icon

Ako zvládnuť svokru kritizujúcu dojčenie?

9. feb 2025

Ahojte, vsade naokolo pocuvam ako by som uz mala syna odstavit, nerozumiem preco sa ludia stale staraju do druhych. Syn ma 10mesiacov. Okrem mlieka vela jedla nespapa a moja svokra tvrdi, ze je to kvoli kojeniu. Niekedy mi dokonca povie, ze mu tym dojcenim “skodim” a chybaju mu latky zo stravy. Snazim sa vyhybat tejto teme, lebo si myslim, ze syn je este maly, mlieko potrebuje a dojcenie mi neprekaza, ani ma neobmedzuje. Viem ist kludne na 3-4 h prec a strazi ho manzel. Svokre som uz parkrat povedala na “rozum” ze ona svoje deti uz mala moznost vychovavat a dojcit, nech sa mi do toho nestara. Niekedy mi radi davat mu sunar, alebo ine umele mlieko. Naco? Nechapem tu logiku, ked mam svoje mlieko, preco by som kupovala umele. Povedala som jej uz velakrat, vyhody, ci mi teda ona bude kupovat sunar..atd.. no ona si ide stale svoje. Uz k nej ani nemam chut chodit, lebo vzdy sa zvrtne kazdy rozhovor na tuto temu. Nie som nejaka fanaticka kojo matka, ktora bude dieta dojcit do 10rokov…Najprv som to vypustala, neriesila ju, jednym uchom dnu a druhym von, teraz sa aj vzopriem a poviem svoj nazor, ale ona je mimo a vzdy dava tie mudrosti.
Ako by ste ju slusne uzemnili, aby sa proste nestarala do mojho tela, mojich prs, dojcenia? Dakujem za rady🙂

Strana
z2
selest
9. feb 2025

Ak nedojcis svokru alebo svokra nedojci tvoje dieta nevidim dovod to s nou riesit a nestopnut ju hned vzdy ako tuto temu otvori. Povedane bolo vsetko, nemus nic vysvetlovat ani obhajovat prosto len stop tato tema je uzavreta.

andreakotesova
9. feb 2025

Ignorovať, nerozpravat sa o tom. Mam oveľa starsie švagrine ako ja a tiež mi vraveli, ze do roka stačí. Ony nedojcili, alebo dojcili par týždňov. Nenechala som si do toho rozprávať. Syna som dojcila 3 roky. Samozrejme, ked už nebol bábätko, tak ani nepostrehli, ze ho vôbec dojcim. Dal si len ráno a večer, keď bol väčší.

nika1970
9. feb 2025

Skúsenosti so svokrou mam bohaté. Ak má v povahe poučovať nezmení sa to. Ale ak môžem poradiť ja trebalo by dieťatku dávať aj inú stravu kvôli tomu aby sa naučilo prehltat pevnú stravu a mliečko vaše len ako doplnok. Kojiť je zdravé aj do roku a pol.

0silvia0
9. feb 2025

To stale existuju taketo obmedzene zenske? Toto som pocuvala aj ja pri prvom synovi pred 23 rokmi. To je udel prvorodenych deti, kazdy sa do nich stara. Druhorodena dcera uz nikoho nezaujimala a to som ju dojcila 3 roky.

rozculena
9. feb 2025

povedala by som jej,že ju je do toho hovno.Ak sa urazí,tak máš pokoj.

nikpa
9. feb 2025

Čudujem sa ti, ze k nej vôbec chodíš. Ja by som sa hneď akoby opäť načala túto tému, postavila, pozdravila a odišla. Spravila by si to dvakrát a pochopila by... Ak nie, viac neprídem.

abcmajacba
9. feb 2025

Postav sa a choď na záchod, keď začne a stále stále stále alebo zmeň tému, že "a čo budete zajtra variť?" 😁😊✊.

kiki68
9. feb 2025

Toto ignorovat, ale mozes sa svokre nabuduce vystriekat do oka 😂😂😂 tak potichucky zamieris nadrovou zbranou 😂 Mojmu svokrovi a jeho zene tiez vadilo, ze kojim. Akoze mohla som ich vies co… prestali sme tam potom v podstate chodit, kedze sa toho nakopilo viac a atmoska tam bola o ukludnovani dietata, co sa po mne liapalo, lebo nejak tusilo, ze cela ta scena tam drzi na vlasku

betulinka1
9. feb 2025

Svokre by som povedala, ze tema kojenia je tabu a ak sa este raz k tomu vyjadri, kym budem kojiť nebudem tam chodit.

ukulela
9. feb 2025

Starká, toto nie je téma, o ktorej mienim diskutovať. Moje dieťa budem dojčiť, kým to budem považovať za potrebné. Ďalšia snaha spochybniť moje dojčenie bude znamenať, že sa zdvihneme a ideme preč. Bodka.

donna_ambra
9. feb 2025

Nech nájde jedinú kvalitnú štúdiu, že kojenie 10-mesačneho dietata skodi. Zato starať sa do nevestinho kojenia skodi urcite 😄 Zevraj imunita z mlieka sa najviac tvori do 6. mesiaca dietata, ale ani po roku nie je dovod prestat kojit len preto, ze to znie okruhlo a symbolicky. Ak by tam bola nejaka pochybnost, vzdy je tu pre vas pediatricka, ktora povie ci malemu chyba viac jest tuhu stravu.

h2
9. feb 2025

Povedala by som jej vždy len "Dobre" a robila si ďalej po svojom.

