icon

Ako zvládnuť svokru, ktorá nerešpektuje vaše pravidlá?

jankatrabo
26. júl 2024

Ahojte. Čo robiť, keď poviem niečo svokre (napr. že keď je s malou (polrocnou) tak aby sa o ňu neobtierala keď ma makeup (už som jej ho veľa krát umývala z tvare) a nedá si povedať a stále si robí po svojom.. a vyhovori sa že nechcela 😀 alebo že zabudla.. strašne ma to vytaca

zooeynka
26. júl 2024

@jankatrabo ved ti vysvetlujeme ze urcitym ludom je jedno ze ty mas nejake poziadavky na nich. Proste seru na to. Tvoja svokra nie je jedina. A stara si povie ze byvas u nej tak snad sa nebude ona prisposobovat nejakej mladej stande, mlada nech je rada ze ma kde byvat. Hotovo. Nepisem to v zlom. Len objasnujem ako stara rozmysla.

danyelia
26. júl 2024

@jankatrabo Mrzí ma, že máš aj iné problémy, tak si nevytváraj v hlave ďalšie - a zbytočné 😉 A že fačí v izbe na balkóne...a kde má fajčiť, v izbe pri malej? Nerozumiem. Aj náš dedo je tuhý fajčiar a fajčí na balkóne, keď je u nás. Mám ho vyhnať radšej pred blok? 🤔

jankatrabo
autor
26. júl 2024

@zooeynka ano.. úplná pravda .

danyelia
26. júl 2024

@jankatrabo Bodyčko od rúžu nepoteší...ale vyperieš, či? 🙂

petulda333
26. júl 2024

@jankatrabo robis si problemy z hluposti.

jankatrabo
autor
26. júl 2024

@danyelia no ide o to, že my bývame na poschodí a svokrovci dole, a keď niesme doma tak chodí hore a v spálni mame balkón a špaky tam vždy nechá

jankatrabo
autor
26. júl 2024

@petulda333 a ako si to nemám robiť ? Nemám svoju mamu, do budúcna bude len ona prizerať a každá vec ma vytočí

zuzulka558
26. júl 2024

Ja makeup nenosím, ale keď stretnem kamošku co sa maľuje jak vajco nedovolím jej objať ma ani bozkat k narodeninám ci meninám,, takže ta chápem ja mam k tomu odpor

abbey1
26. júl 2024

@jankatrabo Izbu si zamkni a hotovo. Aby mi tam nefajčíla, na tom by som dôrazne trvala. Ale nevyrábajú konflikty z hlúpostí. To vašim vzťahom nepomôže.

petulda333
26. júl 2024

@jankatrabo zajdi za lekarom. Sama sebe skodis

danyelia
26. júl 2024

@jankatrabo Tak to s tými špakmi je blbé, no nejaké základné pravidlá spolužitia ste si mali určiť už pred spoločným bývaním...Ja by som určite nikomu bez dovolenia do spálne nevstupovala, veď normálne spálňu zamykajte, keď idete preč a hotovo 🤷🏼‍♀️

jankatrabo
autor
26. júl 2024

@petulda333 už na tom pracujem

zooeynka
26. júl 2024

Zamykat izbu v cudzom dome....fasa rada. To nie je jej izba, ona ju nema co zamykat.

andreatytler
26. júl 2024

@jankatrabo Mne by makeup nevadil ale to fajcenie ano.
Platite im najom? Ak ano, tak si tu izbu zamkni. Ak nie, tak to zial musis trpiet.
U vas je najvacsi problem to ze byvate u svokrovcov. Pokial toto neodstranis, vzdy bude nieco co ti bude vadit a je to strata castu sa tym zaoberat, alebo to skusat riesit.
Zacnite pracovat na tom aby ste mali samostatne byvanie. To je jedinne riesenie.

jankatrabo
autor
26. júl 2024

@andreatytler ďakujem.. ano je to tak, niesom rešpektovaná a vo svojom si proste budem paňou ja

danyelia
26. júl 2024

@zooeynka Ako že to nie je jej izba? 🤔 Tak predpokladám, že je to ich spálňa a ak bývajú na poschodí, rozumiem tomu tak, že je to ,,ich,, časť domu. Veď každý má právo na súkromie, či už býva u rodičov, svokrovcov alebo sám. Mne by sa tiež nepáčilo, keby mi svokra len tak liezla do ,,mojej,, spálne, ja tiež nemám potrebu liezť do cudzích izieb 😁

zooeynka
26. júl 2024

@danyelia mne (keby som bola svokra) by vadilo keby v mojom dome nejaka cudzia osoba zamykala moju izbu. Lebo ta izba patri svokre, nie tuto autorke.

