icon

Ako zvládnuť strach o syna na univerzite?

28. apr 2024

Dobrý den,

Neviem či očakávam radu alebo riešenie lebo tento problem je z našej strany neriešiteľný .. skôr sa chcem vyžalovať a v okoli nemáme nikoho kto by sa niekedy zamýšľal nad niečím takýmto. Syn študuje v USA a sme zidia. Čo sa momentálne odohráva na univerzitnej pôde je totálna anarchia. Syn ma štipendium ale nie 100% čiže platíme obrovské peniaze. Naozaj investujeme skoro všetko do deti. Doteraz nás aspoň chlacholila myšlienka lepšieho vzdelania možnosti ktoré sa mu otvoria atd. Samozrejme že ako mama mi je tazko bez neho aj mimo terajších okolnosti. Ale teraz sa bojim. Bojim sa hrozne. Syn sa zúčastňuje anti protestov hrdo sa hlási k svojej viere. Žije svoj americký sen. S mojou svokrou- jeho babkou sa ho snažíme držať mimo diania dohováranim ale marne. Teraz hrozí predčasne ukončenie semestra. Syn však ma brigádu dohodnutú do konca Školského roka a nerád by ju nechal tak keďže od semptreba chce nastúpiť znova. S muzom stojíme pred otázkou ako ďalej. Stipko by skončilo skôr. 2 mesiace by sme pokryli ale otázka je či chceme. Syn by to bral ako podraz z našej strany. Inak je veľmi dobrý chlapec. Vďačný naozaj hospodári snaží sa ale cítim z neho prvý krát absolútnu tvrdohlavosť voci našim radám.
Ospravedlňujem sa chaoticky text ale trápim sa. Ako sa hovori male deti male starosti veľké deti veľké starosti.. kiež by sme ich mohli chrániť navždy 😞

Strana
z2
tora23
28. apr 2024

@sss777 ono obe strany sa stávajú za svoju vieru a predkov. Pritom ten konflikt ani nieje o viere. Ale nevadí

namornicka
28. apr 2024

@tora23 myslím, že tu to bolo myslené ako ”klobúk dole” pred tým, že chalan sa vie postaviť za svoje a nezdupkal. Bez ohľadu na to, na akej strane barikády stojí, či ide o vieru alebo niečo iné.

sss777
28. apr 2024

@namornicka
Presne tak to bolo myslené.

autor
28. apr 2024

Ach ďakujem za mile komentáre, na syna sme samozrejme pyšný ale strach je väčší. Fotky ktoré nám poslal sú hrozivé . Vie že sa nemá hrať na hrdinu ale ta súdržnosť v cudzine je väčšia ako doma. Tak isto sa stretávajú Slováci Česi na univerzite a keď partiu mladých chalanov nepustia do priestorov skoly samozrejme že chcú kontrovať a just sa tam ukazu. Zatiaľ som rada ze nám nič nezatajil preto sa snažíme aj opatrne komunikovať čo sa týka týchto posledných 2 mesiacov. Aj keď momentálne nevidím dôvod aby ostal ak ukončia semester skôr. Muz sa to nevníma tak tragicky skôr sa boji že by nás to stalo dobre vzťahy so synom. Muz však v 23 rokoch už bol sam otec a podnikal takze nebol take dieťa = študent že by si nechal hovoriť do života …

babulkomale
28. apr 2024

@f333 co?

matullienka
28. apr 2024

@f333 prepáč ale nedá sa to po tebe čítať čo si popísala

radkaradix
29. apr 2024

na tvojom mieste by som bola ako ty, chcela by som, aby sa protestov nezucastnoval a aby siel domov a vratil sa v septembri.. je fajn, ze chce byt hrdinom, ale povedzme si pravdu, on osobne tym nic nezmeni, navyse nie je ani obcanom Palestiny/Izraelu/USA, akurat pride o moznost studovat v USA, vasa investicia do jeho vzdelania bude uplne zbytocna a v najhorsom pripade sa mu nieco moze stat.. mal by mat viac rozumu a zodpovednosti..

medea2003
30. apr 2024

Dobrý deň, prosím Vás, dá sa Vám poslať súkromná správa, veľmi by som sa potrebovala s Vami skontaktovať. Ďakujem veľmi pekne.

michelle567
30. apr 2024

Ukoncuje sa semester? Situácia je tam zlá...Nech príde domov a nastúpi zasa v septembri. Má posledný rok keby aj mal zmeniť brigádu, no tak zmení. Štipko bude mať tiež asi tento rok už zastavené. Dajake 4mesiace ho tam máte živiť a všetko platiť, keď ani nejde o školu...radšej tie financie odložte na ten posledný rok, prípadne na čas po štúdium keď bude hľadať prácu, platiť depozity na bývanie atď

autor
30. apr 2024

Situácia vyeskalovala bohužiaľ úplne, štúdium v aktuálnom semesterk je už len diaľkové..

@medea2003 Ak sa môžem opýtať na dovod?

namornicka
1. máj 2024

Tak keď je už len dialkove, máš dôvod zavolať ho naspäť domov s tým, že to dokončí online a nemusíte to platiť. To by mal pochopiť, že nie ste zlata baňa na peniaze.

fido69
1. máj 2024

Už to konečne začínajú riešiť.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/new-york...

Páči sa mi logika súčasných amerických študentov. Bojujeme proti zasahovaniu Izraela do práv Palestíny a jej obyvateľov tým, že zasahujeme do práv židovských študentov (nie študentov z Izraela). Úplne genitálne. 🤔

medea2003
1. máj 2024

Potrebovala by som sa skontaktovat s vasim synom, samozrejme s vasim dovolenim, viac sa nechcem takto na verejnom fore rozpisovat, preto by som to rada vysvetlila cez SS.

Strana
z2