Alkoholik v rodine
ahojte, viete mi niekto poradit ako dostat otca na protialkoholicke?? bude mat tento rok 57 rokov a pije odkedy si pamatam.. co je dost davno. dnes je v takom stadiu, ze na den ma cca 7dcl palenky. pokial rano nevypije, trasie sa, obvinuje moju mamku zo vselijakych moznych blbosti (ziarlivost), cele dni prespi, ked je nahodou doma, nic nespravi, nema ziaden ciel..ani nechapal co sa ho mamka pyta ked sa na takuto temu bavili.. je toho strasne vela. ked som si studovala ake stadia ma alkoholizmus, tak on ma posledne. ked takto bude pokracovat, dlhu dobu na zitie mu uz nedavam, lebo je v katastrofalnom stave. na den mu staci krajec chleba, aj ten si rozdeli. cele zle a uz neviem co robit.
a preco ma to najviac trapi je to, ze o dva mesiace sa mi narodi syn a ked bude taketo jeho vycinanie pokracovat, tak moje dieta bude mat velmi skarede detstvo, co ja nechcem. poradte mi prosim co mam robit. ako ho dostat na protialkoholicke, je jedno ci sudnou cestou, ci nie, pretoze on si bezne sadne za volant a ide do krcmy, kde samozrejme nehraje len karty, ale pride este v horsom stave ako tam isiel. raz uz mal vodicak zobraty za akohol. a niesom si ista ako je to teraz, ci by ho hned brali do vazby alebo nariadili nejake liecenie keby ho este raz zastavili pod vplyvom.
uz sme z neho vsetci zufali, pretoze podla neho samozrejme on vela nepije. no kazdy den je naliaty. pred par rokmi sa to este dalo vypil si vecer, no teraz otvori oci a pije...
poradte mi prosim niekto. dakujem krasne 🙂
@jankaa1707 Keď nechces odísť,tak čo riešia?
Alkoholika nikdy nezmenis,aspon takto prepiteho ako tvoj otec nepoznám a to máme v rodine kopec alkoholikov.
Aj ja my s manželom sme kvôli alkoholu doslova utiekli od rodičov a nie kdy by som nedovolila,aby moje deti zažívali to peklo čo my.
Aj moja mama takto trpí,ale bohužiaľ jej rozhodnutie,dvere ma u nas otvorené,kedykoľvek ju prijmeme s radostou.
Nechápem ako môžu byť niektorí chlapi takí hlúpy. Mal som deda ktorý veľmi fajčil a ešte viac pil. Znehodnotil som mu cigarety a vyhodil a povedal som mu to. Že mi jednu pleští. ,,Čo si povedal ty starý blázon? Skús to a Ti tu pleštím ja za tvoje primitívne správanie. Nebudeš rozbíjať rodinu. Ti umyjem hlavu za to. Aby ťa vlastný vnuk na staré kolená vychovával tak to si dobre zlyhal chlape." Na agresivitu treba reagovať ešte väčšou agresivitou žial.. Treba ho odrezať od prístupu k peniazom a zlikvidovať zásoby alkoholu/cigariet. Keď bude pristihnutý s alkoholom okamžite zakročiť. Je to násilné riešenie ale aké násilie prejavuje on na vás? Aby sa však niekto stal alkoholickou troskou tak to prebieha roky. Prečo sa stal alkoholikom? Nikto ho nekontroloval a kontrola je prevencia. Takže také vysoké štádium alkoholizmu sa dá riešiť len osobnou potupou. Treba sa potom spýtať samej seba či má zmysel zostať s ním ďalej.. Žijeme len raz a znehodnotiť si život takým prístupom je na škodu. Dedo je už po smrti
@kk77 pretoze cirkev hlasi orave v dobrom aj zlom,v chorobe i zdravi....a to je choroba....vsetky zeny alkoholikov ktore su veriace az silno veriace prave kvoli cirkvy zotrvavaju v manzelstve...vies kolkokrat som sa napocuvala odpovedi,ze preco tak trpia...No lebo Boh im dal taky osud...tak Boh chcel,tak mysi byť....
@kk77 lebo nabezenstvo uci...vytrpiet a pride vykupenie...atd atd...
Ze mu- akoholikovi treba pomoct lebo on je slaba osobnost,ktora podlahla pokuseniu zleho ducha,a ta zena ma taky osud od Boha,ze je dostatocne silna aby to zvladla a pomohla mu...