danyelia
26. júl 2024

@zooeynka ...ale momentálne tam býva niekto iný, teda nevesta, jej muž a asi aj dieťa a neviem prečo, či len z nejakého princípu (dom aj izba je môj a hotovo) by to svokre malo vadiť. Pre mňa je to vec základnej slušnosti, neliezť iným do izby. Ja byť svokra, neleziem tam a ak by si izbu zamyklali, neriešila by som, veď teraz je to ,,ich,, izba...🤷🏼‍♀️

colsami
26. júl 2024

Zas a znova. Nevesta byvajuca s dietatom v dome u svokrovcov za smiesny peniaz (nemuseli ste si predpokladam brat hypo 200tis na vlastne byvanie, co vas mesacne vyjde niekolko stovak), stazujuca sa na svokru za uplnu banalitu.

jajanka31
26. júl 2024

Ja ta chapem tiez nie som respektovana, maly ma 2,5 a ja poviem nie a ona ano... 3x poviem nie a ona 3x ano... atd.. a to je jedno o co ide.. a paradaxne ked poviem ano tak zrazu nie.. ale mam vyhodu nebyvame spolu... prikladov by bolo...

zooeynka
26. júl 2024

@danyelia je pekne ze ty by si sa chovala inak ako autorkina svokra, ale je to uplne bezpredmetne. Pripadne napis ked budes svokra, ubytujes nevestu a ta si bude otvarat usta na vselico co robis vo svojom dome a bude chciet zamykat izbu v tvojom dome aby si tam nechodila.

killerqueen28
26. júl 2024

@jankatrabo no, opakovat stale dokola, my sme to tak mali so sladkostami, pustanim telky a vela dalsimi vecami, manzel uz musel byt neprijemni aby to pochopili. Raz za cas sa este stane ze sa pozabudnu ale ja uz som tiez trochu zvolnila. Ale teda fajcenie by bolo teda u mna teda uplne ❌

danyelia
26. júl 2024

@zooeynka No rovno Ti poviem, s čistým svedomím, že ak budem raz svokra a v mojom dome bude bývať nevesta, určite nikdy nebudem chodiť fajčiť na balkón a nechávať tam špaky- do izby, v ktorej býva, či už tam bude bývať zadarmo alebo mi bude prispievať na nájom...Ale zase, aby mi kecala do makeupu, či sa mám maľovať a či nebodaj nechám odtlačok rúžu na líci pri bozku vnučke...to by som sa ako svokra od nej buzerovať určite nenechala 😄

gaborka28
26. júl 2024

Milá autorka, tu budeš znesená pod čiernu zem, lebo si nevesta, ktorá býva u svokry - aj keď nikto nepozná dôvody, nikto tu nevie celý príbeh a či si vôbec mala nejaké slovo pri tom, tu aj keby si napísala, že svokra pľuje na dieťa, bude sa riešiť to, že máš držať hubu a krok, lebo si “cudzia” 😂 ale keby si bola dcéra, to by bola už iná pesnička a pravdepodobne by bol za debila tvoj muž ako zať, ktorý sa nevie postarať o rodinu.

A k téme - chápem, nejde o makeup, nejde o fajčenie, ale proste o ten stret názorov, ktorý máte. Veľakrát to proste nevysvetlíš, ani keby si sa postavila na hlavu. Ale veľakrát to aj my mamy tak máme, že niektoré veci berieme celkom striktne najmä pri prvom dieťati, takže aj u nás je vždy priestor na kompromis. Ale aj tak - tu žiaľ platí len to, že buď nájdete nejaký zlatý stred alebo to prekusneš a čo najskôr sa odsťahujete. Každopádne - pravidlá sú potrebné, absolútne nesúhlasím s tým, že ak sú spojené domácnosti, tá “cudzia” má byť ticho. Zaujímavé, že keď sa napríklad treba starať o svokrovcov, nevládnych, chorých, vtedy už cudzia nie je… 😉

