Aký je správny postup pri riešení domáceho násilia?
Viete mi prosim povedat, aky je postup pri rieseni domaceho nasilia? Respektive ked je nejaky clovek nebezpecny, zo vztahu ste uz chvalabohu von ale on dalej planuje ublizovat ostatnym zenam? Ide o to ze som mala vztah, kde sa ten partner ku mne spraval agresivne. Na zaciatku to bolo nadherne, ale neskor ked som cokolvek povedala co sa mu nepacilo, skrtil ma, schmatol ma za vlasy, kopal ma, urobil mi ranu nozom na nohe, do teraz to vidno, psychicky ma tiez nicil a znasilnoval ma. Ked som mu povedala, ze nemam chut na sex (po tom ako ma dourazal), ma aj tak vyzliekol, povedal ze do mna napcha aj na sucho a cely cas mi nadaval aka som a ako si to dovolujem, ze ma nepritahuje a ze mu neukazujem lasku, ked ma horko tazko pustil domov o pol noci, sla som cez mesto sama domov, hlasno som plakala, doma som uz ani zaspat nevedela, cela som sa triasla. Vtedy som pochopila, preco ma pred tym neustale bral do baru a chcel aby som vypila co najviac a potom sa opytal ci ideme k nemu ale nastastie som nikdy nebola v takom stave, ze by som sla. Ked som mu odporovala, vytiahol ma pred bar, krical na mna cez celu ulicu, ja som volala (po madarsky aby nerozumel) kamaratke co byvala blizko, nech po mna pride s nejakou vyhovorkou, lebo sa ho bojim, plakala som, prosila som ho nech ma necha na pokoji, nechcel ma nechat odist ani s kamaratkou, krical aj na nu. Viem ze to robil zene predomnou a teraz ma opat vztah, s dievcatom ktore poznam z detstva, ale ona si ma asi nepamata. Ona je este stastna, este trva ta dobra faza. Ale nikomu to neprajem, ked si predstavim ze to zazije dalsia zena beha mi mraz po chrbte a najradsej by som bola keby mal za to aspon co urobil mne, nejaky postih. Dokazy mam len take, co mi pisal a ako ma sledoval kadial chodim a potom sa tam zjavil. Plus svedkovia. Da sa toto nejako riesit alebo je to zbytocne? Dakujem za odpovede.
Ideálne by bolo takého človeka rovno fyzicky zlikvidovať, inak bude škodiť všetkým do konca života.
Smer polícia, trestné oznámenie za ublíženie. Plus spísať svedkov. Zbytočne na neho niekoho pošlete ho zmlatit. Toto je agresívny človek a má to v povahe.
@hugoboss1923 fantastický nápad?! Na to si sám prišiel?! Toto aj keď si myslel obrazne tak je to nezmysel
@martul Nie je to nezmysel. Práva a spravodlivosti sa v tomto režime človek nedovolá. Zákony kryjú kriminálnikov a obete sú chránené len na papieri, v skutočnosti to funguje inak.
@luciaruz ale uznaju mi to, ak nemam dokaz? Znasilnenia a podobne veci sa velmi tazko dokazuju. A hlavne sa bojim ze ma vysmeju. Ale svedkov mam dost, ktori su toho nazoru, ze je nebezpecny.
Vieš aj keby si to nedokázala, lebo by sa ti to nepodarilo, tak to bude mať v záznamoch a každá ďalšia, ktorá a ním pôjde do vzťahu, bude o Tom pravdepodobne skôr vedieť, než teraz. Takže aspoň preventívne pomôzeš aj keby ho neodsúdili. Ale ak máš svedkov, tak je veľká šanca, že ho odsúdia.
Treba dakde začať! Toto je slovenský národný sport. Nechať sa mlátiť a nič a rým nespraviť 😡
@lenkakravcova ale to musi ist normalne pred sud? Toto zas nechcem, vyhodit za to kopu penazi a nakoniec aj tak mozno nic. A nema slovenske obcianstvo. Mohlo by to znamenat ze musi ist prec?
@hugoboss1923 vážne?! Takže ho má zabiť alebo dať zabiť a pôjde ona do basy na doživotie! To jej určite pomôže, to je teda fakt riešenie.
Neviem, skús sa obrátiť na právne poradenstvo. Sú aj nejaké zdarma, alebo sa popýtať u vás na polícii. Mali by ti vedieť povedať ako to riešiť.
Nemyslim, ze ak si mimo neho, tak ma zmysel nieco podavat. Nas nejake dokazy/ fotky atd, kde sa prejavil? Zial dalsie zeny lahko neochranis. Jedine to mozno povedat jej rodine a ukazat dokazy. Napr ak pisal spravy Tebe, ak mas foto modrin atd.
@lenkakravcova kde to bude mat v zaznamoch? Toto neni tak jednoduche. Ako idealne by bolo, keby sa to verejne preflaklo po okoli. Ale ked s tym ona nic nerobila uz vtedy ( napr TO a dokumentacia z toho zranenia nozom z nemocnice), tak to tazko z toho aj nieco realne bude. Hlavne tazko si bude stastna naivka lustrovat chlapa na trestnom registri
Ak nema sk obcianstvo a ma len povolenie k pobytu, s tym, ze neni z EU krajiny, tak neskor moze dojst k zruseniu toho povolenia a teda vyhosteniu z krajiny. Minimalne nedostane obcianstvo, co viem.
