Ako zvládnuť štedrú večeru s problémovým strýkom?
Ahojte zienky, prosim povzbudte ma trosku a dajte tipy, ako sa obrnit na Stedry den. Manzel k nam pozval svojho stryka, ktory je pohadany so svojimi detmi, je rozvedeny a tento rok by ostal sam. Problem pre mna je, ze je to alkoholik a rad rype. Samozrejme, ze pride k nam uz v "naladicke" a uz teraz pocujem tie frflave reci na nase jedlo, nase zvyky a pod., ktore su ine ako jeho a samozrejme, co je ine, to je zle.
Jasne, ze nechcem, aby ostal na stedry vecer sam, ale aj ja chcem mat pokojne Vianoce.
Prefackajte ma tu troska komentarmi, nech sa skludnim 😀
@julka188 a nie je posolstvom Vianoc aj pokoj a vdaka? Vdaka za to, ze mu prestries za svojim stolom? A dockas sa frflania na jedlo, zvyky, a to na ukor pokoja pre seba a rodinu - nie je to sebecke prave voci nej, ze ju kvoli uhundranej nasoske oberies o nieco, na co sa cely rok tesi? A plus dotrepat sa k niekomu na sviatky pod vplyvom, no dakujem pekne, to uz je aky level neucty.
Urcite by som nic alkoholicke nenalievala pocas vecere. Keby zacal frflat, tak by som mu slusne vysvetlila, ze ked nie je spokojny, tak ho muz moze hned zobrat domov a moze Vianoce travit aj sam. Je to na nom ako sa rozhodne. Urcite by som si nenechala kazit sviatky.
Ja by som to nedovolila. No tak bude sám, je dospelý a jedna vianočná večera v kruhu rodiny, ktorá sa mu aj tak nebude páčiť navyše príde a bude mať vypite, ho nespasi.
@earlgrey máme v rodine viacerých alkoholikov a vedia, ako mne veľmi vadí alkohol. Vedia, že k nám môžu, len za triezva a takí od nás aj odídu, lebo im nenalejem. Takže ak dáš na nich tvrdú ruku, vyberú si, či sám doma s alkoholom alebo rodina.
(Napr na svadbe ujo vedel, že ak si vypije, vyhodím ho bez milosti, takže nepil vôbec. Manželov brat radšej ostal doma sa opíjať, ako by mal byť jeden deň triezvy, takže vlastnému bratovi neprišiel na svadbu.
Stryko mal mysliet na Vianoce dopredu a nemal sa so vsetkymi pohadat, byt sam by mohlo byt pre neho prospesne . Aby vedel ze za svoje ciny treba prebrat zodpovednost. Takato osoba dokaze otravit dalsich 10 ludi v miestnosti. Ak sa to stane slusne ukazat dvere a viac ho nepozvat.
@vkatush Chápem, ale tak nie každý alkoholik má aj pevnú vôľu a rešpektuje druhých...autorka napísala, že vie, že príde naliatý, bude frfľať, mudrovať atď. tak pokiaľ vie, čo bude, nepristúpila by som na to...u mňa sa alkohol vôbec nepije a nenalejem nikomu, lebo nemám čo nalievať a taktiež súrodenci a návšteva vie, že ak prídu a vidím a cítim, že majú niečo v sebe, tak sa môzu otočiť.. ja osobne nemám záujem pozerať sa na ožratého človeka, lúštiť, čo chce povedať, lebo mu nie je rozumieť a nedajbože aby bol drzý a neviem aký...nie nie...radšej budem celý život sama s dieťaťom, ako tolerovať alkohol u ľudí...
@earlgrey úplne súhlasím! A hlavne, keď mám dieťa. Toto nechcem, aby videlo, zažívalo.
Na autorkinom mieste ujovi zavolám a rovno mu poviem. Môže prísť, ale len triezvy (ja by som bola schopná mu pri dverách dať fúkať 😂). Ak má vypité, poprajem mu krásne sviatky a zavriem dvere pred nosom. Ak budem mať vianočnú náladu, dám mu koláčik na cestu.
A hlavne taký manžel by dostal riadnu hubovú, že urobil takéto rozhodnutie bez toho, aby sme sa o tom porozprávali.
Cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami... Tento rok to pretrpieť a hneď ako strýko vypadne od Vás z domu, hodiť na manžela taký pohľad, že si to zapamätá a viackrát ho už ani len nenapadne konať poza Tvoj chrbát 😉🤬
@mandzula ano, spravne,15 rokov ako som s manzelom nebol ani raz triezvy na Vianoce ci Silvestra, aj ked ho jeho vlastna matka kazdy rok prosila, aby uz konecne aspon raz prisiel triezvy. Nevravim, ze prisiel po styroch a nebolo mu rozumiet, ale prisiel slusne nacaty a dorazil sa potom, ked sa dojedlo.
Este sme sa bavili s muzom, zajtra za nim zajde a povie mu, ze ked ponho na stedry den pride a bude mat vypite, odchadza bez neho. Tak drzte palce 🙏
To je dobrá dohoda s mužom. 👍 Držím palce. Potom sa nám ozvi.
Výborná dohoda. Myslím, že za tých 15 rokov Vianoc mal šancu to dávno dokázať, že sa nenacengá. Toto by mala byť podľa mňa posledná šanca. Vaše deti musia byť prvoradé, aj vaša vianočná pohoda.👌
Presne tak! Som rád, že tvoj muž pochopil situáciu. Nenechaj si pokaziť Vianoce arogantným alkoholikom. Ak zostane na Vianoce sám, možno mu to dokonca pomôže pochopiť, kde je jeho problém.Takto, keď mu okolie (vy a donedávna stará mama) sústavne pomáha nevnímať to ako si zničil život a ničí si ho ďalej, tak nemá dôvod rozmýšľať. A čo je najdôležitejšie, nekaz Vianoce svojim deťom. Pre deti sú Vianoce nakrajšou, najmagickejšou časťou roka. A je na nás, dospelých, aké spomienky im z Vianoc pripravíme.
Medzi dvermi by som zistila či má vypité, ak áno zavriem dvere a viac sa nestarám. Tvoje deti sú prednejšie.
Nech mu radsej zavola, usetri si cestu. 🎄
Tak v takomto prípade by som odmietla s ním stráviť Vianoce. Nech aj sám. Manžel nech si vyberie, či ty alebo strýko.
ja mam opacný problem, mne nukaju ,ked len vojdem , 🙄
@princkrason A vieš odmietnuť? to je dôležitejšie 🤣 mne môžu núkať koľko chcú, nedotknem sa alkoholu
@earlgrey preto chodim autom 😉
@princkrason 🤣 ktorým? tým na ovládanie?
Ja som.mala otca čo bol po porážke (mal následky 30rokov zivota), psychicky mimo.. zažila som si s ním ťažké časy ešte keď som bola decko.. keď mama zomrela a on časom šiel do domova (inak sa nedalo) tak sme si ho bravali čo najčastejšie sa dalo.. na Vianoce ho zo začiatku bravala sestra, potom som u nich aj bývala, neskôr som ho na Vianoce bravala ja k nám.. bol už na invalidnom vozíku, mal svoju povahu, nevedel udržať potreby.. ja som sa každé Vianoce nastavila tak, že jednoducho to je len deň, nie je to prírodný ukaz, vymysleli si to ľudia a špeciálne si z toho robíme len my.. nech sa stane čokoľvek, je to len obyčajný deň.. no a nakoniec to bolo vždy fajn.. po mojich skúsenostiach z detstva nakoniec boli vždy Vianoce pekne, oco niekedy dokonca spomínal.. už tretie Vianoce tu nie je, moje deti s ním nemali nejaký vzťah (on si ani nepamätal ako sa volajú) ale vždy si na neho spomenú, aj na Vianoce čo tu býval.. podľa mňa predstavy a očakávania sú vždy hroznejsie ako realita..
@princkrason Veď keď ponúkajú, tak sa ožer, ogrcaj im stromček, porozbíjaj vianočné prestieranie a určite prestanú 😂
Kvôli človeku, ktorý nemá usporiadané vzťahy si máš kaziť najkrajšie sviatky ??? Sorry nikdy - a čo keď bude sám - takých sú tisíce -
Scrooge?

Je to od vás veľmi pekné gesto pozvať ho na štedrú večeru. To že vypije, neznamená, že je prechlastaný alkoholik. Ale určite by som stanovila pravidlá a ideálne odkomunikovať vopred - žiadny alkohol u vás, rešpektovať Vaše zvyky., zdržať sa komentárov. A pokiaľ sa na to on necíti, bohužiaľ. Nech zváži, či a ako chce sviatky prežiť.
Trochu smutné, že jeho deti nemajú záujem ho pozvať k sebe.