Aký dôchodok majú starí rodičia?
Ahojte, moja mama sa chystá do dôchodku, žije sama a mám obavy či bude zvládať život. Téma peňazí je väčšinou súkromná vec každého jedinca či páru. Rada by som ale mala nejakú predstavu o reálnej výške dôchodku na SR. Je rozdiel v tom, čo sa dočítate a v odpovediach ľudí, ktorí už tento príspevok poberajú. Moja mama mala 4 deti a je ročník 1960. Nájde sa tu niekto kto má v rodinke podobný prípad? Či už otec alebo mama. Ďakujem za odpovede.
@matazirafa tak to je smutné
a koho by do toho malo niečo byt
@fokuska lenže vo veľa prípadoch tú minimálku majú ľudia na papieri a viac nič. Ja som dostala ponuku robiť v ambulancii, Mzda 850 eur. A to je všetko. Žiadne pomimo. Dostala by som niečo cez 600 a po rokoch ,keď pôjdem do dôchodku koľko? To radšej ani nerátam
Svokra robila veky život minimálna mzda dôchodok 350€ svokor vždy zarobil teraz má cez 700€ dôchodok
@airaw 700 by mohla mat ak ma post veduceho, ak nie tak tolko urcite nema, lebo tam su tabulkove platy a mizerne, velakrat ani 700 vyplatu nema v čistom človek
@miriam439 minimálny dôchodok pri 30 odpracovaných rokoch je 330 EUR. dôchodok zvyšujú aj mame, ale ten jej a kaďže aj po valorizácii je nižší ako minimálny, tak jej ostáva stále minimálny, ktorý je teraz zmrazený. Ak pri ďalších valorizáciach jej dôchodok prekročí minimálny, tak potom jej minimálny zrušia a bude sa jej valorizovať ten, ktorý jej vypočítali
Mamina ma cca 780e, tatino do 600e.....ale mamina vzdy robila, a aj podnikala, a vzdy platila odvody tak ako mala,ziadne najnizsie...tatino ten zarabal dobre,robil v 2 podnikoch,kde platy boli paradne ma tu dobu
@solange7 1959 - 4 deti - 500 eur 🤷♀️
Ešte dodám že zamestnaná bez prestávky od ukončenia školy
Tak tu nie je podstatna vyska dochodnu, ale vyska nakladov. Mamka ma 400€ a tatko tak nejak. No platia iba elektriku 40€. a vodu 15€ lieky mizno 20raz do roka kupuju uhlie. Ine vydavky ako stravu a drogeriu nemaju. Oblecenia vela nepotrebuju. Ak im nieco dosluhuje npr. vysavac- kupime im na vianoce ...Dtravuju sa striedno ale ponerne zdravo. Takze nieco usetria- potom davaju vnucatam. Maju okolo 70- takze aj na pohreb a pomnik maju nasetrene🤦♀️. To aby sme ich len tak v plachte do jamy nehodili.( videli v tv pocas corony).
@mijo53 Áno, to ja viem. Tú sumu mala vtedy takú, ako som písala, však pozri dátum, kedy to bolo písané. Medzi tým dvihli aj minimálny dôchodok a áno, teraz má zasa sumu minimálneho dôchodku vo výške podľa zákona (takže už je to okolo tých 330:€).
A áno, aj jej valorizujú jej vlastný dôchodok, ktorý má stále veľmi ďaleko do minimálneho dôchodku, takže naďalej bude dostávať sumu minim. dôchodku, ktorý sa nateraz nezvýšil a ktovie koľké časy ani nezvýši.
Bohužiaľ, takýmto dôchodcom zrejme netreba pridať, tým, čo majú viac, treba pridať viac, tým tým, čo majú menej, treba pridať menej alebo vôbec. 😕

@miriam439
a nárok na doplatenie ako soc davku