Aký je váš názor na rodičov, ktorí dieťaťu nič nesporili?
Čo si myslíte o tom, ked niekomu rodicia od narodenia az po 25 rokov nesporili peniaze na vkladnej knizke alebo poistku? Ze po dovrseni 25 nedostane nič na rozbeh ?
@elementissa vo veľa prípadoch to nie je o finančnej gramotnosti, ale jednoduchá matematika nepustí - odkladať môžeš len ak je príjem vyšší ako výdaj....veľa ľudí nemá jednoducho na odkladanie alebo síce odkladá, ale raz sa pokazí chladnička, raz dieťa potrebuje nové oblečenie, rodičovská dovolenka, muž príde o prácu....- a úspory sa minú.....zase netvárme sa že pri bežných platoch napr.predavačky a závozníka majú takýto ľudia na sporenie - sú radi že vyžijú a deckám nič nechýba.....ak človek 30rokov spláca hypo, tak peniaze idú v prvom rade na splácanie hypotéky a nie deťom na sporenie......ty si zrejme fnančný poradca, ja som bankár tak sa na to pozerám reálne...veľa klientov keď berie hypo si neuvedomí že môže prísť o prácu, či mať úraz a potom je problém.....ale nikdy by som si nedovolila tvrdiť že Slováci sú finačne negramotní.....
ja neviem, ale ti dnesni mladi ludia... kazdu chvilu treba mat novy mobil, noteboook a este aby im rodicia setrili do 25ky? omg. ja som brigadovala od strednej celu vysku a sama si zarobila na byt z uboheho statneho platu. a som rada, inak by som nemala pojem o hodnote veci a ziadnu financu gramotnost
@ladyvi áno, sporiť na vkladnu knižku je nezmysel. Mať peniaze v relevantnej investičnej spoločnosti ktorej cieľom je peniaze zhodnocovať v čase je finančne gramotnosť. Slováci ostávajú chudobnymi, lebo každý žije v dojmoch z minulosti. Už nežijeme v 90tych rokoch, kedy sa ako najviac fasa produkt na trhu považovala kapitalovka (ktorá je inak mega výhodná - je výhodné kedykoľvek ju zrušiť). A opäť sa dostávame k tomu, že finančná a investičná gramotnosť sa neučí na školách a to je problém. Sporí sa na rezervu, tak aby si mala, keď sa ti pokazí práčka a nemusíš ísť po pôžičku do Quatra. Investuje sa s dlhodobými horizontom za účelom násobného rastu peňazí. Pre konzervatívcov sú tu podielové fondy, pre dynamických investorov ETF fondy, pre tých, čo si chcú peniaze riadiť sami sú tu investičné platformy a možnosť priamej kúpy indexov. Obchod s kryptomenami a forexom odporúčam iba tým, ktorým je jedno, ak aj o celý vklad prídu a dokážu hrať vabank. Nehnuteľnosť je aktívum len ak ti zarába viac, ako do nej dávaš. Takže nájomná nehnuteľnosť alebo retail. Auto je investícia iba vtedy, ak ti využívanie auta zarába oveľa viac peňazí ako tá istá pracovná pozícia bez auta (lebo do auta lejes rocne nemalé peniaze a MHDcka existuje). Vzdelanie je investícia do tvojho intelektu, no nezaručí ti dobru pracovnú pozíciu. Hlavne teraz, keď majú všetci VS tituly a pracujú v obchodoch. Cena VS vzdelania je čoraz menšia, pretože majú titul doslova všetci. Každoročne univerzity produkujú státisíce absolventov. Ja osobne nepoznám človeka, ktorý nemá titul. No poznám veľmi málo tých, ktorí robiatv odbore, ktorí študovali a ešte zaň aj dobre zarábajú. A hlavne školstvo zadarmo je najväčšia blbosť ever. Čokoľvek co je zadarmo stráca spoločenskú hodnotu, lebo si to môže dovoliť každý. So mnou študovali na VŠ ľudia ktorí ledva ledva zmaturovali, lebo až na pár fakúlt sa ani poriadne prijímačky nerobia berú vsetkych, keďže univerzity dostávajú peniaze za hlavu. A to je jedno, že je to blbec, čo tam nemá čo robiť a nakoniec skončí s plagiatorskym titulom. Vitajte na Slovensku, krajina zázrakov.
