icon

Ako zvládnuť ťažké obdobie matky?

19. dec 2024

Ahojte myslím že asi každá žena si týmto prešla a budem rada ak nás tu bude viac aby ste napísali váš prípad. Začnem tým že som mamička dvoch detí, maličký má teraz 5 týždňov a už začínam mať všetkého akurát dosť asi prestanem chodiť k rodine a budem len doma. V pôrodnici sme mali s malým problém s prisatím bradavky mám vraj super ale on nechcel a nevedel piť, tak mi ponúkli klobúčiky ktoré zabrali na 1* ale problém nastáva teraz, on sa nechce bez klobúčiku najesť a na prsníku robí divadlo. Čo by nebol taký problém ako keď sa mi zdá že sa mi tvorí malo mlieka a už sa mi toľko nenalievajú prsia, beriem vitamíny Benedikt, ricinus communis pijem kojo čaje a vineu aj matyšaka a nalejú sa na chvíľu ale on ma vyciciava ako upír, stále chce byť na prsi nonstop hladný takže ho musím dokrmovat raz za deň um, lenže on aj po vypiti um nezaspí ale musí si potiahnuť aj s prsníka aby zaspal. Lekárka na mňa pozerá ako na vraha že ho dokrmujem, rodina tiež no total zle, vraj ho prekrmujem preto ho bolí bruško môj chlap do mňa stale hučí čo všetko robím zle, moja krásna svokra stále na niečo má komentáre samozrejme že s jej názorom sa môj chlap zhodne ale somnou nikdy. Plus moji rodičia na mňa pozerajú ako keby ho zabíjam, rozmýšľam že zavolám laktačnú aby nas zbavila klobúčikov lebo nechcem prísť o mlieko malý ma pptrebuje cítiť je strašne kontaktný a ukľudní sa pri mne, preto ho aj mám stále na prsníku proste nechcem ho odtrhnúť hodiť do kočíka alebo niekam veď vidím že ma len potrebuje cítiť a je to len obdobie ked vyrastie už ma nebude tak potrebovať. Oni proste nechápu mňa moje pocity a nerešpektujú že ja som matka a ako si spravím tak bude, a do toho počúvať aj môjho chlapa doma že nič neviem už poriadne spraviť ani navariť nič lebo ho mám stále na cecku, ale ja som na Materskej kvôli malému a nie aby som nemu varila veď ma ruky. Baby ako prežiť toto obdobie bez nejakej ujmy som zúfalá aj z toho mlieka a všetko do toho

Strana
z2
milanemila
19. dec 2024

@danielahamar ja som mala obidve deti cele dni na sebe alebo na prsniku a nic sa mi nevymstilo 🤦🏼‍♀️ jej muz je debil a sprava sa k nej ako k nejakej chudere.

maryetta
19. dec 2024

Ja hlavne dodam ze mliecko sa ti mohlo uz ustalit. Prsia nebudu vzdy napnute/plne. To len ked sa rychlo naliali. Teraz sa tvroba ustalila. To je ok.
Dojcenie je o tom ze sa prisposobuje dietatku. Ci uz je to raz za hodinu alebo za 3hodky.
Dieta chce prsnik nielen od hladu. Ale aj smad. Chce sa pritulit. Pomojkat. Upokojit. Uspat. Chce ta citit. Nic ine nepotrebuje 🙂
Ak ty potrebujes klud a pokoj tak si ho od rodiny dopraj. A hlavne-ty si mama tak bojuj za seba a za dieta. Nedaj si kibicovat. Ale povedz si svoje-dakujem za rady urobim ale podla svojich pocitov a uvazenia.

nevenka
19. dec 2024

@vienala kojenim? Nie kojenie je na vine, ale drbnuti ludia okolo, to dieta ma 5 tyzdnov, nie 5 mesiacov!
Moje 3 deti sa nevedeli vobec prisat, pouzivala som klobuciky, ked sa prisat vedeli, tak som ich zlozila, trvalo to mesiac az 2 u kazdeho a dojcila som potom kazde aspon 1,5 roka.
Dieta je priorita. Ale ked mas chlapa, co je nechapavy, co s tym, neviem. Ja som prisla z porodnice 22.12., aj salat, kapustnicu navaril, rybu, postaral sa o starsie 2 deti. Ja som len naplnila medove rezy, co som uz mala nachystane, vsetko ostatne on.
@autorka nikomu nic dokazovat nemusis. Ani hovorit, co a ako robis.
Ja som laktacnu napriklad mala, ale mne nepomohla, tak pri dalsich detoch som si uz poradila sama. Pri prvom je to najtazsie, lebo este nemas skusenost. Ale naozaj, ak Ti klobuciky pomahaju, tak sa neboj. Pouzivaj ich. Laktacna Ti aj to zakaze, a budes este viac zmagorena. Musis sa Ty hodit do kludu a na ostatnych sa vytoto a muza upratat.

