Bez výčitiek svedomia a bez manžela na dovolenku
Mala som celkom ťažkú pubertu , nechcela sa mi učiť a teda skončila som na trojročnej učňovke ako krajčírka. Aj prostredie sociálne u nás bolo zlé , otec pil, bil mamu a neustále nás vyháňal z domu . Potom som sa zamestnala a šila vo firme asi dva roky, kedy som sa rozhodla že si večerne urobím maturitu . Dorobila som si maturitu a šila ešte rok . Prihlásila som sa na vysokú školu - pedagogická a dennou formou som ju vyštudovala, že to bolo pre mňa veľmi náročné čo sa týka aj financií aj základov ktoré som mala ani nehovorím . Momentálne učím na základnej škole druhý stupeň . Vydala som sa , porodila dve deti , postavili sme s manželom dom , keď asi na to dva roky mal manžel ťažký úraz , spadlo lešenie na ktorom pracoval a následky z toho má dodnes. Je na plnom ID a môže vykonávať len ľahké práce. Manžela to psychicky veľmi zlomilo , obzvlášť to že nám nemôže dopriať to čo ostatní muži v jeho okolí , napriek tomu robí všetko čo je v jeho silách .Máme veľký pozemok , kde doslovne za tie roky urobil nádhernú úžitkovú záhradu, jar leto jeseň je stále v nej a potom v letnej kuchyni kde zavára, sterilizuje , necháva kvasiť .Do toho si pridal chov zajacov , kačíc a sliepok . Sám si urobil pivnicu kde skladuje na zimu všetko čo vypestoval a čo sa dá skladovať. Takto to vyzerá že je pri sile ale verte že nie je , chodí o palici, lebo v nohe má viac titánu ako vlastných kostí , má poúrazovú epilepsiu a bolesti hlavy. Pracovať na 8 hodín nemôže , skušal si niečo nájsť na skrátený úväzok , asi 5 rokov robil vrátnika ale firmu potom rozkradli a zavreli . Podarilo sa mi našetriť na dovolenku s deťmi , chcem ísť s nimi k moru , bolo by to druhýkrát .Raz sme boli aj s manželom , cesta autom do Chorvátska , ale bolo to pre neho utrpenie, noha ho bolela , záchvat mi dostal v aute , dovolenka bola taká nijaká . Teraz s nami nechce ísť , mám ísť sama . Boli sme však na rodinnej oslave , kde sme to bohužiaľ spomenuli (nemali sme ) a zdvihla sa voči mne teda vlna odporu ako zo strany svokry ako aj mamy, sestier aj švagriny. Že ako môžem ja ísť na dovolenku a muža nechať doma , že či mi to svedomie dovolí . Muž mlčal , nič nepovedal . Doma mi len povedal že " ako teda chceš " , nepovedal mi choď a uži si s deťmi . Som rozhodnutá s deťmi ísť. Vy by ste išli ? Na dovolenku som doslovne naškrábala.
@anonym_830a8d tak ano , plat učiteľky nie je žiadne terno , ale urobila som si všetko čo som ako učiteľka mohla, takže sa vzdelávam , doučujem po večeroch on line a aj šijem na zákazky , manžel nás zas dopĺňa naturálne mäsom , ovocím , zeleninou , kompotmi , sirupmi atď. Nepovažujem nás za chudobných , ale takých že máme troška viac ako na doraz .
@ma77 nemôžeš porovnávať tvoju dočasnú situáciu so situáciou autorky.
@anonym_autor, ja ťa chápem. Epileptici ťažko znažajú dlhé cestovania a zmeny klímy a vôbec sa nečudujem, ak mal manžel v aute ťažký zachvat pred deťmi, že ste tým utrpeli a bolo aj po pocite dovolenky. Možno neskôr, ak by sa epi stabilizovala, lieky by zaberali by ste mohli znova skúsiť ešte letecky niekde blízko k moru. Treba si sadnúť s manželom a skúsiť to s ním prebrať znova, lebo mám pocit, že to vôbec nemá spravované, inak by reagoval aj na návšteve aj doma inak. On by mal byť ten, čo zahlási: ,,Dohodli sme sa s mojou ženou, že to urobí pre naše deti a pôjde s nimi na dovolenku k moru sama. Ja sa na dovolenku po poslednej skúsenosti necítim a nechcem, aby sme znova všetci zažívali strach o môj život. Je to od nej obeta vzíat deti na dovolenku sama a prajem si, aby ste naše rozhodnutie plne rešpektovali pretože sa týka výsostne nás.