@n_i_ka 🥰🥰🥰🥰 neverila by som, že na MK stretnem osvietenu osobu. Držím palce 🤞
Normálna vec mne nám tiež nič na rozbeh nesporili boli sme traja, naši sa rozviedli, potom mamina mala ešte malého brata no vzťah nevydržal , bola na nás sama , dvaja sme chodili na strednú na intrak...bola rada ,že to utiahne a nie ešte sporiť. Nie je to nič zvláštne, nemusia to robiť . Tu platí staré dobré pečené holuby nepadajú samé do huby, bez práce nie sú koláče. Deti sa majú učiť s peniazmi hospodáriť čo najskôr aby pochopili,že nič v živote nie je zadarmo,a treba aj niečo svojim úsilím urobiť a nečakať na peniaze na rozbeh..myslím ,ze potom by mali len pocit ,že nemusia veď rodičia sa postarajú a keď nie tak čo si pocnu.mali by to ťažšie podľa mňa...
Ja nebudem komentovat a pisat čo tu už baby vhodne podali. Napusali ty vela pravdy, lebi uz zazili.
Ja som si vsimla, ze trochu zle interpretujes povinnosť rodičov ze sa musia starat do 25.rokov.
Mas velmi mylne info a povedomie.
Vek 25r.sa uvadza iba v prídavkoch od štátu.
Povinnosť rodicov vyzivovat plati iba do ukoncenia vzdelávania a možnosti samoživenia.a je fuk ci ma dieťa 18, 19 alebo 30...
Nebudem tu rozpisovat presne, staci keď si precitas úvodne info v skupine Pravne poradenstvo tu na MK
@elementissa jasné typická finančná poradkyňa ,tipujem O*B? Kde su ti milionári ktorí vďaka vašej spoločnosti bohatnú? Nikde. Iba pri podpise zmluvy a pri sľuboch ako za 20 či 30 rokov zbohatnú. Každý jeden uz by ste niečo zarobil a neboli by ste nútení otravovať ľudí.🤦
Nam rodicia nesporili, lebo ledva im vychadzalo na ine veci. My sme biedou netrpeli, sebe odtrhali od ust, aby sme my mohli mat obcas aj luxusne zbytocnosti. A ani by som nechcela, aby mi sporili. Keby mali fakt penazi, ze sa mozu ohadzovat, tak mozno. Ale po rokoch starostlivosti o deti, s tym suvisiacimi obmedzeniami, by som skor brala, keby akukolvek nasporenu sumu si konecne uzili oni a nie zase len do nas vrazali peniaze, ked si uz peniaze dokazeme zarobit sami. Citila by som sa blbo, ze roky sa kvoli mne museli obetovat a este aj nasetrene peniaze, ktore im mozno velakrat chybali na veci pre seba, mi maju dat len tak? Nepaci sa mi, ze rodicia sa maju akoby do smrti len obetovavat pre deti a nemat vlastny zivot a deti len cakaju, kde rodic pomoze ci zachrani. Najprv samozrejme vychova, deti male, vypiplat, starat sa, ucit sa s nimi, financovat, este im setrit, aby mali na rozbeh (a kolkych poznam, co tak peniaze od rodicov dostali a ich minuli na somariny, lebo si to vobec nevazili) a potom sa caka, nech pomahaju so zariadovanim byvania, kedykolvek priskocia postrazit vnucata, ked si dieta rozkaze, pravidelne nech prispievaju peniazmi na rozne veci a podobne. A oni kedy maju zit a vydychnut si a uzit si svoje peniaze a svoj zivot? Odkedy so surodencami zarabame, skor sa snazime rodicom cosi pomoct, zaplatit im nejake vylety ci veci do domacnosti, na ktore by im bolo luto dat peniaze a nie od nich este pytat. Konecne po tych rokoch odriekania si ked sme boli mali, si mozu uzit trochu slobody, teraz sme na rade my, co mame zarabat, skakat okolo deti, mat starosti s financiami, vnucata im nosit pre radost, nie povinne na starost ked im to nevyhovuje. Obcasna pomoc potesi, ale oni uz maju pravo viac na odpocinok a nie na starosti.
