Aký je postup pri manželskej odluke?

zuzuka1234
11. dec 2011

Počul niekto o manželskej odluke na Biskupskom úrade?Neviete, mi poradiť , aký je postup? Musia byť vypočutí obaja manželia?

magimi
11. dec 2011

nie je to manzelská odluka, ale rozluka, toto o nej pise Katechizmus katolickej cirkvi
"Sú však situácie, v ktorých sa manželské spolužitie stáva z najrozličnejších dôvodov prakticky nemožným. V takýchto prípadoch Cirkev pripúšťa fyzickú rozluku(2383) manželov a koniec spolužitia. Pred Bohom však manželia neprestávajú byť manželom a manželkou; nemôžu uzavrieť nový zväzok. V takejto ťažkej situácii najlepším riešením by bolo zmierenie, ak je to možné. Kresťanské spoločenstvo je povolané pomáhať týmto osobám, aby kresťansky prežívali svoju situáciu verní svojmu manželskému zväzku, ktorý ostáva nerozlučiteľný."
Ale myslim, ze toto sa nedeje na biskupskom urade, ale proste manzelia spolu neziju.

Mozno si mala na mysli nulitu manzelstva, tzn,. ze manzelstvo sa vyhlasi za neplatne. Vtedy je normalny cirkveny sud, kde musia byt vypocuty samozrejme obaja manzelia a mozno aj svedkovia, pretoze musi byt dokazatelne neplatne , teda ze nikdy nejestvovalo. Co robi manzelstvo platnym to je presne stanovene.

zuzuka1234
autor
11. dec 2011

dakujem Ti za odpoved, ale nejde o nulitu, ale o odluku, ako pises, manželstv o trva, ale manželia nežiju spolu, chela som vediet postup na akom zaklade je schvalená tato odluka?vypocuvaju sa obe strany na Biskupskom úrade?

magimi
11. dec 2011

@zuzuka1234 na jednej stranke som sa docitala, ze treba ist za knazom v mieste trvaleho bydliska a ze ten ti poskytne informacie ako postupovat.

toox
25. jún 2013

Teda, ak sa manzelia rozidu a prestanu zit spolocnm zivotom, ak sa nemylim, podla pravidiel Cirkvi sa toto deje vtedy ak sa rozhodnu ist duchovnou cestou, napr zivotom v klastore. Pokial viem Cirkev ma statut cirkevneho rozvodu. A pokial viem skuma dovod, nie iba navrhovatela, ale aj dotknutej osoby.
Su dovody, kedy sa mozu opat vydat, zenit. Teda az taka despoticka Cirkev nie je ako sa vseobecne uvadza. V com je neoblomna a v com je spravne, ze neriesi veci na zaklade momentalnej situacie je to, ze sluby, ktore davame, nedavame v afekte lasky, ale po zvazeni s vedomim moznych problemov, ktore mozu prist. A ak pridu, dava priestor na pochopenie, odpustenie a navrat. A to niekedy trva v Cirkvi aj niekolko rokov, ale nie preto, ze je staromodna, ale skusena ale preto, ze vie, ze aj najvacsie zlociny maju pravo na odpustenie a aj navascia bolest vie casom ustupit zodpovednosti. Pred detmi, rodinou a najdolezitejsie - pred sebou samym. Ono kto je bez hriechu? hm ?

misenko2
31. aug 2016

Zaujímavá téma sa tu otvorila. Som síce veriaci, avšak nechápem, čo to vlastne rozluka je. Chápem, čo je civilný rozvod, ukončenie manželstva. Manželia idú od seba a môžu uzavrieť nové manželstvo. Ale rozluka? Nové manželstvo uzavrieť nemôžem, nový vzťah mať nemôžem, tak čo mi rozluka dáva. Pokiaľ viem, nikde nemám povinnosť bývať v spoločnej domácnosti s manželkou. Nemám povinnosť spať v jednej posteli s manželkou. Nemám povinnosť mať s ňou sex. Tak potom, čo je vlastne rozluka?