icon

Beriete babky na výlety?

16. nov 2025

Ahojte, chcem sa opýtať ako často beriete na rodinný výlet babky (svokru, mamu).
Moja mama často, tak 9/10, odmietne pozvanie na výlet. Hovorí, že rodina ma byť spolu a mladí majú byť spolu. Aj ma to trochu mrzí.
Naopak moja svokra a švagriná (je slobodná a sama) idú na 9/10 výletov s nami a aj bez pozvania. Vedia za pozvať aj samé. Samozrejme, deti sa tešia. Ale ja som na výletoch odstrihnutá. Som len nosič jedla, nahradného oblečenia.
Mužovi to vyhovuje - že sa postarajú o deti, prispeju finančne a on ma free day. Mňa to naopak vytáča. Výletujeme často. Takmer každý víkend.
Prakticky s nami nejdu vtedy, ked uz vypenim na manžela, že by sme mohli ísť len my a deti.
Napr. ideme na dovolenku k moru a ony dve si kúpia tiež, aby boli s nami. 🫣
Mne neprekáža občasné pridanie sa na výlet. Ale chodiť všade ako Hujerovci je fakt únavné.
Muž hovorí, že ja som precitlivená, že som sebecká, lebo, ak potrebujem k lekárovi, tak mi neprekáža, že strážia deti..
Tak mi napadlo, ako to majú iné rodiny?

Strana
z2
anonym_ebce9c
16. nov 2025

Odkiaľ vedia, kedy a kam idete ? Nehovorte a budeš mať pokoj. My svokrovcov sem tam berieme, aby nesedeli doma a boli aj s deťmi, ale plánovanie a financovanie je v našej réžii. Sami by sa nepozvali nikdy, to radšej prirastu ku gaucu.

biba_18
16. nov 2025

tak ak by som mala byť iba nosič jedla a náhradného oblečenia a inak by po mne neštekol pes, na taký výlet by som nešla ... nech si idú ... a ak by som išla ja, nešli by tie 2. max raz za 3 mesiace ...

anonym_313b7c
16. nov 2025

Ak by s nami chodila moja svokra tak buď sedím v base alebo som rozvedená. Nenechám si predsa kaziť výlety…. Sem tam sa stane že s nami ide ale to je raz za čas. Ale zase jej ani nevesiam na nos že niekam ideme. Samozrejme, že keď ideme na viac dni niekam tak o tom vie ale ona je príliš lenivá na to aby niekam chodila.

anonym_c608d8
16. nov 2025

Chodievame vždy sami, vrátane dovoleniek pri mori.. hoci máme dobré vzťahy s babkami...pre mňa je to taký vzácny rodinný čas len ja muž a deti, ale každému ako pasuje🙂

autor
16. nov 2025
@biba_18

tak ak by som mala byť iba nosič jedla a náhradného oblečenia a inak by po mne neštekol pes, na taký výlet by som nešla ... nech si idú ... a ak by som išla ja, nešli by tie 2. max raz za 3 mesiace ...

@anonym_313b7c
@anonym_ebce9c Ony volajú denne a párkrát do týždňa prídu aj k nám a dotazujú sa, čo robíme cez víkend. Berú ako samozrejmosť, že sa pridajú.
Mne nevadí, že by išli, ak by to bola rozumná miera.
Je nepríjemné počúvať, kedy mám dat deťom jesť, dať mikinu,čapicu, bundu...

@biba_18 Takú radosť im neurobím 🙂 Niekedy idú aj bezomňa, ale mne je ľúto, keď nevidím ako sa deti tešili.

anonym_c973d8
16. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_313b7c
@anonym_ebce9c Ony volajú denne a párkrát do týždňa prídu aj k nám a dotazujú sa, čo robíme cez víkend. Berú ako samozrejmosť, že sa pridajú.

@biba_18 Takú radosť im neurobím 🙂 Niekedy idú aj bezomňa, ale mne je ľúto, keď nevidím ako sa deti tešili.

