icon

Bozk starej mame

15. apr 2023

Pekný večer, chcem sa opýtať ako je to v iných rodinách. Mám 6 ročného syna a stará mama od neho vždy pýta bozk keď k nám príde a ked odchádza. Už mi s tým lezie na nervy, že to takto musím povedať dokookola jej vysvetľujem, že ju nemusí bozkavat. Myslím bozk na ústa nie na líce. Maly chudák už je tu pusu da lebo mu je to nepríjemne keď ti začne hovoriť, že je to slušne a pod. Naposledy keď tam bol môj brat na návšteve som sa s nou kvôli tomu poháda keď sme odchádzali maly sa obúval prvý a ona mu nakazila aby siel dať všetkým pusy presne som vedela že mu to ona prikázal - ide o moju mamku nie svokrou podotýkam. A keď som mu pred všetkými povedala, že nemusí dávať nikomu zas tá jej pesnička. Po našom odchode riešil ako zel vychovávame malého že je to slušnosť. Prosím vás ako jej to konečne vysvetliť vážne ma nabavi sa s ňou kvoli roku hádať uz som jej povedala, že je to aj kvoli chorobám aj jednoducho preto že si to s manželom neprajeme. Malého mi je ľúto stále mu vysvetľujem ale ona ho uz tak zmagorila že si mysli, ze za to keď on nej niečo dostane musí jej poďakovať a dať pusu.
Za každú radu ďakujem

Strana
z2
kiwi3
15. apr 2023

@elizabet173 cize ani muža nebozkavas... v každej rodine je to inak. U nás deti sami začali bozkávať na ústa a aj skončili. Nikto okolo toho nerobil žiadny cirkus. Proste si vybrali, co im vyhovuje

vkatush
15. apr 2023

My máme ešte len 3-mesačneho 😂 ale už teraz, keď sa s ním rozprávam, tak v štýle "nikto ťa nenúti, ak chceš, môžeš sa usmiať, ak chceš, môžeš mi povedať, ak chceš,..."
Babky dedkovia prababky na neho stále začali usmej sa na nás, povedz nám niečo,... kým som im rázne nevysvetlila, že takto ho vychovávať nechceme. Ak nechce, nemusí. Nech už si na to aj oni teraz zvykajú.
Keď bude väčší, ak nechce dať pusu, objatie, ruku, usmiať sa,... Nemusí. Dúfam, že bude slušne vychovaný, ale nechcem mať cvičenú opicu, čo musí robiť to, čo si starší zmyslia, a hlavne ak sa mu to nepáči.

mimi3008
16. apr 2023

@vkatush prepac, ale toto je take chytanie za slovicka a buzeracia, ked niekoho ides usmernovat, ze nemoze povedat 3mesacnemu, usmej sa...Asi premotivovana prvomamicka, co si cele tehotenstvo studovala moderne prespekulovane knizky o vychove. Ja som tiez za to, ze nenutit deti do takych veci, ale toto je uz moc

vkatush
16. apr 2023

@mimi3008 predstav si, že nie, neštudovala som si tie "moderné" veci, veľa z nich aj mne príde pritiahnuté za hlavu. A vôbec to nie je o slovíčkarení. Prevencia by som povedala.

Lebo si poznám rodinu a viem, čo mne napr vadí, keď vidím na iných deťoch alebo čo mi vadilo, keď som bola malá.
Napr keď mi svokor príde budiť malého, lebo on ho chce počuť plakať alebo budú do neho hustiť prababky, nech sa usmieva od ucha k uchu minútu po tom, čo sa prebudil na cudzom mieste (na návšteve u nich) a nedajú dieťaťu sa ani rozkukať.

Nechcem skončiť ako autorka a preto sa snažím im ukázať náš štýl výchovy, pričom stačilo to párkrát povedať a už aj oni to používajú (a môj manžel rozhodne nepozeral moderné výchovné metódy a je úplne stotožnený s týmto, niekedy on opraví skôr ako ja, lebo tiež sa mu to nepáči).

alazala
16. apr 2023

Akurát včera som o tom čítala tu - je to forma obťažovania https://www.instagram.com/reel/Cp_9eqaItfV/?igs...

beata_k
16. apr 2023

@kiwi3 Tvoje deti si vybrali. Jej je do toho nutene. V tom vidim velky rozdiel.

