Aký dopad malo na Vás, že ste nemali otca?

betulinka1
27. okt 2019

S priatelom som sa rozisla este pred tym ako som zistila, ze som tehotna. Ked som mu oznamila, ze som tehotna, tak ma poslal na potrat. Nesla som a dieta som si nechala, vie o tom. Mala som 33 rokov, pracu, podporu rodiny a nebol dovod ist na interupciu. Bio otec nie je zapisany na rodnom liste a o dieta sa nezaujima. Jeho rozhodnutie respektujem.Maly sa samozrejme zacal ako 2 rocny pytat na otca. Vysvetlujem mu, ze je prec daleko a nemoze prist, ze ked bude velky, tak si ho potom najde sam. Teraz ma 5 rokov, nepyta sa a neriesi, kde ma otca. Dufam, ze mu nejakeho nahradneho raz donesiem 😉 ale nie preto som tu. Jeden pokus mi uz nevysiel. Potrebujem vediet od tych, ktory ste nemali otca aky to malo na Vas zivot vplyv? Ci ste sa ako deti trapili? Ci ste to nejako vazne pocitovali ako problem? Maly ma deda, takze muzsky vzor aky taky ma, samozrejme nie je to idealne ale aspon nieco. Snazim sa aby som robila s nim aj tie muzske veci, chodime hrat futbal, kolobezkujeme, korculujeme, bike, turistika, cestujeme. Finance viem seba aj maleho zabezpecit, takze nepocituje ziadne materialne nedostatky. Nikdy sa nevyjadrujem negativne na jeho bio otca a aj moja rodina mu skor dakuje, ze mozeme mat maleho aj vdaka nemu. Napriek tomu, ked vidi na ihrisku sa hrat otcov s detmi, tak ma taky iny pohlad. Moze to byt len moj pocit. Mna to mrzi, ze nema otca ale proste tak to zivot priniesol. Takze by som potrebovala skor vediet pocity tych, ktory mali podobnu situaciu. Viem, ze kazdy to moze prezivat inak, ale bola by som rada, kedy som si aspon mohla predstavit ako ste to prezivali. Pochadzam z uplnej rodiny a ani v sirsej rodine takato situacia nebola a nemam sa s kym o tom porozpravat.

dominika_sk
27. okt 2019

Ahoj. Nemalo to na mňa žiadny dopad. Nie, nesmiali sa mi deti že som z rozvedenej rodiny, nie netrapilo ma to, a nie nemala som z toho psychicke problemy ako to všade ukazuju v mediach 😄 uplne som cela normalna😂🤪

betulinka1
autor
27. okt 2019

@dominika_sk a ako ti to vysvetlila mamina?

betulinka1
autor
27. okt 2019

@dominika_sk presne si to napisala, ze ako to pisu media. Tolko sa o tom vsade pise ako to ma deti zly dopad. Nie je to idealna situacia ale na druhej strane su veci, ktore nevieme zmenit. Nejako ma to v poslednej dobe trapi, ze co mozem este urobit aby to malo ten najmensi dopad na syna.

janulka257
27. okt 2019

@betulinka1 ahoj, mne otec ako malinkej zomrel - takže to je iný prípad. Ale chýbal mi veľmi, mala som otčima a nič moc.
Podľa mňa je dôležité, aby syn vedel, že je milovaný. Ma teba - pre neho tu najlepšiu mamu na svete. Možno mu raz povieš pravdu a bude z toho smutný a možno nebude...to sa nedá vedieť dopredu...

betulinka1
autor
27. okt 2019

@janulka257 nikdy mu nepoviem, ze ho nechcel. Toto by som mu nepovedala ani ako dospelemu. S tym otcimom to je tazke 😔. Idealny by bol taky co nemoze mat deti a tesil by sa, ze moze mat aspon takto cez partnerku. 😄😄😄 To je ale ine asi ked si vedela, ze zomrel.

kotulicek
27. okt 2019

@betulinka1 no ako mne sa smiali že nemám otca všetci sa.ma.pytali kde je nebolo to bohvie co... Hlavne keď ti chýbal aj ten otcovsky vzor....

