icon

Ako zvládnuť ťažké obdobie matky?

19. dec 2024

Ahojte myslím že asi každá žena si týmto prešla a budem rada ak nás tu bude viac aby ste napísali váš prípad. Začnem tým že som mamička dvoch detí, maličký má teraz 5 týždňov a už začínam mať všetkého akurát dosť asi prestanem chodiť k rodine a budem len doma. V pôrodnici sme mali s malým problém s prisatím bradavky mám vraj super ale on nechcel a nevedel piť, tak mi ponúkli klobúčiky ktoré zabrali na 1* ale problém nastáva teraz, on sa nechce bez klobúčiku najesť a na prsníku robí divadlo. Čo by nebol taký problém ako keď sa mi zdá že sa mi tvorí malo mlieka a už sa mi toľko nenalievajú prsia, beriem vitamíny Benedikt, ricinus communis pijem kojo čaje a vineu aj matyšaka a nalejú sa na chvíľu ale on ma vyciciava ako upír, stále chce byť na prsi nonstop hladný takže ho musím dokrmovat raz za deň um, lenže on aj po vypiti um nezaspí ale musí si potiahnuť aj s prsníka aby zaspal. Lekárka na mňa pozerá ako na vraha že ho dokrmujem, rodina tiež no total zle, vraj ho prekrmujem preto ho bolí bruško môj chlap do mňa stale hučí čo všetko robím zle, moja krásna svokra stále na niečo má komentáre samozrejme že s jej názorom sa môj chlap zhodne ale somnou nikdy. Plus moji rodičia na mňa pozerajú ako keby ho zabíjam, rozmýšľam že zavolám laktačnú aby nas zbavila klobúčikov lebo nechcem prísť o mlieko malý ma pptrebuje cítiť je strašne kontaktný a ukľudní sa pri mne, preto ho aj mám stále na prsníku proste nechcem ho odtrhnúť hodiť do kočíka alebo niekam veď vidím že ma len potrebuje cítiť a je to len obdobie ked vyrastie už ma nebude tak potrebovať. Oni proste nechápu mňa moje pocity a nerešpektujú že ja som matka a ako si spravím tak bude, a do toho počúvať aj môjho chlapa doma že nič neviem už poriadne spraviť ani navariť nič lebo ho mám stále na cecku, ale ja som na Materskej kvôli malému a nie aby som nemu varila veď ma ruky. Baby ako prežiť toto obdobie bez nejakej ujmy som zúfalá aj z toho mlieka a všetko do toho

Strana
z2
letfenixa
19. dec 2024

Používala som klobuciky, aj dokrmovala. Prioritou je dieťa. Nie zvyšok rodiny.

ina2405
19. dec 2024

Robíš všetko, čo môžeš. Obmedz nateraz zbytočné návštevy mudrlantov. Ja som mala dieťa prvé dva mesiace fakt "stále na cice" a to som nemala problém s kojením. Doma som nespravila dokopy nič. Pomáhal muž aj deti. S tou poradkyňou je to fajn nápad, moc ti želám, nech ti pomôže a čo sa týka dojčenia, nerob si výčitky, že teraz dokrmuješ. Dôležité je nakŕmené dieťatko.

mamutka
19. dec 2024

Rodine nehovor nič ohladom kŕmenia, nemajú sa čo starať, keď nevedia podporiť.
Tvoj problém je muž, on v tejto situácii ma pomáhať, variť a pod.
Môj malý bol tiež extra kontaktný a tvorilo sa mi malo mlieka celý prvý mesiac, tak som aj dokrmovala. To sa mi ani neoplatilo obliecť, malý stále na mne. Takže všetko riesil muž. Porozrpavaj sa s ním, že musis teraz vyriešiť malého a hold o veci v domácnosti nech sa stara dočasne muž. Ma na to dosť energie, nerodil dieťa a v noci môže kľudne spať.
Nájdi si laktacnu, nech pomôže. Možno stačí drobnosť a bude to vyriešené.
Svokre odkaz, že riešiš priority, tak nech to rešpektuje.
Inak, mne tie klobuciky už pred 16 rokmi neodporučili, že dieťa si na ne zvykne a môže byt problém, že radšej dokola skúšať prísatie bez. Čudujem sa, že dnes o tom vôbec nerozmýšľajú a hned s nimi “vyriešia” problém.