0silvia0
16. apr 2023

Kedysi som o tom citala knizku "bozky nie su na povel" . Dieta ma pravo povedat nie, a mame deti ucit povedat nie, raz ho o ten bozk moze poziadat nejaky uchyl a dieta zmagorene "slusnostou" ma vacsiu sancu byt zneuzite.
Dieta nie je cvicena opica, je to ludska bytost so svojimi citmi.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
beata_k
16. apr 2023
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
gladys_07
16. apr 2023

Mysli si, ze ked nu nieco da, musi jej podakovat a dat pusu?? Vsetky kontrolky mi blikaju. Vies ake nezdrave to je, vo vztahu k jeho vlastnemu telu… ty si matka, v prvom rade ti musi ist o dieta, vsetko ostatne je druhorade. Aj babka. Lebo toto nie je o laske k vnukovi. To je o moci, dokazovani si ani neviem coho. Ak niekoho lubim, tak ho respektujem a nerobim veci ktore su mu neprijemne. Ja by som teda riadny cirkus narobila.

marisoul17
16. apr 2023

Dohodni sa s mužom, že keď budete odchádzať nech si vypýta pusu na ústa od babky s tým, že ak odmietne bude smutný. A ešte by som dodala, či by nútila aj dospelých bozkávať ju, alebo si to dovoľuje len k dieťaťu.

danica2711
16. apr 2023

nikdy som nedovolila, aby moje deti bozkával niekto na ústa, ani sama som to nerobila. Či chceli dať niekomu pusu na líce, som nechala na nich. A s tými, čo ich k tomu nútili, som si to vybavila ja

katkine_terapie
16. apr 2023

Autorka: Malému treba povedať, že nikoho nemusí bozkávať ak on sám nechce a ani to nik nesmie od neho vyžadovať a rovnako treba dieťa poučiť o tom, že to, že niekto bude smutný, ak mu nedá pusu, nie je jeho chyba, že to je problém druhej strany. Matke (bez prítomnosti malého) by som povedala (keďže sa zjavne po dobrom nedalo), že akonáhle toto bude od dieťaťa žiadať, prerušíme kontakt, pretože nestrpím manipuláciu na svojom dieťati. A ak by taka situácia nastala, dodržala by som to. Zároveň sa treba dieťaťa okamžite zastať. Pr.Babka: Janko, poď dať babke pusu. Ty: Nie Janko, nemusíš dať babke pusu ak ty nechceš, nik sa na teba hnevať nebude ani nebude smutný. Btw to sa bavíme o puse na líce. Na ústa v žiadnom prípade.

majka4555
24. apr 2023

Moja mama a svokra by tiez pusinkovali..len s tym rozdielom, ze mama dava mimo ust alebo aj mimo tvare, ze na vlasky alebo tak bokom..svokra by ho olizala.zas od hlavy po paty...tak som jej naposledy povedala narovinu, ze byvame casto chory a aj oni, tak nechcem ziadne bozkavacky...tak ho uz iba teraz vita bez pusy

mima1988m
7. jan 2024

U nas taky zvyk nebol.. ale u muza v rodine ano.
Hned som to ako sa narodil prvorodeny zatrhla. Ja som bola ta razantna, ked chceli ho bozkat na usta.
Nepotrebujem aby dostal horucku, aftu, alebo virus.. ak sa nepaci tak dovidenia.
Kazdy robi ako chce.. s mojho pohladu si cela rodina poposuva vsetky mozne choroby, nachladnutia,, ktore prave nahodou ma.
Neslusne je niekoho nutit a vydierat, nie nebozkat. Ak chce za dar bozk, vrat jej ho kup mu to na revans ty. Problem vybaveny.

lauricka
7. jan 2024

Je to len hlupy zvyk. Zato, ze to niekde tak maju zvykom v hornej dolnej, to fakt robit nemusite. A ak to robit nechcete, tak to nerobte. Hotovo. Ziadne bozky. Maminka nech si bozkava niekoho ineho :D

stanislavicenka
7. jan 2024

@autor
Takymto rodicom, myslim rodicom, starymi rodicom a vsetkym, co si myslia, ze mozu do vsetkeho kecat asi treba dat precitat nieco, kde budu mat vysvetlene, ake to ma nasledky. Ja sa svojich deti viem zastat, nemusia niekoho stiskat, bozkavat, ani sa lucit, pokial nechcu. A trvam na tom. Aj tie deti musia vidiet, ze za nimi stojis. Dufam, ze mu to aspon nedovolis, ked to nechce. A nie ze on, chudak, maly, nema moznost sa branit

stanislavicenka
7. jan 2024

@katkine_terapie presne tak
Ja som na toto alergicka.

Strana
z2