icon

Bohaté mladé rodiny

2. sep 2021

Prepáčte za moju úvahu, v posledných rokoch si všímam zaujímavú vec, ktorá mi nejde do hlavy a to sú mladé bohaté rodiny, ktoré žijú v bungalovoch, na dvore dve SUV s nosičom na bycikle, potomok nalozeny v kočíku Stokke, doma všetky možné elektrospotrebice a roboty na uľahčenie života, v garáži elektobicykle, dovolenky z zahraničí, lyžovačky v Alpách, na nohe Vansy..na dvore krytý bazén...nechápem ako sa dopracovať k tomuto slovenskému štandardu..môj príspevok neprameni zo závisti, len uvažujem kde my s mužom robíme chyby.

stela1996
Autor odpoveď zmazal
lalenka33
3. sep 2021

Mám spolužiaka, ktorého otec mal v minulosti veľké dlhy, vzali im byt. Hral automaty. Odišiel do zahraničia. Bol tam 10 rokov. Teraz majú luxusný dom, autá a úspešnú firmu. My sme ,,hladová dolina" kopec ľudí robí v zahraničí a vôbec nieje pravda, že len v minulosti sa dali v zahraničí zarobiť veľké prachy. Záleží od toho v akej krajine pracujú a čo robia. Môj chlap je vo Švajciarsku, robí 9,5 hodín denne, býva v byte s 2 kamošmi, nežijú na suchých rožkoch lebo v Nemecku nakúpia kvalitné potraviny za málo peňazí a zarobí toľko, že dokážeme slušnú čiastku mesačne odložit. Mám kamoša,ktorý zarobí 39 frankov na hodinu v čistom, potiahne 200 hodín mesačne a bez problémov si za rok našetrí u nás aj na dom.A to má skončenú učňovku bez maturity. Aj dnes je kopec šikovných mladých ľudí, ktorí podnikajú a veľa krát je všetok hnutelný majetok na úkor volného času.

anja27
4. sep 2021

@ljzozv suhlasim s tym co si napisala. Mne pride niektore profesie toez uplne zbytocne a pritom pekne platene teda lepsie ako tie ktore su v mojich ociach potrebne..a minule som mala debatu so svagrom nieco podobne ja som.vravela ze ta otrepana fraza ked chces mozes mat co cches je hlupost proste a urcite to neplati v kazdom ohlade..on mi oponoval pritom ked mi tvrdi opak nechapem ze z neho uz nie je bohac s velkym domom a lamborgini po ktorom tak tuzi a miesto toho travi volne chvile opijanim sa ale to je jedno. Ja len ze ludia myslia len na to materialne ale napr ani v tom smere nemoze mat kazdy co chce je to hlupost. Tieto motivacne veci to su len take otrepane frazy. Vidim to aj tu kedze taketo forum znesie. Prajem kazdemu aby sa mal tak ako chce a tuzi ale ked tu citam ako pomaly kazda uzivatelka zaraba asi 2-3tisic mesacne ma skvelu pracu skveleho muza a deti uzasny cukrikovy zivot a pritom je tu tolko tem negativnych komu co vadi atd tak si vravim ze ta pravda je asi niekde uprostred. Je to zvlastna doba kedy clovek chce ohurit inych a nepozera v prvom rade na svoju spokojnost ale aby druhi zavideli..zazila som to aj pri kamaratke ktorej sa tiez nahodne vzdy pritrafi nejaky dobrodinec ktory jej kazdy mesiac posle len tak za nic 500eur na ucet a taketo rozpravky kazdemu rozprava asi caka ako s tym ludi ohuri a budu jej zavidiet ze ona sedi doma na riti a chodia jej same peniaze na ucet. Ja popravde tymto ludom dnesnym a tejto dobe konzumu nerozumiem. Cim som starsia tym menej veci potrebujem mat a tym viac viem ocenit to co ma ozajstnu hodnotu nie pominutelnu 🙂

