icon

Ako zvládnuť syndróm prázdneho hniezda po odchode dieťaťa?

8. aug 2025

V pondelok moja 17rocna dcera odisla do USA, bude tam studovat cely buduci skolsky rok. Velmi som ju v tom podporovala a tesim sa velmi, ze je ambiciozna a plni si svoje sny. Vedela som, ze mi bude chybat, ze budem aj smutna, ale necakala som ako ma tieto emocie prevalcuju 😞 Vojdem do jej izby poliat kvety a placem, periem jej veci a zase placem, vidim v kuchyni jej salku a zase plac. Prepadne ma to aj viac krat za den. Mam pracu, ktora ma bavi, chodim cvicit, mam kamosky, svoje zaluby, doma mam este mladsiu dceru. Nenudim sa a nesedim a nevyplakavam do vankusa, ale ten smutok za dcerou je akoby stale vo mne pritomny. Rozpravala som sa s kamaradkou, ktora mala tiez dceru v zahranici, tak vraj je to normalne, ze ona plakala prvy mesiac nonstop. Druha kamaradka mi hovori, ze ci som blba, ze sa s nou mam tesit, ze odisla zo SK, ze to tu nema buducnost. Ja sa s nou tesim, jasne. Pred dcerou urcite neplacem, nesmutim. Ja by som chcela velmi prekonat ten smutok ale neviem ako 😞 Akoby som stratila radost zo zivota 😞 Rada citam knihy, ale teraz chytim knihu do ruky a netesi ma to, neviem sa sustredit. Pustim si film a po case zistim, ze neviem o com vlastne je. Chcela som ist s kamoskou na masaz, ale zistujem ze sa na to ani netesim. Fakt ma akoby vsetko prestalo bavit.
Tie, ktore ste si tym presli, viete mi nieco poradit? Co by mi trosku pomohlo? Prestane ten smutok niekedy? Chce to len cas?
Prosim o slusne komentare a prosim piste hlavne tie, ktore ste si tym presli/ prechadzate. Je to pre mna citliva tema a naozaj ma to trapi. Dakujem.

Strana
z3
autor
11. aug 2025
@orangeblue

Ja som toto tiež zažila, ešte len som videla potvrdenie o prijatí na vš a už som si kúpila psa. A to som mala ešte mladšieho syna. Tak sa to dalo zvládnuť v pohode. Syn teraz tiež odchádza do zahraničia na rok, pes už ma 10 rokov. Tak snáď ma nenapadne kúpiť ďalšieho 🤣

@orangeblue psika my uz mame 🙂 keby sme nemali, urcite by som si teraz zaobstarala…

eva8
11. aug 2025
@anonym_autor

@lubiku dakujem ze si mi napisala 🍀
Ano, aj mne pomaha, ked si s dcerou napiseme, zavolame. Tiez sme s nou vcera volali 🙂 piseme si denne. Zatial sme si nenastavili, kedy si budeme volat. Zacina jej uz skola, aj treningy a rozne kluby. Hostovska rodina je velmi aktivna, vraj cez vikendy skoro nebyvaju doma, chodia na vylety, stretavaju sa s rodinou. Aj buduci vikend niekam idu. Chcem, aby sa tam dcera dobre zaclenila, tak jej nechcem prilis casto pisat/volat. Chcem jej dat priestor, aby sama navrhla ako casto chce byt s nami v kontakte. Ale zo zaciatku, kym si zvyknem, potrebujem s nou castejsie byt v kontakte.
Premyslam, ze mozno aj odidem na chatu a odtial budem pracovat. Lebo doma viac citim ako mi chyba. Presne ako pises, vsade ju hladam. Rano vstaneme, vsetci pridu na ranajky a mne napadne ze idem zobudit aj starsiu dceru, lebo dlho spi. Ideme obedovat a automaticky vyberiem 4 taniere. Este som si asi nestihla uvedomit, ze odisla. Dnes je tomu tyzden.

