Ako zvládnuť strach o syna na univerzite?
Dobrý den,
Neviem či očakávam radu alebo riešenie lebo tento problem je z našej strany neriešiteľný .. skôr sa chcem vyžalovať a v okoli nemáme nikoho kto by sa niekedy zamýšľal nad niečím takýmto. Syn študuje v USA a sme zidia. Čo sa momentálne odohráva na univerzitnej pôde je totálna anarchia. Syn ma štipendium ale nie 100% čiže platíme obrovské peniaze. Naozaj investujeme skoro všetko do deti. Doteraz nás aspoň chlacholila myšlienka lepšieho vzdelania možnosti ktoré sa mu otvoria atd. Samozrejme že ako mama mi je tazko bez neho aj mimo terajších okolnosti. Ale teraz sa bojim. Bojim sa hrozne. Syn sa zúčastňuje anti protestov hrdo sa hlási k svojej viere. Žije svoj americký sen. S mojou svokrou- jeho babkou sa ho snažíme držať mimo diania dohováranim ale marne. Teraz hrozí predčasne ukončenie semestra. Syn však ma brigádu dohodnutú do konca Školského roka a nerád by ju nechal tak keďže od semptreba chce nastúpiť znova. S muzom stojíme pred otázkou ako ďalej. Stipko by skončilo skôr. 2 mesiace by sme pokryli ale otázka je či chceme. Syn by to bral ako podraz z našej strany. Inak je veľmi dobrý chlapec. Vďačný naozaj hospodári snaží sa ale cítim z neho prvý krát absolútnu tvrdohlavosť voci našim radám.
Ospravedlňujem sa chaoticky text ale trápim sa. Ako sa hovori male deti male starosti veľké deti veľké starosti.. kiež by sme ich mohli chrániť navždy 😞
predčasné ukončenie kvôli tomu, že sa zúčastňoval protestov? ak áno tak by som ho nechala nech si poradí sám, ak chce robiť vlastné rozhodnutia proti vaším radám, nech si nesie aj dôsledky
Ste fajn rodičia pokiaľ si uvedomujete, že vzdelanie je to najdôležitejšie čo deťom môžete dať.
Čiste pragmaticky - ak na brigáde zarobí viac než sú jeho životné náklady, tak nech ostane. Ak menej, tak nech sa vráti domov a pokračuje od septembra.
Co sa týka protestov na univerzitách - ono v novinách sa píše, že protestovali americký študenti alebo francúzsky študenti a potom nasleduje fotka a samé tmavé tváre... veľa z nich utieklo pred pomermi u nich v domovine, ale namiesto toho, aby si užívali pokoj a mier, tak ťahajú vojnu aj medzi nás. A to mi nedáva zmysel. Môžu sa predsa vrátiť domov a riešiť problémy doma a nie utekať do bezpečia a robiť bordel na iných kontinentoch. 😉
Tam je dôležité, aký je dôvod predčasného ukončenia semestra. Najhoršie je to, že mladí v takom veku sa dajú ovplyvňovať od spolužiakov, aj chodením na protesty. Ja by som ho zobrala z takého prostredia domov a nech študuje napr. v ČR, brigáda sa dá ukončiť. Aj tak je už zachvíľu koniec šk.roku.
Uvinverzity dokonca vylučujú študentov, ktori sa tychto prostetov zúčastňujú. Akoze mna by to nasralo, ze kopec penazi davam do syna a on za zúčastňuje takychto prostestov, kde mu hrozi vylúčenie zo skoly. Neviem ti poradit co by som spravila ale vazny rozhovor so synom, ci mu to stoji za to, ze ho vyrazia a tym padom strati študentské víza a moze sa akurat vratit na Sk, lebo druhe uz nemusi dostat ak bude zapisany v ich zoznamoch. Pricom podla toho co sledujem, je to iba zase nasilie a uplne zbytocne co tam tym študenti robia a aj tak nic nedosiahnu.
@tora23 písal niekde,že Palestínčania? Písal tmavé tvare.
