Bez výčitiek svedomia a bez manžela na dovolenku
Mala som celkom ťažkú pubertu , nechcela sa mi učiť a teda skončila som na trojročnej učňovke ako krajčírka. Aj prostredie sociálne u nás bolo zlé , otec pil, bil mamu a neustále nás vyháňal z domu . Potom som sa zamestnala a šila vo firme asi dva roky, kedy som sa rozhodla že si večerne urobím maturitu . Dorobila som si maturitu a šila ešte rok . Prihlásila som sa na vysokú školu - pedagogická a dennou formou som ju vyštudovala, že to bolo pre mňa veľmi náročné čo sa týka aj financií aj základov ktoré som mala ani nehovorím . Momentálne učím na základnej škole druhý stupeň . Vydala som sa , porodila dve deti , postavili sme s manželom dom , keď asi na to dva roky mal manžel ťažký úraz , spadlo lešenie na ktorom pracoval a následky z toho má dodnes. Je na plnom ID a môže vykonávať len ľahké práce. Manžela to psychicky veľmi zlomilo , obzvlášť to že nám nemôže dopriať to čo ostatní muži v jeho okolí , napriek tomu robí všetko čo je v jeho silách .Máme veľký pozemok , kde doslovne za tie roky urobil nádhernú úžitkovú záhradu, jar leto jeseň je stále v nej a potom v letnej kuchyni kde zavára, sterilizuje , necháva kvasiť .Do toho si pridal chov zajacov , kačíc a sliepok . Sám si urobil pivnicu kde skladuje na zimu všetko čo vypestoval a čo sa dá skladovať. Takto to vyzerá že je pri sile ale verte že nie je , chodí o palici, lebo v nohe má viac titánu ako vlastných kostí , má poúrazovú epilepsiu a bolesti hlavy. Pracovať na 8 hodín nemôže , skušal si niečo nájsť na skrátený úväzok , asi 5 rokov robil vrátnika ale firmu potom rozkradli a zavreli . Podarilo sa mi našetriť na dovolenku s deťmi , chcem ísť s nimi k moru , bolo by to druhýkrát .Raz sme boli aj s manželom , cesta autom do Chorvátska , ale bolo to pre neho utrpenie, noha ho bolela , záchvat mi dostal v aute , dovolenka bola taká nijaká . Teraz s nami nechce ísť , mám ísť sama . Boli sme však na rodinnej oslave , kde sme to bohužiaľ spomenuli (nemali sme ) a zdvihla sa voči mne teda vlna odporu ako zo strany svokry ako aj mamy, sestier aj švagriny. Že ako môžem ja ísť na dovolenku a muža nechať doma , že či mi to svedomie dovolí . Muž mlčal , nič nepovedal . Doma mi len povedal že " ako teda chceš " , nepovedal mi choď a uži si s deťmi . Som rozhodnutá s deťmi ísť. Vy by ste išli ? Na dovolenku som doslovne naškrábala.
normálne by som šla sama s detmi
každy den by sme mu volalali
chyba že si to povedala rodine, to si treba sakra rozmysliet čo povieš
sama vidíš že trpí zrjeme dost ked nechce ist
ja som bola na welnese aj sama , okolie mám v paži , proste som potrebovala 3 dni ticha nič viac
urob ako to vyhovovuje vám ,nie okoliu, jeho do toho nič, su to vaše životy vaše more alebo koho ? však sa tam nejdeš k..t alebo čo ..
možno by som navrhla neskôr kupele a ist tam spolu, niekde vlakom ist, niečo pre neho zase, pripadne bez deti alebo aj nejak s detmi niečo nájst, napr bešenovu alebo niekde kde su aj termalne bazeny pre neho aj pre deti
Isla by som. Bez výčitek. A s mužom by som sa otvorene porozpravala.
Mam kámošku s mužom po tazkom uraze, o par tyzdnov berie svojich 2 synov sama k moru. Jej muž nenamieta, chce, aby mali chlapci pekne leto.
@anonym_autor vsetko by bolo ok,len tie vyjadrenia:"na dovolenku som naskrabala",.."podarilo sa mi nasetrit na dovolenku"..nezabudni ze peniaze v manzelstve su spolocne bez ohladu na to ci je muz ID
Mozno v tom je problem,ze si ich prisvojujes a rozhodnutia robis za seba,nie spolocne?
ked sme boli v tatrách, tak s detmi viem že len určite tury a manžela viem aké tury robieval a miluje tatry, tak som ho poslala na celý den aby šiel sám svojim tempom, deti som zobrala na štrbské pleso a bolo
ano nestravili sme spoločne den ... ale on si ten den užil ... nemusite robit totálne všetko spolu .... to rodinu nerobí, robí ju niečo iné , to čo k sebe citeta ako sa chápeta aké robíte kompromisy atd,,,
Kludne chod. Ako cestujete? Letecky s vami nemoze ist? Nebudete teraz do konca zivota sediet doma.