vienala
19. dec 2024

@autorka , jediná rada, nenechaj si kojením zničiť toto krásne obdobie. Tie mýty okolo kojenia keď počujem, otvára sa mi nožík vo vrecku. Viaceré kamošky boli na pokraji deky, keď kojenie nešlo a načo? Na laktačnú by som sa vykašlala, doktorka na teba vôbec nepozerá ako na vraha, to si len ty myslíš. Koj koľko pôjde (ale nie štýlom, že máš dieťa celý deň na prsníku), proste prilož, nech si potiahne koľko pôjde, kľudne potom dokrmuj, veď sa predsa nezničís, keď máš málo mlieka. Ja som kojila tri roky aj spolu s dokrmovaním a teda mlieko sa mi dokrmovaním vôbec nestratilo, ako tu stále strašia. Hlavne si uvedom, že na kojení nestojí hodnota teba ako matky. Odhoď tento predsudok a hneď bude nálada a čas aj na iné veci a nebudeš taká zničená

olimuc
19. dec 2024

Asi by som rodinu na rovinu uzemnila … moje prsia, moje dieta … hlavne, ze su vsetci najedeni a spokojni. Tieto premotivovane rodiny fakt nemaju ine problemy? Aj keby bolo len na UM ….na stuzkovej mu bude jedno ci bol kojeny a kolko. Nebude ani chorlavejsi a ani nebude mat viac ale
alergii

pribinak
19. dec 2024

Prestaň týrať seba aj to dieťa. Už dosť tohto cirkusu
Daj dieťaťu fľašu s umelým mliekom a hotovo. Priorita je sýte dieťa.

A už vôbec nerieš svoje kozy s celým príbuzenstvom okolo

milanemila
19. dec 2024

Ja som velmi rada, ze som nic taketo nezazila, treba tych ludi natvrdo poslat doprdele ked nevedia ako sa spravat k tebe, horsie je ze to robi este aj manzel to by ma asi najviac mrzelo :(
Prsia sa ti nemusia uz tak nalievat, je to presne o tom, ze po par tyzdnoch sa ustali tvorba na zaklade dopytu babatka, takze s tym si nerob starosti. Ako sa zbavit klobucikov neviem poradit, ale je fajn napad zavolat si laktacnu, snad ta podpori a pomoze ti aj psychicky.
U mna je psychika hlavne takto v zaciatkoch kojenia jeden z najdolezitejsich faktorov. Po sekciach som bola v strese v nemocnici, aby som mohla kojit a furt som si mackala, natahovala, odsavala tie prsia, bojovala s prilizenim. Bola som na nervy, lebo syn mal napr 4,5kg a rumazgal od hladu. Dosla som domov, zavreli sa dvere, manzel mi objednal oblubene jedlo, boli sme vsetci spolu a mlieko mi striekat zacalo. Kojila som obe deti vyse 1,5r.
Keby sa muz po porode ku mne spraval tak ako k tebe ten tvoj, tak by sa mi zhnusil uz asi navzdy :/ drzim ti palce, skus sa sustredit iba na seba a na maleho a kasli na vsetkych a ak by sa ti aj kojit nepodarilo a presla by si uplne na umele, tak nie si pre to zla mama.

liaka
19. dec 2024

@pribinak môj človek. Chlap hladný, bradavky zničené, krvavé a budú sa týrať zbytočne ..

danielahamar
19. dec 2024

Za mňa tiež si zato môžeš sama, "celý deň" dieťa na prsníku? Toto sa ti vymosti a budeš zbytočne plakať😔 a za chvíľu písať, muž ma opustil.

lalala94
19. dec 2024

@vienala a prvé dieťa zrejme na 25. koľaji.