dominika_sk
27. okt 2019

@betulinka1 ja už ani neviem. Jednoducho nebol a keď som bola staršia povedala mi kto to je. Podobny pripad ako ten tvoj otec roka😁

vilma7
27. okt 2019

Tak ja som otca mala, alkoholika, čiže najradšej by som radšej žiadneho nemala, aby som sa nemusela zaňho hanbiť.
V dnešnej dobe ťa toto ozaj nemusí trápiť, pretože aj keby ste ostali spolu, možno by ste sa rozišli neskôr, možno by sa ako chlap vôbec o malého nezaujímal, možno by s ním nikdy nechodil na ihriská atď atď. Nikde nemáš záruku že by mu bol dobrým otcom, takže už iba nájsť vhodného partnera, ktorý mu dá to, po čom jeho srdiečko túži.

deti95060810
27. okt 2019

môj syn tak vyrastal....bio otec na neho platil. ale nebrával si ho. Býval od nás o 3 ulice ďálej... Syn ho spoznal až vo veku 16 rokov. Samozrejme bolo to už neskoro. Nepíšu si, ani nevolajú. Nič. Ako dvaja cudzí ľudia...ďaleko väčší vzťah má syn s mojimi súrodencami. S nimi sa radí, píše, volá....a samozrejme ako malý chlapec zbožňoval môjho otca - svojho deda. V súčasnosti je už dedo starý a syn už dávno dospelý....

betulinka1
autor
27. okt 2019

@vilma7 ano to si hovorim aj ja. Bola som ale za jednou detskou psychologickou, naozaj odbornickou a ona mi zas povedala, ze hocijaky je lepsi ako ziaden. Ale je pravda, ze ona vnima len deti a nevie co si nesu so sebou uz ako dospeli. Mna skor zaujima ako to vnimali ako deti, ked proste nebol ziaden.

betulinka1
autor
27. okt 2019

@vilma7 inak bio otec ma ako taky nezaujima aky by bol otcom. Nad tymto sa nezamyslam. To si raz zodpovie svojmu synovi sam.

777januska777
27. okt 2019

Ja som otca nemala a doteraz to má na mňa vplyv aj keď už sa pomaličky toho snažím zbaviť. Moju mamu opustil otec, keď sme boli malé a potom sa len kde tu o nás zaujímal. Asi najviac ma to, ale poznačilo v puberte. Neverila som mužom a bola som veľmi veľká feministka. Mužov som pokladala za lenivcov a hlupákov a za zbytočných a že žena si bez nich dokáže oveľa lepšie poradiť. Jednu dobu som dosť bojovala aj s krízou osobnosti a pohrávala som sa s myšlienkou, že som lesbička, keďže o mužov som nemala záujem. Vo svojom okolí som bola aj na mužov veľmi prísna a nedokázala som v nich vidieť nič dobré. Až raz som mala šťastie a spoznala som môjho manžela, ktorý mi veľmi pomaličky otvoril a ukázal mužský svet a ukázal mi to akí muži sú a že to nie sú netvory za akých som ich mala. Možno je to len môj názor, ale ak chýba muž v rodine to dieťa to bude cítiť aj keď si to asi väčšina ľudí neprizná, lebo to dieťa potrebuje vidieť aj ten dobrý mužský vzor. Len pozor zlý mužský vzor je tak isto katastrofa. A keď viem čo to bolo pre mňa a ako som ja trpela, tak som si povedala, že urobím všetko preto aby to moje deti nezažili, aby mali svojho otca. Je pravda, že v živote niekedy prídu veci, ktoré nevieme zmeniť (smrť, vážne problémy), ale ak sa to dá, treba tu rodinu vždy zachovať pokope. A nie deti sa mi nikdy nesmiali v škole.