Iným spôsobom nemôžete ísť? Ty nešoféruješ? Alebo karaván? Časté prestávky? Proste niečo iné vymyslieť, aby mohol ísť? No a naozaj by s tým bol ok, ak by si šla bez neho?
@gribka1 áno bol s tým OK, sám mi to povedal aby som išla bez neho . Cesta je to čo je problém , hlavne pre neho , je z toho celý dolámaný, nevrlý a otrávený . Ani ležať, ani sedieť, let neprichádza do úvahy, neurológ nedoporučil .
isla by som a uz by som o tom ani nerozmyslala
@gribka1 áno bol s tým OK, sám mi to povedal aby som išla bez neho . Cesta je to čo je problém , hlavne pre neho , je z toho celý dolámaný, nevrlý a otrávený . Ani ležať, ani sedieť, let neprichádza do úvahy, neurológ nedoporučil .
@anonym_autor Tak s ním niečo na Slovensku, no a vy choďte k moru, deti za to nemôžu. Ale nechápem tomu, že sa ani neozval u rodiny.
Mne neprídeš ty vôbec sebec, lebo chceš zážitok pre vaše deti. Sebecká a to riadne je vaša rodina. V prvom rade by si mali vážiť tvoju odvahu, samostatnosť a chuť spraviť niečo pre vás. Niežeby s vami súcitili a poskytli vám pochopenie a oporu, ale vás ešte viac udupali.
@anonym_autor Chodte a vobec nemajte vycitky. Ja chapem, ze to musi mat mamzel tazke, ale ako milujuci otec a manzel urcite nechce, aby ste boli aj vy obmedzovani kvoli jeho zdravotnemu stavu resp. ja v jeho situacii, by som svoju rodinu neobmedzovala kvoli svojmu nestastiu, ba dokonca by som bola stastna, ze na tu dovolenku pojdu a uziju si ju!
Neviem ci by som šla ale som na tom podobne z opačnej strany chodili sme každý rok k moru ale teraz som ochorela tak nemôžme a vidím na manželovi ze ho to mrzí ze cele leto sedíme doma ja už som sa ho v apríli pýtala ci je s tým zmiereny ze nikam nejdeme a on povedal ze nie ale bezomna nepôjde tak sme urobili kompromis a boli sme na 3 dní aspoň u nás v Tatrách v rámci mojich možnosti a on si oddýchol lebo viem ze doma by si neoddychol a ja som po roku sedenia doma zmenila prostredie viem ze to nie je more ale tak snáď budúci rok to vyjde
Mne neprídeš ty vôbec sebec, lebo chceš zážitok pre vaše deti. Sebecká a to riadne je vaša rodina. V prvom rade by si mali vážiť tvoju odvahu, samostatnosť a chuť spraviť niečo pre vás. Niežeby s vami súcitili a poskytli vám pochopenie a oporu, ale vás ešte viac udupali.
@jakubrianka tak vieš čo čakať od mojej matky, ktorá sa celý život nechala otĺkať mojim otcom a znášala jeho opilecké vykrikovačky a nás deti vystavovala takémuto niečomu , otec už nežije, ale keď sme jej to vraveli , tak manželstvo je vraj posvätné a je hlavne že s tým druhým ostávaš aj v zlom , s čím súhlasím ale to platí pre môj prípad , nie pre ožranov, gemblerov a násilníkov. Svokra si samozrejme chránila syna a čo sestry , každý rok chodia po dovolenkách , nevedia to pochopiť.
@anonym_autor známy chodia vlakom. Ale kto by sa staral o zajace, kačky a ostatnú hydinu ak by šiel aj on?
Choďte niekde bližšie..spolu... či za každých okolností sa trepať k moru,len aby som tam bola,aby boli fotky na FB...lebo chodí každý, musíme aj my??... robíš z toho zbytočnú drámu
Nie som za oddelené dovolenky, ale v tomto prípade by som išla.
Choďte niekde bližšie..spolu... či za každých okolností sa trepať k moru,len aby som tam bola,aby boli fotky na FB...lebo chodí každý, musíme aj my??... robíš z toho zbytočnú drámu
@miskakyska nerobím z toho drámu , len chcem ísť k moru s deťmi . Nechcem žiadne hory ani Štúrovo alebo čo. Manželovi je prispôsobený celý chod domácnosti.
Môj názor je, že ich reakcia bola aj pre to taká, že Vás považujú za chudobných. Napríklad ja som sa po vlaňajšej dovolenke v Turecku stretla s rodinou a oni potom, čo som im povedala, že sme boli na dovolenke, že treba mať aj rezervu ked sa niečo stane... Pritom som mala vtedy 9 000 eur na účte, teraz mám 24 000 eur o rok k dispozícii, ale majú nás za chudobných a proste myslia, že dáme za dovolenku posledné euro. A u teba možno tak tiež, muž na ID, ty nezarábaš moc, majú predstavu že nemáte ani čo do úst a nechápu, že chceš ísť na dovolenku. Ale ak máš nasporené a si šikovná a plus muž tiež tým hospodárstvom eurá do rozpočtu dá prečo neísť.
