Aký máte názor na matku, ktorá núti ísť dcéru na vysokú školu?
Ahojte, chcel by som sa vás spýtať aký máte názor na matku ktorá núti dcéru ísť na vysokú aby robila niečo čo ona povie lebo si myslí že veľa zarobí a bez vysokej je nikto a vôbec nemyslí na to že (dcéra) nechce ísť na vysokú ale na strednú a robiť odbor ktorý by ju bavil a chce robiť aj v živote? Robí scény kvôli tomu škaredo jej nadáva a vyhráža sa jej že keď nepôjde na vysokú tak ju dá do decaku... Odohnala a nadava na jej priateľa aby spolu neboli kvôli vysokej lebo ona vraj za to môže že (dcéra) chce robiť čo ju baví a pritom ju priateľ iba podporuje a motivuje aby sa nerozhodla podľa nej a v živote to potom nelutovala... Nebaví ju učenie a ta matka to aj vie ale aj tak chce aby išla na vysokú. Aký máte prosím na to názor alebo máte aj nejaké rady ako ju presvedčiť o tom že je to na nej a nie na matke...? 🤦🏻♂️
@elizabet173 bez strednej nezíska skúsenosti ani základy a na kurze ju to iba naučia
A co otec? Ten na to co hovori?
Predpokladam, ze si teda priatel tej slecny. Ona je zrejme v kvarte a nechce pokracovat na vyssom stupni gymnazia. No, ale pravdepodobne nie si ten, kto ma sudit jej mamu (uz vobec nie preto, ze bola tehotna v 17-tich), ani zrejme nemas tolko skusenosti a taky prehlad o tom, co by jej v zivote pomohlo a zabezpecilo ten super zivot. Toto si slecna musi vyriesit s rodicmi a pripadne s nejakou svojou ucitelkou (vych. poradkynou), alebo nech navstivi pedagogicko-psychologicku poradnu.
Takže si to zhrnme: mladá je pubertane tela, čo žerie múdrosť veľkou lyžicou a matka je zla a blbá. No, väčšina z nás si touto fázou prešla, to je v pohode, vyrastie z toho, len ju treba chrániť, aby neporobila nenávratne chyby. Zatiaľ ma po boku ďalšie pubertalne tela (pardon, životnú lásku), ktoré jej pritakava. Byt tou matkou, asi si to hodím. 🤕 Mladej nevysvetlis, že nemusí mať v 17 výučný list a do dvadsiatky dve deti a ze v tridsiatke ešte nebude plánovať skok do truhly, že si kľudne môže spraviť maturitu a potom výučny list, aj matka sa "ukludni", aj rozum dorastie a ak ma na kaderníčku talent, tak sa uplatní aj o rok neskôr a nič jej neutečie. A ak po maturite nebude chcieť ísť na VŠ, ťažko ju matka bude pchať do decaku 😇, aj matke dôjdu argumenty a ona bude minimálne dospelá a svojpravna.
To máte koľko rokov že beriete vážne ten decák? 😂 Už vidím ako mamička naháňa dospelú dcéru aby ju strčila do decáku 😅
@elizabet173, jej, toto trvdil aj môj bývalý 😎
Moj nazor je taky, ze presne som raz mala takehoto priatela, ktoreho mama mala 2 vysoke skoly, bola velmi schopna a syna dotlacila na vysoku skolu s peniazmi. Ked uz z nej 5x prepadol a profesori na nej uz kategoricky odmietli ho tam za dalsie uplatky prijimat, a on sam sa nemal k tomu, tiez mal sam vybrany odbor, aky chce, ktory ho bavil a videl sa v nom, aj by v nom dobre zarobil, ale rokmi, aj ked nanho potreboval iba SŠ, tak spachal kvoli tejto matke sebevrazdu. Teraz ma jeho matka nikoho a nahana si vlastnu karieru. Od takychto matiek treba volit utek a ked nevidia dobre, kam to dieta speje, co ho bavi, v com sa vidi a na co ako tak ma, je to uz ich diagnoza a sem tam sa to prestreli aj samovrazdou dietata.
