icon

Ako zvládnuť sviatky, keď je muž preč?

17. dec 2023

Baby ako by ste reagovali ak by bol vás muž každý rok celý december preč? Môj pracuje v medzinárodnej firme kde kvôli biznisu cestujú niekoľkokrát do roka do ďalekej cudziny. V priemere je preč každý každý treti mesiac na približne 3-3,5 týždňa. Je to dobre platená robota, ale časovo e náročná a každý rok je od 1.12. do .1.1. preč. Kým sme boli slobodní, dalo sa to. Vhodila som s kamoškami na lyžovačky, brala som vianočné služby a tak. Teraz máme dve deti a je to dosť citeľne, že s nami nieje doma 🙁

autor
17. dec 2023

@eliska13 hypo máme stále rovnakú, ale pribudli dve deti a odpadol môj plat keďže som na rodičovskom.. normálna situácia, akú zaživa každá rodina.. áno, je sám na danej pozícii, nemá záskok, bol Covid a firma zrušila viaceré pozície.. mal prísľub zmeny ale Covid všetko zmenil

sissy27
17. dec 2023

Tak na vsetko mas odpoved “neda sa”, tak potom len vydrzat, co ine… a nechcem vyzniet netaktne, ale jediny problem je tvoj muz. Neexistuje, ze kazde vianoce len a len na nom stoji a pada cela firma aj narodne hospodarstvo krajiny, ked este ani jedny vianoce nemohol mat volno… takych nenahraditelnych su plne cintoriny a ziadnu firmu to este nepolozilo…
A teda nechapem aku vysoku hypo mate, ved ked on je taky jedinecny a nenahraditelny pre firmu, tak musi byt aj adekvatne ohodnoteny, a vypadok tvojho platu by ste nemali citit…

petamich
17. dec 2023

vsetko ma svoje pre a proti a svoju cenu 🤷‍♀️ ja osobne si to predstavit neviem

ale ako pises aktualne riesenie nemate - kedze praca je dobre ohodnotena a ako pises nemoze si dovolit len tak pracu vymenit, kedze mate nejake fixne vydavky, za nim ist nemozete, inak to cestuje sam, nikomu inemu z firmy nevadi, ze nie su na Vianoce doma? lebo teda my vo firme cestujeme vela ale aj moj sef, ktory je viac prec ako doma travi Vianoce s rodinou, v ktorej krajine je uz druha vec

vies si pripadne ty najst (inu) pracu? ze by ste to vykryli spolu?

kazdopadne mne by sa to nepacilo a tiez by som hladala sposob ako to zmenit

autor
17. dec 2023

@mondolina nevyhovuje, riesi to.. od Covidu sa na medzinárodných pozíciách veľa zmenilo.. to, čo predtým robili traja, dnes robí jeden človek.. takže ani dopyt po ľuďoch nie je

autor
17. dec 2023

@sissy27 prosím, prečítaj si, že píšem že Covid zmenil situáciu a všetky prísľuby.. takisto sa omnoho ťažšie hľadá práca na medzinárodnom trhu, keďže Covid naučil firmy fungovať v obmedzenom režime

autor
17. dec 2023

@petamich ale jasne, že mal od firmy prísľuby,, povodne tam boli traja, od Covidu ostal sám

petamich
17. dec 2023

prosim ta a co robi tvoj manzel? to co pises totiz absolutne neplati pausalne, ja osobne pracujem v medzinarodnej firme a jedine, co sa pocas covidu resp. po covide zmenilo, je ze cestujeme menej, lebo vsetci zistili, ze cuduj sa svete pracujeme rovnako aj z domu a ziadny obmedzeny rezim som nepostrehla ale tak je mozne, ze pracuje v nejakej specializovanej firme na specializovanej pozicii 🙂

kazdopadne mrzi ma to, ze sa nesplnilo to, co mal slubene a drzim paste, aby sa vam to podarilo vyriesit 🤞🏻

lentilka46
17. dec 2023

No mna by to stvalo, ale dala by som si tona misku vah. Ked by proste ina praca s nizsim platom pre vas nebola postacujuca, musela by som sa zmierit s tym, co mam a vymyslela by som alternativu. V mojej primarnej rodine sme oslavovali vianoce 2x, 24.12 a pravoslavne 5.1. ale stalo sa,ze oco /praca v zahranici/ cestoval uz 4.1, tak sme si pravoslavne vianoce urobili 3.1, ked bol s nami doma. Ked je tvoj manzel cely mesiac prec, urobte si vianoce 2.1. Vianoce nie su o tom konkretnom dni, ale o tom pocite, rodine, o tom,ze ste vsetci spolu. Casto aj tu na MK vidim,ze si rodiny robia stedry den 23. alebo 25.,lebo 24. je rodic v sluzbe.