@miskakyska Toto bol dost nechutny komentar. Autorka bola za cely svoj zivot iba raz pri mori. Byt pri mori je pre niekoho naozaj neopisatelny zazitok a plne to chapem. Vobec to nie je o ziadnych fotkach na socialne siete...jedna sa o zazitok s detmi!
@miskakyska ja chodim k moru ale fotky nedavam , dokonca ani instagram a pod nemám, more je proste more, ja ju chápem
Šla by som úplne v pohode sama s deťmi na tú dovolenku. A bez výčitiek, veď čo koho do toho ako si to doma zariadite.
To máte teraz do konca života ostať pripútaní doma lebo on nemôže cestovať?
Veď predsa zem sa preto neprestala krútiť že on mal úraz a následky. Všetkých mudrlantov by som slovne odstavila, nech sa do toho nestarajú.
Môj názor je, že ich reakcia bola aj pre to taká, že Vás považujú za chudobných. Napríklad ja som sa po vlaňajšej dovolenke v Turecku stretla s rodinou a oni potom, čo som im povedala, že sme boli na dovolenke, že treba mať aj rezervu ked sa niečo stane... Pritom som mala vtedy 9 000 eur na účte, teraz mám 24 000 eur o rok k dispozícii, ale majú nás za chudobných a proste myslia, že dáme za dovolenku posledné euro. A u teba možno tak tiež, muž na ID, ty nezarábaš moc, majú predstavu že nemáte ani čo do úst a nechápu, že chceš ísť na dovolenku. Ale ak máš nasporené a si šikovná a plus muž tiež tým hospodárstvom eurá do rozpočtu dá prečo neísť.
@anonym_830a8d tak ano , plat učiteľky nie je žiadne terno , ale urobila som si všetko čo som ako učiteľka mohla, takže sa vzdelávam , doučujem po večeroch on line a aj šijem na zákazky , manžel nás zas dopĺňa naturálne mäsom , ovocím , zeleninou , kompotmi , sirupmi atď. Nepovažujem nás za chudobných , ale takých že máme troška viac ako na doraz .
Nad dovolenkou by som uz ani raz navyse nepomyslela s vycitkami. Uplne zasluzena. Uzite si to. Zamyslela by som sa nad tou rodinou, inak su ok?
PS: Paci sa mi, ako o muzovi pises
@anonym_autor na tú dovolenku choď, zaslúžiš si ju ty aj deti. Manžela mi je ľúto, že nemôže ísť, ale to neznamená, že teraz sa budete komplet všetci prispôsobovať jemu a sedieť doma na zadku. Toto podľa mňa nie je fér ani voči tebe ani voči deťom.
A reakciu rodiny si neber k srdcu, ja by som ich poslala všetkých tam, kde slnko nesvieti.
Za mna nie si sebecka...ked on ist nechce a ty ano, treba sa dohodnut. Mozno aj on by isiel ale proste tolko sedenie mu nerobi dobre - tiež sa veľa sedeniu vyhybam kvoli platnicke...kto nezazil, nepochopi. Na druhej strane ale ja cestovat chcem, len teda kazdy sme iny
Urcite by som isla. Cely rok sa prisposobujete manzelovi a akym pravom ta sudi niekto, kto si ani len nedokaze predstavit,co zazivate.
@anonym_autor tak zase ides tam aj s detmi. Tie budu mat krasne spomienky. Manzel tyzden vydrzi sam. Nemozete za to, ze je chory. S nim si potom uzijete leto aj na zahrade alebo niekde na Slovensku pri vode
@anonym_autor ja ťa na jednej strane chápem a plne rozumiem, prečo sama s deťmi ideš. Ale myslím si, že tým, že manžel mlčal a doma tiež to mlčanie nevysvetlil napr. tým, že nechcel stupňovať napätie, ale povedal ti, že nech si robíš, čo chceš, tak s tým vyrovnaný nie je. Mali by ste si spolu sadnúť a poriadne sa o situácii porozprávať.
@anonym_autor pri takom "gazdovstve" hadam na dovolenku ani nemoze ist. Kto by sa staral o zvierata, zahradu?
Inak, da sa ist aj vlakom, do chorvatska. Co mi pride ako najpohodlnejsie ak ma niekto problem s dlhym sedenim v aute.
@anonym_autor nešla by som bez neho. Nie preto, že by mi to každý vykrikoval, ale preto, že by som nedokázala ísť bez manžela, keď viem, že aj by išiel, ale nechce "nám tto pokaziť". Hľadala by som iný spôsob. Tým karavanom to nie je zlý nápad. Aj oddýchnete, aj uvidíte viac.

Iným spôsobom nemôžete ísť? Ty nešoféruješ? Alebo karaván? Časté prestávky? Proste niečo iné vymyslieť, aby mohol ísť? No a naozaj by s tým bol ok, ak by si šla bez neho?