cyberk
9. feb 2025

Ja by som sa jej spytala,ci uz dnes mala sex, lebo tak ako je jej do toho ci ty kojis ci nie, je teba do toho ci mala sex 🫣 potom, ze miluj svokru, ked si nevie zahryznut do jazyka… skoda, ze si neuvedomuje, ze vam nici vztah (medzi tebou a nou)

svetlonos
9. feb 2025

Ake slusne?? S kretenom po kretensky pokial slusne x krat nezabralo! Pošlem ju do riti, nechodím tam a ani ona k nám! Téma vyriešená. Ukaz jej hranice hneď, lebo ta slak trafil. Toto je len začiatok, dieta bude rásť a ona bude stále múdrejšia a otravnejsia a z teba urobi neschopnu mater, školiace svojmu dieťaťu. Idealne, kebycta tak mohla vymeniť!
Takéto blbe reci aj kohokoľvek by som ja zrušila tvrdi a hneď.

bolarazjedna
9. feb 2025

Podľa WHO sa odporúča dojčiť do 2 rokov. Ale zo svokru určite nebude zaujímať, ale aspoň môžeš skúsiť.
Bud ignoruj, alebo povedz, že si rada, že sa zaujíma a vnímaš, že robí starosti kvôli tomu koľko zje tvoj malý a aký je papkac, ale o tom, ako dlho budeš dieťa kojiť rozhodujes iba ty. A chceš ju pekne poprosiť, aby už to nevytahovala, a nemala poznámky, lebo ta to unavuje a kazí tým vás vzťah a to naozaj nechceš, pretože ju máš rada.

zuzinka888
9. feb 2025

Len jej treba povedat- na tuto temu s vami nebudem diskutovat. Nazor som nezmenila- a budem dojcit pokial to budd mne a malemu vyhovovat. A bodka. Toto by som opakovala az do odstavenia🤣

autor
9. feb 2025

@nika1970 ano, ja mu vzdy ponukam aj jedlo. mixovane vobec nechce, takze papa kusky, ale vela toho nezje. Najradsej ma ovocie, lievance, biely jogurt s ovocim, polievky…kase a podobne konzistencie mi uplne odmieta. Len vzdy si este pyta mlieko alebo vodu, cajik.
Moja svokra bola celkom ok, kym sa jej nenarodilo vnucatko. Celkom sme si rozumeli..
Teraz je najmudrejsia, co sa tyka dojcenia, detskej stravy, zdraveho zivotneho stylu, ale krabicku cigariet si dopraje denne.
(Napriklad som proti davaniu dietata do pavuka, ale ona mi ho aj tak kupila) a potom sa samozrejme urazila, ked som jej ho vratila.
Urcite jej to este budem musiet velakrat zopakovat, ak nepochopi, obmedzim navstevy. Nechapem tie reci, ak by som nedojcila, tak by bolo zle, ak dojcim zase je zle.

gov
Odpoveď bola odstránená
autor
9. feb 2025

@gov ake kluce?

alickapusinka
9. feb 2025

Svokre by som to raz a navždy vysvetlila.Jej čo je do toho že kojiš.Jasne bolo by dívne keby si kojila 5 ročneho ale 10 mesačneho však je to bábätko.Nepočuvaj ju.

evcagabi
9. feb 2025

Boze, milujem, ked sa niekto montuje do toho, do coho je ho uplne h*vno. Este raz by som to zopakovala a nabuduce by som sa uz na tu temu nebavila. Ja som vcera dostala radu, ze uz mam zacat davat pribinacika, lipanka a ine sracky 😅 myslim ze moj ksicht povedal vsetko aj bez slov.

777januska777
10. feb 2025

A možno sa skus tomu nabudúce zasmiať. Vieš že si z toho urobiť srandu. Lebo väčšina ludi je nerada zosmiesnena za svoje názory. Keď jej ty začneš odporovať a začneš sa s nou dohadovať dopadne to, ze začne ešte viac. Ale keď sa zasmejes, danú situáciu otočis na vtip, tak by to mohlo zabrať. Nik sa neurazi, praveze skôr zasmeje a ja vyriesim neprijemne reci. Mne toto vždy vyjde ak je akákoľvek nepríjemná situácia alebo ma niekto názor s akým nesúhlasím.

autor
10. feb 2025

@777januska777 dakujem, mozem jej skusit povedat, ze planujem dojcit do 5 rokov a aj jej syna😆

tribodky
10. feb 2025

Neslo by sa dohodnut s muzom, aby sa s nou porozpraval on? Svokra si zrejme ako starsia mysli, ze vie aj to co Ty nie a predsa syn skor ju moze aj raznejsie zarazit ak by to velmi neslo diplomaticky a opakovali by sa komentare k dojceniu. Mozno ak by povedal, ze ON si mysli, ze to je pre dieta dobre a ON to chce prenho, nemohla by az tak namietat, ci?

autor
10. feb 2025

@tribodky manzel jej uz hovoril, nech sa nestara. Pred nim samozrejme nic nepovie, ale ak sme same tak si vzdy rypne

jaond19
10. feb 2025

Sa jej opýtaj či sa namiesto tvojich prsníkov radsej nechce bavit o tvojej vagíne.... boze to uz ozaj ludia nemaju hanby.

nika1970
11. feb 2025

Uplne ti rozumiem, treba to ignorovať, usmiat sa, veď aj tak si spravíš podľa seba. A vôbec neriešiť ci sa svokra urazila a či nie. A ak papá dieťatko tak ako to tu opisujes všetko je v úplnom poriadku. Držím palce...

mantilka
Autor odpoveď zmazal
mantilka
11. feb 2025

Keď si rypne za chrbtom manzela, povedz jej že sa tebe ani manželovi tieto reči nepáčia a vy si všetko vzdy poviete a potom sa bude hnevať "Janko na a vás."

mantilka
11. feb 2025

Možno by sa oplatilo z nej vystreliť, že keď nebudeš kojit malého potom manžel nebude mať mliečko a jemu veľmi chutí 🤣.

Strana
z2