icon

Ateisti a krstní rodičia

4. dec 2022

Ateisti - maju vase deti krstnych ak nie su krstnene? Poznam jeden taky pripad,ale neviem ci je to bezne.

Strana
z2
lulu0123
4. dec 2022

Nie, akoze na co.

lindusss2016
4. dec 2022

Krstny rodic je ten, kto sa zaviaze viest dieta kunkrestanskej viere, stara sa o jeho duchovnu vychovu. Na co je ateistovi krstny rodic? Skus porozmyslat...

autor
4. dec 2022

@lindusss2016 pisem ti, ze poznam taky pripad. Takze sa pytam ateistov ci to tak tiez robia a preco.

evaachesa
4. dec 2022

Nie nerobíme a nedáva mi to žiadny zmysel.

lindous
4. dec 2022

Poznám tiež jednu takú rodinu, kde jednu z tiet volajú krstná, ale krst nebol, ani nie sú veriaci.. Ale nikdy som sa nad tým nejak nezamýšľala

lindusss2016
4. dec 2022

Ved ked poznas taky pripad, tak si ich opytaj, co podla nich znamena krstny rodic 😃 ja som ti napisala, kto je krstny. Ja krstnych rodicov mam, ale rozhodla som sa but ateistkou, moja krstna mi vsak doteraz rozprava o bohu, nie nasilne, ale stara sa o to, kam moja dusa pojde 😃
Inak ak je niekto ateista a ma deti, ktore nemieni vychovavat v krestanskej viere, nie je dovod, aby si vyberal krstnych rodicov a je vyslovene primitivne, aby si ateisti z krstu robili prilezitostina rodinne oslavy

autor
4. dec 2022

@lindusss2016 nepoznam ich tak dobre, aby som sa mohla pytat osobne veci. Preto to robim na anonymnom fore.

lindusss2016
4. dec 2022

Rozumiem. No tak by mozno bolo fajn, keby si vysvetlila, co tym sledujes. Ci ta to cisto zo zvedavosti zaujima, alebo to zvazujes sama. Ale v oboch pripadoch je odpoved rovnaka, nema to zmysel.

matabb73
4. dec 2022

Nie. Načo? Nie je krst, nie sú krstný rodičia. Logicky, nie?

pralinka25
4. dec 2022

a ako ziskali ten tiul? len tak si jedneho dna povedali ze ty budes krstny?
lebo logicky Krstom ziskavas krstnych rodicov. ak krst v pravej podstate neprebehne nema to realny zaklad. nedava to logiku. ten pripad co poznas je blud mozno si to len tak medzi sebou navzajom hovoria bez toho aby to bolo oficialne. pretoze oficialne sa nemozes stat nijakym inym sposobom krstnym rodicom. je to cirkevna zalezitost - sviatost. existuje aj birmovna mama alebo otec a tiez len na zaklade birmovky. bez nej to je rovnako nelogicke ako ten krstny. kazde nabozenstvo ma svoje. ak som raz ateista mal by som sa toho drzat a nekradnut si z nabozenstiev len to co mi vyhovuje. je to schizofrenicke a uplne odveci. ateisti maju ujov tety. naco by im boli krstni? ich prava podstata je viest a vychovavat svojich zverencov k viere a v pripade umrtia rodica sa kedysi brali ako prvi ktorym sa dalo dieta do vychovy. to v nasom pravnom systeme uz neplati. zostala im ta krestanska uloha.

svetlonos
4. dec 2022

Ahoj, ano. Ateista sice nie som ake dieta sme nekrstili. Krstni su moja sestra s muzom. Nie papierovo ale pre nas su to maleho krstni. V Boha verim, ale cirkev ako instituciu neuznavam. Parbjednotlivcov je tam fajn, ba az super. Ale aby mi institucia diktovala ako zut, pritom sama kryje zverstva vo svojich radoch? To teda nie. Ale to je moje rozhodnutie. Sestra je velmi kostolna, pozna moj postoj a nerobi z toho dramu. Ja nehovorim jej detom ( mojim krsniatkam 🙂 oficialnym) o svojom nazore ale odkivem im, co ich uci mama. A vsetko je v najlepsim poriadku. Mame sa radi a nie su medzi nami pre vieru ziadne rozbroje. Respektujeme sa na vzajom. A pteco mame krstnych bez krstu ? Pretoze nevidim dovod, aby to bolo inak 🙂

pralinka25
4. dec 2022

@svetlonos teraz bez rypania naozaj ma to zaujima v com je rozdiel pre teba ci je tvoja sestra ich tetou alebo ju oslovuju krstna? spravala by sa k nim inak ak by tam to fiktivne oslovenie nebolo? mali by ju radi menej alebo by bol vztah vlaznejsi? myslis ze to ma vacsi cveng? alebo preco vlastne. uprimne sa pytam. nevyryvam.

mistymay33
4. dec 2022

Aj my to tak mame v rodine. Nie sme veriaci, ani krsteni nie sme. Ale jedna sestra mojej mamy, je moja krstna, ostatne sestry su tety. Manzel krstnej je moj krstny. Volam ju tak od malicka. Aj ja som “krstna” svojim synovcom - detom mojej sestry. A preco je to tak? Neviem. Pre nas to znamena to, ze keby sa stalo nieco rodicom, tak sa o deti postara krstna mama a krstny otec.