@elizabet173 veď to, miesto učenia sa tu vypisujú blbosti...a potom sú tie decká negramotné...je mi z toho smutno kam speje naša spoločnosť 😒
@kassandra25, ono sa dá na výške prepadnúť? Aha... Ale keď nevidíš rozdiel, medzi pubertalnyn frackom a dospelým chlapom, tak je zbytočné vysvetľovať.
Ja nevidim problem ani vo vysokej skole. Moja byvala spoluziacka zo strednej isla na vysoku skolu, neviem, ci vobec niekedy robila, co vystudovala, ale je z nej uspesna a vyhladavana kadernicka, vizazistka a blogerka. Mat vysoku skolu a ist si za svojim snom sa nevylucuje. A na kadernicku nemusi vystudovat kadernictvo, je potom xy kurzov, kde sa vie rozvijat a zdokonalit.
Osobne, treba sa zamerat, na co to dieta ma. Co ho bavi. V com sa vidi. A ci chce, ci ma aj ambicie ist studovat 5, 6 alebo dalsich 7 rokov na vysoku skolu. Lebo to zanho nebude hadam studovat ta matka, ale to dieta tam bude chodit, zhanat si uciva a vtlkat si to do hlavy. Matka moze len prifinancovat a ako tak pomoct, ale dieta - student to musi zvladnut. A nie kazdy ma nato vlohy a nie kazdy ide do toho aj hned po strednej skole. Osoba moze nato aj casom dozriet a zacat na vysekej studovat v 30 rokoch, aj neskor. Vzdy sa da. Pripadne sa dnes da vystudovat aj len po 1. stupen VŠ a potom to nechat tak.
a hlavne by sa nemala hadat o VS, ked nie je ani na strednej

Ono zas... je pekne vystudovat vysoku skolu, ale nie je to zarukou uspechu. Ak ma dievca na gymanziu naozaj trojky, stvorky ako tu anonym tvrdi, tak mozno to naozaj nie je skola pre nu. Ano, moze ist o tinedzerske "vymyslanie", ze mne sa nechce ucit, ja nechcem studovat. Vela deti v takom veku netusi co vlastne chce robit. Ale su aj taki co sami vidia, citia, ze studium nie je pre nich, vidno to na znamkach a maju celkom pekne vyprofilovane co by chceli robit.
Takze mozno je naozaj gymanzium na nu vela, trapi sa tam a prechadza s 3kami, 4kami a keby prestupila na odbornu skolu, tak by robila co ju bavi a aj studium by jej slo lepsie. Ci ma realnu predstavu o tom co to je od 18tich na seba zarabat, starat sa o byvanie, stravu a vsetko co treba a co obnasa zalozit si skoro rodinu, tak to je druha vec.
Faktom ostava, ze ak sa jej podari gymnazium dokoncit, tak ma do buducna otvorene moznosti vysokej skoly a tiez nejakej odbornej nadstavby, alebo dalsich kurzov. Ak uz raz z gymnazia odide a vyuci sa na odbornej skole, tak niektore moznosti do buducna bude mat obmedzene, ale ine zas otvorene. Tazko teraz povedat co bude.
Bolo by fajn realne s rodicmi a vychovnym poradcom posudit ci to gymnazium nie je len zbytocne trapenie a krasne sny mamky.
@elizabet173 no neviem ako veľmi je šikovná keď nechce dokončiť ani ten gympel...tak nejak som to pochopila.
Mám vie prečo to robí ! Ja keby som počúvala svoju mamu a isla na vysokú. Hlavu si bucham že som si isla svoje. Kadernicku môže robiť aj keď bude mat vysokú školu predsa.
Ze by som jej mamu poslala za psychológom na par sedení. Nech sa uvedomí!! Má nejaké komplexy zo svojho života a mylne predstavy o živote svojej dcéry. Niektoré matky sú fakt hrozné. Už od malička si myslia ze majú úžasné, talentované deti, nútia ich na VŠ, no fakt by sa mali nad sebou zamysliet!! Tiez poznám take prípady z okolia. Šikovná baba chcela ísť za kozmeticku, mama o tom ani počuť. Donútila ju ísť na obchodu akadémiu. Ledva zmaturovala a teraz? Robí predavačku. Mam 2 baby, za mňa nech sú hlavne šťastné. Tešila by som sa keby išli za učiteľky. Je to take ideálne zamestnanie pre ženy, neskôr matky (a tu v zahraničí aj dobre zaplatené) . Ak bude 1 z nich kaderníčka paráda.. Do konca života mam o farbenie postarané 😂👍hlavne nech ich to baví! A to sme obaja s mužom VŠ a pracujeme vo svojom obore.