25 ročný človek je už 7 rokov dospelý. Aký rozbeh? Ak sa 25 ročný človek nevie o seba postarať sám tak buď rodičia pri výchove zlyhali alebo je jednoducho neschopný alebo 50/50.
25 ročného človeka rodičia 25 rokov satili, živili, učili, dali mu strechu nad hlavou jedlo školu......
25 ročný človek má byť už dávno rozbehnutý.
Byty svojim dvom detom nedokazeme kupit, aby mali do buducna (aj ked by mi to prisla najlepsia moznost) nuz ale...uz my sami mame hypoteku....
Ale sporit im sporime...odkladam vsetky financné dary ktore dostanú, odkladame rodiné prídavky, danový bonus....+ mesacne ešte aspon 50 € každému....Ročne im odložíme cca 1300 € každému....
Neukracujeme ich o nic na ukor sporenia do budúcnosti...
Chcem aby, ked budú dospelí boli aspon trocha finančné nezávislí a zariadili si byt, študovali v zahraničí a tak pod.....Jeden nikdy nevie....
Viem ale určite to, že keby tie peniaze neodkladáme teraz, za tých x rokov by clovek nedal dokopy taku koplu penazi....co sa neodloží to sa proste minie....
@mogaa nie som finančný poradca, ale áno, chápem tvoj pohľad 🙂 áno, je veľa rodín, ktoré nemajú z čoho odkladat. No viac je tých, ktorí majú nafuknutu spotrebu. Ty ako bankár určite vieš, že ľudia si berú nehnuteľnosti, ktoré sú drahšie ako dokážu zvládnuť, našťastie sú už v obehu nové pravidlá z NBS a hypotéky sa nerozdavaju kde komu. Slováci sú najzadlzenejsia krajina na obyvatela v Európe a posledne prieskumy (2019), ukazujú, že finančná gramotnosť nie ze nestupa, ona ešte aj klesá až tak, že prerazila dno. Je to vidieť aj tu - sporenie pre deti na vkladnej knižke s výnosom 0,2%...ty zasa ako bankár vieš, aké produkty predávate vy 🙂 a ze sú výhodné pre vás, nie pre vašich klientov, banka nie je investičná spoločnosť, ale inštitúcia na prijímanie vkladov a poskytovanie úverov. To, že ľudia "šetria" na bežnom účte, v ponožke alebo na vkladnej knižke je problém finančnej negramotnosti. To, že ľudia nemajú z čoho šetriť, je problém ekonomiky štátu, ľudia sú zadlžení a príjmy majú nízke. Ja poznám mnoho ľudí s vysokými príjmami, mnoho s nízkymi. Tí s nízkymi nemajú hypo, bývajú v dome po babke, doslova haciendu majú a 3 x do roka sú na dovolenke (Kysuce). Tí s vysokými sú zadlžení az po krk (BA - obrovské sumy nehnuteľností, hypotéky sú teraz extrémne lacné, no aj tak sú drahé, príliš vysoká spotreba - scasti pre to, že BA je extra drahá, sčasti preto, lebo nerozmýšľajú nad lacnejšími alternatívami) poznám rodinu, ktorá ma nadštandardný príjem, no tvrdia ako nemajú peniaze, lebo míňajú iba na stravu 1200€ mesačne. 4clenna rodina. Áno, sú ľudia, ktorí nemajú z čoho odkladat a je to oprávnené. Ostatní majú bordel vo výdavkoch, ani nevedia kam ich peniaze kazdomesacne idú. Každopádne, ja som sa len zapojila do diskusie, lebo vo financnictve pracujem a mám skúsenosti z praxe a chcela som len trosku rozšíriť obzor tým, ktorí čítajú no nevyjadruju sa nijako, že zhodnocovať peniaze sa dá a nebolí to tak veľmi, no treba si zo širokého spektra vybrať správny investičný nástroj, nie vkladnu knižku ci sporiaci účet. Tí, ktorí sa vyjadrujú o tom, aké je to zbytočné a ako oni tomu neveria, tých názor nikto nezmení, ani to nie je ničia povinnosť meniť niekomu názor. No sú aj ľudia, ktorí sa v problematike nevyznajú a názor niekoho z praxe im môže pomôcť sa zorientovať. Ja nie som platená od toho, aby som niekomu menila názor na MK, každý nech robí ako uzná za vhodné. Iba som si dovolila poznamenať, že existujú aj iné možnosti. Také, čo naozaj zarábajú a zhodnocujú peniaze. Ak som niekoho nahnevala ci urazila, ospravedlňujem sa, že tu vnášam takéto zle zle kapitalisticke reči. S vkladnou knižkou na večné čas a niekdy inak!