@anonym_autor no žiaľ zle ste si to nastavili. Netvrdím, že som nikdy nebola s rodičmi na dovolenke už ako matka dieťaťa, že som nikdy nebola so svokrou na výlete, ale bolo to skôr ojedinele. A ani denné telefonáty sa nekonali, na čo? Mali sme veľmi dobré vzťahy, pomerne často sme sa navštevovali, ale nemuseli vedieť o každom našom kroku. Mimochodom, prečo si nosičom jedla ty a nie tvoj muž? Pár krát by som s nimi nešla, myslím, že by sa spamätal

autor
16. nov 2025
@anonym_c973d8

@anonym_autor no žiaľ zle ste si to nastavili. Netvrdím, že som nikdy nebola s rodičmi na dovolenke už ako matka dieťaťa, že som nikdy nebola so svokrou na výlete, ale bolo to skôr ojedinele. A ani denné telefonáty sa nekonali, na čo? Mali sme veľmi dobré vzťahy, pomerne často sme sa navštevovali, ale nemuseli vedieť o každom našom kroku. Mimochodom, prečo si nosičom jedla ty a nie tvoj muž? Pár krát by som s nimi nešla, myslím, že by sa spamätal

@anonym_c973d8 párkrát som nebola. Neprekážalo im to.. Nosím veci ja, lebo ani neviem.. lebo on ide ako zasnený.. je introvert. Ja viem kde čo je, rýchlo to nájdem.

marca12
16. nov 2025

Moja mama by s nami tiez chcela vsade chodit,ale nevolame ju. Obcas sa zlutujeme a zoberieme niekam rodicov,ale to pre nas nie je vylet,ale nervy. Nastastie mame na to s muzom rovnaky nazor,takze nemusia vznikat hadky a nedorozumenia. Byt tebou,slusne im poviem,ze si chcete uzit cas spolu ako rodina. Obcas by som ich zobrala,ale urcite nie na kazdy vylet. To iste letna dovolenka. Pokial ti to vadi,nehlad na ich pocity,ale na svoje. V tomto musis byt sebec a stat si za svojim. Ja keby som mala stravit dovolenku so svokrou a svagrinou,tak asi zosaliem a urcite by to pre mna nebola dovolenka.

anonym_8a60e3
16. nov 2025

@anonym_autor No to poznáme. Prešli sme si kedysi podobným.Ak sme chceli sami a nepovedali sme (lebo my sme sa vždy rozhodli v deň výletu ráno) aj na dovolenky tak bol oheň na streche. A väčšinou sa nahnevali.A všetko sne mali hlásiť. A boli s toho vždy len hádky medzi nami doma a veľa krát aj nervy, stresy,kto sa ich spýta či pôjdu, lebo ak im to nevyšlo tak už bolo či nemôžme zajtra a podobne ...
Bolo s nimi super, ale my sme radi chodili vždy aj tak sami.
Presne kvôli tomu, že sme mohli kedy sme chceli ak kde sme chceli. Už roky nechodia s nami, len občas ale stále máme stresy s toho keď sa rozprávame či sa nenahnevajú,že ich už nevoláme.

anonym_8a60e3
16. nov 2025

@anonym_autor Treba to občas ľuďom povedať nejako slušne (pre dobro v rodine) a hlavne priamo. Jednoducho, že chcete aj sami .Buď pochopia, alebo nie..záleží od ľudí. Sú naozaj aj taký čo pochopia a sú aj taký čo nie a urazia sa.Ale to ich prejde. A nič nie je lepšie ako úprimný rozhovor a povedať si veci na rovinu.

biba_18
17. nov 2025

tak buď ti to vadí alebo nevadí 😏

vilma7
17. nov 2025

My sme v zahraničí, takže ked sme na Slovensku, voláme ich, ideme aj spolu na chatu atď...svokrovci nejdú takmer nikde, je mi aj ľúto že tie deti občas niekam nevezmu. Nezáujem.
Ale zas mať ich doma každý den, denne telefonáty plus stále výlety, no liezlo by mi to časom určite na nervy!!!