Z akejkoľvek strednej môžeš ísť na akúkoľvek VŠ. Sprav si strednú, ktorú chceš ty a potom uvidíš. Je mnoho ľudí, ktorí zarábajú so strednou viac ako tí s VŠ. Najlepšie sú platené remeslá. Ja mám VŠ, som učiteľka, lebo mám obe ruky ľavé :D, prosto zlú motoriku, ani šoférovať neviem, resp. mám vodičák, ale bojím sa a nemám na nič takéto špeciálny talent. Ja som tú VŠ reálne potrebovala, inak by som musela muklovať niekde fyzicky. Ale ak máš na niečo talent, baví ťa to (napr. to kaderníctvo), tak naozaj nepotrebuješ VŠ. Ja poznám dievča, čo teda zarába omnoho viac ako ja, lebo je ako kaderníčka skvelá, stále sa vzdeláva a iste má aj talent.
uz teraz po ZŠ konštatovať, nebaví ju učenie... 🤦♀️
Dokoncit gympel (nech ma pubertalne tela aspon maturitu, ked zisti, ze zivot kadernicky nie je med lizat alebo, ze statie na nohach jej robi krcove zily) a potom spravit pokojne SOU - odbor kadernicka (je trojrocny takze maturovat nebude a ak by nemala gympel, nemala by maturitu, co je uz dnes fakt minimum vzdelania). A ak si mysli, ze ak teraz prestupi na odbor kadernicka a nebude sa musiet ucit, tak je teda sakra na omyle.
Keďže iba ide na strednu, má 15 rokov- cca. Sopla tu vyskakuje. Má frajera. Kto jej to dotuje? Na strednú nemusí vôbec ísť. Povinnú školskú má vybavenú. A kým bude môcť ísť na vysokú sa to celé môže zmeniť. Aj frajera môže vymeniť. V čase vysokej, bude už vyucena kaderníčka, tak nech sa páči, môže začať pracovať a platiť si vlastný podnájom
divna mamka. Ja by som ako mama podporovala talent a to co chce dieta. Samozrejme ak by to nebolo zo dna na den vymyslene z inych dovodov. Tiez som romyslala na d nejakymi zadnymi vratkami. Maturita sa da vzdy doroborit nie? V pripade ze zrazu bude chciet ist na vysku. 15 snad uz nema v hlave nasrate a vie co chce.
Ach jaj, deti. Kym slecna dojde do maturitneho rocnika, je velmi pravdepodobne, ze zmyslanie a aj frajer sa zmenia 🙄
Dievčina prechádza v škole na 3,4 a už sa vidí ako majiteľka salóna. Toto mi inak celé pripomína, čo mi vravela kamarátka. Tiež ma salón a mala na výpomoc dievča, ktoré ju strašne obdivovalo a tiež chcelo taký život. Na konci dňa slečne spadli ružové okuliare a plakala ako mala pľuzgiere na nohách. To nie je o kecani so zákazníkmi a pití kávy...
Ved nech na vysokú nejde a nech robi kaderníčku. O 20r ked bude mat odpalenu chrbticu, zničené ruky, zničenú sliznicu z tých všelijakých chemikálií , kŕčové žily, pochopi, ze mamka jej chcela len dobre. . . A potom si moze trieskat hlavu o stenu.
Je dobre mat VS a viac možností. Študovať moze aj popri práci. Nech robi co ju baví... ale mamka jej urcite nechce zle

@mysicka36 teraz som napísal že na vysokú nechce ísť a ma známky 3,4 🤦🏻♂️🤦🏻♂️ Veľa jej spolužiačok z tade odchádza a ide na normálnu strednú a za nejaký odbor lebo ani ich nebaví učenie. Podporujem ju v tom čo ju baví a chcem aby sa mala v živote dobre a bola spokojná a nie v depkach že sa rozhodla podľa matky a bude toho ľutovať... Veľa ľudí s výškou teraz robia za pokladňou v Kauflande