Nevidim natom nic mne tiez nesporili lebo boli radi ze nas zvladnu poplatit co treba... po vyske som si nasla robotu hned dovtedy brigady a teraz s muzom im tiez pomozeme... oni sa starali o nas cely zivot a ked je teraz tazka situacia ked sa da pomahame my im
@nikyball prepáč, nesprávne si trafila. Nepracujem pre žiadnu poradenskú spoločnosť. Mrzí ma tvoja frustrácia
Rodičia mi sporili a aj nasporili peknú čiastku. Keď som mala 23, tak to vybrali a kúpili si nový väčší byt. Čo ja na to? Nič. Boli to ich peniaze, ich rozhodnutie. Bola to čisto ich vec a vôbec som sa nad tým nezamýšľala.
@elementissa veľmi pekne si to napísala a objasnila. Mám na vec rovnaký názor.
pravdupovediac ani vo sne by mi nenapadlo, že by mi mali sporiť 😀
@90909 mne uprimne mne by toto prekazalo! sklamana by som bola...
Ozaj len moj pohlad....
Ja napriklad uz 10 rokov tuzim po novej kuchyni, ta moja sluzi, ale proste ju neznasam....
Na účtoch detí uz mame dost penazi, aby som take nove kuchyne na mieru mohla mat aj 3...ale ani by ma nenapadlo z tých penazi brat...
cisto len uhol pohladu....
Názor na niečo také človek môže mať asi až na základe ďalších okolností. Niekto je rád, že svoje dieťa dokáže plnohodnotne zabezpečiť v prítomnosti. Iný mu miesto balíka na účte na rozbeh poskytne kvalitné vzdelanie a podporu pri rozvíjaní talentu a záľub. Jediný dôvod na nejaký pocit krivdy asi vidím, ak rodičia okázalo vyhadzujú na nezmysly, no pre dieťa im už neostane. Mne naši nešetrili, ale keď bola možnosť mi pomôcť, vždy mi pomohli (či už so vzdelaním alebo pri rekonštrukcii domu). Ja dcére šetrím, ale nie som si istá, či jej to dám v zmysle "na, uži si" k tým alebo oných narodeninám, lebo človek aj v 20-25 rokoch ešte s peniazmi dokáže veľa blbostí porobiť. Určite to ale pre ňu bude v zálohe na vzdelanie, pomoc s bývaním, či nedajbože nejaké akútne "prúsery" (život prináša všeličo). To by som si veru neodpustila nemať pre ňu rezervu vôbec, keď už mi teda okolnosti šetriť dovolia...
@elementissa to je jedno pre koho poisťujes, vždy je to o tom istom
@ejbyk vieš čo. ja som jedináčik a takmer vždy som dostala, čo som chcela. Ale okolo mňa nebolo veľa takých ľudí. A tak si občas pripadala taká menej schopná, že mnoho vecí prišlo len tak a ostatní si ich museli vydrieť. Tak som to asi vzala ako príležitosť vybudovať si niečo sama. Neviem.
@ejbyk a ešte taká sentimentálna vec, ale viem, že mamina ten byt naozaj chcela. Chcela ísť do väčšieho a lepšieho, vedela si tie peniaze zarobiť. Tak som na to tiež pozerala ako, sprav si tú radosť, sú to tvoje peniaze. Ja som mladá, mám možnosť si niečo vybudovať sama. Prečo by si mala ona odopierať svoj sen o bývaní, aby zadotovala dospelé dieťa.