mamutka
19. dec 2024

Ženy ale ona nemá problém s tým, že by mala malo mlieka a týrala sa preto, takže by bolo ľahšie ukončiť to.
Ona ma problém že muž je ch.j ktorý si nevie urobiť jest!
To nie je dôvod ukončiť kojenie keď to jej aj dieťaťu môže vyhovovať.
Ja by som radila zavolať laktacnej a opísať problém s klobucikmi. Dieťa sa upokojí a bude dobre.
Autorka, dokrmujes len raz ta deň, to je nič, ak okrem toho malý vydrzi, máš mlieka asi dosť. Dieťa musí byt najedene, ja som dokrnovala každú chvíľu, nech nie je hladný.
Treba si uvedomiť, že podľa zatiaľ napísaného autorka ma problém s rodinou, ani nie tak s mliekom. Škoda ukončiť dojcenie kvôli drzej rodine. Keby mala podporu, tak sa jej aj mlieko rieši v pohode.
Presne henta rodina bude potom vykrikovať, čo je to za matku keď nakoniec nedojci. A autorka sa bude zase zožierať. Treba im zavrieť huby. A muž nech navarí pre celú rodinu a nie že si bude hubu otvárať, že je hladný.

miroslava21
19. dec 2024

Co sa tyka domacnosti, mas spravny argument - na materskej si kvoli dietatu a nie kvoli vareniu. Tvoj chlap nech na iste obdobie zabezpeci stravu, vedel spravit dieta tak nech vie zavezpecit ciastocne aj domavnost. Ty sa venuj dietatu, neries s rodinou kojenie, navstevy obmedz na uplne minimum, maj ich vsetkych v pazi. Male babatko ta ootrebuje, potrebuje ta citit a ano su babatka niektore viac kontaktne. Aj moj bol taky. Co sa tyka kojenia, kazda mame ine skusrnosti kazda ti povie ine. Ja si myslim, ze mlieka mas dost, to ze nie su naliate neznamena ze nemas dost mlieka. Klobuciky neooradim, nrmam s tym skusenost

ina2405
19. dec 2024

@mamutka súhlasím

pribinak
19. dec 2024

@liaka tak !

katica06
19. dec 2024

Mojej nešlo ani s klobúčikom ani bez, nebolo to jednoduché, ale asi každej druhej ti na môj.sa ušla premúdrelá svokra. Tá moja kedysi pracovala v nemocnici na detskom oddelení, do všetkého sa vyznala, čo sa týka starostlivosti o bábätko. Na rozdiel od tvojho sa ma môj muž vždy zastal, a keď bolo treba pral , upratovala aj varil a varí dodnes lebo je rovnakým človek domácnosti ako ja.

mamutka
19. dec 2024

@danielahamar to je na čo dobre napísať, nie si ty z jej rodiny? Že môžeš si za to sama. Ja som mala takto kontaktného novorodenca, už v pôrodnici ma varovali čo bude, asi vedeli čo hovoria, lebo im prešlo rukami viac deti ako si ty porodila.
Na čo sú dobre kecy že muž ju opustí? Lebo žena je pre muža len slúžka čo ma variť a obskakovat chlapa, že?

jaond19
19. dec 2024

Pošahaná celá rodina z oboch strán. Ako to chudacik chlap vobec zvladol ked si bola v porodnici? Čo papkal? Vsak ho posli za matkou ked je neschopný, svokra ti bude hucat do krmenia dietata ci inych veci? Vsak jej splechni ako zlyhala jej vychova ked sa jej prerastene decko nevie o seba postarat, a este horsie, nevie doma ani pomoct a byt partnerom. Si este v sestnedelí, je normalne ze skusas co a ako pojde. Rozhodnut sa pre UM nie je ziadna hanba ani zlyhanie! Je to riesenie problemu ako kazde ine. Jeden moj syn bol plne na UM (a po mesiaci boja to bolo skutocne oslobodzujuce), druhy kojeny 2 roky. Drzim ti palce. Co sa tyka clenov rodiny, s nikym sa nevaď, strucne a jasne: "ked nemate nic pozitivne pre mna, nezatazujte ma".

