Ako zvládnuť vianočný zhon a stres
Ahojte..každý rok si hovorím ze tento rok už sa nebudem stresovať, pripravím všetko postupne dopredu, lebo neznášam stres, zhon, naháňanie, v obchodoch milióny ľudí..ale ako každý rok to proste niečo skomplikuje,muž bol vyše mesiaca brutálne chorý, potom náročné bábätko pri ktorom stíham ledva základné veci, nikdy žiadna pomoc, rodinu mam ďaleko, staršia dcéra s ktorou sa treba učiť a pod...a to nehovorím o fungovaní na 4 prerusovanych hodinách spanku..a každý sa mi len smeje ze si vymýšľam ze ako môžem byť unavená a nestíhat, vsak kolke aj pracujú aj majú viac detí, a majú už nakúpené darčeky pobalene, napecene, doma poriadok, chodia si na večerné prechádzky a ja proste nič...na prechádzke som nebola ani nepamätám, neviem kedy mam baliť,kedy mám ísť na nákup keďže nesoferujem a obchody sú ďaleko, z netu som niečo objednala ale milión krát som len mala nervy ze tovar je iný ako na obrázku, alebo to nesedí a pod.. viem ze sú väčšie problémy, aj tých mam dosť ale teraz mi je toto ľúto ze nič nestíham, dcéra chce už 2 týždne robiť medovnicky ale nemám kedy ani to cesto spraviť..nemám vôbec vianočnú náladu, len chcem aby už bolo po nich..len som sa chcela vykecat, nechápem ako to väčšina žien všetko stíha, obdivujem..
Online hracky ked objednas nepride ti blbost. Co ine potrebujes detom?
Je to len vecera, akurat treba ten stromcek urobit.
Ja nechapem co sa kazdy stazuje ake je to drahe. A co? Zemiaky a mrkva? Kapusta a ryba?
Rybu mame 1x tyzdenne a drahsiu ako kapor.
@natalka13 pretože ľudia nakupujú kvantum darčekov a vypekajú 450 druhov koláčov a to už do peňazí ide.
Na cesto mam pekarnicku nahadzem suroviny a ono to vymiesa ..na medovniky linecke slane aj chleba. Darceky kupujem pocas celeho roka 🙂 a upratane? Ved taky bezny poriadok...teraz urcite nezacnem drhnut spary na dlazbe. Nestresuj sa naco? Na materskej neexistuje ze nevies urobit za cely den cest na dva kolace a na druhy den vykrajovat a piect. Deti nehaj mužovi a ty sup do mesta na nakupy.
U nas to tiez nie je nic extra, stahovali sme sa, sme 2.5m v dome, ale niektore veci tu este nie su (ziadny vesiak v predsieni, pol skrine ma este prist) a celkovo ziadne lampy a podobne. Stromcek a nejaku vyzdobu uz mame, napecene medovniky a linecke ale uz sa aj pojedlo. Manzel je po operacii ramena, tiez nevieme co skor riesit... poriadok nemam ziadny, este si zvykam na dom, ze je to tu vsetko ine, ako v byte. Knihy nemam kam vylozit a podobne. Aspon detsku ma starsi syn ako ta zariadenu, aby si mal kde hracky dat. Darceky mame tak na pol kupene, nie je ich ani kam schovat, v byte sme mali garaz, tu nemame 😀
Popravde, ja ani nepoznám nikoho kto by stresoval a nestíhal. Väčšina mojich kamosiek ma rovnako ako ja uplne na saláme nejaké extra upratovanie a koláče. Aj podľa komentárov tu je nás takýchto veľa
Asi preto ze sme to videli u našich mám a starých mám, taku vianočnú obsesiu “aspoň 20 druhov koláčov a vyupratovat všetko od poličiek v pivnici až po rárohy na povale” Stres, panika, naháňanie
Pre mňa je toto krásny čas, prechádzky po trhoch, varené víno, vianočné večierky a stretnutia s priateľmi.
Christmas shopping som odbavila predvčerom cez mobil z gauca, zabalím len členom domácnosti, ostatní si vystačia s darčekovými taškami. S dcérou napečieme jeden plech medovnickou lebo to je naša tradícia s tešíme sa na to obidve. Hotovo
Uplne ta chapem,dobre,ze si sa aspon vyrozpravala.Myslim, ze vela zien s viacedetmi je na tom podobne. Urob s dcerou medovniky hned dnes, uzite si to a všetko ostatne nechaj na neskor.Nejde o to, ze budete mat napecene medovniky, ale ze si uzijete spolocny cas.A podobne s poriadkom a prechadzkami. Netreba sa zbytočne porovnavat s ostatnými, pretoze kazdy je iny, ma ine deti aj manzela. Tes sa, ze muz je uz zdravy a rob tolko, kolko uznas za vhodne. Si len clovek, hlavne sa nestresuj, aby si z toho stresu neochorela a uzi si sviatky po svojom. Drzim palce a prajem pekné sviatky pokoja🙂
Mas malé babenko užívaj si čas s ním, napeč medovníky s dcérkou, choďte sa prejsť ako rodina na vianočné trhy, o tom to predsa je.
