icon

Ako zvládnuť sklamanie v manželstve po zdravotných ťažkostiach?

13. jún 2025

Možno napíšete že sa do toho nemám starať ale musím napísať ako to cítim ja. Mám už iba staršieho brata, rodičov už nie. Brat so švagrinou sa brali v roku 1991 majú tri dospelé deti, žijúce v zahraničí. Doteraz to vyzeralo ako vzorné šťastné manželstvo všade chodili spolu. Stovky výletov a dovoleniek. Len si zmysleli sadli na motorku a boli v Tatrách či pri mori. Brat mal pred pár týždňami infarkt, vychodil na nohách potom ďalší a bol na tom zle, nasledovala operácia srdca. Už je doma z nemocnice pár dní doma sám sa z postele iba ťažko postaví, skoro pri všetkom potrebuje pomoc. Chlap čo nepije, nefajčí, nemá nadváhu, neje blbosti a dopadol takto. Švagriná dokopy ani doma není. Zo starej práce by mala čerpať dovolenku do novej sa teoreticky chodí pokukať nastupuje od prvého. Toto všetko je ich vec, ale ona bola minulý týždeň s kamoškou v Rumunsku a teraz sa potuluje po Athénach. Ani toto by ma neštvalo, pracuje na vedúcej pozícii.zarobila.si na to. Čo ma štve, že v akom stave nechala doma brata. Nechať mu navarené na dva dni nie je všetko, minulý týždeň spadol na nevládal vsať, údel si hlavu nejak sa doplazil k mobilu a volal mi o desiatej večer, samozrejme sadla som do auta a letela k nemu. Dnes sa pošmykol a znovu spadol má zlomenú ruku. Viac krát som sa musela vypýtať z práce. Akoby sa z niekdajšieho ukážkového manželstva stali iba spolubývajúci. Ona je večne preč, učí sa hrať na hudobnom nástroji, robí dobrovoľníčku, organizuje zbierky miestnych skupinách pre rodiny (napríklad keď prišli o strechu nad hlavou, o živiteľa rodiny), robí workshopy, píše články do regionálnych médií, prekladá, a mohla by som pokračovať
Nemám otázku...som len sklamaná.

Ako by sa sa z ulá

Strana
z2
luccija
13. jún 2025

No možno to je žena len do pohody a nie do nepohody.A možno ich manželstvo nebolo také ukážkové ako vyzeralo.Ale je to smutné, keď môžeš pomôž čo jej chces dávať kazanie?

victory7897
13. jún 2025

V dobrom aj v zlom , tu to nefunguje očividne ,...venuje sa sebe a Ty s tým neurobíš nič..brat sa k tomu vyjadril ako

autor
13. jún 2025
@luccija

No možno to je žena len do pohody a nie do nepohody.A možno ich manželstvo nebolo také ukážkové ako vyzeralo.Ale je to smutné, keď môžeš pomôž čo jej chces dávať kazanie?

@luccija nie nechcem , len ma štve dana situácia a zároveň som z toho veľmi smutná. On sa prezentuje na všetkých sociálnych sieťach ako najvyššia dobrovoľníčka a pomocníčka na to odkázaným , bezmocným a bezvládnym a pritom nepomôže tomu komu sľúbil že s ním bude v dobrom aj zlom tj aj v chorobe

marsmykkok
13. jún 2025

No neviem, píšeš že mal prvý a potom druhý, možno dovolenky už stornovať nevedela. Ale aj tak ak majú peniaze minimálne nejakú opatrovateľku k nemu mala zohnať. Nie ísť si do sveta a nechať ho samého nevládneho doma. Ale zase úprimne, ak je cestovanie jej zmysel života, keby nebodaj ostane imobilný nastálo ona sa ťažko o neho bude starať, doma by sa zbláznila. Ale teda aspoň teraz na začiatku by sa mohla obetovať, však sú roky spolu a v dobrom aj zlom ako sa vraví.

autor
13. jún 2025
@victory7897

V dobrom aj v zlom , tu to nefunguje očividne ,...venuje sa sebe a Ty s tým neurobíš nič..brat sa k tomu vyjadril ako

@victory7897 ,,venuje sa sebe,, v akom zmysle? Ty by si nechala nevládlne ležať brata na zemi či nasadla do auta a šla mu pomôcť?

autor
13. jún 2025
@marsmykkok

No neviem, píšeš že mal prvý a potom druhý, možno dovolenky už stornovať nevedela. Ale aj tak ak majú peniaze minimálne nejakú opatrovateľku k nemu mala zohnať. Nie ísť si do sveta a nechať ho samého nevládneho doma. Ale zase úprimne, ak je cestovanie jej zmysel života, keby nebodaj ostane imobilný nastálo ona sa ťažko o neho bude starať, doma by sa zbláznila. Ale teda aspoň teraz na začiatku by sa mohla obetovať, však sú roky spolu a v dobrom aj zlom ako sa vraví.