miroslava21
19. dec 2024

A za dalsie, na prsniku babatko nie je na prsniku len preto ze je hladne. Ked pije mlieko inak saje, na prsniku sa dieta aj ukludni, aj ked ta potrebuje citit tak sa prisaje. Takze to nie je len o tom, ze potrebuje jest a ty zo zufalstva ho prikrmujes aj um. Takze naozaj vykasli sa na celu rodinu, sustred sa len na vas dvoch, daj si cas a rob co citis. Pozoruj babatko ako reaguje, toto je obdobie vyhradne pre neho a pre teba. Viem, ze je to tazke. Ale potrebujes si vytvorit pre vas priestor a to dosiahbes ked rodinu na iste obdobie vytesnis a chlapovi razne povedz nech sa spamata. Nie je predsa decko co sa nevie o seba postarat. Ak budes citit, ze kojenie nepojde alebo sa tym budete trapit, tak bude na um, no a co. Nie je to ziafna hanba ani zlyhanie.

chiarisimo
19. dec 2024

Zavolaj si tú laktačnú poradkyňu, ja som bola v strašných stresoch, po jej návšteve som sa hodila do kľudu a to mi veľmi pomohlo, mňa usmernila aj pri dojčení aj po psychickej stránke... pri prvom dieťati som to nezvládla a dojčila som len 3 týždne, druhú som odstavila po dvoch rokoch... rob, to, čo považuješ za správne, hlavne, sa decentne vyhýbaj ľuďom, ktorí ti vadia.. ja ti prajem všetko dobré a pekné sviatky

anketkarka
19. dec 2024

Keď Ti lekár povie, že prekrmuješ dieťa, tak asi má na to dôvod. Celá rodina rešpektuje názor (predpokladám skúseného pediatra) a Ty si ideš svoje. Napísala si, že ho bolí bruško. On nie je hladný, len sa chce ukludniť od bolesti, lebo má kolíky. Tým, že ho nadajáš má ešte väčšie kolíky. Preto na Teba zazerá pediater ako na vraha. Lebo vlastne tie bolesti robiš dieťaťu Ty. Potom ho jasné, že celé dni musíš ukludňovať. Je to začarovaný kruh. Robíš ho Ty. Dieťa sa nemá ukludňovať na prsníku. Máš mu pomocť nemať bolesti. Keď sa z toho dostanete, tak stihneš aj normálne fungovať. Prepáč, pre mňa je šialené, aby si 24 hodín fungovala s dieťaťom tak, že nestihneš ani len navariť. A ešte si to ideš obhajovať.

ina2405
19. dec 2024

@danielahamar sú aj muži, ktorí nie sú hovädá a zvládnu prežiť dobu, keď je to hlavne o bábätku a nie len im okolo pinďúra skákať.

domak2
19. dec 2024

To ze sa ti nenalievaju prsia je v poriadku, mlieko sa tvorí počas toho ako dieťa pije, plus menšia sanca na zápal, takže len kvôli tomu ho dokrmovat nemusíš. Zo zvyšku mi je až smutno, že namiesto podpory a pochopenia kritika a vycitky. A čo tu čítam, je tiez pekný hnus. Chudáčik chlap digitálny ani papat nedostane a opustí ta. No neviem ci by to bola taka tragédia, očividne by mu bolo lepšie s maminkou.

danielahamar
19. dec 2024

@mamutka
@ina2405 ja nikde nepíšem, že má muža obskakovať, má sa vzchopiť a začať si užívať dieťa a nie byť otrokom dieťaťa. To dieťa potrebuje šťastnu mamu a nie mamu trosku. Neviem prečo ak to niekto napíše v basnickach je to ok a ak sa to povie na rovinu ok to nie je.