ckocka
4. dec 2022

@pralinka25 Ludia neprestanú prekvapovať, však?

pralinka25
4. dec 2022

@mistymay33 no to by ti ich najprv musel zverit sud co sa postarania tyka. a ako si ktomu titulu prisla? narodili sa povedali ste si teba budu volat krstna, teba zas teta a ty mozes byt Katka? ci ako? tiez nerypem len ma to vazne zaujima. a aj ten zmysel toho preco chce mat ateista rydzo krestansky titul? preco nie nieco co je v zidovskom nabozenstve alebo moslimskom. preco prave toto? co je na tom take lakave?

ckocka
5. dec 2022

@pralinka25 Myslím že máš privela mentálne náročných otázok na tak neskorú hodinu. Ale páčia sa mi.

pralinka25
5. dec 2022

@ckocka asi by som mala ist spat co? 😀😉

sticker
mistymay33
5. dec 2022

@pralinka25 ano, musel by ich zverit sud, na zaklade och ziadosti. Na druhu otazku odpovedam tiez ano, ked som sa narodila, tak sa dohodli, ktoru sestru budem volat krstna a ostatne su tety. Ja som krstna synovcom, lebo sme iba dve sestry, takze automaticky som krstna.
To kto bude Katka si neurcujeme, lebo to je meno - a to mame kazda, ci sme teta alebo krstna.
Preco sme si vybrali krestansky titul? Asi preto, ze predkovia boli krestania, pouzivali titul krstna, po krste, zvacsa to bola sestra. Lenze u mojej babky sa to krestanstvo akosi vytratilo, babka uz svoje deti neviedla k viere, prestala chodit do kostola, narodene deti sa uz nekrstili. Ale titul krstna sme pouzivali dalej.

ckocka
5. dec 2022

@pralinka25 Choď, ale dám si na teba pozor, zdravý rozum a logika mi tu niekedy chýba.

lienockamalicka
5. dec 2022

Moj muz pochadza z ateistickej rodiny, okrem starych rodicov v Boha nik neveri, ale paradoxne ma krstnych rodicov, aj ked pokrsteny nie je :D Doteraz ma nenapadlo sa nad tym zamysliet, preco ateisticky rodicia dali dietatu krstnych rodicov. Asi kvoli dobe, v ktorej vyrastali. Kazdy mal vtedy krstnych rodicov, tak aj oni sa dohodli, ze daju detom asi :D Kazdopadne sa musim muza rano spytat, ci mu to nepride divne :D

letfenixa
5. dec 2022

Ako môže byť krstný rodič bez krstu???

pralinka25
5. dec 2022

takze je to len vymyslene oslovenie.ako keby som partnerovi hovorila manzel bez svadby. no sranda.

@letfenixa ved to ze nijako. nie je to naozaj krstny rodic. je to len teta ujo a skratka si to tak volaju. niekedy skratka ludia nechcu pomenovavat "veci" pravymi menami. je to zaujimave. v podstate je to len hra na akoze.

ale uz koncim. su veci ktorym skratka nemusim rozumiet.

@mistymay33 dakujem za vysvetlenie (bez ironie) naozaj som chcela vediet ako to funguje a preco. tvoju odpoved si vazim.

beata_k
5. dec 2022

Preco by som si mala krstit deti ked som ateistka? Zrejme ich rodina (babky) dotlacili. Ved to sa "patri". Ako by to bolo, nemat pokrstene dieta?

kittykat22
5. dec 2022

preco by sme ako ateisticky par nechavali pokrstit nase dieta? 👀

evaachesa
5. dec 2022

@pralinka25 tak po tomto zistení ma už snáď nič neprekvapí. Nevedela som že ľudia sú až takto uletení. 😅 Aj keď tiež sa tu akosi rozmáha trend oslovovať partnerovu (nie manželovu) matku svokrou. 💁 To je tiež zaujímavé. 😏

ddenisa123
5. dec 2022

Áno, sú zapísaný len na úrade ako "krstný,, ale teda ja to beriem tak ze pre mňa sú to ľudia, čo by sa o dcéru postarali, keby sa nám niečo stane.

katuskamala1
5. dec 2022

Mozes si to nastavit v rodine ako chces..

Neveriaci oslavuju vianoce, velku noc, mikulasa, v cirkevný sviatok ked je volno nejdu do prace, ci maju krstnych rodicov.... Vybrali si take tie benefity. Rob podla svojho rozhodnutia a uvazenia. Nemusíš nikomu nic vysvetlovat...

pralinka25
5. dec 2022

@ddenisa123 na urade asi nie. to s uradom nema nic spolocne. zapisuje sa to oficialne len v cirkevnej rovine vo farnosti v torej je dieta pokrstene. inak tieto zaznamy neexistuju nikde. a nezapisu ich vo farnosti bez krstu. ak krst neprebehol nie su zapisany nikde. namaju byt kde.

pralinka25
5. dec 2022

@evaachesa svokra 😀

ddenisa123
5. dec 2022

@pralinka25 ja hovorím ze my ich tak berieme ze keby niečo tak sa o dcéru postarajú. A podpisovali sa na listine, keď bola na privítaní mesta. Nie že to má nejaký úradný význam.

Strana
z2