Odpoviem hromadne, brigáda sa týka štúdia čo je naozaj šťastie Resp aby som to nezavaľovala na šťastie získal ju vlastnými schopnosťami. Väčšina spolužiakov brigáduje po coffeeshoppoch alebo ma campuse v obchodíkoch. Finančne ohodnetenie je slabšie čiže náklady mu to nepokryje ani náhodou ale veď s tým sme do toho isli.
Na protestoch sa nezúčastňoval v zmysle že by mu hrozili sankcie bol len na mierových zhromaždeniach. Židov odmietajú pustiť na campus do študovne do kantíny a napriek našim prosbám neskor výzvam si so spolužiakmi nasadili jarmulky a išli do rozzúreného davu. A za toto hazardovanie odmietam platiť peniazmi aj nervami ako matka.
Semester bude končiť skôr pre všetkých keďže situácia sa nedá zvladnut- aj profesori sa boja.
@lenkasarka a prečo sa ako majú vrátiť a kam? Ci si myslí(te) ze v USA sú belosi iba? Joj mk rasizmus nikdy nesklame
@tora23 tebe robí problém čítať s porozumením? On nikde nepísal Palestínčania a ja nikde nepíšem,že som rasistka. To,že ty čítaš čo nie je napísané je tvoj problém nie naš.
@lenkasarka veď sa pýtam kto sa má akože kam vrátiť. A keď ma niekto problém s tým akej pleti sú protestujúci to hovorí samo za seba. BA teba som neoslovila, sama si sa zahrnula do debaty
Najhoršie však je že neprotestujú len študenti danej skoly ale na univerzitnej pôde je kadekto preto sa obávame o bezpečnosť.
Buduci rok by mal syn končiť a preto sa mo tazko rozhoduje za neho. Keby bol 18 ročne decko urobím si po svojom a hotovo. Stále však myslím ako mama dietata. Muz je trochu menej v strese ale tiež vidím na ňom napätie
Chapem, ze mas strach o syna, ale robi spravnu vec. Nemoze byt ticho a schovávat sa len preto, ze o tom rozhoduju palestinski teroristi. Ak sa zlu ustupuje, bude este horsie.
Neviem ako by som sa zachovala ja ako matka. Z videí na nete to vyzerá vseliako len nie kľudne. Videla som video na ktorom nechceli pustiť chlapca do školy len preto,že je zid. Držím ti palce,aby ste zvládli tuto situáciu.
Ahoj autorka. Si anonym ale pises o tom ze ste zidia. Hladam niekoho koho by som sa mohla spytat nieco co sa tyka urcitej veci spojenej s touto vierou. Viem ze si chces zachovat anonymitu a plne tomu rozumiem. Ale ak by predsa len bola sanca nemohla by si mi napisat sukromnu spavu? Ak nie pochopim to. A ak ano potesim sa.dakujem.
@lenkasarka
@fido69 v tomto prípade o ktorom autorka píše prebieha konflikt, na pôde niektorých US univerzít, medzi (pro) palestínskymi a (pro) izraelskými študentami. Stavaju si v campusoch stany, organizujú zhromaždenia. Týka sa to konfliktu Izrael-Palestína/Gaza. Univerzity chcú skôr skončiť semester lebo sa im to vymyká z rúk. Píše sa o tom v médiách, prečítajte si.
@namornicka samozrejme ja som čítala. Sama si napísala (pro) palestínskymi. To však neznamená že protestujú len Palestínčania. A
@fido69 to takto ani nespomenul.