svetlonos
19. dec 2024

Ty kokos! A iz pri prvej vete som chcela napísať, super ty anonym a ostatne ...
No tak ale toto nie! Ty si prosím ta z akej rodiny ved oni sú tam vsetcia do jedného maximálne kkti!
Mas aspom jediného normalneho človeka v okolí??
Keby áno, poviem odid k tomu človeku, s ľudským prístupom!
Prvý mal atb v infúzie už 2 dni po narodeni. Prisal sa veľmi slabo, po 2 hodinách vypil len 2 ml 🤯.
Mlieko som odsavala a casto dala skoj mm z tej flase. Kojenie bol des. Takto som pimpovala a krmivá z flase skoro 3 mesiace. Niekedy som kojila len 1x za týždeň!
Odsavaj aj ty, kaze 3-4 hodiny ak budeš mat podporu! A dokrmovala som teda tiez!
Nik nezazeral, muz došiel z roboty upratal kuchynu a varil! Robil mi tie super gulicky zo semien a sušeného ovocia aby som okamzite niečo zjedla pri minime času!
Rodina ďaleko = obrovská vyhoda = ziadne blbe keci!
Kojit plne som začala koncom 11 týždňa a zrazu to išlo. No keby neodsavam prídem o mlieko. Odsala som denne okolo 1 - 1,2 l.
Ale úprimne - vedela som, ze toto pri druhom určite nepodstupim. Keby to tak malo byt, je na um! Bez milivycitky svedomia!
Mas v okolí nepodporujucich kretenov a to je hrozne. Doktorku zmen, je trúba.
Muza casom tiez, ukázal sa ako vôli.Daj si magnezkobto trochu ikludni. Pozri psychologa online, hovor cez telefón. Porad sa p svojej situacii sko mas silu okolím jednať a nastaviť sa.
Aj keby bolo babo na um, si super mama a nikdy si nič iné najecat nedaj!!!
Lemrak nech zapoji ruky a vari upratuje! Svokra s mamou namiesto múdrych kvakanin, nech ti pomôže.
Ty si kup nosic. Budeš mať volne ruky, najes sa aspom.
To malé ma 5 týždňov! Oni cucaju niektoré stále! Pokial to pre tebe bude moc - daj um, pre svoj pokoj!
Na ostatných sa vyser a posli fakt minimalne do riti!
V Číne matkami v 6nedeli vari svokra! Z postele vychádzajú minimalne! Šetria sa! A je uplne jedno ci po Cs alebo vag. porode. A túto kkti uz chcú aby si fungovala vo všetkom perfektne?
Banda kretenov je to, ja by som si byť tebou urobila plán. Jasle/škôlka, robota a prečo od demontovať. Radsej sama a s náročné ako s takymito idiotmi.
Mas teda môj obdiv! U mba by asi už iné sliva padli, teda isto!

svetlonos
19. dec 2024

A inak, pri druhom to šlo len s klobucikmi.
Ehm... doma som ich na 3 den kdesi stratila 😁 Maly bol hladoš a vypil zrazu aj bez nich. Ja ich neznášam, je to hrozna otrava, stále sa to posúva.

hederamonstera
19. dec 2024

Tu je hlavny problem tvoja rodina. Maju ta teraz co najviac podporovat..a chlap, ze ti vykrika, ze co vsetko robis zle…hm, caka ta tazka buducnost ak s tym neprestane.
Rob ako citis a potrebujes ty a tvoje dieta, ver sebe a aj jemu, ty si tu sef, ty si mama

