Bakteriofóbia

martinauh
5. júl 2016

Ahojte zienky, chcela by som vás poprosiť o radu , príp. figel. Moj problém nie je nic zavazne, ale niekedy som z toho na nervy preto by som chcela poprosiť o tip ako by som to môjho partnera mohla odnaučiť . Moj partner si príliš často umýva ruky 😉 až tak ze uz ma do krvi vysušené ruky z toho. On si ich ráno ked vstane alebo príde z vonku, umyje aj 7 krát za 15 min. Ja ked prídem z vonku aj v dalších " normálnych" prípadoch tiez si umývam ruky, to je podľa mna nutnosť , ale potom to pokračuje, Chytil si nagelovane vlasy- umyje si ruky , chytil utierku na riad- umyje si ruky a najviac ma vytáča ked sa 15 minút sprchuje a potom si este umyje ruky . Niekedy sa ho pýtam, ze prečo si umyl ruky, tak povie ze len tak , no roztrhnúť ma ide... 🙄 A to akože nie je len take umývanie , procedúru nadavkovat mydlo a oplachnut zopakuje 3 krát za sebou . A druha vec, vsetko báli do sackov. Akože on ide na sluzobku, tak ma každú topánku v jednom sacku, každý šampón v jednom sacku atd. No celkovo taký Bakteriofob . Ja mam k životnému prostrediu pozitívny vzťah a aj sa s ním o tom vela bavím a stále sľubuje ze sa polepší a furt nic. Len mimochodom, uz sa na tom začali pozastavovať aj jeho rodičia . Ináč je on veľmi super aj ho veľmi ľúbim, len by som si chcela uľahčiť život 😉 ci som čudná ja ?

merynka3
5. júl 2016

monk? 🙂 uff.. to bude psychicky problem...

zuzik307
5. júl 2016

Obsedantno kompulzivna porucha /OCD/, lieci psychiater...

rheuska
5. júl 2016

Jedine psycheater. A liečba pôjde oveľa lepšie ak ho podporí milujúca partnerika akú v tebe má. Ale je to beh na dlhé trate.

n0mi
5. júl 2016

Vyhladat odbornika, bude to dlha cesta s nim 😊

jana_eyre
5. júl 2016

nevola sa to bakteriofob 😀 ale obsedantno kompulzivna porucha.. nie je to sranda, clovek si to sam uvedomuje a ver ze mu to nie je prijemne...

http://www.ocdstop.sk/odborne-informacie/25-obs...

ja sama ju mam, presla som si viacerymi fazami, aj prehnanym umyvanim /bolo to este na strednej skole/ u mna to neboli len ruky a nohy ale aj vlasy, von som bez cerstvo umytych vlasov nesla.. teraz ma moja ocd ine prejavy.. mne pomohol ciastocne psycholog, ale najma mi pomohla psychicka pohoda, ktoru mi do zivota priniesol partner a neskor aj deti.. akonahle ale mam nejaky problem, moje obavy sa zvysuju, teraz v tehotenstve to vnimam omnoho viac.. a este nieco mi velmi pomohlo - o svojej poruche otvorene rozpravat a pisat - odkedy to robim, aj ludia ma beru viac v pohode a snazia sa ma chapat..

nehnevaj sa na svojho partnera za to, verim, ze z tvojho pohladu to musi byt divne a otravujuce, jeho to otravuje tiez, ale je dolezite aby si bola jeho oporou a skusila ho uistit, ze si pri nom a budes pri nom aj popri liecbe, ak to ovplyvnuje uz aj okolie treba to riesit, lebo sa to moze zhorsovat a zajst velmi daleko.. drzim palce..

martinauh
autor
5. júl 2016

Dakujem Vám, asi som sa na to nikdy nepozrela z tohto uhla pohladu ... Uz len presvedčiť ho aby navštívil doktora . Partner je stará škola a ísť k psychiatrovi to je pre nho hanba ...

martinauh
autor
5. júl 2016

@jana_eyre dakujem veľmi pekne za príspevok a podelenie sa so skúsenosťou

bobulazelena
5. júl 2016

Je to obsedantno- kompulzivna porucha...nebud na neho nahnevana. Pokial by to neurobil mal by uzkost aku si ani len nevies predstavit. Sama zijem s touto chorobou.
Da sa s tym zit aj bez psychiatra...ten by mu aj tak dal len oblbovaky. Pokial sa to nebude zhorsovat a nebude mat viac tzv.ritualov okrem toho umyvania ruk, tak si myslim ze to zvladnete aj bez psychiatra

bobulazelena
5. júl 2016

Urcite mu to nevycitaj, a nesnaz sa aby ti slubil ze to nebude robit...zbytocne sa k jeho uzkosti prida este pocit viny ze ta sklamal a nedodrzal slub. Vies on pokial ma tuto poruchu a neurobi vsetko ,,spravne ", teda v sulade s tymito svojimi ritualmi, zacne mat mat nevysvetlitelny a neopodstatneny strach,ze sa nieco velmi zle stane( nieco co s tym vobec nemusi suvisiet, (napriklad,ze niekto bude mat nehodu alebo pod.) a tento strach sa neda ovladat, je to tazke zit s tou poruchou ale da sa to,len na neho nahliadat nesmies tlacit, lebo sa z neho stane klbko nervov

warholette
5. júl 2016

@martinauh asi som cudna aj ja, ale mne jeho priprava na sluzobku nepride vobec cudna. tiez balim topanky osobitne, aby sa mi nezaspinili navzajom alebo aby nezaspinili oblecenie, a sprchace a ine tekutiny tiez osobitne, ak sa mi nahodou vyleju, tak len do sacku a nezasvinia zvysok kozmetickeho vrecuska, ale to len tak na okraj...

