icon

Alkoholizmus počas korony

2. nov 2021

Zienky ako začať. Začala so korona. Deti boly doma. Domáce učenie liezlo asi každému z nás na mozog. Mám dcéru druhacku, syna. 2 a pol ročného. Ja som v nervoch začala piť. Ja viem že mám problém. Že nezvladam alkohol. Prosím. Nepíšte mi tu zle komenty. Na liečenie ísť nemôžem skrz deti. K psychologicke chodím. K psychiatrické sa bojím ísť. Aby v prípade rozvodu meboli deti mužove. Nie som na tom zle. Pijem 2-3 dni a potom som tyzden čistá. Ale pomôžte mi prosím ako prestať. Ka viem že nemám psychohigienu. Ale alo prestať.

0martina0
3. nov 2021

@mandala77 bola si tam niekedy,realne v takej skupine

luccija
3. nov 2021

Ty už nebudeš môcť piť ako ostatní pohárik na oslave, Vianoce...už to prešlo nejakou hranicou.Pouzivas to ako odmenu večer po ťažkom dni, deti spia mám kľud dám si pohárik.
Určite so psychologickou to budete rozoberať.Dobre je, že sa vieš udržať, že nepijes hladinkovo každý deň.Nikdy psychologicke neklam aj keď budeš mať nutkanie prikrášliť vec.Niekedy človek zistí, že dôvod pitia môže byť úplne iný ako si ty myslíš.Nebran sa psychiatrovi a liekom veľa ľudí pije, lebo majú úzkosť, mierne depresie držím palce

karolinakr
3. nov 2021

Jednu zavislosť si vymenila za druhu, ked človek prestane fajčiť, tak to su riadne nervy, absťáky, priberanie,, teraz víno,,,čo by ťa mohlo motivovať, no ja som zažila na pracovisku, že davali fukať a jedna žena bola na hodinu prepustená a iny prijem nemala, matka 2 detí,,.. čo ti poradim, začať cvičiť, pravidelne, dať si naročny program, telo sa unaví, vyplavia endorfíny, schudneš a budeš sa lepšie cítiť..a možno aj zrelaxuješ psychicky po náročnom dni s deťmi a bude sa ti lepšie spať

klarik707
3. nov 2021

hmmm je mi luto kazdeho kto takto dopadne, no na to, aby si prestala musis byt striktna. uz proste ziadny poharik ani jeden. bo aj ten jeden poharik ta vie stiahnut tam kde si bola. nesmies klamat hlavne sama sebe. moc ti budem drzat palce, aby si to zvladla

cacianka
3. nov 2021

Netráp sa že muž môže zneužiť tvoje návštevy u psychiatra. Rieš so psychologičkou, ona ti poradí či potrebuješ aj jeho, veď môžeš ísť anonymne, bez vedomia rodiny. Tebe by pomohla aj skupina abstinujucich alkoholikov, nemusia to byť iba AA, sú aj iného zamerania. Pomáhajú si ako opora a podpora v nepití. Terapia a psychoterapia.
Ak by si chcela skúsiť, poznám zopár na západnom sk a v Ba, ale viem odporučiť aj inde.

autor
3. nov 2021

Dalujem za kazdu reakciu. V prvom rade komunikujem s psychologickou. Čakám kým jej skončí karanténa. Je to už len pár dni. A pôjdem na sedenie k nej. Už uvidím čo mi ona povie. Či treba hľadáš ďalej alebo to budem riešiť s ňou. Aby sa má chápali, mne nerobí problém nepit. Ja sa netrasiem nesom s toho nervózna že nemám alkohol. Neni týždeň ? Ok, neni dva týždne? Tiež ok. Ale potom príde zlom/skrat a ide to. Prosím vyhnite sa pomenovaniu alkoholik. Mne príde ten pôjdem ako nejaký asocial čo si udržiava hladinku denne, je špinavý a smradľavý. Neviem prečo. Skôr že “máš problém s alkoholom”. Toto som hovorila aj mojej psychologicke. Že takto to menovať je pre mna prijateľnejšie aj napriek tomu že viem že to znamená to iste.

autor
3. nov 2021

@cacianka tá skupina by mi určite pomohla. Ale som na opačnom konci Slovenska.

maminkadeticiek
3. nov 2021

Vie o tom tvoj manzel alebo niekto z bizkych?

autor
3. nov 2021

@maminkadeticiek manžel vie. Veď je tu somnou, mame som načrtla ale neriešila nič. Len že “nerob chu*oviny.

nostres
3. nov 2021

Podľa mňa to len zvelicujes... Ale ty si rozumieš...

