icon

Ako zvládnuť situáciu s nízkym príjmom partnera?

31. máj 2024

Ahojte, asi sa potrebujem len vypísať, prípadne zistiť, či má niekto rovnaké problémy.... Prišli sme pred rokom o bábätko po dlhom frustrujúcom snažení. A potom to všetkom, prišlo ako keby uvedomenie, keďže som ostala PN a potom išla na čas na úrad práce. Vždy som mala vyšší príjem, ako môj muž, a nikdy som s tým nemala problém. Počas tohto obdobia mi príjem klesol. Nebola to úplná katastrofa, avšak nebolo to dosť, aby sme to poriadne nepocítili. Teraz znova pracujem znova zarábam viac, ale o ďalšom snažení, môžem akurát tak snívať, vzhľadom na finančnú situáciu, ktorá by nebola dobrá aj počas MD, nieto ešte ak by som chcela byť doma aj počas RD. Je mi z toho veľmi ťažko, cítim úplnú beznádej a mám pocit, že som sa voči mužovi úplne zablokovala. Párkrát som vybuchla a vykricala mu to, keď stále riešil, čo mi je a ako ma chápe, že som smutná. Inak sa o tom nedokážem rozprávať. Avšak nič nerobí preto, aby sa to zmenilo a niekedy si hovorím, že mu vyhovuje, že to takto dopadlo. 😢

Strana
z2
ronie338
1. jún 2024

Berieš to aj z pohľadu muža ze aj on prišiel o dieťa a nie len ty? Možno preto nechce hneď? My sme prišli o druhé síce v prvom trimestri ale aj môj priateľ je z toho smutný a viem ze určite aj plakal ale je silný kvôli mne. Aby ja som bola v pohode. Aby mňa svojim smútkom nezatazoval. Pretože musíme fungovať ďalej. A vidím ako na mňa pozerá lebo ako naschvál sa nás teraz všetci začali pýtať ze kedy bude druhé. Finančne si vezmi ze vieš nakúpiť pre dieťa pomerne lacno. Len musíš hľadať. Ja som malému komplet postieľku s matracom vankúšikom a perinou a obličkami kúpila za 70 eur. Nebola skoro vôbec používaná. Najviac nás stal kočiar, ten sme mali nový. Oblečenie som 98% dostala od sestry a kamosiek. A šetrili sme do sporkasky. Stále šetríme. Dávame tam peniaze co malý dostane a ma už otvorený aj účet v banke keď sme mu po krstinach dali peniaze. Z tých peňazí sa zaplatí sedačka nová. A co bude drahšie potrebovať. Za rok alebo dva nie som si istá sme mu tam bez darov ku krstinam zarobili okolo 2000 eur. Dávali sme co nám ostalo v peňaženke, keď sme dostali niečo navyše v práci dala som mu tam aj 100vku. Vieš si takto našetriť. Vieš sa pripraviť na obdobie na rodicaku. Ja som odkladala aj tehotenské. Aj kočíkovne šlo potom jemu a chodí mu aj príspevok na dieťa. Ale vieš to odložiť a žiť z toho na rd. Ja som bola už aj pomôcť v práci, čiže ďalšie peniaze, len na pol dna. Dá sa všeličo, najmä so starším dieťaťom. A sesternica šla do prace a jej manžel jr na materskej s mladšou. Čiže financie nie sú problém keď si utriedis priority

kristina2412
1. jún 2024

Tu nejde o to,že zarába menej, to by mi vôbec nevadilo.Vadilo by mi,že je vyberavý a nemá snahu nič meniť. Keby si bola vyberavá aj ty, tak čo, ostali by ste s nízkym príjmom a on by bol spokojný? Ja sa na MD finančne pripravila, počas RD som po večeroch, keď všetci spali pracovala ,a teda rozhodne by som neutekala od pol ročného dieťaťa do práce, chcela som si ho užiť čo najviac. Nepotrebujem aby ma muž živil, na to som príliš hrdá, stačí, keď robí čo sa dá v rámci svojich možností a schopností.

katulkagajdos
1. jún 2024

Môj muž zarábal dvakrát toľko ako ja- financne to bolo fajn, ale domov chodil úplne vyčerpaný- nikdy o práci nerozprával, ale videla som, že je nešťastný- teraz zarábame skoro rovnako a áno príjmovo sme šli dolu, ale cítim paradoxne oveľa väčšiu pohodu aj uňho - ja si myslím, že sa dá vždy uskromniť, určit si prority- pozrieť sa na to aj z inej stránky Ok, nezarába super, ale prečo si ho vážim, aký je, co vsetko robí pre mna, pre nás- to je podstatne vo vzťahu.

raffaella
1. jún 2024

@dadis ja len ku tej materskej - lebo píšeš, že dostane viac ako súčasný čistý plat. Nie je to tak, pokiaľ zarába viac ako cca 2600€, pretože to je maximálny vymeriavací základ pre nemocenské dávky, čo je aj MD.
Teda ženám klesne počas MD príjem, ak zarábajú nad túto sumu a to z príspevku nevieme.