To je len taky ten moderny tlak na to, co vsetko musi na Vianoce byt. Ale nemusi to byt. Ja odkedy mam dceru, nejak som si prestala robit extra starosti s Vianocami. Mali sme nejake zauzivane zvyky, ktore ale prinasali uz pri detoch viac stresu ako rodinnej pohody. Sice napriklad zboznujem vianocne pecenie, ale nestiham, tak jednoducho nebudem tolko vypekat. Som rada ked den dva pred Vianocami stihnem par druhov suchych kolacov. Vela toho chceme stihat a namiesto uzivania si vsetkeho je zo vsetkeho nakoniec len stres. Darceky nemusia byt velkolepe, clovek sice chce, ale deti si aj tak pamataju skor to caro okolo toho a ze nieco dostali a nie co konkretne.
A ja som si vsimla, ze vela ludi si spaja to vianocne caro so stresom. Moj muz najradsej nakupuje 23.12. na poslednu chvilu, vobec mu nevadi, ze su vsade davy a ze niekedy kupi ako darceky blbosti, lebo nic normalne uz nenajde. Jemu sa paci ta vianocna uponahlana atmosfera, nadsene chodi vtedy na nakupy. Moja teta? Musi upiect 30 druhov kolacov a radsej nespi viac dni za sebou a stresuje, ale k jej sviatkom to patri, ona si bez toho stresu akoby ani nevie uzit Vianoce. Ale to, ze to niektorym ludom vyhovuje neznamena, ze musi to robit kazdy tak.
Treba si vybrat zopar veci, co chcete spravit, co tvojej dcerke spravi radost a na to sa sustredit. A nerobit si tazku hlavu z toho, co vsetko sa akoze ocakava. My napriklad ani nerobime specialne velke pratania na Vianoce. Sak nezijeme v chlieve, upratujeme priebezne cely rok, tak preco by som pred sviatkami mala zabijat cas nejakym specialnym upratovanim, radsej stravime cas spolu nejak prijemnejsie. A velke upratovania robim inokedy.
Posledne tri roky na Vianoce u nas vzdy bola nejaka choroba alebo vacsi problem. A aj tak sme to zvladli, aj tak sviatky boli a boli v ramci moznosti celkom pekne. Z Vianoc sa stla obrovska komercia a uplne sa zabuda na ich pravy zmysel a preto potom ma aj clovek vkuse vycitky, ze nieco nerobi dostatocne. Treba sa od toho oslobodit.
Tiež som fungovala pred Vianocami tak , že k vianočnému som si sadala celá ubolená a zničená . Koláče objednám tešia sa z nich aj keď sa nepečú doma . Až vekom som zistila ,že sa nemusí ligotať celý dom aj tak každý deň upratujem niečo , deti ( a ani chlap ) vôbec neriešia umyté okná a ani vyriadenú kuchynskú linku zvnútra. Úplne im postačí milujúca sa rodina pri vianočnom stole .
A darčeky? Tento rok mi povedali , že nechcú nič len maminkino zdravie .
Ja ti naopak vobec nerozumiem. Ved ten stres si vytvaras len ty sama, nikto ta nepride domov skontrolovat. Ked si unavena a nevyspata, tak oddychuj popri babatku, ked mozes. A vykasli sa na vypekanie a upratovanie. Cesto na medovniky zvrtnes za dvadsat minut, das do chladu, a na dalsi den ich za necelu hodinku aj upeciete s dcerkou(mam otestovane, mam dvojrocaka a vsetko robim v behu s nim😂) my mame len polmetrovy stromcek, uz vyzdobeny a zabaleny vo vreci, vytiahnutie a zapnutie mi trva dve minuty. Ja sa proste sustredujem na tie radostne chvile pre decko a pre mna, neriesim ziadnych dvadsat druhov kolcov a umyvanie okien ako bolo u nas doma zvykom. A darceky objednavam cez net, pre decka je to lahke, pre dospelakov nejake teple merino ponozky, dobru kavu, vinko…lwn tak symbolicky, ved kzdy vsetko ma
Ja darceky vsetky objednavam. Mozno dva som kupila v hrackarstve. Neni sanca s detmi behat po obchodoch. Upracem normalne ako kazdy vikend. Mam pracku, susicku, umyvacku, roboticky vysavac. Okna som umyla v novembri. Upeciem cca 4-5 druhov sladkeho ale to mam za 2 dni hotove ked bude muz s detmi ked pride z prace. A bez vodicaku pri 2 detoch neni sanca fungovat pokial nebyva clovek niekde v centre mesta. Ja si to praveze uzivam lebo viem ake to bude ked nastupim do prace. To este len bude nestihacka. Na rodicovskej je super. A este jedna vec, darceky si v rodine kupujeme lem detom a rodicom nieco spolocne ako surodenci. Nie kazdy s kazdyxm. To by som 30 darcekov musela kupovat, sme velka rodina. Cize nejako nestresujem. Aj ked mam rada vyupratovane, vyzdobene, napecene. Je to o organizacii.