0silvia0
17. nov 2025

@anonym_autor ked boli deti male, obcas sme zobrali mojich rodicov na vylet. Ale mame sa vacsinou nechcelo, ta chodila obcas, ale dedko bol vzdy lepsi partak na vylety. Vtipny, vesely, vedel super zabavit deti. Moje deti mali len jednych starych rodicov.

autor
17. nov 2025
@marca12

Moja mama by s nami tiez chcela vsade chodit,ale nevolame ju. Obcas sa zlutujeme a zoberieme niekam rodicov,ale to pre nas nie je vylet,ale nervy. Nastastie mame na to s muzom rovnaky nazor,takze nemusia vznikat hadky a nedorozumenia. Byt tebou,slusne im poviem,ze si chcete uzit cas spolu ako rodina. Obcas by som ich zobrala,ale urcite nie na kazdy vylet. To iste letna dovolenka. Pokial ti to vadi,nehlad na ich pocity,ale na svoje. V tomto musis byt sebec a stat si za svojim. Ja keby som mala stravit dovolenku so svokrou a svagrinou,tak asi zosaliem a urcite by to pre mna nebola dovolenka.

@marca12 Tento argument, že máme ísť ako rodina používam aj u manžela. On povie, že aj ony sú jeho rodina..
Ja som označená za problém, lebo mne to vadí.
Moja mama vždy povie, že či svokre v toľkých rokoch nedôjde, že mladí majú mať svoje.

anonym_c973d8
17. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_c973d8 párkrát som nebola. Neprekážalo im to.. Nosím veci ja, lebo ani neviem.. lebo on ide ako zasnený.. je introvert. Ja viem kde čo je, rýchlo to nájdem.

@anonym_autor prečo by nechodil ako zasnený, keď má na všetko teba. Veď mu to strč do ruky, alebo batoh na chrbát a nechaj ho, nech pohľadá, ty sa zatiaľ kochaj krásou krajiny. Ani by ma nenapadlo mať muža ako ďalšie dieťa. Uvedom si, že všetci si k tebe dovolia len toľko, koľko im dovolíš ty. Aj muž, aj babky a dedkovia, okrem toho to je zlý príklad pre vaše deti

anonym_c973d8
17. nov 2025
@anonym_autor

@marca12 Tento argument, že máme ísť ako rodina používam aj u manžela. On povie, že aj ony sú jeho rodina..
Ja som označená za problém, lebo mne to vadí.
Moja mama vždy povie, že či svokre v toľkých rokoch nedôjde, že mladí majú mať svoje.

@anonym_autor chce to poriadny rozhovor, ak nezaberie, možno by pomohlo rozobrať to pred vašími známymi v podobnom veku s deťmi, koľko ich ťahá nonstop na výlety babky a dedkov. Ak nepomôže, potom už len zážitkové učenie, tak, ako som ti radila vyššie. Sťažovanie na MK nepomôže

anonym_9db316
17. nov 2025

Moji rodičia sú domasedi. Tý by nešli ani keby čo bolo. Oni nechodia ani k nám a to bývame cca 5km od nich a často chodia viac menej okolo nášho domu keď idú do mesta. Radšej budú čakať že budeme my k nim chodiť každý víkend.
Svokor je úplne iný typ, dôchodca mladý vekom, vdovec, má frajerku. Ten nemá problém ísť len tak z nudy s kamarátom do Poľska, chodieva s ním k lekárom... Ale nemá auto, jeho treba prísť zobrať, zaviesť ... S ním som bola niekde 3x za 18 rokov čo som s mužom. On musí všetko vidieť, všetko popozerať. Tam ísť na kávičku, tam na pivko, tam do reštaurácie. Jemu by nestačil celý deň na to, aby všetko popozeral. A to je pre nás strašne únavné, niekedy si aj povieme keď niekde ideme že by sme ho zobrali, ale keď vieme aký je tak to veľmi rýchlo zhodnotíme ako zlý nápad. Našťastie na to máme s mužom rovnaký názor, jemu dokonca ide viac na nervy keď s ním niekde treba ísť ako mne.