nevenka
19. dec 2024

@milanemila ja 4 a yiez sa mi nic nevymstilo, akoze co? Vsak to babatko ma len 5 tyzdnov.
A presne ako pise
@maryetta mlieko sa moze uz po takom case ustalit a prsia sa nebudu stale nalievat ako zo zaciatku. Kojim uz takmer 2 rocne a stale mlieka tam mam dost, ale prsia nie su naliate skoro vobec.

monicazbb
19. dec 2024

@anketkarka preboha, ty si čo za ženu ? 😳

nevenka
19. dec 2024

@liaka no uzas, dietatu das umele, lebo chudacik chlap je hladny, moj ty kvet.

Moj muz navaril, postaral sa o 2 deti, kym som bola v porodnici, prisla som tesne pred Vianocami domov, s vysokym tlakom, vsetko nachystal a ja som sa valala v posteli. A maly nam mal zltacku do 3 mesiacov, takze nic ine som nerobila, len sa starala o neho a muz mi od hladu nezomrel. Toto ked vidim, nechapem, co za chlapov to mate doma...🙄

nevenka
19. dec 2024

@mamutka presne

rybkoava
19. dec 2024

Skús laktačnú a ak to nepôjde svet sa nezrúti. Prvých 6 týždňov som trávila väčšinu času s bábätkom. Varila som rýchlovky, občas sme si objednali. Svet sa nezrútil. Hlavne to chce kľud. Ja kojim 6 mesiacov, zatiaľ som raz muslela dať Sunar. Počas prvých 6 týždňov bolo u nás minimum návštev. Mlieka som mala toľko, že som mohla nakojiť ďalšie dieťa. Stále som sa musela prezliekať, lebo proste vložky do podprsenky to nedodávali. A ak by do mňa vtedy ešte niekto rýpal, by som sa veru neudržala.Vždy keď kojim sa zavriem do spálne aby som mala kľud. A keď aj ideme na návštevu, tiež idem do inej izby. Lekárka sa len opýta či kojím alebo aj dokrmujem a viac nerieši. Ale teda, keď muž išiel do roboty po 2 týždňoch otcovskej snažila som sa, aby domácnosť ako tak fungovala. Predsa len mám doma ešte staršie dieťa a to tiež potrebuje mamu. A zase si neviem predstaviť mať dieťa celý deň len na prsníku.

anketkarka
19. dec 2024

@monicazbb aký máš problém? Pediater to dieťa videl a zhodnotil, že ho matka prekrmuje a z toho má koliky. Teda matka mu spôsobuje bolesť, potom ho musí ukludňovať a tak dookola. Rodina to vidí a všetci si zlí. Neviem čo je nepochopiteľné na stanovisku pediatra? Mnohým matkám sa nechce prerušiť tento bludný kruh, lebo je ľahšie strčiť dieťaťu niečo do úst a je ticho. Pomocť bábätku, aby ho to nebolelo a ukludnilo sa je ťažšia cesta. A popritom doma aj niečo skúsiť stihnúť je ešte ťažšia cesta. Radšej napíšem na MK, tu ma poľutujú a pochopia rovnaké matky, ktoré si to radi uľahčia a problém je vyriešený. A potom bojujeme s obezitou detí, lebo dieťa od malička je naučené sa ukludňovať stravou.

monicazbb
19. dec 2024

@anketkarka dieťa ma 4 tyždne ! ..a z materskeho mlieka nebude trpieť obezitou. Dieťa nechať vyrevat, aby sa stihlo upratat a navarit...ty kokos, nemam slov.