missdiva
17. dec 2023

Nedokazat zvladnut cestu do Tatier je nieco uplne ine lebo si v aute, ktore moze zastavit a preco by ste nezastavili ked je to za ucelom rekreacie a mozte si to sprijemnit.
Let je let, z lietadla nevystupi a lietadlo nezastavi. Neviem kolko maju tvoje deti rokov, cize bud prist na to ako ich prebavit a cestou zaujat alebo im logicky vysvetlit, ze musia vydrzat cestu, aby ste boli na Vianoce ako rodina spolu kedze o tom su sviatky. Zaroven by som to pred detmi propagovala ako dovolenku kde zaziju vela super novych veci a ktora je za odmenu.
Ja by som povazovala dlhy let s detmi ako beznu vec, ktora sa mi nechce ale ked clovek "musi" tak musi. Neraz sme absolvovali dlhyyy let len na par dni.
Druha moznost, muz by kludne mohol prist domov na 2-3dni. Nebol by prvy ani posledny kto absolvovuje 20hodinovy let tam a spat kvoli Vianociam s rodinou...

aurelia2000
17. dec 2023

Baby, aj cez Vianoce treba mazať zemskú os a buďme radi, že to robí niekto zodpovedný.

autor
17. dec 2023

@missdiva my sme už ako rodina absolvovali niekoľko letov a teda ďakujem, kým deti nebudú väčšie, ďalší let si neprosím.. bol to fakt masaker, krik v lietadle pomaly celých 5-6 hodín, neobsedeli, cestujúci si tiež “užili”

autor
17. dec 2023

@petamich lenze oni prepustili viacerých ľudí a naspäť už nenabrali, preto sa do jednej pozície zlúčili viaceré povinnosti

zuzuliennka1
17. dec 2023

a ake odpovede cakas? tak nech z firmy odide a najde si pracu, kde bude moct byt na vianoce doma, alebo nech do firmy prijmu dalsich ludi a prestrieda sa to, alebo si proste zvyknes, a vianoce si spravte neskor.

eliska13
17. dec 2023

Muž by mal hľadať inú prácu, keď má skúsenosti a dobrý post nemal by to byť problem

sasa1310
17. dec 2023

každý je nahraditeľný. Jedny Vianoce možno nie je nahraditeľný, ale tie ďalšie určite. Nepoznám rodiča, ktorý ani jedny Vianoce nestrávil so svojimi deťmi. Jedine, že má iné deti niekde inde

zuzuliennka1
17. dec 2023

a tiez uplne nerozumiem tomu, ze kazde vianoce prec.
a s koronou to nesuvisi, ako teraz pises - lebo hned na zaciatku tvrdis, ze kym ste nemali deti, tak ti to nevadilo, isla si na vylety, lyzovacky,.. teda uz vtedy to tak bolo (davno pred koronou).
tak si musela vediet, do coho idete, ked si cakala postupne jedno aj druhe dieta.

mclissa
17. dec 2023

Ja som nemala s manzelom poriadne Vianoce od kedy sme spolu, cize 7 rokov. Nemozes mat vsetko. Vsetko je na ukor niecoho. Zato si to vynahradzujeme inak 🤷‍♀️

tamitamitami
17. dec 2023

Choď 24, 25 za rodinou večer si môžte s manželom zavolať a hneď ako príde domov si spravíte Vianoce.
Riešite to najlepšie ako sa dá, mať dobrú prácu je na nezaplatenie ... ja by som tiež na tvojom mieste neletela s malými deťmi taký dlhý let a ani by som nechcela po manželovi aby strávil 2 dni v lietadle cestovaním a naháňaním sa. Deti sú malé úplne vpohode pochopia že máte náhradné Vianoce, keď budú staršie môžte lietať za ním (budú to mať ako super dovolenku).