@anonym_autor ked odides na chatu, zvysku rodiny nebude chybat len dcera, ale aj ty. Pocitia dvojnasobnu stratu

kofa77
11. aug 2025

clovek zisti, aky je, az ked pridu nejake mimoriadne situacie v zivote, vtedy sa spoznava.
ty si zistila, ze si naviazana viac, ako si si myslela, na dceru.
ja si myslim, ze to tak prezivat nebudem, ale ktovie, ako to chyti mna..
tiez napr. moje dieta ani nenapadne volat mi kazdy den, uz teraz sa mu vyhrazam, ze musi aspon 2x tyzdenne, inak to budem riesit na jeho hanbu😀 je to taky samorast, od mala.
moje heslo je zaidne spravy, dobre spravy😝
a tiez ide trocha blizsie ako USA a bude chodit casto domov, ekdze su tam castejsie prazdniny. ale kupila som si nastenny kalendar abudem skrtat dni do prichodu a tiez uz mam odskrtane dni, ked bude doma😀

autor
11. aug 2025
@kofa77

clovek zisti, aky je, az ked pridu nejake mimoriadne situacie v zivote, vtedy sa spoznava.
tiez napr. moje dieta ani nenapadne volat mi kazdy den, uz teraz sa mu vyhrazam, ze musi aspon 2x tyzdenne, inak to budem riesit na jeho hanbu😀 je to taky samorast, od mala.
a tiez ide trocha blizsie ako USA a bude chodit casto domov, ekdze su tam castejsie prazdniny. ale kupila som si nastenny kalendar abudem skrtat dni do prichodu a tiez uz mam odskrtane dni, ked bude doma😀

@kofa77 aj ja som si myslela ze to tak nebudem prezivat 😉 Isla aj jej kamaratka, letela 3 dni pred nou a jej mamina plakala uz tyzden pred odletom. A ja som si hovorila, ze ja to tak prezivat nebudem, ze ja sa skor tesim s dcerou na vsetko co ju caka. A vidis…
Moja dcera pride domov koncom maja. Hovorim si ze keby viem ze pride aspon na tie vianoce, tak to znasam trosku lepsie. Ale ktovie..

autor
11. aug 2025
@eva8

@anonym_autor ked odides na chatu, zvysku rodiny nebude chybat len dcera, ale aj ty. Pocitia dvojnasobnu stratu

@eva8 isli by sme vsetci samozrejme. Obaja s muzom mozeme pracovat z domu. Sama teraz byt urcite nechcem.

kofa77
11. aug 2025
@anonym_autor

@kofa77 aj ja som si myslela ze to tak nebudem prezivat 😉 Isla aj jej kamaratka, letela 3 dni pred nou a jej mamina plakala uz tyzden pred odletom. A ja som si hovorila, ze ja to tak prezivat nebudem, ze ja sa skor tesim s dcerou na vsetko co ju caka. A vidis…
Moja dcera pride domov koncom maja. Hovorim si ze keby viem ze pride aspon na tie vianoce, tak to znasam trosku lepsie. Ale ktovie..

@anonym_autor u nas ide buduci tyzden, zatial som celkom ok, trcoha nervozna z toho, ako tam bude, on nejde do rodiny, takze ten servis je iny, tam im budu dost okollo rite lietat, povedala by som, ale aj tak. uz nech je aspon polka septembra, ekd uz budu veci zabehane v kolajah.

luccija
11. aug 2025
@kofa77

@kofa77 kam ide syn?No to človek zistí až, keď to reálne nastane ako to oplace😉je to veľký krok pre všetkých.Moja dcéra nám písala, keď bola pár dní preč, ale stručne ok, v pohode, easy nemám čas🤣

autor
11. aug 2025
@kofa77

@anonym_autor u nas ide buduci tyzden, zatial som celkom ok, trcoha nervozna z toho, ako tam bude, on nejde do rodiny, takze ten servis je iny, tam im budu dost okollo rite lietat, povedala by som, ale aj tak. uz nech je aspon polka septembra, ekd uz budu veci zabehane v kolajah.