maciatkolulu
19. dec 2024

Prosim ťa,kľud. Moju druhu som koníka 2roky iba s klobúčikmi. Vôbec to nemá nič spolocne so stratou mlieka. A bábo bude ceckat kým tecie najma umelé. To spôsobuje skôr stratu mlieka. Tiež sa mi zdá,že prekrmujes. Moje kojene,boli prvé týždne iba na prsníku,záver bol deti kojene do dvoch a troch rokov. Prve iba 2mesiace,začala som dokrmovat a to bol začiatok konca.

mamaaja82
Autor odpoveď zmazal
yoxinka
19. dec 2024

Keď sa raz môj syn bude správať tak ako tvoj muž, prídem a osobne mu jednu vlepím s tým, že sa hanbím za to, čo z neho vyrástlo!!! Inak, problém nie je tvoje dieťa ale tvoj muž, jeho matka a tvoja rodina. Všetci sa správajú ako šibnutí, sorry za výraz. Jediné čo potrebuješ je pokoj, opora a pomoc. Poslala by som nakomplet všetkých do zadku a pustila k sebe iba ľudí, ktorí majú všetkých 5 pokope. My máme tri deti a zvládla som to vďaka tomu, že mám muža, ktorý sa nesprával ako idiot, jedlo zaobstaral on, keď už sme mali ďalšie deti, postaral sa o ne on a keď mala svokra nejaké pindy, veľmi rýchlo jej vysvetlil, že ona už mala svoju možnosť vychovávať deti, toto je naša vec a nemá do toho čo kecať.

yoxinka
19. dec 2024

@anketkarka
Prepáč, ale ty si dobre mimo. Máš vôbec deti??? Lebo trepnúť takú blbosť, že tu máme obézne deti, lebo v štyroch týždňoch chcú byť na prsníku, tak to je iný level. Mám tri deti a v tom veku chceli byť VŠETKY len pri mne a na prsníku. Je to prirodzené správanie tak maličkého dieťaťa. Moje deti sú už veľké a žiadne nie je obézne. Obezitu spôsobujú úplne iné záležitosti ako kojenie v 4.týždňoch 🤦‍♀️.

anketkarka
19. dec 2024

@monicazbb dieťa má 5 týždňov a pediater zhodnotil, že je prekrmené a pozerá na matku ako na vraha, lebo mu spôsobuje koliky.
@yoxinka neboj, som tiež matka a čítam aj iné veci ako modrého koníka, nemám to zo svojej hlavy. Odborníci asi vedia, keď pustia do obehu takúto skutočnosť. Robia sa rôzne výskumy psychiky človeka, vplyvu na stravovanie a závislosti. To, že Ty si o takom nepočula, mi je jedno. Pediater na ňu pre niečo asi zazerá ako na vraha. Sama autorka to napísala. Tak nie je o čom.

yoxinka
19. dec 2024

@anketkarka
Prosím ťa, prestaň sa vyjadrovať akoby každý, kto je na modrom koníkovi mal IQ toho koníka. Áno, robia sa výskumy o vplyve stravy na psychiku človeka, ale tieto výskumy sa nevzťahujú na 4 týždňové deti!!! Samozrejme, že keď dieťa krmíš len somarinami, nemá abolútne žiadny pohyb, neje zdravo a vyvážene, plus mu vytvoríš nezdravý vzťah k jedlu, bude obézne. Chcem si prečítať tie štúdie, ktoré robili výskum v tejto oblasti s deťmi do 2. mesiacov. Keď mi to pošleš, rada sa na to pozriem.

monicazbb
19. dec 2024

@anketkarka Moje skoro dospelé dieťa som vychovala sama. Vieš koľkokrát som si od lekarov, pedag.-psycholog.kuratorov, psychiatriv, jeho otca, jeho rodiny a ,,iných,, vypočula čo robim zle a ako by som to mala robiť, keď nastali problemy.
Zle som robila že som občas išla proti vlastnému inštinktu matky a šla podľa ich odporúčaní. Sama som vyštudovala školsku psychologiu a nožik sa mi otvara vo vrecku keď počujem tieto tvrdé vychovne metody a tobož pri 4 tyždnovom. To že autorka robí čo robí, robí dobre. A nepotrebuje vražedné pohľady pediatra.Tiež som podobne pohľady zažila a teraz sa na tom smejem 🫡.