Naši nesporili a ani by som od nich nechcela..starali sa o mňa a už keď som mala nejaké vlastné peniaze (brigády a tak) som si skoro všetko začala platít sama...
To čo je za hlúpu otázku toto? Prečo by mali rodicia niečo sporit dieťaťu? Prečo by to malo nejaké dieťa vôbec očakávať?
Dostala som od rodičov vodicak, ten sa chystám zaplatiť aj ja dcére, tak isto mi finančné pomohly mi rôznych príležitostiach, ale žiadne ich úspory naozaj nepotrebujem. Kým som mlada zarobím si a keď budem stará zdedim.
Mňa osobne oveľa viac poteší keď idú rodicia na nejakú peknú dovolenku ako by mi mali pchať peniaze.
Nemyslim si nic,nesudim. Kazdeho vec.
V podstate je to na rodicovi ci šetrí alebo nie, niekedy je rodič rad, ze zabezpečí dieťaťu aspoň to základné. My deťom šetríme, majú poistenie, majú svoj účet na ňom sporenie, to sú veci, ktoré sú písané na nich(i keď účet do 18 rokov spravujeme mi). Potom majú investičné sporenia, ktoré sú však písané na nás rodičov. A máme aj byť na prenájom, ktorý keď dosplacame, by mal byť ako štartovný. Popravde poviem, že až v dospelosti našich detí sa rozhodneme co reálne dostanú(okrem poistky), s manželom sme nedostali nič alebo úplne minimum, na všetko sme si museli sami zarobiť a myslím, že to bolo aj na niečo dobré, všetko si vážime. A v dnešnej dobe, keď je náš dôchodok len ilúzia v nedohľadne možno odložíme peniaze pre na dochodok(na ten si sporime už teraz, ale tak človek nikdy nevie). Obidvaja sme vďačný svojim rodičom, že nás vychovali a v rámci svojich možností nám dali všetko čo mohli a to nás rozhodne financne nepodporovali do 25 rokov dokonca ani do 20. A teraz sa snažíme pomôcť my im. Treba sa zamerať na to, čo ty môžeš urobiť pre seba a svoju budúcnosť. Nájsť do brigádu a šetriť si napríklad.
Mne setrili od narodenia a som im za to velmi vdacna. Myslim ze kazdy rodic by mal setrit, hoci aj 10 eur mesacne.
Preco by to malo byt bezne?
Zo skusenosti, mlady clovek sa lahsie uzivi, ako rodina, kde na dva prijmy je 3 a viac hladnych krkov.
Mam 2 male deti a nie, nesporim im. Ani mi to nenapadlo. Mne moji rodicia tiez nesporili a muzovi tiez nie. Zarabam si na seba od 16, celu VS som pocas leta pracovala v zahranici, vdaka comu som si zarobila slusne peniaze. A predstav si, ze od 18 som sa satila sama, moj muz dokonca rodicom aj priapieval na domacnoat! Aby mi moj dospely potomok v 25-ke este natrcil ruku a ziadal odo mna peniaze na rozbeh, tak to mi uz pride cez ciaru. Presne ako si napisala, rodicia maju vyzivovaciu povinnost, teda ta maju zivit. Nie ti davat peniaze na to, aby si ty mala "na rozbeh"! By ma hanba fackovala, taketo nieco od rodicov pytat. Postav sa na vlastne nohy a necakaj, ze ti budu pecene holuby padat. Alebo to sprav ako moja spoluziacka z VS - jej jedinym cielom bolo dobre sa vydat. Nasla si bohaca, rychlo s nim otehotnela a jej jedinou ulohou je byt reprezentativna manzelka...

nam rodicia nesetrili a sme tu ... vobec to nie je povinnost rodicov .... my tiez nesetrime pride mi to kontraproduktivne
ale platime dcere vzdelanie (sukromnu skolu v anglicitine) platime rozne pripravne kurzy a aktivity a tym jej davame moznost aby potom mala dobre platenu pracu a mohla si svoje byvanie riesit sama (tak ako my) samozrejmostou je zaplatenie vodicaku
take to sporenie a este nebodaj spojene s poistkou to je hlupost v 18 nastke si zaplati tak max vodicak.