icon

Ako zvládnuť život bez vodičského preukazu?

11. jún 2025

Ahojte, poraďte, čo mám robiť, som úplne zúfalá a v koncoch. Prešla som na červenú na železničnom priecestí, vôbec som si ju nevšimla, ani zvukové znamenie tam nebolo žiadne. Oslňovalo ma Slnko oproti, proste som si červenú nevšimla. Navše auto 50 metrov predo mnou ešte prešlo, tak ma to nejak nenapadlo, že môže naskočiť červená a tak. Hneď za prvou zákrutou ma zastavili policajti a zadržali mi vodičský preukaz. Dali mi papier, na základe ktorého môžem ešte max. 15 dní šoférovať resp. dovtedy, kým mi nepríde poštou oznam o zadržaní vodičáku. Keď som sa spýtala policajta, na ako dlho mi zadržia vodičák, povedal že "asi rok". Skoro som doslova odpadla, normálne som si musela sadnúť 😕 Na auto som odkázaná, rozvážam deti do školy a na krúžky, bývam na predmesti BA mimo dosahu MHD. Ako to mám zvládnuť? Mám normálne nutkanie odísť z domu a niečo si urobiť, aby som ukončila toto trápenie. Ako ste vy alebo vaši partneri zvládli odobratie vodičáku? Dá sa zvyknúť na život bez auta, keď ste dovtedy denne šoférovali? Manžel šoférovať nemôže, začiatkom roka si roztrhol achilovku a nemá to ešte dobre, nemôže šoférovať, robí z domu.

autor
11. jún 2025
@sovica

Na nete som našla toto:
Vjazd alebo prejazd cez železničné priecestie v čase, keď je to zakázané, sa podľa zákona považuje za porušenie pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom. Podľa zákona o priestupkoch za takéto konanie možno v správnom konaní uložiť pokutu od 60 do 300 eur a zákaz činnosti viesť motorové vozidlá do dvoch rokov.
V blokovom alebo rozkaznom konaní hrozí pokuta do 150 eur.

Odpichla by som sa od formulky: "zákaz činnosti viesť motorové vozidlá DO DVOCH rokov". Čiže nie je asi presne určené, či vodičák odoberú na mesiac, tri, rok alebo dva (asi závisí od závažnosti priestupku). Skús sa poradiť s právnikom, alebo napísať odvolanie, či žiadosť o rýchlejšie vrátenie vodičského preukazu. Zakomponuj tam to, že máš vodičák 14 rokov a doteraz si nemala žiaden priestupok, že si preblikajúci semafor s červeným svetlom nevidela kvôli slnku a môžeš spomenúť zdravotný problém manžela, tvoju prácu a deti a prečo vodičák nevyhnutne potrebuješ. Za pokus to stojí.

Chápem, že momentálne to prežívaš veľmi emotívne a javí sa ti to ako neriešiteľná situácia. Čas už ale späť nevrátiš. Už sa to stalo. Hlavne sa ukľudni a určite s manželom nájdete nejaké riešenie. Ako sa hovorí: Čo ťa nezabije, to ťa posilní. A to som teraz naozaj nemyslela cynicky. Držím palce🍀

@sovica Minimálny trest zákazu činnosti je za tento prístupok 6 mesiacov. Ak by mi teda odpustili polovicu trestu, tak by som mohla mať naspäť vodičák niekedy v polke novembra (3 mesiace + 2 mesiace čakanie na vyjadrenie inšpektorátu a skúšky). No nejak to budem musieť dať. Idú prázdniny a potom to prinajhoršom vyriešim Boltom/Uberom na toho 2,5 mesiaca. Ach jaj, zabiť ma je málo! Takáto krava som ja😢

deedol
11. jún 2025

Hladaj opatrovatelku k detom s vodicakom, ktora ich rano rozvezie (aj teba hodi do prace). A ukludni sa.