anja27
4. sep 2021

@annamalaga ano zavidia dokonca v rodine som to zazila kedy opovrhovali zenou len preto ze ma ppstihnute dieta a zavidia jej ze je s nim doma a dostane par eur od statu. Ale to ze je zamestnana 24/7 v noci sa ani nevyspi a ma to uz dozivotne nevidi nik. Dokonca jej male 5r decko tych rodicov co zavidia ppvedalo ze ma ist do roboty a preco je doma. Od koho to asi ro dieta malo. Slovack vedia byt aj prajni a dobrosrdecni ale vela ludi zavidi aj chorobu zial..je to chore

zuzanockamt
4. sep 2021

@luccija to nie je o doťahovaní sa so slovíčkami ...píšeš o niečom, čo absolútne nepoznáš...a áno, práve MK je absolútnym zrkadlom reálneho sveta 😂🤷🤦

zuzanockamt
4. sep 2021

@luccija A áno, sú rodiny s x deťmi a muž mimo aj v tomto regióne, no je to väčšinou žena s veľmi biednym vzdelaním, ktorá nikdy alebo veľmi krátko pracovala, a potom sú to ženy lenivé, ktoré zistili, že je lepšie doma na zadkoch s deťmi a kasírovať muža, poznám také, aj sa vrátili na chvíľu do práce a potom šup zase domov na zadok. Byť tým mužom, ženiem ju do roboty a vydelím minimum peňazí.

0silvia0
4. sep 2021

O moje nervy, ako tu vedia zeny sudit inych ludi, lenive zeny, zavistlivi ludia... ide o to, co si do zivota pustime. Ked si do zivota pustime zavist, tak ju budeme riesit... mne je napriklad jedno kto co ma, nech ma, nikdy som to neriesila, nech ma kazdy co chce.

luccija
4. sep 2021

@ljzozv nie každému vyhovuje taky typ práce.Ja som bola v jednej kde stále aj po práci chodili mail stále na Viber niečo...nevedela si sa odpútať od práve už cez víkend človek rozmýšľal čo ho v pondelok čaká a hlavne tí zodpovední to berú príliš vážne a takí najskôr vyhoria prídu do stresu.Vtedy som pochopila, že potrebujem prácu kde si spravím svoje a idem domov.Nie, že už človek vie, že sa nezastaví a bude mu papierov na stole pribúdať a nebude vedieť čo skôr a všetko je dezite.

ljzozv
4. sep 2021

@luccija lenže to záleží aj od daného človeka, presne ako si pripúšťa veci k srdcu.
Ja som bola slabo ohodnotená, ale záležalo mi na tej práci, tak som nevedela z nej vypnúť. Pustiť to z hlavy aj doma, v noci som sa zobudila a rozmýšľala som čo som urobila, alebo čo som mala urobiť inak.
Trochu som sa naučila to už vypnúť, ale životné okolnosti mi to zase zamiešali a zase viac stresujem.
Som taký typ človeka žiaľ. Pripúšťam si viac veci ako by som mala , hoci navonok vraj pôsobím ako sebavedomý jedinec. Ja sa tak necítim, skôr úplne neisto. A tam môže vzniknúť vyhorenie, ja tomu rozumiem. Len dúfam, že až k tomu nedôjdem.

luccija
4. sep 2021

@zuzanockamt hlavne, že ty si tá osvietena, ktora vie...asi im to vyhovuje čo to ty súdis?Každý je zodpovedný sám za seba ako žije.Zeny, ktoré nepracujú či sú doma dlho s deťmi tu boli vždy tŕňom v oku.

zuzanockamt
4. sep 2021

@luccija ja v tom kraji žijem, tak viem

liljana
4. sep 2021

@luccija Problem s nepracujucimi zenami je ten, ze nakoniec pridu aj tak s natiahnutou rukou za statom. Ony sedia doma pri detoch. Ini musia dat deti do skolky, ist do prace a platit cely zivot dane, prispievat si na dochodok. Po 30-40 rokoch pracujucemu daju nizky dochodok, aby bolo na socialne davky vsetkym madam sediacim doma a oddychnute sa dozili 90tky. Ich muz co ich zivil, sa v 60tke uz davno porucal k najvyssiemu, alebo sa s nimi rozviedol.
Mame tu snad skupinu vyvolenych, co budu sediet doma a skupinu necistych pracujucich pariov, co su im povinni prispievat? Nestaci, kolko je tu ciganov (pol miliona), co v zivote nerobili a su cely zivot na ID?