mandala77
3. nov 2021

problém akejkoľvek závislosti tkvie v tom, že ju nevieš ovládnuť. Je úplne jedno, či sa človek dostane k bodu, že musí mať dávku každý deň, alebo raz za pár dní sa opije. Vnímam ako dôležité, že si si dokázala pripustiť, že máš problém s alkoholom. A veľa ľudí, ktorí s alkoholom alebo inou závislosťou majú problém, majú problém povedať, že sú alkoholici alebo závislí. Odporúčam film Když láska nestačí, je o mužovi, ktorý v Amerike založil Anonymných alkoholikov. Je možné, že si vo svojej pôvodnej rodine mala niekoho, kto mal problém s alkoholom. Určite si nemyslím, že to zveličuješ. Keď si schopná si to priznať, je to veľký krok a nenechaj to len tak.

autor
3. nov 2021

@mandala77 písala som hore he mame v rodine človeka ktorý zomrel na cirhozu. Bol mi veľmi blízky a veľa pre mna znamenal. V podstate sa to jeho smrťou začalo. Nevedela som sa pozbierať a asi rok po tom som začala ja. A vidím že idem cestou akou išiel on a ja tak skončiť nechcem. Mám nádherne milovane deti a nedovolím aby o mna prišli. Film si stiahnem a pozriem. Ďakujem ❤️

cacianka
3. nov 2021

Aj tam nájdeš. Anonymní alkoholici nie je podľa môjho gusta, to je taký americký štýl, ale psycho ti poradia a nasmerujú na klub.
Existuje aj združenie zastresujuce kluby po celom Sk, aj tam poradia. Aj na nete nájdeš.
Keby chces, napíš Ip.
Ja poznám takéto kluby, môj chlap chodí do jedného, robia si sedenia 2x do mesiaca, v podstate súkromné, a pekne si pokecaju. Raz za čas chodi aj psychologička/psychiatrička, členmi sú ľudia po hospitalizacnom prelieceni ale aj bez. Muži ženy mladí starí.velmi im to pomáha, rozpitvat svoje problémy. Noví sa učia ad starých.

mandala77
3. nov 2021

nečítala som všetky komentáre. Posielam Ti odkaz na knihu Dospelé deti alkoholikov: https://drive.google.com/file/d/1-YWhn9zhSoVWnu... Nechcem sa opakovať, ale určite Ti odporúčam niektorú zo skupín práve Anonymných alkoholikov. Majú aj Skypové skupiny, to že sú anonymné znamená - že si tam úplne anonymne a je to program, ktorý pracuje na určitých na seba naväzujúcich krokoch.

marcela64
3. nov 2021

Tak toto ti veru nezávidím, ale klobúk dole, že si si to vôbec priznala, lebo koľko je alkoholikov, čo sa tomu bránia a zapierajú to. Jedine teda to riešiť so psychológom a nejakými možno anonymnými alkoholikmi v skupine.

0martina0
3. nov 2021

to som si hovorila aj ja,ved nepijem každy deň,aj ja som vydržala par tyždňou,aj deti boli čiste a mali všetko,ale prečo piješ sama,neni žiaden dvôvod aby si si sama naliala,ale že žiaden...daj si miesto alkoholu čokoladu,a nenahradiš to,jedine alkohol ťa da na taku rovinu,do akej sa potrebuješ dostať,su ženy čo chodia o krčmach,ako si pysala šinave smradlave,ale alkoholizmus ma tiež určite stupnice,určite niesi ťažky alkoholik,ale podľa toho čo si pisala je tam už asi zavislosť rozvinuta,...to iste som si hovorila aj ja v začiatkoch,ja a alkoholik,no v žiadnom pripade....a už vtedy som v tom riadne lietala,...skus si zrobiť test na zavislosť,našla som to na gugle,...a tak ako ti pisali,ty musiš s alkoholom skončiť uplne,žiadne že poharik

reuska1
3. nov 2021

To naozaj sa clovek, ktory si da 2 pohare vina za tyzden -dva povazuje za alkoholika? Alebo cloveka ktory ma problem s alkoholom? My si s muzom vzdy v sobotu otvorime flasu vina. To sme alkoholici? 🤔 Alebo ked mame tazky den v praci, tak aj mimo soboty pohar vina.....aj sam muz, alebo sama ja. (Mozno 2x za mesiac..) Nie potajomky, ale sama, leno muz vtedy nema chut a naopak.