anonym_ebce9c
17. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_313b7c

@anonym_autor ja stále nerozumiem, veď aj ked volaju kazdy deň a pýtajú sa aké mas plány, tak im to povedat. Diplomaticky odpovedz , ešte sme sa nerozprávali , ešte sme nič nevymysleli, ešte nevieme. A v sobotu rano sa zober a chod sama s rodinou. Takto to správ par krát za sebou. No a čo , ze sa urazia, ze sa manzel oduje - inak ich to nenaučíš .

svetlonos
17. nov 2025

Oznam tomu tvojmineprebudenemu introvertovi, ze sa zenil aj deti robil dobrovolne. Nech laskavo si uvedomi, o com je rodina - venovat sa zene a detom, nie ze uzivat volno na vyletoch. Kristusat veď to zrovna mohol byt mateti a segre pri sukniach doma!
Vzala si si princatko, bud ozam nech sa spamata alebo ze sa rozvedies!
Vztahy s rodinou je fajn mat na ppriadku ale
ostat neodstrihnuty je nezrele.
Takze nie ze ty si precitlivela - to on je vadny. Povedz mu to natvrdo, aby to pochopil. Sa ho opytaj, s kym tie deti ma - ci s mamo a sestrou??
No nehrozilo by!
U nas by toez vsetci mudrovali - preto byvame v dostatocnej vzdialenosti od rodin, aby sme sa tomu vyhli. Vieme sa aj stretnu a ked je zle tak sa teda nahlas ozvem! U oboch rodin.
A ty konecne iz tresni pestou do stola (idealne do toho snilka nech sa konecne preberie 🤯) a posli do prdele aj svokru so svagrinou. Chcu vychovavat? Nech si kupia psa a macku!

jana_eyre_2
17. nov 2025

ja mamu už nemám, ani otca..iba on zažil moje deti, ale bol ťažko chorý, takže toho sme bravali maximálne na prechádzku, keď ešte vládal sedieť..

so svokrou sme za 20r čo sme s mužom boli na dovolenke 1x ešte ako bezdetni (boli sme celá ich rodina) na predlzenom víkende 1x (to už aj s deťmi) a na jednodnovych vyletoch prirodzene viac krát.. dovolenku a predĺžený víkend som si povedala (nie len ja ale aj muž) že nikdy viac - je proste úplne iný typ ako my.. to by bolo na dlhé rozprávanie.. ani mám nedávala pozor na deti, maximálne tam od určitého veku chodili na prázdniny na tri noci, za čo som jasné že vďačná..

svokra je dobrá žena, pomôže keď môže, máme podľa mňa aj rešpektujúci vzťah, ale jednoducho mame to zariadene takto.. ona sa venuje primárne vnukom od dcér a časom som si uvedomila, že mi to presne tak vyhovuje..

výletov sme absolvovali viac, ale máme iné záujmy.. teda vždy sme sa snažili výlet naplánovať viac podľa moznosti babky (ma určite zdr.problemy) ale ukázať jej aj trocha z nášho štýlu, ale vždy sme mali pocit, že tak nejako jej to úplne nesadlo, hoci nikdy to nepovedala nahlas.. no jednoducho sme iné typy ľudí ako ona a tak sa vídame najmä na návšteve u nej.. jej dcéry sú jej viac povahovo podobne a tak si prirodzene viac rozumejú..

anonym_40c86d
17. nov 2025

Na otazku, co budete robit cez vikend povedz, ze este nevies a ak aj niekam pojdete, tak pojdete iba vy. Usta mas, jazyk mas. Ak je tvoj muz taky neschopny, musis to vyriesit ty.

