icon

Alkohol, dieťa a sociálka

cynthia87
14. nov 2018

Dobry vecer mamicky, potrebovala by som poradit v nasledovnom. 15 rocna dcera, chodi este na ZS, sa u kamaratky opila a kedze ju nevedeli prebrat, zavolali jej zachranku. Viem, ze nas navstivi socialka. Netusim ale co mozme ocakavat. Bude socialka informovat aj skolu? Skonci sa to len tou jednou navstevou socialky? Sme uplne normalna rodina, taketo problemy inak nemame. Dakujem.

mircalla
17. nov 2018

Ako sa k tomu stavia dcéra? Ak je jej to ľúto a cíti sa trápne a vinna je iné ako keď je to je jedno....Také niečo škola odhalí veľmi rýchlo

kittykat22
17. nov 2018

x

kittykat22
17. nov 2018

@sorciera24 nebudem sa s tebou baviť. Si bláznivá puritánka a navyše silou mocou prekrucuješ napísané vety aby bolo po tvojom. A keď už sme pri tom puritánstve, tak by si si mohla pripomenúť, že písať 5 bodiek za každou vetou bolo zaujímavé, keď sme mali 12.

kittykat22
17. nov 2018

Baby končím v tejto diskusii. Nemá zmysel sa hádať. Dievča sa opilo, do bezvedomia. No stalo sa. Aké štastie, že sa jej nič nestalo, alebo sa nezaplietla do inej hlúposti ,kde to mohlo pre ňu a ostatných dopanúť katastrofálne. Buď s následkami na zdraví, alebo na živote, prípadne tehotná. Nikomu neublížila, nikomu nič nezničila. Dúfam, že jej trest bude minimálny, a zoberie si z toho, že pitie alkoholu nepatrí k deťom, a keď sa v budúcnosti k nemu dostane, tak bude piť v rámci spoločneských pravidiel. Všetkým zdar, ideme na detské divadlo 😎

mircalla
17. nov 2018

Pokiaľ to je dcere ľúto, neni lepšie proaktívne informovať školu? Možno je to blbosť, ale keby ste šli do škôly, o indidente informovali sami a prejavili ľútosť (úprimnú, nie hranu), tak škola sa na to bude pozerať inak, ako keď sa to zcista jasna dozvedia od sociálky. Ja by som asi bola nervózna s tým čakaním...ak to je dcére jedno, tak by som nekonala a nech si to vyzerie, keď k tomu príde

sorciera24
17. nov 2018

@kittykat22 ved sa nemusis so mnou bavit.....zjavne ti "moralne zasady" nesedia....to je tvoja vizitka....mozem mat tento nazor...ak tebe pride puritansky je to tvoja vec......mne pride uplne normalny....btw. chytit sa pisania bodiek (co ej fakt kazdeho vec a styl) je fakt trapne a pod uroven...ale ok.....zbohom.....(a pisat bodky budem aj ked budem mat 70), neviem, inak co ma pisanie bodiek s puritanstvom (kt. tu nevidim...)....ale mozno na to raz pridem... kazdy sme si strojcom svojho stastia !a tym to ukoncujem......!

marfikchov
17. nov 2018

@dai všetky tri sme total abstinentky, bez akýchkoľvek pruserov, opíc a pod. Takže asi to tí naši robili dobre si myslím.

0silvia0
17. nov 2018

@marfikchov my sme tiež tri sestry, všetky bez pruserov a problémov. Tretia sestra má ešte malé deti, ale my ostatné dve sestry máme práve najstaršie deti, ktoré sa na nás vôbec nepodali. Totálne extrovertné deti, môj syn problémy s alkoholom naštastie nemal, ale zato máme problémy s fajčením. Ale sestrina dcéra (16 rokov) nejaké alkoholické záležitosti riešila... ostatné deti máme bezproblémové. Je fajn si myslieť, že keď ja som bola bezproblémová, bezproblémové budú automaticky aj moje deti, lebo však "dobrá výchova", ale realita býva často troška iná, takže predčasne by som tie rázne výroky nevyslovovala, ale naozaj ti prajem aby tvoje zatiaľ malé deti mali super pubertu ako ty so sestrami 🙂

marfikchov
17. nov 2018

Ale ja nehovorím o svojich deťoch,
@0silvia0 Hovorím o sebe, tiež neviem, ako dopadnem so svojimi deťmi, ale som si istá, že im to dám poriadne vyzrat, takýto pruser, a nech ma aj dvojku zo správania...

nevludna
17. nov 2018

@marfikchov “poriadne vyzrat”....chudata

marfikchov
17. nov 2018

@nevludna týmto pojmom by som asi tiež niekoho nazvala, osobu, ktorá má mierne pokryvene hodnoty a porušovanie pravidiel, nech sú to hocijaké, za prejav inakosti a nie oviec čo idú v stáde... Tak aj dopadáme, dávam 20 rokov na to, že sa bude aj u nás v školách strieľať.