@martul Autorka píše, že ju znásilňoval, kopal, škrtil, bil a spravil jej ranu nožom na nohe. Keby ho bola počas tohto trýznenia bodla nožom a on zomrel, bolo by to zabitie v sebaobrane. Šanca, že by šla v takomto prípade do väzenia, je minimálna.
Ak sa žena v minulosti stala obeťou násilia alebo sexuálneho zneužitia a vtedy tieto udalosti neriešila, stále má niekoľko možností, ako môže postupovať, aj keď už nemá dôkazy. Tu je niekoľko krokov, ktoré môže zvážiť:
Konzultácia s odborníkmi na právo alebo advokátom:
Zákony týkajúce sa domáceho násilia, sexuálneho zneužívania a iných foriem násilia sa v rôznych krajinách líšia. Aj keď žena nemá dôkazy, právnik ju môže informovať o možnostiach, ako prípad nahlásiť alebo či existujú spôsoby, ako tento prípad otvoriť. Možno sa dozvie aj o iných možnostiach kompenzácie, ochrany či právnych úpravách.
Oznámenie prípadu polícii:
Polícia môže preskúmať, či sú k dispozícii iné nepriamo súvisiace dôkazy alebo svedkovia, ktorí by mohli podporiť príbeh obete. Bez dôkazov je to náročné, ale nie nemožné.
Svedectvo a výpoveď:
Aj keď chýbajú fyzické dôkazy, žena môže spísať svoju výpoveď a podrobne opísať, čo sa stalo. V niektorých prípadoch môžu byť slová obete kľúčové, najmä ak by sa v budúcnosti objavili ďalšie osoby s podobnými skúsenosťami s tým istým páchateľom.
Úprimne? Ak to chceš riešiť tým, že kontaktuješ jeho novú známosť, tak to proste nechaj tak. Nedosiahneš nič, lebo bez ohľadu na to, čo sa medzi vami stalo, budeš za hysterickú šibnutú expriateľku - ak to nenapadne rovno tú ženu samotnú, určite jej to takto podá muž. Ak bude mať ďalšiu obeť, snáď tá bude pohotovejšia a namiesto maďarskej kamarátke zavolá na políciu. Jediné, čo by mohlo mať nejaký efekt na jeho budúce konanie je to, čo nechceš - isť na políciu sama.
V prvom rade si mala ísť k lekárovi, aby si mala papier o tom že ťa škrtil, znásilnil, spôsobil ti reznú ranu na nohe. Potom podať trestné oznámenie na polícii. Prípadne ísť i s tou tvojou priateľkou, ktorá by to dosvedčila. V takýchto situáciách netreba čakať.
@hugoboss1923 To vôbec nie je také jednoduché, ako si predstavuješ. Súd to pokojne môže vyhodnotiť ako neprimeranú obranu - či už to budeme považovať za férové alebo nie - a potom sa jej do toho väzenia pôjdeš ospravelniť za túto právnu radu?
@annm81 V dnešnej dobe je jednoduché všetko, len sa netreba báť. Mnohé ženy doplatili na naivnú predstavu, že ich zákon pred násilníkmi ochráni. Neochráni. Možno tak dočasne, kým je násilník v base. Za pár rokov vyjde a čo spraví? Pôjde sa ospravedlniť?
@hugoboss1923 Takže jej pomôže to, že bude v base ona, áno?
@annm81 Ako píšem, šanca, že by sa obeť násilia dostala do väzenia za zabitie v sebaobrane, je minimálna.
@hugoboss1923 Až na to, že to tak nie je...
@hugoboss1923 to je minimalna, ale najprv by mu musela nieco realne spravit, trafit sa, pokial to neni nejaka cvicena Nikita, tak to moze zle dopadnut pre nu a pojde proti nej pudovo rozbujaceny chlap. To by musela byt nahoda, ze to ona prezije bez vacsieho zranenia.
Vzhladom na to, ze to prezila a nema vela dokazov v ruke to bude tazko uz teraz vymozitelne. Provokovat ho nema zmysel
@hugoboss1923 jansé, doma s telefónom v ruke, je každý hrdina. Vieš, dosť nemám rada také mudrovanie, čo ja by som, a ja by som hento, ja by som tamto. Ktovie čo sa v tej chvíli tej žene odohráva v hlave, asi len to ako to prežiť alebo preboha čo to robí, neviem či niektorá je schopná uvažovať, a nieto ešte uvažovať nad tým ako ho zlikvidovať.
Mimochodom, také že ,,minimálna šanca", to je dosť slabá útecha.
@hugoboss1923 súhlas 👌
Seba si nechranila a teraz chces chrániť druhu?Ked aj pojdes,otazka bude,prečo si to meriesila vtedy ale riešiš to teraz.Budes za ziarlivku,pretoze ma novy vztah a pokial ona,ta jeho nova nepovie nic,ty nic nezmozes.To by si musela najst taku istu obet ako si bola ty,ktoru tez týral. Inak sa to zase odloží ako pripad bez dôkazov

posielam ti veľké objatie za to že to chceš riešiť 🥰 kiež by to chcelo riešiť dievča pred tebou, tebe by sa nemuselo nič také stať... žiaľ si myslím že nič nevyriešiš ale aspoň by mal záznam. ten mu už vymazať nepôjde. a raz sa mu to spočíta 🙏