betulinka1
autor
27. okt 2019

@777januska777 mozno to bolo aj tym, ze vas opustil. Cize stale v podvedomi si mala ten pocit, ze bol a opustil. Pocuvali ste to aj v rodine ako deti, matka si niesla asi aj nejaku krivdu? Hlboko v podvedomi zakorenene frazy o tom ako ste ostali same, ako odisiel ako matku sklamal, vsetci su rovnaki a tak.... Samozrejme to tak nemusi byt je to iba urcity vzorec, ktory sa opakuje a deti to tazko znasaju, ziju s tym, vyrastaju s tym. Ina situacia asi je, ked nieje otec od pociatku a nikdy sa o nom nerozprava negativne alebo vobec sa tato situacia neanalizuje. Je super, ze si si nasla niekoho kto ti ukazal, ze nie vsetci su rovnaki. 😀

benit
27. okt 2019

Otec od nas odisiel ked som bola siestacka, sestra piatacka. Platil, viac sa nezaujimal. Mama si nasla druheho, aj sa zobrali a ten sa o nas staral. Moje deti ho volaju dedko, ma ich ako svoje vnucence. Aj my mame super vztaah. Ja som to nejak nepocitovala, ze by ma to poznacilo. "Luto" mi to prislo az v dospelosti, ked sa dost nastrbili vztahy s mamou, ze je to pre mna cudzi clovek, ani nepozdravi a z tej najblizsej rodiny mam len segru. Samozrejme mojho muza a deti, ale z tej mojej primarnej fakt nikoho.

777januska777
27. okt 2019

Práveže vôbec, mamina na otca nikdy nehovorila zlé veci. Až keď sme boli už dospelé, tak sme sa všetko dozvedeli, ale mamina chcela aby sme s otcom mali dobré vzťahy, len bolo to ťažko. No čo ja viem, mne chýbal jeho vzor. Vieš ja som nikdy nevidela ako sa dobrý muž chová k žene a všetky tieto veci čo deti odpozoruju od svojich rodičov. Všetko sme museli zvládnuť samy a často som robila aj také tie tvrdé roboty, preto sa mi muži zdalo zbytoční, veď aj načo keď si bez neho aj tak poradím. No podľa mňa to nesúvisí s tým či odišiel alebo by s nami nebol od začiatku. To dieťa to predsa vidí, vie že su muži a ženy a ak sa nestretáva a nevidí ako to jedno pohlavie funguje s druhým, tak to vždy bude mať vplyv. Poradím ti: Ak nebudeš mať nejakého dobrého partnera, tak to nevadí, dôležité je aby sa ale tvoj syn stretával s nejakým mužom napríklad z tvojej rodiny. Ako keby mu ten muž nahradí teoreticky toho chýbajúceho otca. Jedna tu spomínala, že mala starého otca.

betulinka1
autor
27. okt 2019

@benit to je fajn, ze si mala dobry vztah s otcimom. S maminou je mi to luto. Mne moja zial zomrela, takze si moc svojho vytuzeneho vnucika neuzila. Neviem si predstavit, ze by som sa tak s nou pohnevala, ze by sme sa nerozpravali. Urobila by som vsetko na svete, aby sme sa udobrili.

betulinka1
autor
27. okt 2019

@777januska777 u nas rodina funguje. Vsetci sa aktivne stretavame aj bratranci aj sesternice. Vsetci maju partnerov. Takze vzorov ma kopec. S dedom je najcastejsie a ten ma uz tiez novu partnerku (mamina mi zomrela), takze po tejto stranke by to malo byt ok, aby videl ako sa funguje. Ale aj tak mam stale v hlave aky to bude mat vplyv. Dalsie dieta uz nebudem mat, mam 39 rokov, takze mi zalezi, aby som mu dala to najlepsie co mu viem dat aj po tej psychickej stranke. Aby bol zrely sebavedomy muz, co bude vediet fungovat vo svojej rodine a starat sa o svoje deti.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
777januska777
27. okt 2019

Tak toho sa už báť nemusíš, ak máš vo svojej rodine dobré vzťahy a hlavne dobre vzory pre syna, tak si myslím, že to všetko bude ok a že z neho vyrastie dobrý muž.

betulinka1
autor
27. okt 2019

@777januska777 Hej len nie vzdy je to dobry vzor. Bratranec ma maleho syna a moj syn mi od vtedy pili usi, ze aj on chce surodenca 😂😂😂😂😂 som sa zabavila. Ze neeeee

betulinka1
autor
27. okt 2019

@ptmt1011 takze ty si nemala ani matku?