anonym_b7f56b
17. nov 2025

svagrine treba najst frajera, nech ma ine zaujmy a svokre vysvetlit na rovinu, ze kazdodenne telefonaty a este aj spolocne vikendy nie su normalne... a ked sa oduje, tak co? ved budea mat na chvilu klud...co si z toho taka.na nervy? ved to ber ako pozitivum. No a muz je kapitola sama o sebe, naj si vsetko kolo deti popripravuje on, casom ho to prejde... neobskakuj ho ako krala. Raz zabudne hento, raz toto a co? ved nech sa stara, je rovnaky rodic ako ty. Bud ho vyletovanie prejde alebo sa nauci pobalit veci - obe vyhodne riesenia :D a inak... ruksak na vyletoch tiez nosim ja, muz ma problem s chrbtom a ja mam rada, ze mam teplo od chrbta :D

andrejka1974
17. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_313b7c

@anonym_autor však skúste si jeden víkend s mužom užiť len vy dvaja proste dajte deti svokre a švagrinej a vy si urobte víkend pre seba alebo stačí mať voľno v sobotu len ty a manžel

viestta
17. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_313b7c

@anonym_autor babka berie na vylet nas

lauricka
Autor odpoveď zmazal
martinadomianova
18. nov 2025

@anonym_autor no mne by to úprimne dosť vadilo. Také samopozvania, vyzvedania. Ja by som už dávno vypenila a spravila cirkus. Mali by ste im nastaviť hranice. A keď chcú tak velice chodiť. Nech vezmú deti a idú s nimi. A ty s manželom choď napr do kina, na večeru, či na výlet.,...

zamanitka
18. nov 2025

@anonym_autor u nás chodíme často s mojimi rodicmi- ale je to skôr tak, že oni by šli na výlet aj tak a môj muž je radšej doma a majstruje si v dielni, tak ideme s nimi, aby sme vobec niekam sli - ale bez manžela, lebo pre mňa je to pomoc ísť s rodičmi a nemusím ísť sama do 4mi deťmi.
Tiež mi mama občas vraví do toho, ako majú byt oblečené atď, ale zase niekedy ma aj dobre postrehy a ju skôr poslúchajú a nemusím s nimi bojovať ja, aby so dali mikiny.. ale zase keby s nami mala furt chodiť svokra a ta by mi kecali do výchovy, to by mi liezlo riadne na nervy. Proste svokra nie je vlastná mama...A zase manzel radšej ide len my ako rodina a nechodí keď idú aj naši.

princezna_bosorka
18. nov 2025

@anonym_autor nie, nechodia. Svokrovci nechcu (a radi by sme ich brali), mojim rodicom nehovorime, kam ideme (lebo by sme s nimi nevydrzali).

A co ty sa s detmi nebavis? Mozes im povedat, ako sa citis, poprosit ich, aby si ta vsimali viac...

anonym_637fd1
19. nov 2025

@anonym_autor v žiadnom prípade 🫣 nech si babka ide s dedkom na výlet, alebo ak chce vziať vnúča, nech sa páči. Ja ju na výlet neberiem, boli by to vtipne ju brat na turistiku, do zámku, na kúpalisko. To by vlastne ani ona sama nesla.

evansova
19. nov 2025

My sme v postaveni tých, ktorých na výlety pozývajú. Väčšinou s vďakou odmietneme, občas ideme. Vtedy niečo napeciem, navarím, a určite sa nestaram do toho či sú deti dosť či malo oblečené, neurčujeme čo by sme mali vidieť.
Máme výborne vzťahy, celá 20 clenna rodina sa schádza vždy keď sa dá, napr. sa zídu u nás pred Vianocami a spolu pečieme koláčiky pre všetky naše rodiny.
Raz do roka sa zídeme na nejakej prenajatej chate, mladí sa poskladajú a my s manželom sme pozvaní.
To je náš vianočný darček.
Prvý sviatok vianočný sú všetci u nás, aj tí čo žijú v zahraničí.
Takto to funguje, v láske a svornosti.

Strana
z2