Odkedy som bola s malým v nemocnici pred Vianocami a na štedrý deň podvečer nás pustili domov, tak neriešim. Pre mňa sú Vianoce, keď sme všetci spolu a zdraví. Okná mam hrozne, nestíham, nevadí. Mam troch synov, darčeky už dávno, upracem co stihnem, napeciem co stihnem. Vianoce sú o niečom inom, nie či mám 20 druhov koláčov a vygruntovany dom a ani o darcekoch veru. Aspoň pre nás dospelých nemusia byť žiadne, najviac ma teší, keď sme zdraví a keď majú deti radosť ❤️
Vobec sa nestresuj. Ja som momentalne chora, okna umyvat nebudem, upratujem cely rok tak neviem co tak extra by som mala drhnut a naco? 😳 veceru mame v kuchyni kde sa este bude v ten den varit plus male dieta takze tam chciet poriadok je utopia. Cesto som kupila linecke hotove, nech sa dcera pohra, na vysledku mi nejak nezalezi. Roky robim ja 2 druhy nepecenych kolacikov a muz 2 druhy pecenych to je vsetko. A keby sme to nestihli nacneme si bonbonieru. Stromcek sme ozdobili pomaly po veceroch. Darceky si nekupujeme, iba dietatu. A to je male, ani netusi co sa deje. Cast veci kupime po vianociach ked budu vypredaje. Pre mna je najvacsi stres svokra co je u nas kazde vianoce na 6-7 dni a z tej som nervozna lebo len ma ku vsetkemu poznamky ale realne nespravi nic, a necha sa obsluhovat ako host. Kazdy mame nieco.
Netreba mať vysoké očakávania, nikomu nemusíš vysvetľovať tvoj spôsob života ani tvoj spôsob trávenia Vianoc. Darčeky som deťom kúpila l hneď ako napísali Ježiskovi. Každá si priala jednu hračku. Praktické veci som odkladala od leta, že budem mať pod stromček. S manželom si darčeky nekupujeme. Kúpime nejakú spoločnú vec do domácnosti a dáme pod stromček. Aj tak všetko rozbalujú deti. Z práce chodím o pol ôsmej večer, lebo tiež nemám vodičák a cesta do a z práce mi trvá vyše 3 hod. Upratovanie riešim, keď mám HO, medzi prácou. Takže nič extra to nie je. Hodím práčku, povysávam...napečieme s deťmi tento víkend. Max.2 druhy a hotovo. Veľmi sa teším na tú pohodu. Telka a ničnerobenie. 😊 Takže je to len o nastavení v hlave.
