icon

Zahlasuj emotikonom a vyrieš dilemu: Môže dieťa odmietnuť pusu alebo objatie od príbuzných?

pytame_sa_za_teba
15. júl 2026

Túto diskusiu sme založili za používateľa/-ku, ktorý/-á sa ocitol/-la v reálnej dileme a chce počuť váš názor. Vyber možnosť, ktorú by si zvolil/a reakciou emotikonom na tento príspevok, a pokojne v komentári napíš aj svoj názor, skúsenosť alebo dôvod.
Z dôvodu ochrany súkromia zverejňujeme všetky informácie, ktoré nám autor poskytol a súhlasil s ich zverejnením. Ďalšie detaily k situácii nemáme k dispozícii.
Po určitom čase odpovede zosumarizujeme a autorovi pomôžeme rozhodnúť sa na základe hlasovania a skúseností komunity.

Moje dieťa má obdobie, keď nechce dávať pusy ani sa objímať s príbuznými. Keď prídeme na návštevu, niekedy sa nechce privítať bozkom, inokedy sa pri odchode nechce objať. Najviac to riešia starí rodičia a niektorí ďalší členovia rodiny. Tvrdia, že je nevychované, že ich nemá rado a že by som ho mala viesť k tomu, aby sa vedelo slušne privítať a rozlúčiť.

Ja ho do fyzického kontaktu nútiť nechcem. Mám pocit, že by sa malo učiť, že o svojom tele rozhoduje samo a že môže odmietnuť dotyk, ktorý mu nie je príjemný. Zároveň však nechcem, aby si zvyklo ignorovať ľudí alebo sa správalo neúctivo. Pozdraviť sa podľa mňa musí, no neviem, či k slušnosti patrí aj povinná pusa alebo objatie.

Keď ho pred rodinou podporím v tom, že nemusí nikoho bozkávať ani objímať, príbuzní sa urazia a hovoria, že z neho robím rozmaznané dieťa. Keď ho však prehováram, aby im pusu dalo, mám pocit, že nerešpektujem jeho hranice.

Neviem, čo je správne.

A: Áno, dieťa má právo odmietnuť bozk alebo objatie 👍

B: Nie, malo by rešpektovať príbuzných a slušne sa privítať aj rozlúčiť 💙

C: Nemusí sa bozkávať ani objímať, ale malo by sa pozdraviť iným spôsobom 😄

Zahlasuj emotikonom a vyrieš dilemu: Môže dieťa odmietnuť pusu alebo objatie od príbuzných?
anonym_3f37ad
15. júl 2026

Dieťa, rovnako ako každý iný človek, má plné právo odmietnuť robiť veci, ktoré sú mu nepríjemné. Nechápem pointu toho, nútiť ho do fyzického kontaktu, keď mu to nie je príjemné. Dieťa by som nenútila. Rodičom povedz, že vynútený bozk a objatie nemajú zmysel a ani žiadnu citovú hodnotu, ktorá by ich mala tešiť. Ak do toho budú dieťa nútiť, sprotivia mu to úplne. Svoje dieťa uč tomu, aby si dokázalo vymedziť hranice čo je pre neho príjemné a čo nie.

zuzitko74
15. júl 2026

Jednoznačne možnosť A👍
Nemôžeme deti vychovávať tak, že majú popierať svoje pocity.

sissy27
15. júl 2026

Jednoznačne C - pozdraviť sa (slovne) je absolútny základ slušnosti, či je to doma alebo v čakárni u lekára medzi cudzími ľuďmi. Ale akýkoľvek fyzický kontakt nie je povinnosť a ak je to raz niekomu nepríjemné, tak je to hranica, ktorú netreba prekračovať.

anonym_1448ab
15. júl 2026

Obstarozni strycovia chcú oblapavat mladucke neterky a stiskat ich a objímať a hladkať
Fuj
Keď raz to dieťa nechce tak to treba rešpektovať !

Povedať dobrý deň a dovidenia úplne stačí

abbey1
15. júl 2026

Ja trochu nerozumiem. Je možnosť písať anonymne. Prečo teda niekto má potrebu otázkou osloviť MK, aby sa spýtali oni.

anonym_c8e3a0
15. júl 2026

My sme pusinkoví
Ale neexistuje aby sme nútili, keď niekto nechce

sense
15. júl 2026

Fyzicky kontakt byť nemusí, nikdy som dcéru neznížila. Slovne pozdraviť pri príchode a odchode áno. Pre mňa je to základ slušnosti