Obcas sa mi rozum zastavuje nad tymto
Ziadna zena toto nema zazit....ziadne utrpenie,tyranie,ublizovanie.....ponizovanie
Znova sa budem opakovat .... Alkoholik si neprizna ze je chory,a pokial sam to nepochopi...nikdy sa nezmeni...ani keby ste mu obmedzili pristup k alkoholu,peniazom,krcme...vzdy si najde sposob a dovod...uz som mala pripad,ze ho nahrali na kameru co tobi,vystraja,tak povedal ze je to podvod to nie je on....on si totizto nepamata svoje vycinanie..alkohol zabija mozgove bunky...pamat nesluzi ale jeho predstavivost ano...tam.vznika problem...ze to co si zmysli bude povazovat za tvrdy fakt....od nevery zeny az po......hocico co si v tej jeho hlave zmysli...co tvrdi okolie pravda nie je....ani keby mu to povedal cudzi nezaujaty clovek
v dobrom a zlom neznamena, ze nechas seba a deti tyrat. Prave zotrvavanie v takomto vztahu je hriechom, pretoze ublizujes sebe, aj detom. Alkoholizmus je choroba ale ked dotycny nie je ochotny sa liecit, musis chranit v prvom rade seba a deti a mat v tom nastavene zdrave hranice.
Utrpenie je sucastou zivota... nevyhneme sa mu, ale "vyrabanie" si utrpenia a dobrovolne "zotrvavanie v nom", to urcite nepozaduje od ludi Boh.
"V zlom" predsa neznamena, ze dovolim, aby mi druhy ublizoval, a aby som to donekonecna toleraovala, v zlom znamena realne problemy, ako je smrt dietata, ci choroba manzela a podobne... financne problemy, problemy v komunikacii, krizy... nie ze niekto bude 20 rokov chlastat a ublizovat mi....
Ak niekto zotrvava v takom manzelsve a ocakava nieco za "zasluhy", tak urcite to nie je spravne pochopenie toho "v dobrom a zlom"..
mame - "miluj svojho blizneho ako seba sameho"
a teda!!!
nie menej, ale ani VIAC!
@mandala77 mozno je to aj tym v tom svedsku, ze tie zeny su neraz v uplne inej situacii, maju ine podmienky, moznosti, vedia sa o seba aj financne postarat... a taktiez aj nejakym tym osvietenstvom, co nasilie je a ake ma podoby, tym myslim nielen fyzicke, ale aj psychicke a ekonomicke.....
@butterfly333 fuuha to vas obdivujem ze tam ešte zostavate..zazila som niečo podobné a utekala som kade ľahšie, problém bol brat
@dasenka26 no žial finančne dovody nas donutili byt zatial doma,no rysuje sa byt tak snad sa to podarí,
@mima4
Nebolo to konkrétne Švédsko, som to radšej vyhľadala, ale severské krajiny. U nás ešte panuje veľa stereotypov a aj to, čo si popísala Ty, tiež si myslím, že policajti to berú na ľahšiu váhu ako v iných krajinách.
Podle jednoho výzkumu je nejvíc týraných žen v severských zemích. Unie to vysvětlila tak, že tamní ženy jsou emancipované natolik, že násilí hned oznamují. Češi jsou v žebříčku někde ve středu.
Zdroj: http://ona.idnes.cz/psycholozka-cirtkova-cim-bo...
@jankaa1707 nerada sa opakujem, ale fakt mi neda. Prosim ta, byvanie v spolocnej domacnosti s tvojim otcom je strasne krute a nefer voci babatku, ktore cakas a tiez voci tvojmu priatelovi. Ty si naozaj myslis, ze sa tieto problemy neodrazia na tvojej psychike a na pohode babatka? Na tvojom vztahu k otcovi dietata? Ved ty uz si normalne tak z neho vytocena, ze pises, ze mas chut ho zabit. Uvedomujes si do akej miery ta jeho zavislot zasahuje? Mama nech sa laskovo rozvedie, rozdelia si majetok, a potom si ju trebars zober k sebe do podnajmu na nejaky cas, ak mas pocit, ze jej to dlhujes. Ale ja by som tam urcite neostala len preto, ze tvoja mamka sa hra na NIOBU MATKU TRPITELKU. Namocia ta do svojich problemov, stratis chut do zivota, rozpadne sa ti vztah. Kazdy problem ma svoje riesenie, len ine ako si predstavujeme na zaciatku. Takze este raz, TVOJ OTEC PIT NEPRESTANE, LEBO NECHCE A ANI NEMA DOVOD. Mozete na neho nieco "prisit", aby ste ho odtrihli na nejaky cas od alkoholu a zavreli do liecebky, medzitym vybavite papiere k rozvodu a majetok a potom nech si popija a az kym sa neprepije k smrti. Je mi luto za tento kruty prispevok, nemam to vo zvyku, ale neznasam takych LUDI AKO TVOJ OTEC.