kittykat22
17. nov 2018

@marfikchov @sorciera24 ste padnuté na hlavu ako jedna tak aj druhá 🙄 Váš život musí byť smutný. Trestať, nechať vyžrať, vyčítať a pod. Je milé, že si myslíte aké ste slušné a dobre vychované. Ale to je omyl vážené. Ste zlé, závistlivé a neštastné ženy. Je mi úprimne ľúto vašich detí. Vychovávať ich v strachu a v pocite, že za vylomeniny musí prísť najprísnejší trest, aby sa poučili. Váš zakomplexovaný prístup k životu je na zamyslenie, nie na obdiv.

sorciera24
17. nov 2018

@kittykat22 povedala ta, co toto sama zaziva.... je mi to luto......ale o nasom zivote vies h........pories najprv ten svoj......
ze najprisnejsi trest......co sme tu na trest smrti ci vazenie niekoho odsudili......a zvaist?...v com?...zena, mne je ta uprimne luto a v podstate si pod moju uroven, aj vyjadrovanim....ano, mam moralne azsady a nehanbim sa za ne.....nemam sa totiz za co, narozdiel od inych.....zbohom, pani...

mircalla
17. nov 2018

Baby, celkom ma prekvapuje vasa benevolentnost. Denne chodim so skolky, skolka je sucast nejakej pedagogickej skoly. Po ceste nestratavam nic ine ako studentky tej strednej pedagogickej skoly rano s cigaretou a s brutalne vulgarnym slovnikom. Tie iste chodia do tej skolky na prax. Je mi z toho pomerne smutno. Opijanie sa 15rocnych berieme ako netreba z toho robit vedu?

mircalla
17. nov 2018

@kittykat22 Ja by som opitie sa do bezvedomia ako vylomeninu neoznacila, vylomenila je nieco ako oklamem rodicov, ze idem sa ucit kamoske, zatial co idem niekam inam. Ja na prisnejsom postoji nevidim nic zle. Mne ja pomerne dost zle z toho, ked vidim a pocujem komunikovat -nastrocnu mladez, je to ozaj zufale. Cize beriem to v tomto kontexte. Velka cast deciek od 12 vyssie je vulgarna, hlucna, agresivna, nevychovana, pije, fajci davno na strednej skole. Niekde sa stala chyba. V poriadku to nie je.

adkalu
Autor odpoveď zmazal
dai
17. nov 2018

@mircalla tak myslim ze nikto to neberie ako vec ktora sa ti stane raz za tyzden... ak tak si myslim ze raz za zivot a mas poriadne ponaucenie na cely zivot. Ja okrem tej mojej sesternice a spoluziaka nepoznam nikoho ineho komu by sa to stalo.
S tym slovnikom mas pravdu - zial tie deti sa tak casto bavia len v skole a rodicia ani netusia ...beriem to tak ze je to sucast pubertalnej frajeriny a ako prislo tak dufam ze odide. Ja som svoju dceru este nikdy nepocula zahresit a naivne verim ze ani pocut nebudem - u nas sa ale nerozprava vulgarne ani doma ani v sirsom kruhu rodiny...
Tak ak to deti maju naucene len v partii ale doma to nevidia tak to podla mna odide hned ako najdu samych seba.

0silvia0
17. nov 2018

@mircalla ja osobne nepoznám nikoho, fakt nikoho kto mal v 15-tich prúser s opitím sa až tak, že to bolo treba riešiť zachrankou. Ani z mojich mladých čias, ani zo širokého okolia. Moja sestra mala asi 2x problémy, že jej dcéra si vypila vonku, ale nie do bezvedomia. Tieto záležitosti sa inak ťažko aj doma riešia. Dotyčné dievča je veľmi snaživé, inteligentné, jednotkárka na gympli. Dohovárajú jej doma, stopujú ju, kontrolujú teraz, nikto samozrejme nechce aby sa to zopakovalo.
Ale jednoducho puberta prináša aj takéto záležitosti a nikto netrvrdí, že s tým súhlasí. Ja nesúhlasím s tým, aby môj syn fajčil a predsa fajčí. Fajčí takmer celá trieda, takmer všetci jeho kamoši. Dohováram mu, dávam príklady, komunikujem, vyčítam, ale ono to u puberťáka nemá cenu. Čím viac rodič rieši a hučí, tým viac sa pubertiak uzatvára do seba. Čo ho zatvorím doma a budem ho špehovať a vyťahovať mu cigaretu z úst? Tu sa to nedá tak rázne riešiť ako pri menšom dieťati. Viem že téma je o alkohole, ale princíp je podobný. Aj s tým vulgárnym vyjadrovaním. Tie decká doma tak nerozprávajú, doma sú za baránkov a ventil pustia pri kamošoch a hrajú akúsi formu dospeláka. Ja som tiež v puberte ostentatívne fajčila a naivne som si myslela, že som veľká macherka. Pubertiak sa jednoucho hľadá, prejavuje sa trocha trápne, ale to pochopí časom, keď sa nájde...