deedol
11. jún 2025

Vidis taxik je fajn napad

januska12323
11. jún 2025

Choď už spať a ráno daj mužovi úlohu - zistiť spoje do mesta, taxíky, kamarátov s autom a nech to všetko spíše na papier, hádam sa ukludníš keď to budeš vidieť čierne na bielom. Nežijete niekde v lese kam ani taxíky nechodia. Žiadna tragédia. To by bola keby do teba vrazil vlak a namiesto hystérie na koni by sme o vás čítali len v správach.

zobaka
11. jún 2025

mas len prvotny sok, lebo musis to a hento stihat, niekedy zivot privedie do zivota situacie, ktore nie su prijemne, ale mozes z nich vytazit to dobre, napr. pri ceste vlakom sa nemusis sustredit na soferovanie, ale mozes si vychutnat pohlad z okna, deti tiez nemusia mat kopec kruzkov, mozno mas v zivote spomalit, neboj sa, o par dni budes na to s vacsim kludom pozerat

any_soj
12. jún 2025
@deedol

Hladaj opatrovatelku k detom s vodicakom, ktora ich rano rozvezie (aj teba hodi do prace). A ukludni sa.

@deedol fakt ináč, veď ak to autom trva 20 minút, tak stačí nájsť niekoho, kto má voľné rána, zaplatiť mu 5€ za ráno, a nech ich odvezie a vráti auto naspäť, ma to za 40 minút. 100€ mesačne nie je taká palka, aby sa to nedalo dočasne a vyrieši to úplne rána. Už po Bratislave sa hýbať nie je vôbec problém s MHD na krúžky a podobne. My sme nikdy nemali auto, keď som bola dieťa. Bývala som v Petržalke, škola v starom meste, ZUŠ na druhom konci starého mesta (čo je dosť ďaleko, a spoje nič, to len pešo), ďalšie veci som mala v Ružinove,...) - našťastie MHD v Bratislave je super (nie ako tu, kde teraz žijem).
Čiže fakt najdôležitejšie je poriešiť tie rána a to si vymyslela super. 🙂

any_soj
12. jún 2025

Ja len ešte chcem dodať k tomu, čo som písala - že nie, nie je to, že mne sa to hovorí ľahko, lebo nemusím riešiť logistiku s deťmi bez auta. Ja nemám vodičák (kvôli veľmi silným migrenovym stavom, ktoré začínajú úplne nečakane, a prvý príznak býva náhly výpadok časti zorného poľa - ak by sa mi to stalo na ceste, mohla by som byť nebezpečná sebe aj druhým) - máme deti 6, 3 a 1 rok. Žijeme v Brezne. MHD na úrovni že do časti mesta, kde žijú starí rodičia - 5 minút autom, 30 minút moja chôdza, vyše 1 hodiny pešo s deťmi, a spoje hocikedy cez deň vyjdú (s cestou zo zastávky) aj že 2 hodiny - minule som tak prišla autobusom z Bystrice domov do Brezna, a čo by trvalo normálne 15 minút (5 minút autobus a 10 pešo) k nim - tak mi vychádzalo, že o dve hodiny až tam budeme, lebo nič nešlo. Normálne cez deň, v rámci mestskej MHD to tu funguje takto. Bratislava MHD je dokonalosť oproti tomuto, neviem si na to zvyknúť.
Bežne cestujem sama s deťmi vlakom či autobusom. Posledne v pondelok som bola s nimi v Žiline, lebo som tam potrebovala ist. Malých som nemala kde nechať a najstarší ich aspoň kus zabaví a chcel ísť s nami na "výlet". 3 hodiny autobus a vlak tam, rovnako to trvá naspäť. Všetko by bolo v pohode, keby v Bystrici, na Vrutkach a v Žiline (kde všade bolo treba prestupovať) - nebolo treba ísť na nástupište s kočíkom po schodoch. Žiadne rampy či výťahy, hoci veľké stanice. Vo Vrutkach 2 minúty na prestup a beh s kočíkom a ďalšími dvomi deťmi dole horu schodmi 🙈. V Žiline odchod vlaku 15:44 a ešte 15:43 nebolo na tabuli že odkiaľ - tak zase beh od tabule, schody na nástupište... :D
Napriek tomu ma baví cestovať s nimi.
S tým, čo ti vyššie radia - opatrovateľka s vodičákom na hoďku kazde ráno - v spojení s bratislavskou MHD - a dialkáč podvečer do Samorina, to zvládneš s prehľadom. Este ťa to aj posilní, keď spätne uvidíš, čo si zvládla.