autor
17. dec 2023

@zuzuliennka1 ale vtedy som s ním príležitostne cestovala a pred narodením deti sme to riešili.. aby mal toho menej.. lenze prišiel Covid a situácia sa rapídne zmenila

dominiknoemi
17. dec 2023

Ak takto fungujete v podstate cely rok.. Posunula by som deň Vianoc ako už niekto písal a je., chápem ze to dolieha najviac v čase sviatkov ale vieš ze sa čoskoro uvidíte a to je hlavne 👍a určite voláte, videohovorom môžte si ho prizvať k večeri aspoň takto 🎄a potom si urobiť extra sviatky..

cimage
17. dec 2023

Ja by som vianoce stravila u rodicov a potom ked dojde muz, by sme si urobili druhe vianoce so vsetkym co k tomu patri.

jazula
17. dec 2023

Tak budete mať dvoje Vianoce…kresťanské so starkymi a pravoslávne (6.1.) s ockom 😉.
Súčasné fungovanie zmeniť neviete, je dlhodobé, tak si z toho urobte benefit. Buď to alebo zožierať sa a to odovzdáš deťom. Radšej nech sa tešia na začiatok januára 🙂

sissy27
17. dec 2023

Ale prosim ta, ak je pre firmu taky super extra mega dolezity jediny a nenahraditelny ako ho tu prezentujes, tak si moze klast podmienky a stravit sviatky aspon kazdy druhy rok s rodinou. A pri takej megadolezitosti musi mat aj megaplat, takze kludne by ste mohli aj s detmi stravit mesiac s nim a to uz by za ten let stalo. Vsetko je len o tom ci chces alebo nechces, vsetko ostatne su len vyhovorky… a u vas sa jednoducho nechce…

barny
17. dec 2023

Taky je zivot, nemozeme mat vsetko 🤷 teda 90% ludi

pinkgirl
17. dec 2023

Inak ozaj neviem aké rady očakávaš. Letieť za ním veľmi nechceš, on meniť prácu nebude - nuž taká patová situácia, hm? Dohodnite sa že ďalšie sviatky si vezme práve cez Vianoce dovolenku a bude doma s rodinou.
V dnešnej internetovej dobe sa určite spájate cez sviatky a máte on-line hovory, buď vďačná aj za to.

autor
17. dec 2023

@sissy27 nemá zmysle ti niečo vysvetľovať, sú situácie ktoré nikdy nepochopí žena, ktorej muž veľa cestoval, pôsobil v zahrnici, bol v práci piatky, sviatky, víkendy.. kde hovorím že je nenahraditeľný? Dva roky riešime situáciu, Covid uplne zmenil fungovanie firmy. Posledné dva roky riesi zmenu prace. Na dvoch pohovoroch mu povedali že je pre ich firmu prekvalifikovaný, v ďalšej mu ponúkli ledva plat 1500 eur, vo je ozaj výsmech s jeho skúsenosťami a keď takéto peniaze zarobia pomaly aj manuálne pracujúci. Plat ma štandardný, žiadny prezidentský plat mu nechodí. Akurat ma príplatky za tieto sluzobky, extra odmeny, bonusy.
Jasne že by sme mohli ísť za ním. Ale chod ty na 20hodin letu a dva prestupy v ďalekých krajinách s dvomi mini deťmi, ktorému treba zarábať mlieko, jedno ma ešte prikrmy, prebalovat, cestovať so surodeneckym kočíkom, nosičmi a 3ks batozinmi. Vycestovať so zababusenymi deťmi a vystúpiť v krajine, kde je uplne iná klíma. Nehovoriac o všetkej administratíve a povinnostiach na letiskách. Každý kto to nezažil, nevie čo to v reáli obnáša. A to nehovorím že v mnohých krajinách ani nehovoria po anglicky a s dvomi deťmi na pleciach sa máš dohovárať rukami nohami.

autor
17. dec 2023

@pinkgirl ja necakam rady, ani necakam že tu niekto vyrieši moju situáciu 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ pýtam sa len na názor nezainteresovaných

autor
17. dec 2023

@pinkgirl pýtam sa ako by ste reagovali, nepytam sa čo mam robiť 🤦‍♀️

mclissa
17. dec 2023

Ked tvoj manzel zaraba standartne, tak naozaj nevidim dovod preco sa takto stale obetuje.

mamina7070
17. dec 2023

tak oslavujte 6.1 a nemas problem ale teda do vudicna by som riesila aby si sla aj ty pracovat a on mohol zlavnit z tempa lebo pride v 40 tke infarkt a ostanes na velku hypo a tri deti sama