0martina0
3. nov 2021

@reuska1 nie u teba to tak nieje,ty si daš z mužom,aj ked sama ,ale necitiš že sa niečo deje,autorka hľada riešenie ako s tym prestať,tam je rozdiel

mandala77
3. nov 2021

@reuska1 autorka napísala: "Ja viem že mám problém. Že nezvladam alkohol." Osobne nedokážem pochopiť, že sa k téme vyjadrujú ľudia, ktorí vôbec nerozumejú problému a tomu, čo autorka píše a na čo poukazuje. A zľahčujú to, porovnávajú so sebou a svojom vzťahom k alkoholu.

reuska1
3. nov 2021

@mandala77 "Nedokážem pochopiť, že sa k témam ľudia vyjadrujú ľudia, ktorí im vôbec nerozumejú"....to su tvoje slova. Ved sa normalne onformujem, ci aj u mna je skutocne oroblem. Autorke neradim, neposmievam sa, nefavam nevyziadane rady,ani neoverene informacie. Tak naozaj neviem,preco ta moj orispevok pohorsil.

mandala77
3. nov 2021

@reuska1 začala si ju porovnávať so sebou a ste obe úplne inde. Sú ľudia, ktorí alkohol tolerujú a vedia, kedy majú dosť, to je pravdepodobne Tvoj prípad. A sú ľudia, ktorí toto nevedia ovládnuť. Dajú si pohárik a nevedia prestať. Závislosť je akékoľvek chovanie, ktoré človeku krátkodobo uľaví, po ktorom baží, má negatívne dôsledky na jeho život a nedokáže sa ho vzdať. Ona z môjho pohľadu to má takto, Ty nie a to je medzi vami dvomi rozdiel. Celkovo sa problém alkoholizmu na Slovensku bagatelizuje. Skús povedať v spoločnosti, že nepiješ, či to prejde bez povšimnutia, alebo čo sa stane ak to povieš. Vyskúšaj.

reuska1
3. nov 2021

@mandala77 ok vdaka za objasnenie

zun
3. nov 2021

riešim niečo podobné ak chceš napíš...

zuzanalukasko
3. nov 2021

Autorka si nechce pomôcť, zatiaľ si neuvedomuje, že nemôže byť len konzument, pokiaľ v prvom príspevku neklame. Človek, ktorý potrebuje alkohol na čokoľvek, už nie len konzument /tým závidím, myslím konzumentom /. Je to choroba a zlepšovať sa to nebude, ani silou vlastnej vôle. Psychológovia a psychiatri sú ok, ale sú to zase len lieky a väčšinou sedenia bezúspešné, česť výnimkám. Potrebuješ skupinu ľudí s podobným problémom, tým smerom sa vyber, ak to chceš riešiť. Ale cítim, že nechceš, ale neodsudzujem. To, že si napísala ako sama alkoholička úplne chápem, povedala si, napísala, ideme ďalej, ale nič s tým aj tak nespravím. Dôverne známe. Prosím, vyber sa na správnu cestu, nerob toľko chýb ako som spravila ja, kým som si to priznala. Veľa príspevkov tu bolo ozaj správnych a mám pocit, že tie ignoruješ a ideš si svoje. Dievča nepi, prestaň s tým... ti určite nepomôže. Prepáčte za výlev, ale tak to je.... žiaľ

autor
3. nov 2021

@zuzanalukasko ja si pripúšťam každú možnosť. Nevravim že moja predstava je správna. Viem so pripustiť to že sa alkoholu nikdy nedotknem. Ak je to správna cesta tak poďme ! Nevidím v tom problém.

zuzanalukasko
3. nov 2021

V každom prípade, drž sa. Skús, čo cítiš a uznáš za vhodné. ❤️

0martina0
3. nov 2021

@zuzanalukasko si to vystihla,pochoyla som že si v tom lietala tak ako ja,a nieje to len tak,malo kto to dokaže len tak,bez pomoci

juliet86
4. nov 2021

mas to d9bre rozanalyzovane. myslim ze ked vterapii ppriesis traumu zo smrti blizkeho posunies sa vyrazne. kazdopadne nie kazdy psycholog a psycho smer ti sadne. ak po kesiaci nepocitis zmeny hladaj ineho inu. treba skusat hladat a nebat sa. a rataj s tym ze v terapii docasne sa mozes citit aj horsie

mirka1988
4. nov 2021

V tom prípade by museli byt alkoholici všetci , koho poznám .Myslím , že dva poháre vina 3 za týždeň nie je nič hrozné .

autor
4. nov 2021

@mirka1988 tu nejde o množstvo ani intenzitu. Skor o ten pocit že mám nervy tak siahnem po alkohole. Že neviem ako inak veci riešiť. Teraz to môže byt tak a o rok zistím že sú to 2 fľaše vina za večer alebo fľaša tvrdého. Proste sa bojím mojich pocitov. A ja cítim že mi to začína prerastať cez hlavu. Tak radšej zidem z kratšej cesty.