20erika07
12. jún 2025

Chod ty len na to oddelenie nech ti ukážu ten záznam, výstražné svetlá sa spúšťajú spolu so zvukom, nič si nepocula ,chcela by som na tvojom mieste vidieť ten záznam. Policajti išli za tebou alebo?

zmrzlinka2021
12. jún 2025

Autorka a prečo ste šli bývať do samorina, keď ste závislí od auta?

Zo Šamorína milion busov na Nivy a odtiaľ 72 do starého mesta.

evinku
12. jún 2025

Určite by som. Na tvojom. Mieste podnikla kroky... Zistila si na polícii a tom priestupku všetko... Záznam vyžiadala a sla za právnikom, nech by spísal vyjadrenie a podala odvolanie... Určite za jeden priestupok ( ak je tvoj záznam, či register čistý) nezoberu hneď vodičský preukaz... Skôr by to riešili pokutou a podobne... Ja by som sa sa tam ľahko nevzdala a určite riešila situáciu... Stáť sa môže aj tomu policajtovi, že by si niečo nevšimol ale keďže si nespôsobila nehodu, neohrozila iných účastníkov, tak podľa môjho názoru sa toto dalo riešiť aj inak... Určite ti napísali záznam o danej veci, ty si ho nemusela podpísala a tým pádom by to šlo na priestupkove konanie... Držím palce 🤞

janage
12. jún 2025

Ak si nevidela poriadne, aké svetlo na priecestí svieti, bola si osvetlená ako píšeš, mala si zastať a presvedčiť sa, že môžeš prejst a nie sa riadiť tým, že auto pred tebou prešlo.
Stalo sa a naozaj ďakuj Bohu, že ten vlak nešiel o 3 min. skôr.
Si mimo z toho,že pár mesiacov budeš bez auta,ale akosi ti vôbec nedochádza, ako si riskovala. Miesto ponaučenie do života,že nejdem cez priechod ak nevidím sa ideš hádať k policajtom, či fakt majú foto, že si išla na červenú. Či myslis, že z pasie si ta vyhliadli, aby ti mohli zobrať vodičak? Možno práve zachránili život tvojim deťom. S nimi tiež v aute tak prechádzaš, keď poriadne nevidíš farbu na semafore? Ak by aj zvuk nešiel kvôli poruche napr. tak nijako to neospravedlňuje, že si išla, keď si nevidela čo svieti.
Miesto do právnika, investuj do pani k deťom, do šoféra atď. A pouc sa. Všetci robime chyby, len ide o to ako sa k nim postavíme.
Idú prázdniny kľudne môže skolkar ostať tiež doma s operkou alebo ho nejaká slečna už po maturite a ešte pred nástupom na výšku môže ráno vodiť aj busom do skolky, staršieho na krúžky.
Môžeš sa dohodnúť s iným rodičom, rodičmi z krúžku či by za príspevok nevyzdvihli aj tvojho zo skoly a odniesli na krúžok. Mozes dieta naucit trasu skola kruzok a pojde samé. My sme si v rámci klubu pomáhali navzájom. Len konunikuj, hľadaj riešenia. Vždy sa dá nájsť spôsob ako to pôjde.
Toto nie je nič na rúcanie sa.