Choďte niekde bližšie..spolu... či za každých okolností sa trepať k moru,len aby som tam bola,aby boli fotky na FB...lebo chodí každý, musíme aj my??... robíš z toho zbytočnú drámu
@miskakyska podľa teba ľudia chodia k moru kvôli fotkám na FB? A čo zážitok pre deti, zmena klímy? To nemyslíš vážne také vyjadrenia však?
@anonym_autor pri takom "gazdovstve" hadam na dovolenku ani nemoze ist. Kto by sa staral o zvierata, zahradu?
Inak, da sa ist aj vlakom, do chorvatska. Co mi pride ako najpohodlnejsie ak ma niekto problem s dlhym sedenim v aute.
@tykat môže, všetko je automatizované , polievanie, kŕmenie zvierat. Len vajíčka treba zbierať a to urobí sused.
@jakubrianka tak vieš čo čakať od mojej matky, ktorá sa celý život nechala otĺkať mojim otcom a znášala jeho opilecké vykrikovačky a nás deti vystavovala takémuto niečomu , otec už nežije, ale keď sme jej to vraveli , tak manželstvo je vraj posvätné a je hlavne že s tým druhým ostávaš aj v zlom , s čím súhlasím ale to platí pre môj prípad , nie pre ožranov, gemblerov a násilníkov. Svokra si samozrejme chránila syna a čo sestry , každý rok chodia po dovolenkách , nevedia to pochopiť.
@anonym_autor tvoj zošróbovaný manžel je rád že žije a nie sedieť v aute celé hodiny. Obdivujem ho, že sa na to vôbec dal, musí byť veľmi statočný. Celkovo ako sa snaží vysporiadať s následkami úrazu sú wau. Možno by ste mohli ísť spolu potom do kúpeľov a tam by mal aj lekárov aj procedúry na ktoré ma isto nárok od poisťovne. Skús s ním dohodnúť takúto kompenzáciu.
@anonym_autor nešla by som bez neho. Nie preto, že by mi to každý vykrikoval, ale preto, že by som nedokázala ísť bez manžela, keď viem, že aj by išiel, ale nechce "nám tto pokaziť". Hľadala by som iný spôsob. Tým karavanom to nie je zlý nápad. Aj oddýchnete, aj uvidíte viac.
@kavasmliekom a kto odšoferuje ten karavan? Ja si netrúfnem , je to na mňa moc veľké auto a mužovi vodičský zobrali kvôli epilepsii. A ani nechceme spať v karavane ani ja a ani deti .
Nechce veľa, chcem 10 dní s deťmi si oddýchnuť, ak s tým nie je vysporiadaný , mńa to mrzí ale pol môjho života sa točí okolo neho. Lúbim ho , ale chcem aj niečo pre seba a deti . Mal by to pochopiť.
@anonym_autor
A čo takto skúsiť vlakom do Chorvátska?Aj by sa vyspal,natiahol na ležadle...
Prípadne on nech ide na nejaký kúpeľný pobyt aby nebol akoby ukrátený.
dolezite je si zachovat nejaku slobodu v zivote, tvoja rodina nezije tvoj zivot a nema sa co vyjadrovat k tomu co robis, na dovolenku chod a uzi si ju
@kavasmliekom a kto odšoferuje ten karavan? Ja si netrúfnem , je to na mňa moc veľké auto a mužovi vodičský zobrali kvôli epilepsii. A ani nechceme spať v karavane ani ja a ani deti .
Nechce veľa, chcem 10 dní s deťmi si oddýchnuť, ak s tým nie je vysporiadaný , mńa to mrzí ale pol môjho života sa točí okolo neho. Lúbim ho , ale chcem aj niečo pre seba a deti . Mal by to pochopiť.