zuzanockamt
4. sep 2021

@liljana presne to je ten problém...pani doma na zadku, muž prišiel zo zahraničia zničený, zdravie v prdeli, aj psychika, zrútil sa, dával sa dokopy, tak ako - tak išla pani do práce na čiastočný úväzok...akonáhle sa muž dostal do lepšieho stavu, už ho hnala do roboty, lebo bolo treba handry a bytové doplnky nakupovať, aby boli pekné foto na sociálnych sieťach a ona zase sa doma povaľuje...byť tým mužom, rozvediem sa, nechám jej všetko a nech sa predvedie.

liljana
4. sep 2021

@zuzanockamt Bolo by najlepsie, aby manzelia zien co su doma, platil DVOJNASOBNE odvody na zdravotne a dochodkove, ako platia bezne kazdy mesiac. Tym padom by on odkladal na dochodok svojej zene v rovnakej vyske ako ide jemu samemu. A nech sa dohodnu, ci sa im to "oplati". Ak by odvody boli kvoli "optimalizacii" male, tak by platili odvody podla vysky majetku. Potom by nikomu neklalo oci, ze nepracuju a ony same by neskoncili na starobu v chudobe. Pri tych palkach by v domacnosti zostala cast manzeliek iba naozaj bohatych muzov a mali by zaisteny dochodok. A nie hrat sa za mlada na high society a potom ist za statom, nech ju zivi v starobe.

21oktober
4. sep 2021

ja nechápem čo druhých trápi keď ženy nepracujú . Vec každej rodiny a to či im to ten muž umožní . Nie každý chlap chce aby dieťa išlo od roka do jaslí alebo od troch rokov do škôlky a nie každý muž chce aby jeho žena bola strhaná z práce a domácich povinností . To je len také slovenské že pokiaľ nie si narobený ako jedno hoviadko , tak si hádam ani človekom nie si.

21oktober
4. sep 2021

@liljana ich manželia platia vysoké odvody , často až do výšky max. vymeriavacieho základu. O takých odvodoch sa mnohým ani nesníva a potom títo muži dostanú dôchodok o niečo vyšší ako tí čo mali priemerné platy. Tak nechápem kde je teda tá spravodlivosť.

zara1357
Autor odpoveď zmazal
liljana
4. sep 2021

@21oktober Tak nech platia dvojnasobnu ciastku z max.vymeriavacieho zakladu, aby aj manzelke odviedol rovnako. Ved jeden pracuje za dvoch, preco odvadza iba za jedneho?

21oktober
4. sep 2021

@liljana odvádza aj za troch priemerných . Dostane jeden dochodok o niečo vyšší ako priemerný . Prečo nedostane trojnásobný dôchodok priemernému ?

liljana
4. sep 2021

@21oktober Presne tak, dostane malo nad priemer, lebo prispieva mnozstvu dalsich ludi, co sa vyhybaju praci a prispievaniu si na vlastny dochodok.
Ty sama budes nastvana, ked uvidis manzelov a svoj dochodkovy vymer. Ak sa rozvediete, budes ho preklinat. ze on si zije z vysokeho dochodku a ty zo socialnych davok. Je v tvojom vlastnom zaujme, aby ti priplacal osobitne na tvoj dochodok.