@marsmykkok keby zohnala opatrovateľku tak ani neceknem. Mimochodom do Rumunska šli štyri baby autom, suma za ubytovanie v penzióne na tri noci by ju nezruinovalo..

mdse
13. jún 2025
@marsmykkok

@marsmykkok to je ale predsa jedno, že sa nedali dovolenky stornovať, aj peniaze by som kašlala. A že by sa doma zbláznila? Ona je nejaký mentálne chorý jedinec, ktorý si nedokáže odoprieť pár mesiacov dovoleniek? Tak hádam nenechám muža nevládneho bez pomoci. A ako píše autorka, ani nemal zabezpečenú opatrovateľku. Toto je proste veľké ľudské zlyhanie v mojich očiach a moc držím palce bratovi, nech sa z toho pozbiera. Keby ma takto opustil manžel, bol by to koniec. Môj chlap ma obskakoval mesiace, keď to bolo potrebné.

zuzanita1609
13. jún 2025
@luccija

Ako už spomenula
@luccija , manželka do pohody a keď prídu problémy, zaujíma ju všetko ostatné,len akosi pozabudla na manžela. Tiež by ma to mrzelo,ako sestru 😔,prajem tvojmu bratovi skoré uzdravenie ❤️.

marsmykkok
13. jún 2025
@mdse

@marsmykkok to je ale predsa jedno, že sa nedali dovolenky stornovať, aj peniaze by som kašlala. A že by sa doma zbláznila? Ona je nejaký mentálne chorý jedinec, ktorý si nedokáže odoprieť pár mesiacov dovoleniek? Tak hádam nenechám muža nevládneho bez pomoci. A ako píše autorka, ani nemal zabezpečenú opatrovateľku. Toto je proste veľké ľudské zlyhanie v mojich očiach a moc držím palce bratovi, nech sa z toho pozbiera. Keby ma takto opustil manžel, bol by to koniec. Môj chlap ma obskakoval mesiace, keď to bolo potrebné.

@mdse Ja píšem že keby nebodaj ostane roky odkázaný na pomoc, tak ona by to nedala starať sa o neho 24/7, že by sa zbláznila doma, to je proste fakt. Krátkodobo samozrejme mala ostať doma ak sa dalo alebo aspoň teda zaplatiť opatrovateľku. Lebo mne by to nedalo a asi nikomu nechať takto vážne chorého člena rodiny doma samého a ísť si užívať niekde dovolenku.

eeffka
13. jún 2025

A brat to vidi ako? Vzorna manzelka sa takto nezdekuje, cize bohvie ake maju naozaj manzelstvo. Fotky na FB nie su realita

autor
13. jún 2025
@eeffka

A brat to vidi ako? Vzorna manzelka sa takto nezdekuje, cize bohvie ake maju naozaj manzelstvo. Fotky na FB nie su realita

@eeffka brat ani nevedel presne kde švagriná je, miesto som identifikovala iba podľa fotografií

marsmykkok
13. jún 2025

A teda verím, že sa zotaví, ale možno že vo všetkom zlom je niečo dobré a aspoň bude vedieť, že do budúcna sa musí zariadiť inak aby bolo o neho postarané ak ostane nevládny, že na manželku sa spoliehať nemôže.

eeffka
13. jún 2025

Ok cize manzel netusi kde ma zenu... fakt ukazkove manzelstvo. Myslim ze jedina zmatena si tu ty, oni dvaja velmi dobre vedia ako na tom su. Deti odrastene a su spolubyvajuci

autor
13. jún 2025
@eeffka

Ok cize manzel netusi kde ma zenu... fakt ukazkove manzelstvo. Myslim ze jedina zmatena si tu ty, oni dvaja velmi dobre vedia ako na tom su. Deti odrastene a su spolubyvajuci

@eeffka prečo som zmätená ?

autor
13. jún 2025
@eeffka

@eeffka brat vedel s kým šla aj štát iba mesto presne nevedel

autor
13. jún 2025

Majú spoločne poschodový dom, máme s bratom napoli rodičovský dom, švagriná si z dedičstva po rodičoch kúpila asi 3roky dozadu kupovala dom v meste kde doteraz pracovala, brat ho postupne prerábal. Načo potom žijú spolu?

luccija
13. jún 2025

Veľa ľudí žije po toľkých rokoch spolu len tak...zo zvyku, pohodlnosti.Pisala si jej čo sa stalo bratovi?
Jeho deti chodia za ním?

veselo_neveselo
13. jún 2025

Sorry ale ja sa jej zastanem, ty nevies, ako sa doma dohodli. Manzel ju ziadal aby nesla na dovolenku na tych par dni? Nepovedal ze to zvladne doma sam?