Môžeš skúsiť ísť slušne za policajtmi, vysvetliť situáciu, posypať si popol na hlavu a uvidíš.
Ale predstava, že tam ideš ako veľká voda, a oni vytiahnu záznam, ako ideš na červenú, tak si podľa mňa všetko ešte skomplikuješ. Ak by chceli len " zarobit" fuknu ti pokutu a hotovo. Ak ti vzali vodicak podľa mňa ten záznam majú v poriadku. Mýliť sa samozrejme môžem

asocial
12. jún 2025

Neprehanaj. Zo samorina ti chodí v špičke často autobus a netrvá to 1.5 hodiny zas, to by musela byť brutálna zápcha. Jedine, že by deti chodili do školy na koniec DNV. (Inak, nebolo by pre deti lepšie chodiť do inštitúcií v Samotné, však tam máš dobrý výber, samozrejme, pokiaľ ma TP, že áno). Ja sa ti čudujem, že si neskúšala slušne policajtom vysvetliť, že si si nevšimla... Zvládneš bez auta, tak ako iní ľudia.

lucia147852
12. jún 2025

Ale nemôžeš sa kvôli tomu takto rúcať. Stalo sa. Je to nepríjemne, ale nejak si poradíte. Nie si kriminálnik ani zločinec, spravila si chybu a za to sa bohužiaľ platí. Tieto železničné priecestia sú ozaj nebezpečne. Od nás chodila žena do vedľajšieho mesta do prace, vozila aj 2 kolegyne. Ide sa tam cez 3 priecestia. Urobila chybu ako ty, nežije ani jedna čo bola v aute. Možno pre teba taký výrovny prst do budúcna. A poradili ti, že môžeš požiadať o vrátenie aj skôr. Kamarát mal iný pruser, tiež prišiel o vodicak. Vrátili mu po pól roku. Musel skratka vydržať.

iwesska
12. jún 2025

Napisem ti to inak. Podla teba si si "len nevsimla" cervenu. Vies si predstavit,ze by si v tom aute mala deti a ten vlak by uz isiel??? Je to ozaj zavazny priestupok. A ano,stretla som sa s este horsou situaciou. Muz - jediny s vodicakom z rodiny o neho zo dna na den pre vazne zdravotne problemy prisiel. Takze sme odrazu prisli o moznost sa prepravovat autom + sa pridal stres z muzovek choroby. Ja som sice vodicak mala,ale roky nejazdila. A ja s dalsimi vaznymi zdrav.problemami davaj do auta, rozjazdit sa a jazdit po velkomeste. Prezili sme. Nikto sa neobesil. Muz ta vozit nemoze??

autor
12. jún 2025
@20erika07

Chod ty len na to oddelenie nech ti ukážu ten záznam, výstražné svetlá sa spúšťajú spolu so zvukom, nič si nepocula ,chcela by som na tvojom mieste vidieť ten záznam. Policajti išli za tebou alebo?

@20erika07 Nie, policajti ma odchytili za priecestím, stáli tam. No ja som to v tom strese podpísala, zaplatila 60 EUR pokutu na mieste. Nemám právnické vzdelanie a naozaj som bola v strese, krvi by sa vo mne človek nedorezal. Takže neviem, či sa s tým bude dať čosi robiť, skúsim všetky možnosti.

20erika07
12. jún 2025

No over si to na tom zazname, uz si po prvotnom šoku, budes sa na to inak pozerať. Aj ja aj kolega ,ked sme si neboli istí, požiadali sme policajtov a ukazanie zaznamu, vzali nas na oddelenie bez problémov a ukazali.

rayla
12. jún 2025

Autorka, Šamorín ma úplne že dobre spojenie do BA, je to len zvyk.. A určite odtiaľ nechodis sama, môže ta niekto sem-tam vziať.. toto nie je žiadna katastrofa. Je to ťažšia situácia, bola si zvyknutá na pohodlie auta, ale ľudia žijú aj bez auta úplne normálne..

rayla
12. jún 2025

A cesta netrvá hodinu a pol, išla si tým busom niekedy vôbec?