adkalu
Autor odpoveď zmazal
mircalla
17. nov 2018

@0silvia0 Vsak to je prave to, tento opicovy system, robi to vacsina, tak aj ja...Desim sa doby, ked moje deti budu v puberte, a nerobim si iluzie, ze ich nestrhne dav. Dnes uz byt nornalny nie je in.
Kazdy daco skusa a hlada sa, len teraz, ze kde su tie hranice....Podla mojho nazoru toto je uz nie vylomenina, ale dost velky pruser. Riesenie som uz navrhla, zavisi aky postoj ma k tomu dcera. Moze sa stat aj slusakovi, netvrdim, ze nie. Moze to byt aj jedna z x buducich epizod. Ak dcera ma nejaku sebareflexiu, tak asi ako poucenie staci.

mircalla
17. nov 2018

Synovec inak ozaj nie zly chalan. Zrejme mal pocit, ze sa treba zviditelnit pred spoluziakmi...nejaku ucitelku strapnil na Facebooku, nebudem pisat detaily. Nevinny zart ho stal 3 zo spravania, ale podla mna opravnene. Nik z nas nechape, co ho k tomu viedlo. Tak uz je "popularny"

henka123123
17. nov 2018

Niektore nazory no coment..kks po tychto nazoroch socialke znizena znamka ..len aby si dievca nesiahlo na zivot alebo nepilo este viac..fakt nechapem niekt.ludi..moj brat sa opil 2x na mol a odvtedy nikdy nevypil ani poharik a co teraz??? Urxite by som z toho vedu nerobila pri mojom synovi.bude mat z toho ponaucenie ale urcite ho nebudem tyrat ze sa opil kks

marfikchov
17. nov 2018

@henka123123 a kto hovorí o týraní?? Tu sa to celé točí o tom, že má za svoje činy niesť následky, nech už to je znížená známka, zaplatenie záchranky a pod. Však hádam mu nebudem žeravy kutac prikladať. Ale prosto sa mu to len tak neprepecie

henka123123
Autor odpoveď zmazal
0silvia0
17. nov 2018

@mircalla no presne si to nazvala... opicovy system... no zial isty cas to trva kym z tych opic vyrastu.

mircalla
17. nov 2018

@0silvia0 ja dufam, ze ano. Ono ak to porovnam, ked sme chodili do skoly my - tak fajcili 2 chalani, aj to tak rekreacne, inak nik. ozaj sme nikdy neboli vulgarni, sex tak okolo 17 najskor a ano na par akciach sa pilo - branecky ci zemiakova brigada....tajne samozrejme, ale nikto sa neotravil. Boli sme ozaj slusna trieda, dokonca sme ani poza skolu nechodili, tusim 2-3 krat sme zdrhli vyucka....Kam sa to hrabe na dnesnu dobu...

dai
17. nov 2018

@mircalla ja zas az taky velky rozdiel nevidim...moja trieda bola dievcenska - taka slusacka, pilo sa az v poslednych 2och rocnikoch na gymply na vyletoch ale dost deciek fajcilo a aj poza skolu sa chodilo ( hlavne deti lekarov na vsetko mali ospravedlnenku ) ale trieda mojho muza bola total extremna - tam to islo cez vyholene hlavy ( ako prejav rebelie u dievcat ), lahke drogy, alkohol - vacsina extremne inteligentna a expresivna - my sme boli porevolucne deti, zrazu vsetko bolo, vsetko dostupne a malo pravidiel...
Z tej triedy mojho muza je viacero verejne znamych umelcov, ekonomov, lekarov, hudobnikov - a su to prave ti co mali najviac problemov najst samych seba...
Ja fakt nemam pocit ze tato doba je horsia ako ta nasa🙂 ci deti v tejto dobe... skor ked dobu zijes tak ju vnimas len cez svoje oci- ak si bola ti slusna asu si bola aj v takej partii a mas potom pocit ze vacsina okolo teba bola taka; ked pozorujes inych tak si viac objektivna...

renab
17. nov 2018

@cynthia87 ak pri tom neasistovala policia, skola sa nic nedozvie. Nemocnica neoznamuje nikomu diagnozy hospitalizovanych okrem rodinnych prislusnikov. U nas dokonca ani socialke, pokial nie je podozrenie na tyranie resp. to nie je opakovana hospitalizacia z dovodu alkoholu. Ak teda v tom bol len alkohol a nic ine.
Od poistovne potom zalezi, ci hospitalizaciu a vyjazd zachranky zaplatite.

mircalla
18. nov 2018

@dai Porovnavam to s nasou triedo ci skolou u a opis je totalne objektivny. To, co pises, sme nemali.

mircalla
18. nov 2018

@dai A slusni sme bolo vsetci, proste je to tak. Nechem tvrdit, ze to tak bolo vsade, ale u nas ano.