Ja deti nemám, ale aj tak stále nestíham. Upratané mám možno na 50% a čo bude, bude neriešim. Piecť som nezačala ešte...chodím do práce, máme menšiu farmu a u nás vkuse niečo...Chodím z roboty do roboty. Cez víkendy pol dňa minimálne trávim starostlivosťou a kŕmením zvierat...zima je náročná...Darčeky nejak neriešim. Rodine nezvykneme kupovať, iba rodičom niečo symbolické ako kozmetiku a hotovo, s mužom už máme poriešený spoločný darček.. Ja som len rada že budem cez sviatky doma a budem viac oddychovať a budeme spolu a nemusím nikam cestovať (do práce to mám 80km). Ja obdivujem ľudí, ktorí teraz behajú a nakupujú darčeky...všade je plno ľudí aj v potravinách, ja toto nemusím. Každá máme svoje problémy, držím ti palce aby si to čo najlepšie zvládla. Rieš iba nevyhnutné, ostatné počká. Mne tiež niektorí hovoria že akú ja mám stále robotu. Tak nech dotyčný príde a si vyskúša, nie je v tvojej koži a každá z nás má iný systém fungovania zaužívaný 🙂😉
Ja presne to isté čo ty 😂 deti vkuse dva mesiace choré čiže vkuse doma aktuálne grcačky..už som si aj porevala ale tak čo spravíš nič, jedine sa na všetko vys*ať doslova a urobiť len to nutné aby neboli deti sklamané, darčeky plus medovníčky..nákup na štedrú večeru a poriadok len zbežne, tiež mám len nervy z toho ale v podstate sú každý rok a je to len pár dní ubehne to..porobíš aj po nich, akože to je aj taký nepriami tlak ako treba týchlo chystať a neviem čo vianočná výzdoba atď všetko na predaj už strašne skoro..človek podvedome už chytá stres 😂ako to vidí vo výkladoch 😂😂😂niektoré roky som o tomto čase už mala dávno všetko hotové napečené x druhov zákuskov teraz nemám ani len tie medovníky 😭..utešujem sa tým zme fakt čo sa stane nič Vianoce ubehnú a o chvíľu budú ďalšie možno trošku lepšie..nenavyberáme si moc
Ja ti odporucam pozriem videa o predvianocnom zhone Fera Joka,no fakt spomalme,lebo toto je niekedy kruta realita,ze nahana aj vysavat family cestu pred domom,spomalme naozaj💜
Ukaz mi tie zeny :D. To je mytus. Proste raz sa da, je lepsie a raz nie. Hlavne klud. Nemusi byt dokladne upratane, nemusis ani piect a darceky zabalis behom jedneho vecera..buduci tyzden si dakedy doobeda nakup a varit zacni uz v sobotu (zemiaky, kapustnicu..). Uvidis, pomaly dalej zajdes.
Začala by som tým, že na tú prechádzku pôjdeš aj keby si doma nemala absolútne že nic.. prechádzka je základ dobrej nálady, alebo aspoň lepšej.. skús to..
Btw, mne sú tieto Vianoce totálne ukradnuté.. ja som človek čo má Vianoce rád, ale stále je to predsa len ľudský výmysel, prečo by som mala pre jeden deň tradícií akože stresovať?
Jediné čo mi vadí, že v práci je na grcanie veľa práce... Každý rok mám pocit akoby mal svet skončiť štedrým dňom, lebo dovtedy všetko chce každý niečo (čo vlastne?) Stihnúť.. je to mimo mňa, doma mám bordel, cesto na vanilkové rozky som vyhodila, lebo som na neho zabudla v chladničke.. no a čo.. Vianoce sú len sviatok, take aké si ich človek vytvorí
Všetko je o vlastnom nastavení...mňa len pobavila hláška,že bez rodiny to človek nedá....ak je človek zvyknutý spoliehať sa len na seba,lebo nemá ,,po ruke" pomoc,všetko sa dá...mam 3 deti,upratujem pravidelne,takže aký stres,darčeky nakúpené,navarim v daný deň,upečiem len to čo viem,že sa zje,určite nejaké koláče dokupim ...dve deti majú počas sviatkov narodeniny,takže oslava istá ...všetko sa dá,len to chce nejaký systém...zvládnete to 🙂
Ja memam absolutne nic ani darceky..deti chore ja chora. Starsi dostane eura aj tak sa s nicim uz nehraje a 6ricnek este stihnem knihu a plysaka nejakeho
Uplne Ťa chapem, mne stačilo to naročne babätko a mala som pocit že nestiham vobec nič len jeho. Večne nevyspata, hladna :D V tvojom pripade by som naozaj výrazne polavila z narokov na vianoce a ako prioritu si dala duševnu pohodu, radšej sa o hodinku viac vyspi ako sa nahanat za darčekami. Detom treba kupit, to je jasne, ale dospelakov v rodine by som vybavila pozornostou s upozornenim že tento rok maš toho vela, myslim že každy pochodpi a kto nie to je už jeho problem 🙂 Zaangažuj aj muža do prace a zhanania, ked je už zdravy a je to aspon trošku schodne z jeho strany. A praveže tu prechadzku na ktoru nemaš čas si daj, potrebuješ skludnit, určite ti urobi dobre. Tiež medovničky s dcerkou, naozaj ak to inak nejde tento rok by som ich kludne spravila z kupovaneho cesta. Nejde o pečenie, ale o to aby ste ich spolu robili, aj ja som ich sa mamou každy rok piekla a bola to tradicia a mam na to krasne spomienky 🙂 Poriadok atd nerieš, nahrubo uprac tesne predtym, ozaj len veci čo udieraju do oči. A keby si nahodou aj to nestihla, nič sa nestane. Naozaj to nie je kliše že vianoce su viac o atmosfere ako o tom hmotnom okolo. Z detstva si nepamatam čo som dostala ani či bolo upratane ale tu atmosferu .... tajomno pri večery, ako sme pozerali spolu rozpravky a aky bol čarovny ten svietiaci stromček a kopec radosti 🙂 Nádych...vydych a pusti to celé , kludne môžeš ❤
Ani ja nestiham,ako kazdy rok uz poslednych 10 rokov :D ale uz par rokov som naucila vsetkych,ze jeden den posledny vikend pred vianocami bude len moj.vsetkych posielam prec z domu.pekne si upracem vklude,bez deti..potom sa vyberiem dokupit darceky a drobnostky,idem na obed (vklude bez nahanania hladnych krkov) a to ma vzdy tak naladi na vianoce.mne to vzdy pomoze sa tak ukludnit a nenahanat sa uz aspon posledny tyzden..