diewcatqoo
19. dec 2024

Pises, ze si mamicka dvoch deti... kde je v tomto celom prve dieta? Aj pri prvom si takto mala, ze sa ti nedarilo alebo si ho kojila bez problemov? Ako mamina dvoch deti (z toho tiez aktualne jedno male babatko) ti poradim toto:
1. neries tieto veci s kazdym v okoli
2. sleduj, ci maly cika a kaka a ci pribera. Ak ma aspon 6-7 pocikanych plienok denne a na poradni lekarka vidi, ze pribera, tak ho naozaj nemusis dokrmovat.
3. prsia nemusis mat nonstop naliate a tvrde ako kamene a z toho usudzovat, ci mas dost mlieka alebo nie. Mlieko sa tvori najma vtedy, ked dieta je. Ak nemas nonstop naliate prsia, mozes mat tiez dost mlieka, nemaj obavy a neprepchavaj sa zbytocne nejakymi preparatmi.
4. ak je dieta najedene a ty ho este zapchas UM, tak jasne, ze ho boli brusko. Nestihne mu stravit a vsetko mu to tam kvasi.
5. vyskusaj nosic alebo satku. Ak tam byt nechce (moje babatko sa nosit nechce), tak ho smelo daj do kocika. Vazne ho nemusis mat nonstop na prsniku. Nie som zastanca toho, aby sa dieta nechavalo vyplakat, ale ak dieta kusok zamrnci, nemusis ho brat hned na prsnik.
6. uzemni si rodinu, nech ti do toho nekeca. Je to tvoje druhe dieta a ak prve prezilo tvoju starostlivost, tak hadam nie si az taka zla matka a najma nepotrebujes nevyziadane rady. Ak ti chlap vykrikuje, ze nie je navarene, posli ho do riti a objednaj donasku.
7. zvaz, ci ti stoji za to trapit sa celym tymto a zanedbavat seba, muza, domacnost a najma starsie dieta. Si mama DVOCH deti, neodsuvaj prve na desiatu kolaj, lebo malicke je kontaktne. Aj to prve potrebuje tvoj cas a tvoju lasku.
8. snaz sa hodit do kludu. Ja viem, ze teraz s tebou lomcuju hormony, ale vzchop sa. Nerob z dojcenia modlu, nie, nie si zla matka, ak dokrmujes (ale zvaz, ci je to vo vasom pripade nutne, ci ho vazne neprekrmujes) alebo ak prejdes cisto na UM.
9. sadnite si s muzom a porozpravajte sa ako dospeli ludia. Kedze uz mate jedno dieta, vedeli ste, do coho idete a ze tu starostlivost si budete musiet nejako rozdelit. Si v sestonedeli, on sa musi zapojit, ci chce alebo nie.

hama_ba
19. dec 2024

Ahoj, je ešte veľmi malé. Moja je tiež dojčena, ja som myslela tých prvých 5-6 týždňov, ze naveky budem dojčiť 😁. Ale proste na začiatku je to naozaj tak, brala to ako kontakt, vkuse chcela byť na prsníku, tiež som sa bála ci mam dosť mlieka aj som rozmýšľala ci dat umelé mlieko ale vážila som ju a niečo pribrala, takže proste ona sa chcela dojčiť nie len kvôli jedeniu. A naozaj po tom spurte cca 6 týždeň to začalo byť lepšie. Aspoň u mňa. Ale často čítam, ze na začiatku chcú byť tie dojcene deti stále na prsníku.

mamutka
19. dec 2024

@danielahamar jasne že potrebuje šťastnú a vyrelaxovanu mamu. Ale to sa da len ak nemá okolo seba blbcov, ktorí do nej zadrapuju za to že robí A a keď teda urobí B, tak jej vykricia, že neurobila C.
Ja som mala pri oboch deťoch prvé týždne problémy, akoby som o sebe čítala, furt daco. Ale muž stal pri mne, uzemnil svokru, navaril, upratal, pri druhom komplet zabezpečil všetko okolo staršieho, tak to ma byt. Niektorí novorodenci sú komplikovani a trvá to, kým sa s matkou zladia. Ona potrebuje len normálnu rodinu okolo seba. Mlieka ma dosť (ved dokrnuje len raz za deň ) Tak prečo hned ukončiť dojčenie aby chlap mohol sedieť s vylozenymi nohami, ved žena sa postará?
Keby mala po 5 týždňoch dojčenia stále malo mlieka, tak to hold nejde a napíšem jej ser na to, ukľudni sa, dieťa sa naje z fľaše.
Lenže autorke robia nervy všetci okolo a dieťa to cíti.

cimage
19. dec 2024

Rodinu by som hned zrusila, este nepreslo ani sestonedelie, tak nech neotravuju. Max ti mozu navarit. Muza tiez treba schladit, lebo ty sa mas venovat dietatu a sebe v tomto obdobi a nie stat pri sporaku. Mas pravdu, ma 2ruky, tak nech sa cini a pripravi nieco aj pre teba. Kludne skus laktacnu, urcite poradi. Casom by som skusila aj satku/nosic, dieta bude v klude na tebe a ty si budes vediet poriesit aj ine veci. Teraz mas este odpocivat a zoznamovat sa s dietatom. Drzim palce, aby tvoje okolie bolo pre teba oporou.

Strana
z2