Alkoholik v rodine
ahojte, viete mi niekto poradit ako dostat otca na protialkoholicke?? bude mat tento rok 57 rokov a pije odkedy si pamatam.. co je dost davno. dnes je v takom stadiu, ze na den ma cca 7dcl palenky. pokial rano nevypije, trasie sa, obvinuje moju mamku zo vselijakych moznych blbosti (ziarlivost), cele dni prespi, ked je nahodou doma, nic nespravi, nema ziaden ciel..ani nechapal co sa ho mamka pyta ked sa na takuto temu bavili.. je toho strasne vela. ked som si studovala ake stadia ma alkoholizmus, tak on ma posledne. ked takto bude pokracovat, dlhu dobu na zitie mu uz nedavam, lebo je v katastrofalnom stave. na den mu staci krajec chleba, aj ten si rozdeli. cele zle a uz neviem co robit.
a preco ma to najviac trapi je to, ze o dva mesiace sa mi narodi syn a ked bude taketo jeho vycinanie pokracovat, tak moje dieta bude mat velmi skarede detstvo, co ja nechcem. poradte mi prosim co mam robit. ako ho dostat na protialkoholicke, je jedno ci sudnou cestou, ci nie, pretoze on si bezne sadne za volant a ide do krcmy, kde samozrejme nehraje len karty, ale pride este v horsom stave ako tam isiel. raz uz mal vodicak zobraty za akohol. a niesom si ista ako je to teraz, ci by ho hned brali do vazby alebo nariadili nejake liecenie keby ho este raz zastavili pod vplyvom.
uz sme z neho vsetci zufali, pretoze podla neho samozrejme on vela nepije. no kazdy den je naliaty. pred par rokmi sa to este dalo vypil si vecer, no teraz otvori oci a pije...
poradte mi prosim niekto. dakujem krasne 🙂
@jankaa1707 ja to vidim tak,ze po uváženi vsetkeho,a rozhovoru s maminou by som jednoznacne odišla,a mama ak by suhlasila,by sla so mnou. Ale ako ppoznam tento typ zien,ona neodide... ale svoje dieta by som tomu nevystavila. Mama by u mna mala dvere otvorene,otec urcite nie.
@loginexistuje ano zvladala takym sposobom, ze po nociach nespala a vyzerala ona horsie ako on. nieje len tak lahke sa zobrat a odist, ked je clovek bez prijmu. a pokial clovek nieco podobne nezazije, nevie sa vzit do situacie toho druheho..
@jankaa1707 jeho nezmeníš aj keby si sa snažila akokoľvek, aj keď sa mu vieš postaviť a nebojíš sa ho. Nerozumiem čo si predstavuješ pod tým, že sa musíš o neho postarať, aby sa on zmenil - čo konkrétne. Ako to plánuješ riešiť?
On je závislý a je závislý dajme tomu 20 rokov - aj keď z toho čo píšeš, je možné, že aj viac. Vieš ako si na to organizmus zvykne? A pije už ráno. To nie je, že 20 rokov si dá večer pivo.
@mandala77 postarat o neho sposobom aby odisiel bud on alebo ho stopli policajti a je to. urcite sa neplanujem starat onho :D to isto nie. mozno by sa dalo prist na nejake ine riesenie ako odchod pretoze toto je detinske riesenie. nepaci sa mi, odchadzam.. to je skor utek pred niecim co clovek vidi a nechce vidiet. cize pre mna toto riesenie nieje
POPROSIM VAS NEKOMENTUJTE MI PRISPEVOK ODPOVEDOU, ZE MAM ODIST, ZE NIEJE DOBRE PRIVIEST DIETA DO TAKEHO PROSTREDIA ATD. KEBY SOM TO NEVEDELA, NEPYTAM SA VAS CO ROBIT
DAKUJEM
@jankaa1707 nuz ty nemozes vediet co zazili ini a ako musia bojovat v zivote ... v podstate su dva typy pristupov
jedny sa zatnu a povedia si ze ich deti toto nebudu prezivat a odidu a bojuju snazia sa ... deti maju ked sa vedia postarat a snazia sa aby sa neopakovali tie chyby a situacie co museli oni prezit ...
a druhi zasa svojimi rozhodnutiami sposobia ze ich deti budu znovu prezivat to co oni v detstve lebo sa z toho nevedia vymanit a je to jednoduchsie ostat v tom istom kolobehu ...
kazdy ma na vyber .. ako nalozi so svojim zivotom ....
a ano mama by tiez mala absolvovat psychoterapiu lebo inak sa odputat a priniest zmenu nedokaze v tom sa jej da pomoct...
ty mas v rukach zivot svojho dietata a to ma aj otca predpokladam ... tak si treba ujasnit co je dolezite a ake su moznosti a riesit svoju situaciu prijem, byvanie ...
otca a jeho pitie neporiesite ak on sam nebude chciet
@loginexistuje tiež to nepochopím
@jankaa1707 a kde by on išiel? A ako ho stopnú policajti? Musel by spáchať nejaký trestný čin a museli by ho odsúdiť na x rokov do basy.