@loginexistuje Ja som jej pisala presne to iste, len mam pocit, ze je to ako hrach o stenu hadzat. Ach jaj.
@jankaa1707 nesuhlasim, bez prijmu je hlavne on. Kto chce hlada moznosti, kto nechce hlada dovody.
@jankaa1707 Nečítala som všetko, ale jediné, čo by možno ešte tvojmu otcovi pomohlo, je, spadnúť na samé dno...aby snáď vstal a odrazil sa od neho a zasa začal vnímať realitu. Keď to nejde po dobrom, tak hádam po zlom? Väzenie..aby sa nedostal k pitiu, izolačka v nem.ale tam nechce... Ty musíš/ mala by si presvedčiť svoju mamu, že mu nie je nič dlžná..aby ona začala žiť, má predsa ešte zo 20 rokov určite, nech ich nepremárni. Buď tresne do stola, chytí ho pod krk, dotiahne ku zrkadlu- pozri ako vyzeráš a vyšmarí von z dverí...no vážne. Jemu nič iné nepomôže, len takéto radikálne riešenie. Buď sa spamätá, alebo nie? Zmeň správanie tv.mamy, aspoň teraz..aj keď riadne po dvanástej.
@mima4 vieš, beriem to tak, že sme moc slabí páni aby sme chápali prečo sa život odvíja tak, ako sa odvíja. A konkrétne ju nepoznám a netýka sa ma to osobne, nič iné nezostáva, len brať jej názor a rozhodnutie tak ako je. Aj keď tým, že je tehotná, som sa vždy prikláňala k názoru, že žena by v tomto čase (ak sa dá) mala byť v psychickej pohode a kľude a bez zbytočných stresov. Nie v takejto nenávisti (aj keď je pochopiteľná).
Nechápem, že nie je vôbec otvorená sa na to pozrieť aj z inej strany - čo tu baby radili. Išlo jej o to, aby jej niekto dal radu ako ho dostať silou mocou na liečenie, ostatné vôbec nepripúšťa. Ani fakt, že otec v taktom štádiu alkoholizmu ako on, je beznádejný prípad.
@mandala77 mas pravdu, treba to len akceptovat... mozno keby otec buduceho dietata zakrocil a ziadal dieta mimo toto prostredie, mozno to by bola cesta.... preto som sa jej pytala ako to vnima jej muz... ze ked ona nevidi, ze inej cesty niet a nepripusta ju, ze niekto "z externeho" prostredia, teda otec buduceho babatka, by mohol zakrocit.
@mima4 Ja len pisem moje skusenosti s ludmi, ktoré mám
Nehnevajte sa, chápem, že mi radite dobre, aj ja to tak vidím, že odísť by bolo naj, no nikto nevidí do môjho života, takže zas až tak jednoduché to nieje ako tu píšete.
Ja som vás žiadala o konkrétnu vec a nie o to, aby ste tu rozoberali môj život, život môjho muža atď..končím túto diskusiu, pretože na takýchto fórach nájde človek akurát "mudre"reči od múdrych ľudí. Nič nové som sa nedozvedela a myslím, že sa nič nové ani nedozviem akurát len ukamenovanie kvôli tomu, že ostávam bývať v jednom dome s alkoholikom atď...
Vytvorila som diskusiu na alkoholika v rodine..nie na ZAČNITE RIESIT MOJ ZIVOT. Toľko odo mňa. Nabudúce keď budete niekam prispievať, stačí čítať, čo dotyčný/á kladú za otázku. Netreba sa tváriť ako majster v radení, pritom vidíte akurát príspevok, kde je otázka a nie život človeka, ktorý sa pýta túto otázku.
Ďakujem. Pekné sviatky prajem 🙂
P.S.kto bude chcieť naozaj poradiť, napíšte mi správu. Vďaka 😉
@mima4 treba vychádzať z toho čo píše a čo napísala aj teraz. Hľadala radu ako dostať otca na psychiatrickú liečbu. Nájsť nejakú rafinovanú cestu ako to urobiť. Žiaľ život prináša aj takéto situácie keď sa veci chcú riešiť päť minút po dvanástej. V tejto súvislosti ma napadá, komu niet rady, tomu niet pomoci.
@mandala77 Presne tak. Ja s touto temou koncim, lebo to nema zmysel jej daco radit.Kto chce kam.....

@blondie257 vies ja ked toto citam, rozmyslam preco im nepomoze cirkev, preco knazi nepovzbudia zeny, aby sa odputali od takych muzov. Ja si jednoducho nemyslim , ze zostavat s takymto clovekom je naplnanie slubu "v dobrom aj zlom". Zivot mame len jeden. Moj otec tiez pil a je mi luto, ze premarnil nase najkrajsie roky.