nuz , ja mam pol rocne babatko extremne aktivne , nespi nic.. a 8rocnu skolacku. A co ja viem.. stiham co stiham. Kto chce sposob si najde kto nechce najde dovody... Nemas vodicak..ok ale koho je to vina? tak chod taxikom, inym spojom... na nete su ine tovary ako realne - ak objednavas smejdy tak ano. Poriadene ? neviem no, ja riadim priebezne a ked nestiham umyt okna tak to "jeziskoviL urcite vadit nebude... robis z komara somara a este si aj nevies zadelit cas. Toto je vyslovene time managment. Za ten cas co tu skrolujes diskusiu si sa uz mohla napr. vratit z prechadzky co je podla mna zaklad , aby dieta bolo denne na cerstvom vzduchu, aby si o par rokov nepisala, ze nechapes preco to dieta je stale chore.
jaj a posledna vec - cesto sa da kupit aj linecke aj medove.. a urobis ho za 15 minut vsehovsudy..
Ďakujem za komentáre, je to zaujímavá diskusia 🙂 je to zaujímavé ako sa niekomu zdá niečo úplne nepochopitelne a jednoduché a pre niekoho napr pre mňa doslova nemožné...fakt si uvedomujem ze ten time managementu nezvládam, napriek tomu ze sa snažím využiť každú voľnú chvíľu na niečo..ale fakt kto ma nevidí co robím cely deň tak tomu ani neuverí...napr. veľký problém je to auto..vodiča síce mam ale bojim sa, a tým ze bývam 15km od veľkého mesta kde je katastrofa doprava tak sa proste neodvážim,čiže napr na všetky nákupy,potraviny atd som odkázaná na muža...ten robí do 5tej-6tej, až potom môžeme ísť do obchodu..napr.niekto by povedal, vsak med dieťa spi porob...lenže môj spi iba na rukách a pri hojdani,čiže cez jeho spánok nemôžem ísť na na záchod....keď je hore, tak kojim, potom niečo zjesť, rýchlo niečo spratat, robiť bud prikrm alebo variť, medzitým už plače na živé raty,nosiť na rukach, kŕmiť, zas uspavat, potom so staršou, tu kúpanie, tu pradlo, proste vkuse niečo....na prechadzku tiež som odkázaná na muža pretože bývame v kopci, nemáme zarovnany pozemok a aby som zišla na cestu musím prejsť 8 schodov( drevených dosiek krivych nie pevných, ze sama po nich idem ako pokakana) čiže to s kociarom a malým nezvládam...áno pre niekoho výhovorky pre mňa proste fakty a prekážky...aj tie ocakavania a stres si robím sama pretože chcem aby dcéra bola šťastná..a hotové cesta som nevidela v obchode, musím pozrieť...ono je to v podstate môj celkový problém ze nič nestíham, resp.nestiham co by som chcela, nie je na Vianoce alebo celkovo...no čítam si komentáre a budem sa snažiť inšpirovať a niečo s tým spraviť....

Nestresujem, nema význam.... všetci dostali rozkaz napísať Ježiškovi presný zoznam čo by chceli... objednala som,nakúpila....upratujem vždy, nic navyše nebudem ani teraz.... deti ozdobia 23.12 stromček, piecť nepeciem, kúpila som krabicu suchych zakuskov, ... ryba je v mrazaku už asi mesiac, takže spravim si akurát tak salat.... darceky tento rok nahadzem do jednej krabice a necham ich v aute alebo v garazi.... tento rok pod stromcek si hodim list od Grinch-a akoze nám ukradol darceky, ale keď sú sikovni tak ich najdu😁😁😁😁
Ulahci si pracu a nestresuj