jajanka31
26. júl 2024

Kopec ludi hodnoti ako zle su vychovavane dnesne deti, ze nevedia co je detstvo a len televizor a milion hraciek nic si nevazia, nepocuvaju. A pri tom velmi casto vidno ze to rodina ( babka dedko) kupuju tie kopy hraciek lebo ved ...ze to rodina uplne od veci krmi sladkostami a uplaca, povoluje nezmyselne veci.. a rodicia sa snazia byt vzorom, ukazovat co je dobre, co sa ma atd a potom pride jedna navsteva alebo udalost a nestacim sa divit.. moja svokra necha behat moje dieta po restauracii a ja 10x poviem nie a ona moze, ved to je dieta... ukazuje mu ze moze jest z ineho taniera nez je jeho, v autobuse skakat po sedadle. Ja poviem pekne si sadni a ona proste len si poskac, pred vecerou mu ide davat sladkosti... atd to je opis 2 hodin cesta do restauracie a nejaky cas..a este ma poucuje naco je dobre ked on si nemoze dat hranolky ale nutime mu polievku alebo maso.... ako kto toto pochopi? To uz jednoducho musi byt napriek.. alebo jednoducho oni vychovavali deti este horsie nez my alebo to robia narokom...

jajanka31
26. júl 2024

@zooeynka ale to nie je o tom ze nevesta si otvara usta ake kvety svokra sadi, aky obed vari a ake stolicky si kupila.. tu ide o jej dieta.. ok make up nie je az taka katastrofa ale cigarety by ma chladnou nenechali a veru by som tu izbu aj zamkla. Ak mi tam ma spat dieta tak tam nebudu cigarety. A to ze to je jej dom ved to jej nikto neberie,ale ked raz dovolila mladym tam zit tak aj ona musi byt trochu tolerantna a spravit ustupky. ak nechcela tak ich tam nemala nechat byvat. Mala im povedat ja si chcem vsade vo svojom dome fajcit, chodit naha alebo co. Nemozte tu byvat. Dovolila im to tak musi respektovat ich sukromie...

11bodka11
26. júl 2024

@jankatrabo make up je chemikalia?

danica2711
27. júl 2024

jediná dobrá rada je: odsťahuj(te) sa. Pretože svokrin make-up je už len čerešničkou na torte, zjavne ti svokra ide tak na nervy, že na nej hľadáš všetky možné chyby. V podstate chápem, pri takomto spolužití si ľudia idú na nervy (aj ty jej, o tom nepochybuj) - ale vedela si, do čoho ideš, že nebudeš bývať vo svojom...navyše si plánuješ, že ti svokra bude strážiť dieťa (ak som správne pochopila, že "prizerať" znamená strážiť), takže na niečo je aj dobrá, vtedy make-up vadiť nebude? Ukľudni sa, uber z požiadaviek v nepodstatných veciach a ak to nedokážeš, tak jedine vlastné bývanie

lujza123
27. júl 2024

@jankatrabo neviem či na toto existuje nejaká rada. Dvojgeneracne bývanie so sebou takmer vzdy prinasa nejaké problémy.

A v najhoršej pozícii je väčšinou ten kto do domu/rodiny prišiel zvonku.

Každá rodina ma svoju dynamiku, svoje zvyklosti ktoré sa veľmi ťažko menia, pretože všetkým členom pridu prirodzene. Svokra chodila k synovy na balkón ked bol dieťa, ked bol puberťák, ked bol dospely a robí to aj teraz ked už ma svoju rodinu. Nemala by, ale robí to. Môžete sa s ňou o tom porozprávať, dohodnut sa ze poschodie bude naozaj vaše, oddelene uzamykateľnými dvermi ale či to bude naozaj rešpektovať ťažko povedať.

Hlavne sa priprav na to ze problémy ešte len prídu a ak to chceš prežiť a nezbláznit sa musíš sa voči veľa veciam obrniť.
S malým dieťaťom v tom dome budeš tráviť veľa času, rodičovská dovolenka vie byt občas ako väzenie. Ked nemá žena svoje bývanie, auto, financie a je odkázaná na druhých tak je to tazke .

h2
27. júl 2024

Fúha, no, mne by ani tak nevadil ten make up, ako to, že v čase vašej neprítomnosti ide k vám cez vašu spálňu na balkón a tam fajčí a ešte aj špaky tam nechá. Ale keďže bývate u nej, asi sa s tým nedá robiť nič, len odsťahovať sa.