Úplne chápem, že cítiš voči nemu čo cítiš, to je úplne prirodzené. Nemyslím si, že to nepochopí nikto kto to nezažil aj keď ten čo to zažil, by možno poradil zo svojej skúsenosti.
Myslíš, že ak žena odíde od tyrana a všetko mu nechá je detinské riešenie?
Je normálne, že mama si zvykla, že spolu majú dom, že tam je všetka jej práca, jej život a z tohoto dôvodu to vyzerá, že to je zlé riešenie, že odchádza ona a on tam zostane. Rozviesť sa s ním nechce?
@jankaa1707 ale ty ho nemozes vyhodit z JEHO domu .... on teba áno. Na liecenie ho nedonutis ist .. to moze jedine sud nariadit a to sa nerobi v takychto prípadoch .. aj keby ho policajti desat krat nasli ozrateho v jarku pri ceste tak ho neposlu z domu prec....
jedine ze mu kupite nejaku garsonku alebo tak a on sa odstahuje ... ale to musi on suhlasit...
ty to nemas ako riesit...
@loginexistuje DAKUJEM 🙂
Mne sa paci ten napad, ze ked pojde šoférovať, tak zavolať policajtov, aby mu dali fúkať, ked opakovane nafúka, musia to riesit, nemôžu to nechat len tak
Mne by sa táto cesta zdala schodná
No prinutit ho ist nemozes on si musi uvedomit ze ma problem a chciet ho riesit ale uz taky typ alkoholizmu je velmi tazke vyliecit .. resp. aby sa stal abstinujucim alkoholikom je velmi tazke .. hlavne tie abstinencne priznaky.. nechcem byt zlym prorokom ale z toho sa uz nedostane a aj led hej len na chvilu a zase tomu prepadne musi mat velmi silnu volu
@jankaa1707 len toľko: pokiaľ si to sám neuvedomí a nebude chcieť sám riešiť, nič vám nepomôže. aj ak náhodou ho niekam umiestnite, po skončení liečby sa vráti do starých koľají a rozpije sa ešte viac.
@pribinak v jeho prípade žiadne liečenie nebude mať efekt. To sa zhodneme asi viaceré. On si problém s alkoholom ani nepripúšťa. Má 57 rokov, pil dajme tomu 20 rokov, pije od rána, každý deň 7 deci alkoholu. Veľmi silná závislosť bez motivácie liečiť sa.
Tak nech potom volajú policajtov pravidelne ak doma útočí na mamu. Jeho môžu aj vykázať policajti na 10 dní z domu. Ale neviem čo tým vyriešia.
No v tomto pripsde si myslim ze aj sbstsk by ho mohol zabiť.ja som malá tstks zsvislsks cely jeho život pil mal ist na operáciu ale jednak toto bol problem a ten druhy ze sa bál.a aj moju mamku by som hned poslala ale je svojprsvns a pokiaľ sama nechce nik ju tam nedostane a aj proti sutomstom ale takýto ľudia nemajú žiadny problem s nicim.ale tá basa veru každému pomohla sa s takýchto veci dostať pokiaľ sa majú kde vrátiť.
@jankaa1707 tak toto mi veľmi ale veľmi pripomina mojho svokra. ked sme sa s mužom spoznali a prišla som k nim, bol super, pil aj vtedy (každý deň) ale nie cely cely deň. ked zomrela svokra, spustil sa. veľmi sa za nou zabanoval a nič nepomahalo. pitie sa začalo stupnovať, bol naliaty ako vraviš non stop. presne mal problemy so žaludkom, nič skoro nejedol, len pil acidko a bral Pancreolan, lebo ho bolel žaludok. neviem ako vyzera tvoj otec, ale moj svokor mal veľmi naliate brucho, ale veľmi. vyzeral ako taky pavuk. ruky nohy uplne tenučke a brucho ako ja v 9. mesiaci. Ani dohovaranie, ani poslanie k lekarovi, nič nezaberalo, liečenie? o tom nechcel ani počuť. ked sme ho dostali k lekarovi a ten ho poslal na dalšie vyšetrenia, zistili že už ma cirhozu pečene a najlepšie by bolo keby šiel na transplantáciu. lenže jedneho dna sme dostali telefonat, že svokor doma odpadol (byvali sme u nich, ale vtedy sme akurat prerabali naš domček, tak sme boli cely den tam) a nevladze vstať. zavolali sme zachranku, ta ho vzala do nemocnice a za 2 hodiny nam volali že svokor je mrtvy. mal vredy na žaludku, pankrease a tie mu praskli, čiže dostal otravu.