A za druhe, mne to z tvojho popisu pride ako velky nepomer v zivotnej "sile", alebo ako to mam povedat. Tak brat sa asi o seba az tak nestara, ked dva infarkty, ledva chodi, spadne a zlomi si ruku...to su vsetko priznaky naozaj neudrziavaneho cloveka (kardiovaskularne nemoci, osteoporoza, nedostatok svalov), ale nepises kolko maju rokov. Ak k tomu postavis naproti zenu co cestuje, dobrovolnici, pise do novin, podla vsetkeho je aktivna a vo forme, tak to je velky nepomer. A mozno sa niet comu divit.

A ty sice vies lepsie, ale tiez im nevidis, ako to doma maju. Tak ti z toho nemusi byt smutno, tvoj brat nie je ani nemy, ani blby, ked mu situacia nevyhovuje mohol z nej odist, mohol ta sam preventivne poziadat o pomoc, alebo kamosa, inu rodinu. Ale nie, on je chudacik lebo ostal doma sam a zena sla na (podla popisu zasluzenu) dovolenku.

Ale tak bezne sa vini zo vsetkeho zena, ked nepodriadi cely svoj zivot chlapovi a nepostara sa.

zuzanita1609
13. jún 2025
@veselo_neveselo

Sorry ale ja sa jej zastanem, ty nevies, ako sa doma dohodli. Manzel ju ziadal aby nesla na dovolenku na tych par dni? Nepovedal ze to zvladne doma sam?

A za druhe, mne to z tvojho popisu pride ako velky nepomer v zivotnej "sile", alebo ako to mam povedat. Tak brat sa asi o seba az tak nestara, ked dva infarkty, ledva chodi, spadne a zlomi si ruku...to su vsetko priznaky naozaj neudrziavaneho cloveka (kardiovaskularne nemoci, osteoporoza, nedostatok svalov), ale nepises kolko maju rokov. Ak k tomu postavis naproti zenu co cestuje, dobrovolnici, pise do novin, podla vsetkeho je aktivna a vo forme, tak to je velky nepomer. A mozno sa niet comu divit.

A ty sice vies lepsie, ale tiez im nevidis, ako to doma maju. Tak ti z toho nemusi byt smutno, tvoj brat nie je ani nemy, ani blby, ked mu situacia nevyhovuje mohol z nej odist, mohol ta sam preventivne poziadat o pomoc, alebo kamosa, inu rodinu. Ale nie, on je chudacik lebo ostal doma sam a zena sla na (podla popisu zasluzenu) dovolenku.

Ale tak bezne sa vini zo vsetkeho zena, ked nepodriadi cely svoj zivot chlapovi a nepostara sa.

@veselo_neveselo poznám prípady, športovci a buď infarkt alebo porážka, rakovina,nehody... čiže,nie vždy sa zdravým životným štýlom dopracuje človek k dlhovekosti.Tam stačí naozaj len niečo,čo človek neovplyvní.

autor
13. jún 2025
@veselo_neveselo

@veselo_neveselo keď sa brali hneď po vš v 1991 tak asi nebudú mať tridsať ale blízko 60ky, či? Písala som že obaja žili aktívnym životom, tvoj opis na brata vôbec nesedí , trafila si dosť vedľa

rejka7
13. jún 2025
@veselo_neveselo

@veselo_neveselo môžeš sa o seba starať ako oko v hlave, ak raz máš dostať ten infarkt alebo rakovinu, tak ju dostaneš a žiaden zdravý život ti nepomôže.

mimikas
13. jún 2025

Lenze do hrncov im nevidis, to ze mali na oko ukazkove manzelstvo neznamena ze ho aj mali a tiez nevies co jej odchodu na dovolenku predchadzalo. Lahko sa sudi.

jankalukasova
13. jún 2025
@veselo_neveselo

@veselo_neveselo ak manžel povedal, že to zvládne sám, tak nemal neskoro večer vyvolávať autorke príspevku. Píše, že musela viac krát odísť z práce. Veď ona má tiež svoj život. V prvom rade by tu pre neho mala byť manželka a deti. Keď chcú odcestovať, bolo by aspoň slušne zavolať autorke a povedať:" Mariša, mám zaplatenú dovolenku, tak som Ťa chcela poprosiť, či by si mohla v prípade potreby pomôcť Ferovi. Má navarené na dva dni, niečo má v mrazáku. Ak by sa niečo stalo, aby sa mal na koho obrátiť. A keď je zjavné, že to sám nezvláda, tak jeho "zvládnem to" ignorovať a zostať doma.