@anonym_autor tak choďte a nech ho to mrzí.
Tak muz teda je s tym ok ci nie? Tazko povedat, co? Ak by si teda aj sla, hlavne nech to zasa nekecne rodine. Citala som diskusiu a dilemy rodicov tazko postihnutych deti. Su v permanencii 24/7. Rovnako ako napriklad niekto, kto opatruje stareho cloveka. Nema pravo na dovolenku, nema pravo na oddych?
Moja mama takto chodievala s mojim bratom. Moj otec mal kozne problemy so znamienkami a nechcel ist a ja zas nemam moc.rada more a horucavy, nechybalo mi to. Moja mama to zabalila do obalu, ze ide kvoli bratovi. Ze on je alergik a ze mu to velmi pomaha. Ale dnes viem, ze sla kvoli sebe. Brat mal najsilnejsiu alergiu v juni na brezu, na tu ambroziu v auguste skoro vobec nereagoval. Tak to zabal do obalu, ze kvoli detom...
@anonym_autor to je veru zlozita situacia. Hocico urobis, bude zle :(
Ja osobne neviem,ci by som isla....lebo ja si beriem vsetko moc osobne...cize mna by na dovolenke to svedomie zozralo zaziva. Ale je super, ak teba nie. Obcas by som brala taku povahu, v dobrom🙂 skus sa s muzom porozpravat este raz ,ako to uprimne citi on. Dolezite je, ako ste sa dohodli medzi sebou, nie ako svokra povedala. Mozno manzel len tiez chce, aby si deti poriadne uzili....aj na" ukor jeho". Je mi jasne, ze kazda z nas by manzela na dovolenku s detmi tiez poslala, lebo by sme chceli to naj pre nase deti🙂 skys este porozmyslat, ci neexistuje cesta ,ako ist vsetci. A deti sa ako citia, keby idete bez otca? Rozpravali ste sa s nimi o tom?
Kriste, že ísť na dovolenku aby si pridavala fotky. To napadne len človeka, ktorý to sam robi 🙃 podľa seba súdim teba ako sa hovorí..
Ale k veci, jasne, že choďte. Ja mam momentálne zdravotné problémy a syn s mužom sú sami v Grécku. No, ešte so svokrou a svagrom. Voláme si, chodia na výlety, stále posielajú fotky (jaj, ved vlastne preto tam išli🤗)... Nechcela by som, aby sa obmedzovali kvôli mne. Choďte, urob deťom krásny zážitok. Vôbec sa necít zle 🙂
@anonym_autor co tak do Splitu vlakom (lozkovym) a v ubytovani si dohodnut odvoz zo Splitu k hotelu.
Manžel bol najprv za , že nech idem s deťmi , že on je s tým OK. Potom tá rodinná oslava a že rodina má byť spolu ale že nech teda urobím ako ja chce. A ja chcem ísť aj s deťmi k moru . Ak pôjdem bude on nasraný zrejme , ak nepôjdem budem nahnevaná ja a naše deti nešťastné lebo tam ísť chcú .
@tykat chcela som ísť pôvodne do Grécka , ale teda ponúkla som mu znova Chorvátsko , aj autom , aj vlakom , on nechce k moru , lebo ..... Ja vlastne ani neviem kam by išiel . Hory nie, lebo to neuchodí , tak naozaj len asi potom niečo ako Dudince , alebo Bešeňová alebo Oravice. Tam možno . Ale zas tam nechceme my s deťmi .
Manžela naozaj ľúbim , ale aby to tak zostalo musím aj pre seba niečo robiť a nie stále len pracovať a nič z toho života nemať lebo on nechce alebo sa mu nedá . A ešte dotoho marazmu ťahať aj deti .
Manžel bol najprv za , že nech idem s deťmi , že on je s tým OK. Potom tá rodinná oslava a že rodina má byť spolu ale že nech teda urobím ako ja chce. A ja chcem ísť aj s deťmi k moru . Ak pôjdem bude on nasraný zrejme , ak nepôjdem budem nahnevaná ja a naše deti nešťastné lebo tam ísť chcú .