z toho mi pride, že ty ho nezmeniš, tak ako aj my. len sme sa ticho prizerali ako chradne a ako nevladze. ked som ho našla na tej zemi vtedy čo odpadol. no hrozne mi bolo.
tam ked nechce on tak ty si s prepačenim ani neprdneš. viem o čom hovorim. žiaľ
@jankaa1707 poradím ti jedno na protialkoholicke ho nedostaneš ani ho nezmeníš...kedže si písala že ti nemáme písať aby ste odišli tak to je potom zbytočné... ja to mám tiež doma a bývam teraz doma a aj práve teraz tu bol krik okrem toho je ten môj otec ešte aj agresívny... my sme sa rozhodli osamostatniť s manželom ale to ty nechceš no proste otca nezmeníš... bud to prestaneš vnímať a starať sa do toho ale tvoje dieťa to vnímať bude.... zmier sa že ho budeš vychovávať takto
@jankaa1707 ja sa viem vzit do tvojej situacie...sama som vyrastla v rodine kde bol alkohol. Ty ale otca nezmenis!!! Mozes ale zmenit zivot svoj a tiez zivot svojho dietata. A mozno mozes pomoct zmenit zivot svojej mame. Tym ze ostavate a vpodstate nic nerobite ho len podporujete. Ak odidete mozno sa spameta...a ak nie bude to len jeho volba. Nikdy by som neostala v takom prostredi so svojim dietatom!!! Sama pises ze by bolo lepsie bez otca ale otca chranis viac ako vlastne dieta. Nechaj otca ist cestou ktoru si vybral.
@pribinak presviedčanie jej nepomôže, to je jasné. Veď to jej ani nikto neporadil.
Áno, môže robiť také kroky ako si navrhla. Ale musí si byť vedomá, že ak bude volať policajtov, bude otec viac útočiť práve na mamu. A bude tam len väčší stres. To nepotrebuje teraz ani ona keď je tehotná.
Odísť nechce. Veľa možností nemá.
A hlavne treba vychádzať z toho čo je práve teraz.
A nie tu rozmýšľať o tom, že je už vo väzbe a že ako to tam úspešne porieši a príde odtiaľ ako abstinujúci alkoholik a úplne iný muž.
@pribinak no a to ale bez toho aby niečo zle urobil nepôjde.ked je clovek svojprsvny nic s tym neurobí iba ak to chce sám.ked nechce rodina sa musi len smutne dívať ako sa ti ľudia sami ničia.je to smutné a najhorsie je ked tym trpia aj malé deti.dskujem bohu ze sa u nás pije len mlieko a nie alkohol ani len pivo.
1. súdne nariadená protialkoholická liečba väčšinou nič nerieši - pacienti sú nemotivovaní, chcú to mať "z krku" a obviňujú okolie za to, že ich tam proti vôli "dostalo". Krátko po návrate 99% začne piť znovu.
2. dobré je vyhľadať v mieste bydliska anonymnú skupinu pre deti alebo príbuzných závislých, kde sa dozvieš, čo je "spoluzávislosť" /tiež choroba ako závislosť/ a ako úzko súvisí s tým, čo a ako práve teraz robíš
3. doporučujem prečítať si knihu "Dospelé deti alkoholikov", ktorá ti tiež pomôže pochopiť prečo zachraňuješ otca, ktorý sa rúti do záhuby a strháva so sebou všetkých vás a to celkom dobrovoľne.Dostáva vás cez výčitky svedomia a pocity viny.
V poslednom štádiu pre alkoholika nie je nič dôležitejšie ako jeho "fľaštička", všetko ostatné mu je jedno. Mnohí, kým nepadnú na dno, neprídu o prácu,rodinu aj strechu nad hlavou sa nespamätajú, a väčšina z nich ani vtedy, končia na uliciach, niektorí si radšej vezmú dokonca život. Nie sú už schopní triezveho úsudku. Smutné ale veľmi reálne.
@emilia25 nie som právny expert, ale ak nafúka viac ako 1 promile, tsk je to trestný čin

@jankaa1707
ty mozes zmenit jedine seba ... a nie alkoholika ktory pije niekolko dekad.... to nie je ani ze naivita to je s prepacenim blbost...
ty ako buduca matka mas v prvom rade ochranit svoje dieta .... a priviest ho do bezpecia co u tvojich rodicov nie je .
Ak chces pomoct mame preco nejdes byvat niekam inam a ju nezoberies so sebou a nevezmes ju k pravnikovi aby sa rozviedla doriesili majektok a pod..
a tvoja mama mohla v klude zit aj tvoje dieta ....
Preco si vlastne sla s priatelom byvat k rodicom???? Ved ked si bola v zahranici tak bola mama s nim sama... vtedy to zvladala ???