nevenka
19. dec 2024

@anketkarka hej, pediater je Boh, vie vsetko. Vsak ano?
Ja daco o kolikach viem a nebolo to z prekrmovania, to je taky mytus, ze sa cudujem, ze niekto tomuto este veri. Presli sme si peklom, nase "koliky" trvali do 1,5 roka dietata. A teda urcite nebolo v kuse na prsniku. Prave toto jedno dieta sa vedelo prisat, najedlo sa za 10 minut a 3-4 hodiny spalo - teda prve 4 tyzdne a potom to zacalo. Napriek tomu vrieskalo den a noc, co ho bolelo brusko. A tie deti, co boli v kuse na prsniku mali ovela miernejsie tie koliky. Tato teoria ma vytaca uz do biela.

nevenka
19. dec 2024

@monicazbb no aj my sme si zazili, so 4 detmi. Pri 4.dietati, ked sa mi niekto snazil starat do kojenia, tak mal smolu.

yoxinka
19. dec 2024

@anketkarka
A ešte k tomu vyjadreniu pediatra. Raz som bola s dcérou na pohotovosti, lebo strašne vracala a trvalo to dlho. Už v čakárni sa mi zdalo, že sa to upokojilo, ale tak už keď sme tam sedeli, hovorím si, nech sa na ňu lekárka pozrie. Lekárka mi v podstate povedala, že keď s ňou okamžite nepôjdem na hospitalizáciu, dieťa mi v najbližších hodinách umrie 🤦‍♀️. Keby je to moje prvé dieťa asi tam dostanem infarkt. Vypísala mi papiere do nemocnice, kde som sa mala hlásiť na príjem. Dcéra v tom čase nevracala už asi dve hodiny (dovtedy každých 5-10 minút) a na nič sa nesťažovala. Sadli sme do auta a šli domov. Dieťa malo ešte jeden deň diétu a bolo po probléme. My máme super pediatričku, s lekármi mám pri deťoch v 90% prípadoch pozitívnu skúsenosť, nechcem ich tým zhadzovať ani nič podobné, ale niekedy sú situácie, kedy sú aj oni mimo.

nevenka
19. dec 2024

@anketkarka lenze autorka je pod vplyvom hormonov a to, ze pediater na nu pozera ako na vraha - ja som miernej povahy, ale pri tom kolikovom dietati som sa aj s lekarkou pohadala. Robila zo mna hystericku matku, a ja som sa dozadovala len vysetreni. Takze toto sa autorke moze len "zdat", ze tak pozera. Alebo ide tabulkovo, ze dojcit max. 10 minut na 1 prsniku a dieta sa "musi" najest. No nemusi, 5 tyzdnove isto nie. Takymto stylom by som nedojcila vobec. Rady ako z 80-tych rokov, ked vacsina deti ostala na Sunare. Ako ja a este mi aj ten robil problem, na to druhe mlieko som nemala narok, tak ma krmili kravskym mliekom. Super vyziva pre novorodenca.
A mam Ti ukazat, ako vyzera to "obezne" dieta, co bolo v kuse na prsniku? Palica do fazule, ma 11 rokov. Druhe dieta ma nadvahu, a to bolo to kolikove, co bolo krmene podla tabuliek. A tretie, co bolo v kuse na prsniku asi 3 mesiace a ma v 4 rokoch 13 kg. Jeho bratrancek, na umelom mlieku, co ho krmili presne podla tabuliek, je o pol roka mladsi a vazi nieco cez 24 kg...🙈. Ak aj malo nepisem. Obezita je hlavne o neskorsom stravovani, nie o dojceni v prvych tyzdnoch zivota.

oblecenie99
19. dec 2024

Ja sa ani nečudujem, že je z toho človek potom zmagoreny, však len tu sú aké protichodné názory. A nikto v Tomto neberie ohľad na tu ženu, ktorá je ubolena, ma problémy, nemá skúsenosti, boji sa o dieťa, a má problém sa sústrediť poriadne, lebo nespí a bdie celé hodiny. Snaží sa a ešte sa z nej urobí krava.
V pôrodnici ti to dieťa hodia, na, chcela si, staraj sa. Na každú jednu moju slušnú otázku som dostala odpoveď: no, dnešné mamičky sa už naučia z Googlu. Či to bolo kŕmenie, alebo balenie na široko, či kúpanie.
Tak teda ideš domov vyzbrojená super "radami". V pôrodnici povedali, skús klobúčiky, neukážu, ako a čo s tým, aj to len tak medzi dverami, fasa, funguje to ako tak. Potom ti pediater a laktačna na to povedia, panebože, klobúčiky nie, to je smrť, toto v žiadnom prípade!