@tykat chcela som ísť pôvodne do Grécka , ale teda ponúkla som mu znova Chorvátsko , aj autom , aj vlakom , on nechce k moru , lebo ..... Ja vlastne ani neviem kam by išiel . Hory nie, lebo to neuchodí , tak naozaj len asi potom niečo ako Dudince , alebo Bešeňová alebo Oravice. Tam možno . Ale zas tam nechceme my s deťmi .
Manžela naozaj ľúbim , ale aby to tak zostalo musím aj pre seba niečo robiť a nie stále len pracovať a nič z toho života nemať lebo on nechce alebo sa mu nedá . A ešte dotoho marazmu ťahať aj deti .
@anonym_autor ja ti fandím autorka. Páči sa mi tvoje nastavenie
@anonym_autor ale prečo vlastne bol pred rodinou ticho? Véd hneď mal povedať ze vy ste sa už takto dohodli, a oni nech to neriešia.
Skôr sa mi zdá, že on s tým mal už od začiatku problém keď si mu oznámila ze ideš len ty s deťmi. Ináč si to neviem vysvetliť. (u tej rodine).
A prečo by si mala mat zle svedomie? Ja poznám kopec rodin, čo a kde chodia rodičia aj sami s deťmi, alebo sam otec ide domov do Nepál.na mesiac, keď sa vráti manželka s dcérou sama do New York atď.. Ja som teraz sama vo Švajčiarsku a deti s manželom pri svokre 3 týždne, predtým som bola ja s deťmi atď...keď kvôli zdraviu nemôže alebo nechce, tak prečo by mal obmedzovať celú rodinu?
Samozrejme by som išla.
Hmmm ak by mi to sam manzel navrhol a mala odvahu tak isla.
My sme boli malicko v inej situacii. Kedy som svoje 4.tehotenstvo doslova prelezala. Mali sediet pri mne?
Vyhanala som ich kazdy vikend niekam. Nech idu na vylet. Na zmrzlinu. Ano im bolo luto ze ja s nimi nebudem ale... inac sa nedalo. Nemalo vyznam aby doma trpli so mnou. A tak. Bol kazdy spokojny aj ja z troska kludu aj deti ze mali zazitky.
otvorene by som sa s nim porozpravala o tom, ze si potrebujes oddychnut, chces zazitok pre deti, deti sa tesia. Potrebujes byt ty ok, aby si sa mohla postarat o neho. Vobec nemaj vycitky, ze chces byt aj trosku egoisticka a mysliet na seba. Nanho myslis zvysnych 355 dni v roku… Rodine by som to blizsie nevsvetlovala, iba ze vy ste sa takto dohodli a takto vam to vyhovuje. Jasne, ze najradsej by ste isli vsetci spolu, ale nemozete za uraz a tak ako ste prisposobili chod domacnosti v inych oblastiach, treba prisposobit aj dovolenku.
@anonym_autor
Neviem aké staré sú deti,ale existujú aj tábory pri mori.Deti by išli spolu a vy s mužom niekam na wellnes pobyt.Deti by si užili more a vy dvaja s mužom by ste si oddýchli niekde tiež.Len neviem či by si ešte našla nejaké voľné miesta,ani aké staré sú deti.
no práve sme sa riadne pohádali, on nechce v podstate nikam , chce byť doma na záhrade , lebo jemu tam najlepšie . A ak tak niekde iba po okolí . A vo mne to buchlo ako kotol plný čiernych sadí, celú tu frustráciu životnú som mu vykričala . Môj život sú len obmedzenia a práca , detstvo totálne nahovno ,študenský život nahovno a ešte mám aj zvyšok svojho života prežiť že nikam , lebo jemu sa nechce alebo nemôže ?Jediné čo mi povedal že má takúto nepozná a že vidí že mám dosť.
no práve sme sa riadne pohádali, on nechce v podstate nikam , chce byť doma na záhrade , lebo jemu tam najlepšie . A ak tak niekde iba po okolí . A vo mne to buchlo ako kotol plný čiernych sadí, celú tu frustráciu životnú som mu vykričala . Môj život sú len obmedzenia a práca , detstvo totálne nahovno ,študenský život nahovno a ešte mám aj zvyšok svojho života prežiť že nikam , lebo jemu sa nechce alebo nemôže ?Jediné čo mi povedal že má takúto nepozná a že vidí že mám dosť.