21oktober
4. sep 2021

@liljana ale tak to vôbec nie je ,exituje tu solidarita a tam sa prispieva nizkopríjmovýcm skupinám . On za ňu odviedol viac než dosť .

sara005
4. sep 2021

@21oktober tiez nechapem. Zasa je to o tom, ze sa tu zavidi aj almuzna. Ano, plati za mna zdravotku stat, kym som na rodicaku. A no a co. Ja sa staran doma o deti a tie prinesu statu v buducnosti tiez peniaze. Rovnako ako ja, sa este napracujem dost. A zasa s tymi detmi to tiez nieje az taka dennodenna vyhra, tiez to je istym sposobom narocne, teda pre moju psychiku urcite. A tie co vobec nejdu pracovat? Dostanu minimalny dochodok, cize pokial ich muz nezabezpeci dostatocne aj na ten, tak budu mat vazny problem. Ten asi budeme mat aj ked pracovat budeme, pokial si nenasetrime k tomu bokom. Ok, zdravotne poistenie bude mat, ak bude vedena na urade prace a spolupracovat a nebude dobrovolne nezamestnanou osobou. Ale fakt ich pre toto budeme mat v zaludku?

luccija
4. sep 2021

@liljana veď nemusis ani ty pracovať🙂Ked je žena dobrovoľne nezamestnaná a platí si koho vyciciava?To akokeby si napísala, že mesačne odvádzas do zdr.poistovne a roky nie si chorá a niekto sa prepije a idú mu transplantovať pečeň, alebo roky nevyužijes MR, CT...Ako k tomu ty prídeš?

liljana
4. sep 2021

@21oktober
@luccija Zasmejem sa s prepacenim, ked tu pridete po rozvode (50% rozvodovost) nadavat, ako on si cele roky platil vysoky dochodok a vy dostanete socku 140-180 eur, co bude len tak na prezitie. Ale nelamte si teraz s tym hlavu, uzivajte si doma. 🙂

21oktober
4. sep 2021

Mnoho žien čo nepracuje, kole oči takým čo im to nebolo umožnené nepracovať. Tieto ženy , myslím tie nepracujúce si často odvádzajú odvody aj do sociálky , minimálne na dôchodkové .

21oktober
4. sep 2021

@liljana však zasmejme sa , ja pracujem a odvádzam odvody za troch priemerných. Ale vôbec ma netrápia ženy ktoré nepracujú a ani ich nijako nezhadzujem a nevykrikujem o nich že sú hnidy lenivé a neviem čo . Tebe obzvlášť kolú oči , ale oni za to nemôžu že ty musíš pracovať , lebo si si tak zariadila život a nemáš možnosť volby.

luccija
4. sep 2021

@liljana typická hus.Ani nebudem ďalej reagovať.

sara005
4. sep 2021

@21oktober urcite su mnohe z nich dobrovolne nezamestnane a potom odvadzaju. A zasa ani to byt doma dlhe desatrocia nemusia byt pre tie zeny vzdy jednoduche. Mnohe na to "doplatia", ked sa deti zacnu osamostatnovat. Alebo to potom mozu byt zeny co ziju v kruhu podobnych zien a tym padom maju "inu napln". A je to uplne ich vec, nechapem ako toto moze niekomu prekazat. Je super ako si zeny vybojovali v 20.storoci mnohe prava, ako sa chcu vyrovnat muzom, lebo ano, mame na to. Ale teraz nelincujme tie, ktore nemaju zaujem zit tymto sposobom zivota. A ani nerobme chudakov z ich muzov, vsak tiez hadam mozu tej zene povedat, ak im to vadi. Moj muz tiez chcel, aby som deti do 3 rokov vychovavala ja, aj ked by respektoval moje rozhodnutie, keby som to odmietla. Tak niektore pary sa dohodnu, ze zena pracovat nebude, no a co.

liljana
Autor odpoveď zmazal
sara005
4. sep 2021

A este sa treba standardne obut do Romov, lebo ti mozu za nase problemy, aj ked slnko dost nesvieti, aj za nizky plat a frustraciu z prace. Fakt im je co zavidiet, poberaju davka a byvaju v polorozpadnutych chatrciach v osadach, kde aj ich deti maju minimalnu sancu na to, ze ich zivoty budu v dospelosti lepsie. Fakt gratulujem k takemu zmyslaniu.