@kofa77 jj aj ja si hovorim, ze nech uz je aspon september, aby bola ona uz nejako zabehnuta a ja si snad dovtedy zvyknem.
Vsetci, ktorych poznam a mali deti takto v zahranici na studiu, hovoria spatne ako rychlo to zbehne. Ja som este len na zaciatku, ide to pomaly, ale dufam ze mi to bude casom rychlejsie plynut.
Zapisala som sa do kurzu talianciny. Nech si vyplnim cas a aj sa nieco naucim. A planujem doma mensiu rekonstrukciu, hlavne aby som sa nejako zamestnala.

jurly
11. aug 2025

@anonym_autor dceru mas sikovnu. to zvladnes. uvedomujes si to aj konas. dobre bude.

prosim Ta kolko Vas to vyslo? ci to ma dcera nejaky vymenny pobyt?

kofa77
11. aug 2025
@anonym_autor

@kofa77 jj aj ja si hovorim, ze nech uz je aspon september, aby bola ona uz nejako zabehnuta a ja si snad dovtedy zvyknem.
Vsetci, ktorych poznam a mali deti takto v zahranici na studiu, hovoria spatne ako rychlo to zbehne. Ja som este len na zaciatku, ide to pomaly, ale dufam ze mi to bude casom rychlejsie plynut.
Zapisala som sa do kurzu talianciny. Nech si vyplnim cas a aj sa nieco naucim. A planujem doma mensiu rekonstrukciu, hlavne aby som sa nejako zamestnala.

@anonym_autor presne, aj ja mam vymysleny program, aby mi dni utekali, tak uvidim,e kedze ja som dost lenivy clovek🙂

u nas dieta uz chodilo po vyletocj a pobytoch v zahranici, aj v rodine bol na kratko a nikdy sa neozyval, tak ja ani necakam nejake zdielanie velke

autor
11. aug 2025
@jurly

@anonym_autor dceru mas sikovnu. to zvladnes. uvedomujes si to aj konas. dobre bude.

prosim Ta kolko Vas to vyslo? ci to ma dcera nejaky vymenny pobyt?

@jurly tak do 15tis., mali sme aj rozne priplatky

autor
11. aug 2025
@kofa77

@anonym_autor presne, aj ja mam vymysleny program, aby mi dni utekali, tak uvidim,e kedze ja som dost lenivy clovek🙂

u nas dieta uz chodilo po vyletocj a pobytoch v zahranici, aj v rodine bol na kratko a nikdy sa neozyval, tak ja ani necakam nejake zdielanie velke

@kofa77 tak chalani su asi v tomto mozno trochu ini 😉 bratrancov syn takto bol pred 2 rokmi a ten sa aj 2 tyzdne neozval, museli ho cez agenturu zhanat ze co s nim je 🙈
Ja planujem aj take rozne prijemne aktivity - wellness s kamoskami na jesen, vylet s mladsou dcerou do Talianska v septembri. Nech sa mam na co tesit a aj cas si vyplnim a aj sa tam celkovo rozveselim.

jurly
11. aug 2025
@anonym_autor

@jurly tak do 15tis., mali sme aj rozne priplatky

@anonym_autor dakujem pekne za info.

luccija
11. aug 2025
@anonym_autor

@kofa77 tak chalani su asi v tomto mozno trochu ini 😉 bratrancov syn takto bol pred 2 rokmi a ten sa aj 2 tyzdne neozval, museli ho cez agenturu zhanat ze co s nim je 🙈
Ja planujem aj take rozne prijemne aktivity - wellness s kamoskami na jesen, vylet s mladsou dcerou do Talianska v septembri. Nech sa mam na co tesit a aj cas si vyplnim a aj sa tam celkovo rozveselim.

@anonym_autor kamoskin syn chodí na španielske gymnázium a bol tiež tam v rodine a zabúdal sa ozvať, až ho zháňali cez domácich.Jeho mama si písala s tou pani a tá zase poslala dcéru do USA, takže takto si maminy odpisovali😉

namornicka
11. aug 2025
@kofa77

@kofa77 chalani sa neozyvaju moc, oni su v tomto ini 😵‍💫 A ked sa ich clovek opyta, preco sa neozval, tak ze “naco” 😳😄

kofa77
23. aug 2025

autorka, tak ako, je to trocha lepsie? mna to celkom tiez dostalo, neplacem, zas az tak nie, ale ta prazdnota v byte, ticho, smutno je doma😔.

guudy
23. aug 2025
@kofa77

autorka, tak ako, je to trocha lepsie? mna to celkom tiez dostalo, neplacem, zas az tak nie, ale ta prazdnota v byte, ticho, smutno je doma😔.

@kofa77 ❤️❤️❤️

Strana
z3