icon

Ako zvládnuť smútok po strate babičky?

sandra9
6. júl 2025

Ahojte kočky určite ste smrť vo rodine viaceré prežili a potrebovala by som radu ako sa s tým vyrovnať. Zomrela nám naša babička je to týždeň veľmi ma to zasiahlo a ja neviem fungovať ani žiť odvtedy. Odviezli sme ju do nemocnice kde sa jej veľmi rýchlo pohoršilo a nikdy by ma už nenapadlo že ju viac živú neuvidím ;( nechutí mi jesť ,neviem spat a len doma plačeme. Čo vám pomohlo vyrovnať sa s takým šokom ako smrť ? Budem vďačná za všetky rady ...

stankadu
6. júl 2025

Vyplakať sa. Mne mamina odišla pred 2. rokmi, bolo to strašne ťažké, ale postupne to bolo znesitelnejšie.

bessie12
6. júl 2025

@sandra9 vyplač sa, vykrič sa do vankúša alebo aj udri do toho vankúša ak ti to pomôže. Časom sa s tým nejako naučíš žiť.

klarolinne
6. júl 2025

Úprimnú sústrasť.

Ono to vyznie klišovite, ale časom sa to zlepší. Ver mi. Tieto úmrtia, nečakané sú najhoršie:( ale smúť, máš na to nárok, keď sa žiada plakať plač. Vyrovnanie a akceptovanie neznamená, že prestaneš trúhliť. Ale niečo málo skús zjesť, aj keď ti nechutí. Už len kvôli rodičom, nieže skončíš v nemocnici a skolabuješ.

Želám veľa síl.

vanilkovazmrzka
6. júl 2025

Nepomoze nic len cas… drzte sa 🩵

zmrzlinka8
6. júl 2025

@sandra9 úprimnú sústrasť. Mne mamka zomrela pred 5 rokmi a stále na ňu myslím. Každý deň. Bola vážne chorá a už slabá, posledné Vianoce bola u mňa a už nemohla skoro nič jesť, u mňa na WC spadla, stále ju tam vidím, koľkokrát tam otvorím dvere. A kladiem si otázku, prečo ľudia musia zomrieť. Je to ťažké, musíme ísť ďalej, ale človek nezabudne nikdy.

balerina2025
6. júl 2025

cas cas nic ine ako cas

caramellka
6. júl 2025

@sandra9 Je mi to ľúto, úprimnú sústrasť... Ono to znie ako úplne klišé, ale fakt len čas to čiastočne vylieči. Mne keď zomrel ocino, mala som malé dieťa a muž robil na týždňovky, bola som väčšinu týždňa sama a v začiatkoch som absolútne nezvládala, že toto je už definitívne, že už ocina neobjímem, nebudem sa s ním už rozprávať, smiať, moja dcéra už s ním nebude, ale v úplne najťažších chvíľach som si dala taký cieľ prežiť nasledujúcu hodinu, neskôr nasledujúci deň, nehľadieť moc dopredu... Časom už na neho viem spomínať s úsmevom a s tým, čo by on v istej situácii povedal, urobil, na čom by sme sa spolu smiali... Veľa síl želám, drž sa.❤️

deti95060810
6. júl 2025

moja mama zomrela v nemocnici kde odišla po svojich ...a o 2 dni bola mŕtva. doteraz nevieme čo sa poriadne stalo. bol to pre nás obrovský šok.
chce to len čas.

226lenka
6. júl 2025
@caramellka

@sandra9 Je mi to ľúto, úprimnú sústrasť... Ono to znie ako úplne klišé, ale fakt len čas to čiastočne vylieči. Mne keď zomrel ocino, mala som malé dieťa a muž robil na týždňovky, bola som väčšinu týždňa sama a v začiatkoch som absolútne nezvládala, že toto je už definitívne, že už ocina neobjímem, nebudem sa s ním už rozprávať, smiať, moja dcéra už s ním nebude, ale v úplne najťažších chvíľach som si dala taký cieľ prežiť nasledujúcu hodinu, neskôr nasledujúci deň, nehľadieť moc dopredu... Časom už na neho viem spomínať s úsmevom a s tým, čo by on v istej situácii povedal, urobil, na čom by sme sa spolu smiali... Veľa síl želám, drž sa.❤️

@sandra9 úprimnu sústrasť. Chce to len čas, viem ako sa cítiš. Koncom augusta to bude 6 rokov, čo mi zomrela babka. Jedného dňa ráno vstala z postele, zatočila sa jej hlava, a spadla na zem. Hasiči sa ku nej museli dostať cez balkón. Dostala sa do nemocnice, potom na geriatriu na ODCH, potom sme si ju zobrať my s mamou, ale k tomu už nedoslo. Najviac mi je ľúto toho, že sa nedozila mojich detí. Som.si istá, že by z nich mala radosť.