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
benit
27. okt 2019

@betulinka1 my sa rozpravame, ale moja mama je zvlastny pripad. Rozvadena s kazdym, s celou rodinou, surodencami. Vkuse vyryva, musi mat pravdu, jedna sebestredna osoba, ktora si neuvedomuje, ze nebude dirigovat moj zivot a vsetkych okolo seba manipulovat. Sestra s nou uz 2 roky nekomunikuje. Je to tazke ked sa od svojich znamych dozvies o sebe veci, ktore nie su pravda a rozprava ich tvoja mama o tebe, udava ta na sicialku a podobne. To by si musela zazit a ver tomu, ze by si radsej bola bez nej. Ociernila nas po celej rodine, teta az plakala co na nas narozpravala. S nou uz ani jej surodenci nechcu mat nic. Nepustia ju ani po vchodove dvere.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lienka21211
27. okt 2019

Dobrý večer, vyrastala som bez biologického otca, mala som nevlastného a to bolo ešte horšie... Trápilo ma to, riešila som to počas puberty. Predtým skôr len cez spolužiakov alebo kamarátov, ktorí vyrývali. Pre mňa bol zraňujúcejší ten nefunkčný vzťah mojej mamky s nevlastným otcom ako to, že som nemala biologického otca...
Myslím si, že najdôležitejšie je, že má Vás a Vy ho ľúbite. Je pravda, že možno nebude mať zažité to pevné rodičovské manželské puto, ale myslím si, že to nie je až taký problém. Je lepšie, keď ste sami a ste v pohode akoby ste sa mali trápiť v nejakom nezmyselnom vzťahu iba preto, aby mal synček otca.

betulinka1
autor
27. okt 2019

@benit Zvlastne. Mas to tazke takto potom.

betulinka1
autor
27. okt 2019

@lienka21211 ano toto je tazke, ked sa otcim nesnazi najst si vztah k druhym detom. Plati to aj opacne, ked ide o zenu. Ak maju partneri deti z inych vztahov, mali by sa snazit najst si cestu aj k detom. Potom budu spokoni vsetci a az to je rodina.

betulinka1
autor
27. okt 2019
era777
27. okt 2019

Ja som svojho bio otca v zivote nevidela, mam ho v rodnom liste, aj boli vzatí, ale ked som mala rok sa rozviedli ... Takze si ho ani nepamatam, nikdy nemal o mna zaujem, a keby ho stretnem na ulici ani neviem, ze je to moj otec .... Zila som s tym a nenapadne ani na neho pomysliet 🙃 mama mala druheho muza, ale na neho nemam dobre slovo ... Urcite by som bola rada, keby sme boli sami dve ... Ci to na mna malo vplyv ? Nepocitujem ziaden, jedine ked nas dake tetky v meste stretli tak tie reci, ze cisty otec 😉😉 ale to mi bolo fuk ... Necitim,zeby to zanechalo na mne dopad ... Zijem normalnym usporiadanym zivotom mam dobreho manzela, pracu,vzdelanie a nic mi nechyb ... Mozno, ze ked som nemala vsetko ako ine deti tak ma to hnalo este viac do predu ... myslim, ze syna dokazes dobre vychovat aj sama , a nemusis ,,silou mocou,, hladat chlapa ... Co ma byt bude, a ked tak poriadne vyberaj 😉

betulinka1
autor
27. okt 2019

@era777 nikdy si ho nechcela vyhladat? Ked pises, ze by si ho nespoznala. Nehladam chlapa aby mal moj syn otca. Tiez to tak beriem, ze co ma prist pride, toto je posledne co riesim.