7miriam77
15. júl 2026

My v rodine sa pusinkujeme, ja ako dospelá dám mamine pusu úplne v pohode, moja dcérka je tiež pusinkova, no musím povedať, že nedáva pusu každému z rodiny, niekoho len pozdraví alebo objíme. Ja si myslím, že toto je každého osobná vec, aj dieťaťa....je to o pocitoch. Určite netreba dieťa nútiť, veď to by sa mu potom už načisto sprotivilo, má to byť predsa spontánne a prirodzené a pozdrav je základ, samozrejmosť

doux
15. júl 2026

Ja nerozumiem, ako sa A vylučuje s C? "Šikovná" anketa 😀

dubraska
15. júl 2026

samozrejme, ze moze. je to takisto clovek s pravami ako dospelaci. hlavne, ze slusne pozdravi. ale teda my sme boli vychovavani inak a netvrdim, ze spravne. 🙈

anonym_7e4e7a
15. júl 2026

@pytame_sa_za_teba ja sa vobec necudujem, ze sa muselo do ustavy zakotvit, ze manzelstvo je zvazok muza a zeny a ze mame dve pohlavia. Ja mam pocit ze ludom uz naozaj sibe. Tak snad nebudem dieta znasilnovat na pusu a na druhej strane ho budem viest k ucte a slusnosti. Naozaj na to rodicia potrebuju navod a hlasovanie? Zdravy sedliacky rozum sa vytraca zo spolocnosti.

anonym_93476e
15. júl 2026

Ja sama sa nerada privitavam bozkávanim na lica a syn to neznášal od mala, všeobecne stiskankie, objímanie či pusinkovanie - naučili sme ho aby sa vítal ako chlap, normálne poda ruku. Teraz ma 10 a vždy keď niekam prídeme ci ku starým rodičom či sa zoznamuje s niekým cudzím automaticky natiahne ruku a rešpektujú to, da najavo svoj osobný priestor a zároveň nevystúpi so svojej komfortnej zóny.

anonym_5c5753
15. júl 2026

C
zažila som ako dieťa. Rodina z otcovej strany mala takého privítacie ceremónie. Ako dieťa som to neznášala, aj ako dospelá to nemusím.

anonym_e7417f
15. júl 2026

Sú také knihy
Dotyky nie sú na rozkaz
Pusinky nie sú na rozkaz
už malé dieťa treba naučiť že toto nefunguje na rozkaz a je to aj prevencia pred sexuálnym zneužívaním v rodine ak dieťa vie ako sa má správať a keď je mu niečo nepríjemné, alebo čudné má to odmietnuť , ujsť a povedať rodičom

alison11
15. júl 2026
@doux

@doux Tak,že ak dieťa je neverbálne tak sa ani nepozdraví.
Napríklad ja mám autistu z elektívnym mutizmom.

alison11
15. júl 2026

jednoznačne A,lebo nútením dôjde k odmietaniu chodiť dieťa na návštevy k príbuzným,kde vyžadujú telesný kontakt
Nie každému je to príjemné ja sama nemám rada pusy od druhých a objatia okrem manžela a detí.

doux
15. júl 2026
@alison11

@doux Tak,že ak dieťa je neverbálne tak sa ani nepozdraví.
Napríklad ja mám autistu z elektívnym mutizmom.

@alison11 ty si autorka toho nezmyslu? Pretože ak by malo "A" alebo "C" znamenať to, čo uvádzaš, malo to tam byť jasne definované. Inak sa to vôbec nevylučuje, pretože nemusíš dieťa tlačiť do kontaktu - A, ale zároveň snáď ho môžeš učiť slušnému chovaniu - C. Pri bode "C" nie je nič konkrétne zadefinované a preto áno, A nevylučuje C a C nevylučuje A. čiže anketa o ničom.

januska12323
15. júl 2026

@pytame_sa_za_teba začni ich bozkávať na ústa namiesto dieťaťa veď si dobre vychovaná.

alison11
15. júl 2026
@doux

@alison11 ty si autorka toho nezmyslu? Pretože ak by malo "A" alebo "C" znamenať to, čo uvádzaš, malo to tam byť jasne definované. Inak sa to vôbec nevylučuje, pretože nemusíš dieťa tlačiť do kontaktu - A, ale zároveň snáď ho môžeš učiť slušnému chovaniu - C. Pri bode "C" nie je nič konkrétne zadefinované a preto áno, A nevylučuje C a C nevylučuje A. čiže anketa o ničom.

@doux Nie som autorka,len som vysvetliala,rozdiel či sa v C dieťa pozdraví,závisí či je zdravé a teda schopné sa pozdraviť a A je o nútení aspoň tak som pochopila.ja svoje deti netlačím vysvetlené majú chodili do škôlky aj chodia do školy zdravia sa pokiaľ starší nemá úzkostné stavy ( čo súvisí z elektívnym mutizmom).A čo nás poznajú tak vedia o dignózach syna takže,neočakávajú a neberúho za enslušného,lebo správa sa slušne.

doux
15. júl 2026
@alison11

@doux Nie som autorka,len som vysvetliala,rozdiel či sa v C dieťa pozdraví,závisí či je zdravé a teda schopné sa pozdraviť a A je o nútení aspoň tak som pochopila.ja svoje deti netlačím vysvetlené majú chodili do škôlky aj chodia do školy zdravia sa pokiaľ starší nemá úzkostné stavy ( čo súvisí z elektívnym mutizmom).A čo nás poznajú tak vedia o dignózach syna takže,neočakávajú a neberúho za enslušného,lebo správa sa slušne.