Ja autorku v zmysle, že jej vadí že jej mužovi táto situácia, ktorá ju stavia do stresu, nevadí. A žiaľ sú aj takí chlapi, ktorým to vyhovuje. Čo s tým však poradiť neviem. Je iné, keď sa do takejto situácie partneri dostanú vplyvom choroby, úrazu a podobne. Ale tu je problém inde.

margotka17
1. jún 2024

Viac sa venujte prerabaniu domčeka a menej snaženiu o bábo. Budete mať menej stresu a možno to bábo potom príde tak nečakane. A financie? Vždy nejak bolo a bude. Na materskej sa môžete vystriedať, tvoj plat je vyšší, tak budeš pracovať ty. Muž môže mať brigády poobede, keď už budeš z práce doma. Brigáda sa dá nájsť vždy, či už v obchodoch odkladať tovar, či niekde v stavebninach.... Nevyrábaj si stres už teraz, že čo bude. Máš dobrého muža, len viac komunikujte a hľadajte spôsoby čo ako riešiť, nie dôvody, ako sa to nedá.

simona20201309
1. jún 2024

Až teraz čítam ze opravujeme starsi dom 😨
Tam nikdy peniaze nebudú...
Mat dom za cenu toho že všetky peniaze ktoré za zvýšia vrazime do starého domu? Nestojí to za to! Toto je ťarcha na cely zivot.
Predala by som ten dom, kúpila prerobený 3i byt

domkakvet
1. jún 2024

Ak vam vsetko funguje tak ako ma, tak si to nekaz financiami.

mantilka
1. jún 2024

Nerieš plat. My sme si tiež zažili svoje, najprv som mala ja oveľa väčší plat a istý čas obaja nezamestnaní a nebolo to krátko. Na materskej som bola 1,5 roka. Nechci mať život ako cez kopirak, lebo iní majú. Nás tieto výkyvy stmelili.

dadis
1. jún 2024

@raffaella Mas pravdu. Avsak. Nenapisala, ake maju mzdy. Snad potom do toho vnesie viac svetla..

zmrzlinka2021
1. jún 2024

@simona20201309 z kade máš, že muž je živiteľ rodiny? V mojom okolí dievčatá študujú, potom normálne zarábajú, tiež živia rodinu. To čo tvrdíš, to bolo vtedy, keď ženy boli v domácnosti, nie dnes

zmrzlinka2021
1. jún 2024

Autorka, aké máte čisté príjmy? Ty a manžel?

martina6jh
1. jún 2024

Ujasnite si najprv svoj vztach. A ako budete narabat s peniazmi. Vysvetli muzovi ze vek u zeny nepusti ale aj muzi vekom menej vladzu. A okolo dietata teda je co robit. Ja som makala 3 prace lebo som mala taku moznost a odkladala, setrila aby som nemusela pocitat kazde euro a aby som mohla sa venovat dietatu 3 roky. Ked zena ma konecne vysnivane babo posledne co potrebuje pocut je ze ma ist do prace lebo muz tolko nezarobi. Naucila som sa kupovat veci z druhej ruky. Prijala som od inych rodina, kamaratky atd. posunute oblecenie a hracky dokonca kocik. Proste kazde euro ktore som tym usetrila som mala potom napr. na kvalitne topanky. Na vylet aspon na Slovensku. Vyuzivam rekreacne poukazy a zlavomaty atd. Vsetko sa da. Ludia maju deti aj s ovela nizsim prijmom nechodia nikam a detom nic nechyba pokial maju lasku rodicov netreba im najnovsie vychytavky. Teraz vam dalsi pokus preplati cast vydavkov poistovna v 40 uz nie. Este teda adobcia pokial ste sa o takej moznosti bavili/nebavili...ale to tiez obaja musite v tom mat jasno. Take rozhodnutie tiez netreba odkladat donekonecna samotna priprava trva takmer rok aj s rozhodnutim zo sudu. A potom cakacka na volne dieta. ( to len info navyse ) Aby som to zhrnula nikdy neni 100% vhodna doba na dieta. Moj tiez posuval kvoli financiam bytu atd. Lutujem ze som sa nechala odbit a aj mu to vytknem aj peniaze ( nerobim dobre ale niekedy vyletim ) hlavne ked som unavena lebo vek nepusti ale zas nemala by som take deti ake mam lebo su uzasne. Drzim prsty