marianarem
12. jún 2025

Mojej mame pred rokmi zobrali vodicak - zmenilo sa dopravne znacenie na jednom mieste, kade chodila denne, nevsimla si to a prekrocila rychlost. Na auto bola tiez odkazana, lebo dochadzala denne za klientmi v okruhu 100km. Ja uz pravdu povediac ani neviem, ako to presne riesila, pretoze z toho vobec nerobila nejaku extra dramu. Jasne bola vytocena, ale normalne si poradila a fungovala. Urcite ju nenapadalo skoncit so zivotom. Len ona si v zivote presla daleko horsimi vecami, tak uz vedela, ze si proste poradi.
U teba je to mozno prva taka vacsia rana (zda sa to tak z prispevku), tak sa ti zda, ze to je koniec. Ale uvidis, ze si poradis aj ty a ani to nebude trvat tak dlho a budete mat novy system. A pre teba to bude poucne v tom, ze zistis, ze vies vyriesit aj tazsiu situaciu a to ti doda dobry pocit a sebavedomie aj do dalsieho zivota.

milanemila
12. jún 2025

Ty si nevies predstavit byt bez vodicaku a zivot sa ti otocil o 180 st. a vies si predstavit rusnovodica, kt ta mohol zrazit a zabit a cely zivot s tym zit, lebo ty si isla na cervenu na zeleznicnom priecesti? No aspon si zapamatas, ze sa treba pozerat na semafor 🤷🏼‍♀️ este si nebodaj mala aj tie 2 deti v aute 🤦🏼‍♀️ zraska s vlakom je takmer istotka pre ludi v aute.
Dalsia vec je, ze ked ta napada samovrazda kvoli niecomu takemu, tak dobre ze na tych cestach nebudes, lebo tvoja reakcia je naozaj preexponovana.

autor
12. jún 2025
@rayla

A cesta netrvá hodinu a pol, išla si tým busom niekedy vôbec?

@rayla Tak ale pozerám na Google Maps aj IMHD a časovo to vychádza zo zástavky Šamorín gymnázium na zástavku Chatam Sofer 1h 14min plus asi 10 minút pešo na zástavku zo Slnečnej ulice v Šamoríne (spoje 737-70-29). Druhá možnosť je dialkáč z aut. stanice v Šamoríne, ktorý ide na Nivy síce iba 20 minút, ale mám tu stanicu od domu 2 km pešo, čo asi denne s malou nedám. Aj keby som dala, stále je to 27 minút pešo + 20 minút bus + 25 minút cesta Nivy - Chatam Sofer. A potom ešte asi 10 minút pešo zo zastávky Chatam Sofer do práce (autom môžem ísť až k firme na firemné parkovisko). Stále mi to MHD vychádza na tú hodinu a pol a viac. Jedine, že by ešte nejaká iná možnosť bola o ktorej Google ani IMHD nevedia.

feri123456
12. jún 2025
@petracandle

Nechcem zľahčovať ale prejsť na červenú na priecestí mi nepríde ako priestupok na zobratie vodičáku..dala by som ti 250 eur pokutu.
Radšej keby brali vodičáky hajzlom, ktorí predbiehajú do neprehľadnej zákruty a riskujú čelnú zrážku.

@petracandle nech sa naučí. Keby ju trafil vlak už by nemusela diskutovať o sprostostiach čo písala v príspevku pod ktorým sa diskutuje. Keby prešla cez semafor kde nikto nejde, tak budis, ale na priecesti nesvieti cervena len tak pre nic za nic.

feri123456
12. jún 2025

A to auto v BA zázračne nestojí v žiadnej zápche?
Keď som bol malý vozila ma mama trolejbusom cez celé mesto do škôlky a odtiaľ šla 2km do roboty pešo a poobede pešo po mňa a nazad. Či bola zima a mráz, alebo dážď. A aj škôlka od trolejbusu bola zo 600metrov a aj z bytu na trolej podobne. Rozmaznaná doba.