Pediater káže prikrmuj, dieťa plače, je určite ešte hladné, laktačná povie nerob to. Svokra nechápe, prečo sa nesnazis viac s kojením, vlastná matka ťa zdžube, čo nedáš UM a hotovo, vymýšľaš, si biomatka a spol.
Laktačná povie vždy prikladať, vždy vždy, dieťa sa nielen kŕmi, ale sa aj ukludnuje na prsníku, vyzliecť sa, do naha, túliť s dieťaťom v posteli, na, tu sa dočítaš, načo prikladas toľko, načo riešiš celý deň kŕmenie, veď máš domácnosť, to fakt necháš muža hladného?
Ty môžeš byť v reálnom nematerskom živote kľudná, aj praktická, aj pragmatická žena, možno máš aj zodpovednú prácu, klienti si ťa vážia, vedúcu pozíciu, ale pôrodom to všetko padá. Mix únavy, strachu, nepoznaného, bolesti, plaču, hormónov a do toho nejednoznačné, protichodné a až agresívne "rady" kedy celé okolie má pocit, že ti môžu kecat do ciciek, urobia svoje. "Rady" píšem v úvodzovkách, lebo rada je, ak sa niekto chce poradiť a povieš: pozri, mne sa osvedčilo toto. Skúšala si takto? A nie: čo si ty za kravu, čo nevie čo má robiť, treba to robiť TAKTO a keď to neurobíš TAKTO, ako hovorím ja, tak to robis evidentne zle! A potom ti s tým istým tónom povie dakto iný, len presný opak. Tvoja chyba, tvoja chyba, furt tvoja chyba.

mmmt
19. dec 2024

Tvoj muž je pekný egoista … mal by sa o teba starať a podporovať ťa teraz keď si najcitlivejšia a nie toto… v prvom rade uprac jeho nech si vstúpi do svedomia a uvidíš budeš sa cítiť lepšie … držím palce

hipuska
19. dec 2024

5 tyzdnov po porode? To by si mala mat klud a mal by muž okolo teba skakat a variť on. Kludne, nech si privstane rano o hodinku a pripravi aspon suroviny - zemiaky, nakraja maso, urobi ti ranajky...atd. Skus nosic, alebo satku ak nemas. Na FB je niekolko nosiacich skupin. V mestach byvaju aj stretnutia ohladom nastavenia nosica. Ja sama som matka, co nosila a prazdne ruky su na zeplatenie a dietatko pri tebe. Ale, s jednym suhlasim. Tvoje prso nie je cumel. Toto by som proste zatrhla. Ak to inak nejde, prejdi celkom na umele.

danielahamar
19. dec 2024

@mamutka ale ona je jediná, kt. túto situáciu musí vyriešiť, nikto iný ju nevyrieši, chápeme sa?

sashka22
19. dec 2024

Počuj, nemôže to byť tým ricinus communis? Ja som teraz riešila homeo a bola som zhrozená keď som to našla na nejakej stránke mamickovskej, že podporuje tvorbu mlieka! Užívala som ho práveže na zastavenie laktacie, aj som si mlieko svoje ochutnala a bolo fakt hnusné a teda potom sa mlieko aj tvoriť prestalo... skus to,prosím, vyradiť, pripadne si fakt ochutnaj svoje mlieko aby si cítila rozdiel s ricinus a bez. Moje dieťa už potom mlieko odmietalo, keď som začala užívať toto homeo.

vilma7
19. dec 2024

Absolútne by som neriešila kto čo vraví a urobila, ako JA uznam za vhodne.

arianna25
21. dec 2024

A inak keď piješ vineu tak jeden malý pohár a bez bubliniek.
Pozri, ťažko sa mi to číta celé, lebo hlavne potrebuješ mať pohodu. Pripadas mi ako barancek obklopený vlkmi. Ty sa môžeš aj rozkrajat, ale nemajú k tebe uctu ten tvoj muž a jeho mamenka.
Rady k tomu ti tu žienky dali tak buď silná

Strana
z2