lubkavargova1
5. júl 2016

je to zrele na cvokara..a pokial sa stym neurobi nic tak to bude len horsie a horsie

simik14
5. júl 2016

@warholette take plytvanie sackami a navyse tak poskodzuju prostredie vies kolko trva kym sa taky sacik rozlozi? :D

sisaka
5. júl 2016

Je to jasná OCD, smer psychiater.
Co sa týka balenia mne to divne nepríde, tiež nehodím topánky, ci niečo, co môže vytiect len tak do kufra .
@simik14 hádam recyklácia došla uz aj na Slovensko a nevyhadzuje sa všetko od buka-do buka ?

warholette
5. júl 2016

@simik14 neviem, ale pouzivam igelitky z potravin, ktore si odkladam a pouzivam na rozlicne ucely, napriklad namiesto sackov na smeti a podobne.

simik14
5. júl 2016

@sisaka by si sa cudovala aky bordel vidim kade chodim strach

stardust
5. júl 2016

@sisaka vacsina plastov sa termalne zhodnocuje v spalovni. V Nemecku urcite, predpokladam, ze na Slovensku to bude podobne.

zuska2001
5. júl 2016

odporúčam prehovoriť ho aspoň na psychologa. mala som tuto poruchu a je to pekne nepríjemný pocit, môže sa rozrásť aj na iné oblasti života. Dá sa zvládnuť aj bez liekov, ale s vedením odborníka. U mňa boli za tým nevyrovnané vzťahy s rodičmi.....

prevenar
5. júl 2016

@martinauh ..je to vazne , kedze sa to moze zhorsovat. kludne sa mu moze hnusit zobrat do ruk vase dieta napr. + mnozstvo dalsich nepredvidatelnych situacii . ak to bude odmietat riesit , osobne by som ti poradil, najst si psychicky zdraveho partnera , zivot je dost narocny aj bez takychto "extras" .

drzim palce .

martinauh
autor
5. júl 2016

@prevenar dakujem za názor....nechápem celkom vás postoj, keby som ja ci vy mala takú poruchu, tak by som bola rada, keby mi priateľ pomohol a nie ma vymenil.

katarinamarkova
5. júl 2016

@martinauh hmmm.....asi nechať doma poriadne zašpinené umývadlo......asi by sa mu vyhol 🙂 a sáčky nekupovať!
ale nie, teraz vážne....je to porucha, kt. môže prerásť ešte viac a zmeniť človeka a jeho život na nepoznanie.....skočte k psychologovi, naučí ho ako s touto poruchou pracovať a bežne žiť 🙂
ja by som ale asi fakt, pokial to nie je až tak vážne a tvoje narážky berie s humorom, normálne na jeden deň vypla vodu.....možno by ho to potom aj samého napadlo, že asi niečo nie je s ním ok a omnoho ľahšie by si ho k psychologovi dostala.

prevenar
5. júl 2016

@martinauh
..si prehliadla drobnost v mojom prispevku "ak to bude odmietat riesit"

..je celkom mozne, ze sa mu nebude dat pomoct / resp. ze to bude odmietat.

chapat ma nemusis , ber to ako dobru radu , ktoru mozes kludne ignorovat. to je uz na tebe.

v kazdom pripade drzim palce, aby sa to vyriesilo .

jeennyv
5. júl 2016

@martinauh vystrihaj ho ze ruky a kozu mas kvazi len jednu, a cim dalej tym to bude horsie...takouto cistotou si uplne znici koze a vekom bez kil roznych masticiek sa ani nepohne...nie je to sranda, ci uz je to psychicke alebo zly zlozvyk..je z toho plno problemov zdravotnych neskor... mame doma takeho cistotnika...

martinauh
autor
5. júl 2016

Cez vikend mam pre neho záťažový test, prebaliť moju 4 mesačnú neterku. 😒 myslím, ze je to nieco medzi tým všetkým, co ste mi napísali. Jemu to začala vlastne, ked sa vrátil po roku a pol z južnej Ameriky, kde mal nejakú svrbivu chorobu, podobnú svrabu . A potom este v puberte mal mononukleózu , takze on je taký prudko háklivý . Každopádne budem to monitorovať a skusim ho presvedčiť, však za jednu návštevu nic nedáme ...este raz vďaka, ze ste ma vôbec oboznámili o existencii tejto choroby .

tilda
6. júl 2016

@martinauh ahoj,hladaj terapeuta s vycvikom v kognitivno behavioralnej psychoterapii-KBT... tam je ta liecba uspesna,drzim palce!

miriam11
6. júl 2016

@martinauh je to psychicka choroba, precitaj si o tom. Potrebuje psychiatra. Na nete je vela clankov o tom. Pises, ze problem nie je zavazny, podla mna je.

miriam11
6. júl 2016

@martinauh este dodam, ze stav sa zvykne zhorsovat. Mam znamu, ktora si takto chorobne umyva ruky, umyva supky z banana, ked ich odbali, aj ten banan si umyje. Kornutok zo zmrzliny vyhadzuje, zje len zmrzlinu, ktora uz nieje v tom kornutku. Umyva cistou hubkou na riad kazdy salatovy list atd...... riesit co najskor. Ked si to nebude chciet priznat, daj mu precitat clanky z netu o jeho chorobe.