martina6jh
1. jún 2024

@martina6jh a este dokoncim...muz nakoniec si privyraba popri praci predtym o tom ani pocut. Proste zrazu on ostal zodpovedny za financovanie inkasa atd. komplet som tuto zodpovednost presunula na neho. Ja z nasporenych kupujem veci co vyskocia abo nieco navyse co inak by som nekupila

tiezjedna
1. jún 2024

@autorka mne by nevadilo, keby môj muž zarábal menej ako ja, pokiaľ by som videla, že sa naozaj snaží a nejde to, alebo keby pracoval v oblasti, kde to nie je možné, ale mala by inú pridanú hodnotu(charita a pod.). Ale v momente, keby tam bolo nejaké podivné "lebo" len tak z plezýru (nie nočné, nie ľudia...), to by som ho kopla do riti. Asi mám na to dosť prísny názor, ale pramení to len z toho, že som vždy dokázal zarobiť viac ako dvaja priemerní chlapi a teda viem, že sa to dá, len treba chcieť a niečo tomu obetovať. Uprednostniť vlastné pohodlie si môže človek dovoliť až vtedy, keď na to má.

kiki68
1. jún 2024

Tak tazko radit, but chces dieta,alebo nie. Nemusis but dva roky doma. Mozes byt ten prvy rok a potom nech je doma muz. Ten rok to viete zmaknut a osekat vydavky

simona20201309
1. jún 2024

@zmrzlinka2021 nikde nepíšem je zivitel, ale ze sa to od neho očakáva. Logicky! Veď keď žena ide na materskú, tak všetko ostáva na mužovi. Je to jeho povinnosť uživiť ženu aj deti, zatiaľ čo žena dostáva almužnu 400e....
Muž musí zarobiť dosť aby zvládli splacat hypotéku, energie, aby neumreli od hladu...

vler
1. jún 2024

@simona20201309 tak uplne vsetko by na muzovi ostavat nemalo. Preto ten termin planovane rodicovstvo. Obaja rodicia by sa mali na toto obdobie aj financne pripravit

simona20201309
1. jún 2024

@vler úplne všetko nie. Veď žena dostáva 400e 😀
Ale no, zas nebudeme si tu naivne mysliet že každá mladá rodina si pred príchodom deti zvládne našetriť na 5r dopredu (ak rátam 2 deti, môžu byť aj 3...+)
Tu nie je o com špekulovať. Žena ostáva doma a s dieťaťom a muž nesmie ochorieť, nesmie prísť o prácu, nesmie sa mu nič stať. Strata jedného príjmu keď je žena na materskej je desivý takmer pre každú rodinu a prist o napr. 1000e mesačne by položilo rodinu aj keby mali niečo na nejaké obdobie ušetrené. Ci bežné si mladí ľudia nasetria 20-30tisic predtým ako sa im narodia deti? Väčšina investuje do bývania ci na zariadenie bytu.
Takže nech sa na to snažíme akokoľvek pozerať, vždy je najväčšia finančná zodpovednosť na mužovi. Nepíšem že celé roky, ale minime pocas MD. Väčšina chlapov ma prirodzené pocit, že sa ma o rodinu postarať. Ženy si väčšinou hľadajú prácu takú, aby mohli deti vyberať z MS, ZS, aby sa im mohli venovať po skole, mnohé prídu o prácu kvôli častým OCR....
Takže naozaj neporovnavajme. Vždy je chlap ten ktorý nesie väčšie bremeno co sa týka financií

simona20201309
1. jún 2024

@vler práve preto ma mnoho chlapov obavu a nehrnu sa do manželstva tak ako ženy. Mnoho chlapov ma kvôli tomu depresie.

jarmilaj
2. jún 2024

Tak ma napadlo, či práve toto, tvoj podvedomý blok voči mužovi, nie je pravou príčinou nemožnosti otehotnieť.

realny
Odpoveď bola odstránená
realny
Odpoveď bola odstránená
simona20201309
4. jún 2024

@realny aha, takže nepotrebujeme ľudí ktorý nám budú chodiť vysypavat smetie? Ani skladnikov, ...? Každý chlap musí mať svoju firmu a plat prezidenta? Alebo muž ktorý nepôjde na VS a zamestná sa ako skladník za 700e mesačne v čistom je odkázaný ostat sám do konca života?
To ze robí polovica Slovákov ako otroci je bohužiaľ pravda, ale podľa tvojho názoru by vlastne mali radšej ísť na úrad práce? Toto je zmýšľanie Rómov z osád. Ti teda otrokov robiť nebudú, veru

Strana
z2