icon

Babka dáva deťom veľké množstvo jedla a stále niečo vyťahuje

9. okt 2023

Je ok, ak pri každej návšteve babka dáva deťom veľké množstvá jedla, stále dačo vyťahuje, nabaluje im a potom dieťaťu zahlási ze ma veľké brucho, lebo veľa je a nemalo by? Ale mne príde, že ona je zaťažená na to jedlo, chcela by aby sme všetci jej jedlo jedli ale zároveň boli tenki ako prútiky. A ak si nedáme jej jedlo, tvári sa urazene, vyčítavo ze ona to robila a co s tým teraz. Taky psychicky nátlak. Nemáme chuť tam chodiť, lebo celú návštevu len jedlo rieši, nič iné, a asi ani deti nepotrebujú taky nátlak psychicky kvôli jedlu, že budem spokojná len ak budeš jesť moje jedlo. Co by ste robili v takejto situácii?

dskjhfdlkdjhl
9. okt 2023

Tak toto mi pripomenulo navstevy u mojej mamy-cely cas len do nas tlacila. Az moja dcera (vtedy mala tak 5-6) povedala, ze babka nas chce vykrmit, aby nas mohla zjest ako v tej rozpravke😀 Na mamu to nemalo sice ziaden vplyv, ale my ostatni sme to uz brali s humorom a uz nas tym tak nevytacala😉

lunademonica
9. okt 2023

No a polozila si jej otazku?:
Preco chces aby sme jedli, ked mame podla teba velke brucha? Ci len ticho sedis nahnevana?
A pri detoch by som ju hlasno a razne zastavila, nech aspon detom nekomentuje telo! Lebo to moze viest k porucham prijmu potravy, aj jedina jedna poznamka.
Mne raz moja vlastna mama povedala, ze ake mam velke brucho ked som sedela vo vani ako male dievcatko, ze ona take nemala v mojom veku, no a casom som cestou do skoly vyhadzovala desiatu do kontajnera, nechodila na obedy....

marhulka13
9. okt 2023

To aj moja svokra takto navari keď tam mame prísť. Ja si to ale vážim, že to pre nás pripravi, potom fnuka ze to nechceme jesť, potom, ze ako sme pribrali a napokon nám to všetko nabali domov a ešte aj susedove mačky majú z toho hody. Neriešim, jedným uchom dnu, druhým von.

chrumka333
9. okt 2023

Moja nebohá babka tiež tak stále nukala ❤️ ale nikdy nepovedala, že máme veľké bruchá (ani sme nemali) veď človek nemá nadváhu z jednej návštevy z času na čas , či?

autor
9. okt 2023

@lunademonica toto nechcem, aby mali deti z toho traumy, poruchy. Len ona sa na všetko urazí.
Na oslave kde sme boli, syn si zjedol polievku a potom si dal koláčik ktorý bol na stole a kričala ze to nemôže lebo bude tučný a už nedostane druhé. Mal dva roky vtedy, teraz ma tri. Ignorovala som to tam, pred všetkými som jej nechcela odvrknut nech sa stará do vlastného taniera, a synovi som normálne naložila druhé, aj keď o a tam bola hlavná osoba co sa starala o nakladanie jedla hosťom. Ono možno keby šlo o mamu je to jednoduchšie, ale je to svokra. A keby len jedlo dávala ez tých poznámok, bolo by to v pohode.

ivangeline
9. okt 2023

Aj moja babka to robila. Uz nema tolko sil ...alebo sme tolko do nej z kazdej strany hucali, ze s tym prestala. Dava vsak enormne porcie. :D Ona ked bola mala...nemali pomaly co jest...hned po vojne..takze ja chapem tu jej zatazenost na jedlo.

lunademonica
9. okt 2023

No musis si sama zvazit co je dolezitejsie: aby bola babka neurazena alebo dieta psychicky zdrave...
Ono sa to da povedat asertivne ale aj slusne, no malo by to zniet dorazne.

jennky13
9. okt 2023

zas neprehanajme ! Ake traumy ? Ved ty mozes vsetko dietatu vysvetlit, ze babka je taka, ze to tak robi z lasky ale ze popritom vselico porozprava, co nie je uplne vhodne. Deti netreba podcenovat, ale vysvetlovat im situaciu a hlavne , co je spravne a co nie. Moj syn , ked mal asi 5 rokov na podobne reci povedal : Stary ocko, nechaj vychovu na rodicoch, oni ma vychovávajú ! Doteraz neviem ako si to v tej hlavicke poskladal. Bola to uzasna lekcia aj pre stareho otca.
Takze sa o tom so svojim dietatom rozprávaj , ale hlavne s uctou aku si stary rodic zasluzi.
A hlavne : nedramatizuj !

anketkarka
9. okt 2023

To je babkovský syndróm. Podľa mňa zažili nedostatok jedla. Teraz je všetkého dosť, tak majú pocit, že to musia vynahradiť vnúčatám aspoň..potom sa cítia potrebné, užitočné a konečne bohaté, že majú toho veľa čo ponúknuť. Len nechápu, že to vlastne prekŕmujú a ubližujú.

mariejenka
10. okt 2023

Je to divné... navarí , núka a potom vyčíta... pekne milo by som sa jej opýtala, prečo je najprv pohostinna, nabáda k jedlu,a ked si date,normalne porciu tak ze budete tucni...a medzi 4 ocami... možno 6 ( ty ,tvoj muz,a ona) povedala ze ak neprestane s tymi výčitkami po jedle nech nevari ako pre regiment.
Nenechala by som sa nikdy týmto vydierať,ze co ona s varou, nemala tolo variť.

slapina
10. okt 2023

tak podľa mňa je riadne odveci, keď ich neustále vykrmuje a potom im to vyhadzuje na oči, keď za ich veľké bruchá vlastne môže ona 😀 každá babka je taká, že proste vnúčikom dopraje, ale toto mi príde riadne cez 😀

yanni
10. okt 2023

Prehanas. Co u nej vysedavate a stravujete s kazdy den? Ak nie, tak jednym uchom dnu a jednym von. Aka ze obezita, aka trauma? Sorry, z raz za cas sa ani nepribera ani nema mat dieta z coho traumu. Ked si babka neda poradit, tka ty vysvetli doma dietatu, ako co. A bude vybavene. A clovek je len tolko, kolko mu chuti. Cize darmo bude nukat, ak je zdrave dieta najedene, podotykam poriadnym jedlom, ziadne kolaciky a sladkosti, tak mu moze nukat neviem co, jednoducho uz do seba nic nedostane.