pozrieť na to že ak by mala opisovať každý detail tak to by asi nedala. Možno má cely dom v tieni a kuchynu úplne. Ja mám tiež teraz krásne osvetlenu no na oči všetkým susedom ...lebo sme nižšie polozeny. Všetko je krásne ale pokiaľ nevieme detaily tak nevieme o čo idem. A písať každý detail je niekedy ťažké. Ja len že áno treba myslieť pozitívne a vo všetkom hľadať len to dobré no ak sa to valí a nabaľuje tak proste už v Tom všetkom nevieš nájsť nic pekne. A popravde ak investujes všetky peniaze do domu v ktorom chces žiť celý život tak je to na ..... Ak sa tam necítis dobre. A to je jedno či kvôli susedom či kvôli tme....alebo hocicomu. Proste zákon 5 rokov na to aby si mohla predať dom lebo inak zaplatíš brutálne odvody je na hlavnu. Proste ľudia musia pretrpieť niekde 5 rokov na to aby možno skúsili niečo iné. To je napr. Náš problém. V pohode by sme ho hneď predali ale prišli by sme o vyše 30% z ceny čo nie je málo.

h2
14. jan 2024

@vera55555 To s tými 5 rokmi strašne veľa ľudí chápe zle. Ty môžeš úplne v pohode predať nehnuteľnosť aj pred uplynutím 5 rokov. Ľudia sa toho boja, ako čert kríža. Ale nie je prečo. Tá daň sa neplatí zo sumy, za ktorú predáš nehnuteľnosť. Ale len zo zisku, z toho, čo na tom "zarobíš". Ak predáš za toľko isto, ako si kúpila, nemáš zisk a neplatíš nič. Presne kvôli tomu sa to zaviedlo, kvôli ľuďom, ktorí kšeftovali s nehnuteľnosťami, zarábali na tom a neplatili z tohoto zárobku žiadne dane. Keď autorka kúpila pred 2 rokmi draho a odvtedy ceny klesli, nijako ju predaj domu po kratšej dobe, ako je 5 rokov, neohrozí.

vera55555
14. jan 2024

@h2 áno ja viem ale napr. my sme stavali dom sami. Aby sme ušetrili každé euro lebo nám nikto nič nepomáhal a máme hypo a aj všetko čo sme mali sme dali do domu. Ale teraz ceny išli hore. A keby predám ....predám za drahšie a tam kde chceme nekúpite nehnuteľnosť. Takže zase len stavba a manžel by neplatil zbytočne nejakých robotníkov keď si to vie urobiť sám ...takže určite by sme platili odvody. Takže ešte v začarovanom kruhu. Ako ja chápem že boli podvodníci a chceli sa obohatiť ale proste su niekedy situácie kedy naozaj musíš odísť alebo proste nekupid za rovnakú cenu alebo nekupis vôbec no xy situácii na ktoré doplácajú aj obyčajný ľudia. A podvodníci si vždy nájdu cesticky ako sa vyvliecť z platenia ale my bohužiaľ nie 😏

jarka_black
15. jan 2024

Hluk: dá sa odstrániť stavebnou úpravou.

nevenka
16. jan 2024

@mantilka no ved my ho mame pri hlavnej ceste 😪