@alison11 mne je ľúto, že to máš tak a vôbec nezávidím ani nie som sarkastická. ALE anketa takto definovaná nie je. čiže ak si to ty pochopila tak, pochopila si to zle. lebo otázka takto nestojí. preto človek, ktorý vymýšľa takéto čudné ankety, by mal premyslieť tie odpovede, to je celé, čo som týmto chcela naznačiť.

cacianka
15. júl 2026
@doux

@doux tiež som nepochopila pointu, lebo takto položené možnosti sú od veci, úplne dopletené

alison11
16. júl 2026
@doux

@alison11 mne je ľúto, že to máš tak a vôbec nezávidím ani nie som sarkastická. ALE anketa takto definovaná nie je. čiže ak si to ty pochopila tak, pochopila si to zle. lebo otázka takto nestojí. preto človek, ktorý vymýšľa takéto čudné ankety, by mal premyslieť tie odpovede, to je celé, čo som týmto chcela naznačiť.

@doux Áno,súhlasím.

Modrý koník
16. júl 2026

Komunita sa zhodla, že dieťa netreba nútiť do fyzického kontaktu

Výsledky hlasovania ukázali, že diskutujúci sa síce rozdelili medzi možnosti A a C, no ich názory boli v skutočnosti veľmi podobné. Drvivá väčšina sa zhodla, že dieťa by nemalo byť nútené do bozkov ani objatí, ak mu to nie je príjemné.

👍 A - Áno, dieťa má právo odmietnuť bozk alebo objatie: 24 hlasov

💙 B - Nie, malo by rešpektovať príbuzných a slušne sa privítať aj rozlúčiť: 0 hlasov

😄 C - Nemusí sa bozkávať ani objímať, ale malo by sa pozdraviť iným spôsobom: 20 hlasov

V komentároch sa najčastejšie opakoval názor, že rešpektovanie telesných hraníc by malo platiť aj pri deťoch. Mnohí rodičia písali, že nútiť dieťa do fyzického kontaktu len preto, aby sa niekto neurazil, nepovažujú za správne. Podľa nich by malo mať dieťa možnosť povedať „nie“, ak mu objatie alebo bozk nie sú príjemné.

Časť diskutujúcich zároveň zdôraznila, že rešpektovanie hraníc neznamená rezignáciu na slušné správanie. Ako prirodzenú alternatívu spomínali slovný pozdrav, podanie ruky, zamávanie alebo iný spôsob privítania a rozlúčky, ktorý je dieťaťu prirodzený.

Viacerí rodičia pridali aj vlastné skúsenosti. Niektoré deti podľa nich jednoducho nie sú kontaktné povahy, iné majú obdobia, keď fyzický kontakt odmietajú. Objavil sa aj názor, že učiť dieťa rešpektovať vlastné hranice môže byť dôležité aj z pohľadu prevencie nevhodného správania či zneužívania.

Čo z diskusie najviac vyplýva?

Diskusia ukázala pomerne veľkú zhodu komunity. Hoci sa hlasy rozdelili medzi dve možnosti, ich podstata bola podobná – väčšina diskutujúcich podporila rešpektovanie pocitov dieťaťa a odmietla nútenie do bozkov či objatí. Zároveň však zdôrazňovali, že dieťa by malo byť vedené k slušnému správaniu a vedieť sa pozdraviť alebo rozlúčiť spôsobom, ktorý je mu prirodzený.

anonym_2eb4c4
16. júl 2026
anonym_f05b82
16. júl 2026

Dieťa nie je pajac ani cvičena opica. Nech sa rodina urazi. Záleží ti na rodine alebo bezpeci a pohode dieťaťa? Dieta sa musí niekde naučiť že o svojom tele a o tom komu poda ruku dá pusu koho chce objať rozhoduje samé. Dieťa sa má vedieť pozdravit popriať poďakovať slusne komunikovať. Nie bozkavat objímať kde koho na povel aby sa niekto neurazil a aby bolo za slušné. Tuto so slusnostou nemá nič spoločné. Je neslušné niekoho nútiť do takéhoto kontaktu a vyžadovať ho ak to nechce. Dokonca sa to uvádza ako jedna z možností prevencie zneužívania. Dieťa vie že keď ho niekto požiada ma a môže telesný kontakt odmietnuť ak mu to nie je príjemné a nikto ho nesmie nutit aby to robilo. A naučí sa to hlavne v rodine