icon

Aký dôchodok majú starí rodičia?

solange7
15. jún 2018

Ahojte, moja mama sa chystá do dôchodku, žije sama a mám obavy či bude zvládať život. Téma peňazí je väčšinou súkromná vec každého jedinca či páru. Rada by som ale mala nejakú predstavu o reálnej výške dôchodku na SR. Je rozdiel v tom, čo sa dočítate a v odpovediach ľudí, ktorí už tento príspevok poberajú. Moja mama mala 4 deti a je ročník 1960. Nájde sa tu niekto kto má v rodinke podobný prípad? Či už otec alebo mama. Ďakujem za odpovede.

Strana
z2
aniiina
23. jan 2023

@miriam439
a nárok na doplatenie ako soc davku

aniiina
23. jan 2023

@matazirafa tak to je smutné
a koho by do toho malo niečo byt

aniiina
23. jan 2023

@m.i.r.i no ale sak sám píšeš ze byt nezamestnaný ci PN je výhodné
tak ako nespekulovat

kvetinka75
23. jan 2023

@fokuska lenže vo veľa prípadoch tú minimálku majú ľudia na papieri a viac nič. Ja som dostala ponuku robiť v ambulancii, Mzda 850 eur. A to je všetko. Žiadne pomimo. Dostala by som niečo cez 600 a po rokoch ,keď pôjdem do dôchodku koľko? To radšej ani nerátam

vroni
23. jan 2023

@aniiina, obyčajný panelákový byt. Odkupeny. 50 euro elektrina, 20 plyn, 160 fond oprav plus telefón, televízor, poistka, plus lieky.

dankagirl
23. jan 2023

@miriam439 moja mama má 400€ dôchodok vychovala 8 deti a teraz má po očividne invalidný takze spolu 550€

dankagirl
23. jan 2023

Svokra robila veky život minimálna mzda dôchodok 350€ svokor vždy zarobil teraz má cez 700€ dôchodok

bykaterina
23. jan 2023

@airaw 700 by mohla mat ak ma post veduceho, ak nie tak tolko urcite nema, lebo tam su tabulkove platy a mizerne, velakrat ani 700 vyplatu nema v čistom človek

mijo53
23. jan 2023

@miriam439 minimálny dôchodok pri 30 odpracovaných rokoch je 330 EUR. dôchodok zvyšujú aj mame, ale ten jej a kaďže aj po valorizácii je nižší ako minimálny, tak jej ostáva stále minimálny, ktorý je teraz zmrazený. Ak pri ďalších valorizáciach jej dôchodok prekročí minimálny, tak potom jej minimálny zrušia a bude sa jej valorizovať ten, ktorý jej vypočítali

miamaria
23. jan 2023

@solange7 Poznam dochodcov, ktori maju dochodok aj 1000 eur, ale aj tak ako tvoja mama, moja mama ma tiez nizky napriklad a socialka jej doplaca do zivotneho minima ci tak akosi, je nas 5 surodencov, mesacne sa im skladame na potraviny a zakladne veci

lenjaona
23. jan 2023

@solange7 babka ma 540€

janka2501
23. jan 2023

Mamina ma cca 780e, tatino do 600e.....ale mamina vzdy robila, a aj podnikala, a vzdy platila odvody tak ako mala,ziadne najnizsie...tatino ten zarabal dobre,robil v 2 podnikoch,kde platy boli paradne ma tu dobu

zlatovlaska123
23. jan 2023

@solange7 1959 - 4 deti - 500 eur 🤷‍♀️
Ešte dodám že zamestnaná bez prestávky od ukončenia školy

lenjaona
23. jan 2023

@mijo53 sesternic muz odpracoval ako policajt cez 20 rokov a ma aj vzdelanie, dôchodok 1250€ a kedze je mlady este tak si našiel pracu... Ujo colnik tiež v dochodku a 1000€ dôchodok ten je už len doma

mijo53
23. jan 2023

@lenjaona poznám pána, ktorý bol vojak, ako dôchodca asi 45 ročný, výsluhový dôchodok 1500

venusa85
Autor odpoveď zmazal
zuzinka888
23. jan 2023

Tak tu nie je podstatna vyska dochodnu, ale vyska nakladov. Mamka ma 400€ a tatko tak nejak. No platia iba elektriku 40€. a vodu 15€ lieky mizno 20raz do roka kupuju uhlie. Ine vydavky ako stravu a drogeriu nemaju. Oblecenia vela nepotrebuju. Ak im nieco dosluhuje npr. vysavac- kupime im na vianoce ...Dtravuju sa striedno ale ponerne zdravo. Takze nieco usetria- potom davaju vnucatam. Maju okolo 70- takze aj na pohreb a pomnik maju nasetrene🤦‍♀️. To aby sme ich len tak v plachte do jamy nehodili.( videli v tv pocas corony).

lenjaona
23. jan 2023

@mijo53 neviem ako to majú vojaci ale záleží koľko teda odrobenych rokov a vzdelanie a hodnosť tam hrá podstatnú rolu

solange7
autor
23. jan 2023

@venusa85 ty brdo, 100 rokov stara tema. Ani nepamatam, ze som nad takymto niecim polemizovala 😂

miriam439
27. jan 2023

@mijo53 Áno, to ja viem. Tú sumu mala vtedy takú, ako som písala, však pozri dátum, kedy to bolo písané. Medzi tým dvihli aj minimálny dôchodok a áno, teraz má zasa sumu minimálneho dôchodku vo výške podľa zákona (takže už je to okolo tých 330:€).
A áno, aj jej valorizujú jej vlastný dôchodok, ktorý má stále veľmi ďaleko do minimálneho dôchodku, takže naďalej bude dostávať sumu minim. dôchodku, ktorý sa nateraz nezvýšil a ktovie koľké časy ani nezvýši.
Bohužiaľ, takýmto dôchodcom zrejme netreba pridať, tým, čo majú viac, treba pridať viac, tým tým, čo majú menej, treba pridať menej alebo vôbec. 😕

Strana
z2