marca12
6. júl 2025

@sandra9 Cas otupi bolest. Nic tento stav neurychly,musis si to vytrpiet,preplakat a presmutit. Pre mna bola babka ako mama a ked zomrela velmi ma to zasiahlo. Aj vyse roka som kazdy den plakala pri spomienke na nu a dodnes neprejde den,co by som si na nu nespomenula. No uz nie su tie spomienky take bolestive. Prijmy tu bolest,je to uplne normalne citit sa zle a nemohuco po smrti blizkej osoby. Snaz sa aspon male krociky robit vpred. Len nepotlacaj smutok,vyplac sa,ked ti bude tazko.

kikusenka1
6. júl 2025

Úprimnú sústrasť. Naozaj to chce iba cas. Mne takto náhle odišiel moj molovany otec . Mesiac pred narodenim svojho vnuka na ktorého sa veľmi tešil . Uz sú to 4 roky a myslím naňho kazdy jeden deň. Bol to šok a obrovský a ďalší som zažila na pôrodnej sale ked mi ukázali syna a je to cely dedko. Každým dňom sa naňho viac podobá tak aspoň týmto si mojho tatina pripomínam .

cukroska
6. júl 2025

@sandra9 Úprimnú sústrasť,je mi to úprimne ľúto 😪
Zaručená rada nato neexistuje..Každý to v sebe spracúva po svojom.
Nedokážeš, pretože je to čerstvé a stále veľmi bolestivé. Chce to čas kým v sebe nejako spracuješ.
Naozaj len čas dokáže liečiť.
Máš právo plakať, byť smutná, možno aj nahnevaná, všetko je súčasť procesu liečenia.
Ale pamätaj jedno. Veľmi dlhú dobu nie je dobré utápať sa v smútku.Bohužiaľ život je veľmi nespravodlivý a niekedy nás veľmi skoro opúšťajú ľudia,ktorých milujeme.Sme vystavený všetci ťažkým.životným skúškam.
Aj takto náhle nečakane zomrel svokor. Zajtra je tomu presne 10 rokov. A chýba nám všetkým tu stále.
Zomrel deň pred našou dovolenkou
A zajtra má výročie a presne deň prrd našou dovolenkou.
A momentálne som tiež veľmi smutná ,pretože zomrela jedna veľmi dobrá známa ,mladá žena a zanechala tu dve krásne dcéry.
20 rokov bola vdova(manžel sa jej zabil keď bili dievčatá veľmi malé) bola ťažko chorá a vychovala detičky sama .
Bol to anjel v ludskej podobe a najväčší bojovník akého som kedy poznala. Do poslednej chvíli som verila, že to zvládne, keďže osud jej toho nadelil veľa-veľmi veľa.
Prajem Vám veľa síl,máte právo na smútok .

michellemary
7. júl 2025

Úprimnú sústrasť... znie to ako najväčšie svetové klišé, ale je to tak, časom sa bolesť zmierni... Dovoľ si smútiť...

kubizde
7. júl 2025

@sandra9 pred mesiacom mi umrela sestra..je to strašne stále pre mna..dúfam že raz bude lepšie, s aktuálne som na tom ako ty. Drž sa

kiki68
7. júl 2025

Daj dokopy napr jej recepty, proste daj dokopy to, co ju spravi vecnou pre celu rodinu a hlavne pre Teba. Vezmi si nejake veci, co mas oblubene a chces, aby sa dalej pouzivali, napr forma na babovku, cajnik, kniha. Toto mne dost pomohlo, mam napr recepty pisane jej pismom, pre mna je to poklad. Tiez mam napr formy na medvedie labky od nej a pre mna je to nevycislitelna hodnota. Vzdy ked peciem, tak rozpravam synovi ako babicka so mnou piekla an aka bola. To pomoze Podla mna najviac, ze ta laska bude existovat dalej

tripetta
10. júl 2025

Skús sa z toho vypísať (napr. básne, ak ich píšeš, poviedku, alebo do denníka atď.). Mne pri životných stratách pomohla poézia, ktorú píšem. Alebo zlož pesničku, ak to vieš, daj do nej emócie ktoré cítiš, prípadne vytvor niečo iné, do čoho by si vložila svoju lásku a žiaľ za babičkou. Mne to pomáha veľmi.