mateson2004
13. jún 2025
@veselo_neveselo

@veselo_neveselo ty si úplne v poriadku keď napíšeš,že brat sa o seba až tak nestará, lebo infarkt? Kamošky manžel, nefajčiar, abstinent, žiadna nadváha a v 49 mozgová príhoda a koniec . Môžem menovať ďalších. Aj za rakovinu môže že vraj životný štýl. Prečo ju potom majú malinké deti. Čo športovci, čo náhle zomrú na ihrisku? Normálne som sa rozčúlila 😖

lienka.7
13. jún 2025

@autorka no proste "moderna" žena. Co sa cudujes? Snáď nebude pri nom sedieť doma (Myslene ironicky samozrejme, ak by to tu niektoré nepochopili)

svetlonos
13. jún 2025

Ved pokial maju peniaze, tu opatrovatelku si mohol zabezpečiť aj on, ci?

zuzanita1609
13. jún 2025

Neviem si ani len predstaviť,ak by mi nedajbože doma partner ležal po infarkte, nehode, hocičom,čo sa ovplyvniť nedá a ja idem s kamoškami na dofču. Možno som tak hlúpy človek, ktorý uprednostňuje zlú životnú situáciu toho druhého a ja si nedoprajem ďalej životom hýriť. Tobôž,keby sme boli spolu roky rokúce.

veselo_neveselo
13. jún 2025
@jankalukasova

@veselo_neveselo ak manžel povedal, že to zvládne sám, tak nemal neskoro večer vyvolávať autorke príspevku. Píše, že musela viac krát odísť z práce. Veď ona má tiež svoj život. V prvom rade by tu pre neho mala byť manželka a deti. Keď chcú odcestovať, bolo by aspoň slušne zavolať autorke a povedať:" Mariša, mám zaplatenú dovolenku, tak som Ťa chcela poprosiť, či by si mohla v prípade potreby pomôcť Ferovi. Má navarené na dva dni, niečo má v mrazáku. Ak by sa niečo stalo, aby sa mal na koho obrátiť. A keď je zjavné, že to sám nezvláda, tak jeho "zvládnem to" ignorovať a zostať doma.

@jankalukasova Prepac ale nesuhlasim. To on je nesvojpravny, ze to za neho musi riesit manzelka? Opakujem, nevieme, ako sa doma dohodli.

@zuzanita1609
@rejka7
Chytate sa toho zivotneho stylu. Ved pisem, ze sa to zda tak alebo onak, ale my nevieme ako to naozaj je. Je to len domnienka na zaklade 4 viet, co napisala autorka. Mozgove porazky su uplne ina kategoria, rakovina detto. Ochoriet clovek moze zo dna na den, ale ked je v rekonvalescencii, tak snad dokaze povedat ci manzelka musi ostat doma alebo moze ist na vylet.

A hlavne, pokial je ten clovek mentalne v poriadku, vie si zabezpecit pomoc ak potrebuje, ktora ale nemusi byt vyhradne poskytnuta manzelkou. Vsetko je to o komunikacii.
Co jedine mozeme uzavriet je, ze to asi s tou kominikaciou nemaju najlepsie, ako medzi sebiu tak v rodine. Ale hadzat to len na tu manzelku mi pride nefer, to je vsetko.

victory7897
13. jún 2025

No venuje sa sama sebe sebecky tak to myslím.. nepíšeš čo na to brat

zuzanita1609
13. jún 2025
@veselo_neveselo

@jankalukasova Prepac ale nesuhlasim. To on je nesvojpravny, ze to za neho musi riesit manzelka? Opakujem, nevieme, ako sa doma dohodli.

@zuzanita1609
@rejka7
Chytate sa toho zivotneho stylu. Ved pisem, ze sa to zda tak alebo onak, ale my nevieme ako to naozaj je. Je to len domnienka na zaklade 4 viet, co napisala autorka. Mozgove porazky su uplne ina kategoria, rakovina detto. Ochoriet clovek moze zo dna na den, ale ked je v rekonvalescencii, tak snad dokaze povedat ci manzelka musi ostat doma alebo moze ist na vylet.

A hlavne, pokial je ten clovek mentalne v poriadku, vie si zabezpecit pomoc ak potrebuje, ktora ale nemusi byt vyhradne poskytnuta manzelkou. Vsetko je to o komunikacii.
Co jedine mozeme uzavriet je, ze to asi s tou kominikaciou nemaju najlepsie, ako medzi sebiu tak v rodine. Ale hadzat to len na tu manzelku mi pride nefer, to je vsetko.

@veselo_neveselo tak sa asi dohodli tak,povedala mu kde má jedlo na dva dni a nech si zohreje. A v krízových situáciách musí volať svojej sestre, ktorá má tiež už vlastný život,ale nedá jej odmietnuť mu pomoc,pretože je jeho sestra. Trochu nepomer,čo sa týka "spoľahnúť sa na blízkeho". Nech je ako je,do hrncov im nevidíme,ale viem si predstaviť človeka po dvoch infartoch a jeho "zaobstarania sa".

Strana
z2