@anonym_autor ak tú dovolenku nemáš zaplatenú, tak mu ponúkni návrh. Napr. že pôjdete vlakom do Splitu, aby bola preňho cesta čo najpohodlnejšia. Vy môžete chodiť na pláž, on si nájde iný program a večer si urobíte spoločný program. Alebo ideš len ty a deti. A po návrate si môžete aj tie výlety po okolí urobiť. Nech si vyberie, ale že len sedieť doma neprichádza do úvahy.
@anonym_autor vetu “ Jediné čo mi povedal že má takúto nepozná a že vidí že mám dosť.” zacal dobre, akurat ju mal ukoncit tym ze, vidim ze mas dost, chod si oddychnut na dovolenku. Mozno to este pride 🙂 nevieme aky bol pred nehodou, ale ak rad cestoval, mozno z neho hovori aj frustracia ze by tiez rad isiel, ale uz mu je lepsie doma…
Autorka, dobre ze si to zo seba dostala, uz len nech to manzel vstrebe a vezme si z toho to podstatne.
@anonym_autor hlavne rieste toto v klude, lebo povies veci, ktore uz nevezmes spat. Ze si mala detstvo a studensky zivot naprd, zato on nemoze. Skuste sa dohodnut, ze pojdes s detmi a potom nech teda svokra postrazi deti a vy dvaja niekam spolu.Asi obaja makate na 100 percent v ramci moznosti a dovolenku si zasluzite obaja🙂 hlavne neriesit veci s horucou hlavou🙂
@anonym_autor chod… obaja si podla mna potrebujete aj oddychnut. Aj on bude mat klud aj ty. Daj to aj pred nim do tejto polohy, ze teda pojdes s detmi aj tebe bude dobre aj deti si užijú more. Ze sa nebudes riadiť rečami z rodinnej akcie, nikto nežije vase zivoty. Kazdy den mu zavolate a budete posielat fotky. Ze je skvely otec a deti si to budu velmi vazit, ze vas pustil.
Ja chodím tiež sama, prip s dcérou, síce len na výlety, Praha, Vieden, Tatry a pod. Muž máva silné migreny, cestovanie mu nerobí dobre, takže nechce chodiť a ani ho to nebaví. Ja to zase potrebujem ako psychohygienu. Každý deň si voláme a sme ok.
Moja mama v živote neuvidí more, aj keď po tom túži celý život, lebo moj otec vždy odmietal a naďalej odmieta letieť, a žiadna iná alternatívna doprava u neho neprichádza do úvahy (vzhľadom na vek sa ani nečudujem tomu, autom, busom, vlakom už ozaj nie). Navrhli sme jej viackrát, že ju zoberieme so sebou, urobíme si len dámsku jazdu, bola nadšená ... kým sa to nepovedalo otcovi, ktorý sa ofučal úplne. Tak ona sa radšej obetovala, a nejde, pre pokoj v rodine. Chodia na víkendy po SK, za čo zaplatia toľko, koľko iní za all in pri mori. Kto je s prepáčením blbec v tomto príbehu....? Správne. Autorka, nedaj sa. Zaslúžiš si to, choďte.
Chod.Uz ani sekundu nevahaj
Toto co on teraz robi je sprosta sebecka manipulacia.Do konca zivota mu uz musis len sediet pri jeho riti??
Choďte niekde bližšie..spolu... či za každých okolností sa trepať k moru,len aby som tam bola,aby boli fotky na FB...lebo chodí každý, musíme aj my??... robíš z toho zbytočnú drámu
@miskakyska Cista trubka.

@miskakyska blbší názor som tu nečítala... 🙄