1sally12
12. jún 2025

Akozee toto celé je len a len o tvojej pohodlnosti🙄 a čo že teraz budeš musieť používať verejnú dopravu? Strašne rozmaznaní ste ľudia ale že strašne! Potom to aj tie deti učíte - div že nie odviesť rovno až do triedy. 🤦‍♀️ mňa naši v živote v živote! neodviezli do školy (asi preto že už boli v tom čase dávno v práci) a starať som sa musela sama ako sa dopravím. Ale dnes je zaťažko keby malo dieťa prejsť trebárs kilometer pešo.

kosatka33
12. jún 2025

Môžeš ísť zo zástavky Bratislavská cesta na AS v Bratislave, odtiaľ 70 k Mostu SNP a stadiaľ 40 alebo 37. Cca 50-60 minút. Na zástavke Bratislavská cesta stoja aj prímestské autobusy SAD DS. Zástavku máš vzdialenú cca 1 km od Slnečnej, čo je 10 minút rýchlou chôdzou, Max 20 min. ak by si sa s deťmi vliekla slimačím tempom.

kosatka33
12. jún 2025

www.ubian.sk Mimochodom, nemám síce deti, ale každé ráno vstávam o 4:10 hod. a cestujem do práce cca a z práce cca hodinu až hodinu a pol verejnou dopravou. Takže je to len o zvyku. Deťom cez víkend vysvetlí, čo sa stalo a odstopuj si s nimi, koľko vám to bude trvať pešo na zastávku.

senta_sofia
12. jún 2025

Vela ludi chodi MHD a vyuzivaju napr. kolobezku na presuny medzi zastavkami. V Samorine nie je skolka ani skola? Ja celkovo nechapem ludi, co si niekde kupia dom a chodia tam len spat. Predpokladam, ze manzel sa do septembra da doporiadku a nejak to vykryjete. Je aj stranka busy.sk, tam vies filtrovat spojenia aj kombinovat vlaky a busy

janage
12. jún 2025

Autorka už 100tykrat. Mala nie je predškoláčka, kým sa mužovi zahojí noha, aby mohol šoférovať tých 17min. denne tam a späť, necháš ju doma a zaplatíš si študentku pedagogickej školy alebo akejkoľvek inej na par hodín denne ako oper. V podstate stačia 4 doobeda, potom sa naobeduje, dá ju manžel späť na obed, potom sa chvíľku pohra a budeš doma.
Môžeš osloviť aj inú mamku na materskej čo je doma a deti sa pohraju spolu, ona si privyrobi euro.
Môže študentka nosiť malú aj busom do skolky v lete.

Už si sa pýtala v skupine niekde, v komunite, po známych?

Keby si si nedajbože zlomila ruku, to by to 8 ročne nechodilo do školy? Lebo ho nemá kto odviezť?

Môžeš aj poprosiť niekoho kto chodí ráno busom pravidelne tým smerom, že dohliadne aby 8 ročne správne vystúpilo, prestúpilo. Cele leto môžete trénovať samostatné cestovanie busom do školy alebo na krúžky.

senta_sofia
12. jún 2025

Este je moznost docasne si prenajat byt v BA a necestovat, to by bolo najkomfortnejsie, ked tak citam tie reakcie

nikushka8
12. jún 2025

Pokial viem, Samorin nie je diera na konci sveta, su tam skoly,skolky, lekari aj obchody. Naco ste tam isli bývať, ked vsetko mate aj tak v BA?? Toto raz nepochopim. Inak ludia dochádzajú DENNE z vacsich dialok do BA ako je Samorin. Dokonca aj v Ba bezne chodia peso niekolko kilometrov, iným zase trva cesta mhd v ramci BA hodinu aj viac. Netreba sa z toho rucat, musite sa prisposobit,ked ste sa raz rozhodli odstahovat,no skolu a skolku riesit mimo bydliska.