@namornicka Vôbec nerozumiem, prečo mi toto píšeš. Myslíš si, že sa v súčasnom svetovom dianí neorientujem? 😨
chápem, že sa o syna bojíš, to každá matka, ale akosi sa mi to bije s tým neustálym zdôrazňovaním peňazí. Prepáč, ale o čo sa bojíš viac? Že sa mu niečo stane alebo že ho vyhodia zo školy a vy ste vyhodlili peniaze zbytočne? Možno sa mi ľahko hovorí, nie je to môj syn, ale za mňa je to čestný a odvážny mladý muž, ktorý si stojí za svojou vierou a presvedčením. Mala by si naňho byť hrdá, aj keď sa oňho opodstatnene bojíš
Autorka, držím palce. Keď na neho zatlačíš tak sa môže stať, že aj tak domov nepricestuje, lebo bude mať obavy, že ho už na ďalší ročník nepustíš naspäť. Keď sa predčasne skončí semester (alebo dokončia online) tak to pravdepodobne ustane, lebo sa zavrú brány campusu a nebudú tam pendlovať ľudia. Ťažko povedať, či bude pokračovať aj brigáda ked nebude škola. Študenti odídu, už tam nebude mať dôvod ostať. Keď mladý príde domov, hodíte reč. Pripadne uvidíte ako sa situácia bude vyvíjať počas leta a dohodnete sa. Teraz musíš vydržať pár dni či týždňov kým to zavrú, teraz ho na odchod nenahovoris. Musí to byt náročné.
@fido69 pretože sa mi zdá mimo, že posielaš tie “tmavé tvare” naspäť domov na Blízky východ, ale ti študenti sa tam už narodili, keby včera pricestovali kvôli nepokojom tak neštuduju na univerzite. Na americkych univerzitách takéto protesty nie sú prvý krát, aj keď bola napr. vojna vo Vietname tak sa niečo takéto organizovalo. Hádžeš ich do všeobecného balíka “tmavých tvári”, ktoré sa práve vylodili a nevedia od dobroty čo robiť. Plus si tu začal riešiť veci, ktoré autorke veľmi nepomáhajú, toto ju neukludni.
To ste nevedeli predtym,ze tie uni /ak s abavime o tych spickovych / su vavicove a maju qoty na zatych zahr.studentov z tych orient. krjin.. na ukor tych europskych studentov?
Teraz sa sitacia este zhorsila .To palestinske sialenstvo nem obdoby,,Oni su kruti,nemaju zlutovanie.Ved si videla,co robili Izzraelskym madym ludom...Podrzali tam tu nemecku studentku a mrtvu ju ako tromf vozili v aute...,.Takze animnikto ztych palestinskych radikalov nebud emat zlutovanie....
Takze tvoj syn bol ovlyvneny tou politikou skoly a ja ta chapem ako matku.Ale tvoj syn je predsa dospely..A vie,ake su tam pomery..Tak treba s nmi si pohovorit ci znesie aj nasledky a ci mysli aj na vas rodicov..
Mozete mu aj jasne dat najavo,ze ,ze ak neposluchne vasu radu,a neprestane hrat hrdinu. prestanete ho financovat.na skole....idealy su krasna vec ale ta druha strana rozumie len nasiliu.Oni zidov nenavidia.... .ved to vidim v de,ako oni ´protestuju ti Palstincania.Nasilim.Antisemitizmus je tu navelkom vzostupe.... .Aj tu ich rozohanaju... Je dospely a tak musi znasat aj nasledky svojho konania ..ja by som mu jasne svoju mienku predostrela..Aj v de sa boja su tie jamalky zidia dat na seba na ulici....
Autorka držím palce aby syn dostal rozum a vrátil sa domov. Svoj názor už prejavil, ak nechce riskovať viac spraviť nemôže. Byť tebou použijem hoc aj citové vydieranie aby sa vrátil domov.
@katka700 ono sa nemusi vratit domov, ak sa bude drzat stranou. Zbytocne by som nedrazdila nosením jarmulky a ani inych znakov židovskej viery. Vojnu, ktora prebieha niekde uplne inde tym nezastavia a ani chore mozgy na univerzite. Ked skonci skolu a bude na vysokej pracovnej pozícii tam sa moze ukazat ako zid a kam dotiahol. Ale teraz nech tíško uz dokonci skolu, ked ma posledny rocnik pred sebou a neupozorňuje na seba.
Radu nemám, len ti chcem vysloviť obrovský obdiv za to, že sa ti podarilo vychovať nielen múdreho mladého človeka, ale aj muža, ktorý sa postaví za svoju vieru a vieru svojich predkov.
Ako matka absolútne rozumiem tvojmu strachu. Držím palce, aby ste doma dospeli k správnemu rozhodnutiu!